Jump to content
Dogomania

IMMUNOAGRESJA!!! niedojrzałe immunoglobuliny?????????

Recommended Posts

Posted

czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem żeby u dorosłego(5,5roku),zadbanego,dobrze odżywionego psa wystąpiła niedojrzałość immuglobulin-wszystkich czterech(PODOBNO SĄ TAKIE JAK U SZCZENIAKA!)?
i co to jest immunoagresja ?
podobno mój pies to ma a ja nic z tego nie rozumiem!!!

dodam jeszcze link do innego wątku, w którym niedawno pisałam na temat problemów mojego psa.wet.twierdzi że to jest wszystko ze sobą powiązane.tu są zdjęcia chorobowo zmienionych łap psa i szczegółowy opis:
http://www.dogomania.pl/forum/f387/okropne-lapki-zdjecia-atopia-122943/

Posted

wrrr, znów przestawia posty...

MonikaP napisał(a):
Aga, możliwe, że ma to związek z tarczycą, ale najlepiej byłoby, gdyby psa obejrzał i zbadał dobry wet.
Immunoagresja występuje np. przy alergii i cukrzycy.

Posted

MonikaP napisał(a):
Aga, możliwe, że ma to związek z tarczycą, ale najlepiej byłoby, gdyby psa obejrzał i zbadał dobry wet.
Immunoagresja występuje np. przy alergii i cukrzycy.

ma alergie...chyba na wszystko ale nie pokarmową.wet.wydaje się być dobry i konsultował się ze specjalistami z wrocławia w tej sprawie...tylko oni wszyscy robią wielkie oczy

Posted

zrób psu testy alergiczne, możesz go na część alergenów odczulić, możesz podawać leki sterydowe, które poprzez dostarczenie kortyzolu w orgaznizm psa-zastrzyma objawy alergii, zrób badania jeśli chodzi o tarczycę i rozmaz krwi..

immunoagresja to ogólna nazwa, której podłoża mogą być naprawdę rózne...

najpierw trzeba dojść do źródła, a potem leczyć.

Posted

dzisiaj wet. dzwonił ze po badaniu krwi th3 wyszło bardzo niskie-prawie jakby wogóle tego nie było...hmmmm...dzwonił wcześnie rano jak jeszcze spałam i za bardzo nie zrozumiałam o co z tym th3 chodzi...może ktoś wie?
a zapytałam się go o tą narośl na skórze co to jest(bo poprzednio zapomniałam nazwę) i powiedział że włókniak-a więc nie czerniak...ufff!

Posted

wczoraj był weterynarz i spisałam sobie jakie pies dostał leki(bo z książeczki nie mogłam się doczytać)
a więc tak:
BORGAL 24%
METACAN
CATASOL 10%
SIARCZAN HONDROITYNY 500 MG
(OD JUTRA 1000MG)
hormon TH3(będzie podawany co 2 dzień-10 tabletek, potem pobranie krwi do badań po 10 dniach od ostatniej tabletki.)

te immunoglobuliny u szczeniąt są na poziomie od 2 do 6 ppm a u mojego Lectera są na poziomie 1,2ppm!!!

znowu jest stan zapalny między palcami, pomimo podawania leków ale nie na skórze tylko w tkankach(chyba że coś znowu pokręciłam), pod skórą.
moim zdaniem łapy wyglądają dużo lepiej choć nie idealnie.

Posted

zwierzus napisał(a):
W kwestii nazewnictwa. Nie ma takiego hormonu TH3. Jest albo TSH albo T3.
O które immunoglobuliny chodzi?? Bo jest ich kilka :roll:

o wszystkie(chyba jest ich 4).a weterynarz dokładnie mówił th3.

Posted

zwierzus napisał(a):
A masz je w ogóle na papierze czy tylko ustnie?

wcześniej pisałam że te badania były robione "na lewo" po znajomości(te na immunoglobuliny) i bezpłatnie.one są bardzo drogie i nie mogłabym sobie pozwolić na takie badania normalnie.tak więc "ustnie".

Posted

Z łaczeniem wątków to może modzi coś poradzą.
Bez względu czy badania były robione na lewo czy na prawo powinnaś dostać wynik na papierze. Niekoniecznie wydruk komputerowy ale chociaż napisane i podpisane. A co jak będziesz chciała pojechać gzieś z psem na konsultację? Powtórzysz badania? Bo na gębę to nikt nie uwierzy...
A morfologię robiłaś?

Posted

podaję wyniki badań które podał mi weterynarz:

GLOBULINY:
-alfa-5 g/l (norma 8-23)
-beta-11 g/l (norma 15-24)
-gamma-6 g/l (norma 5-25)

T3-30mg/dl (norma 50-160)
T4- 0,8 mg/dl (norma 1-4)