blaira Posted September 9, 2004 Posted September 9, 2004 No wlasnie ,czy ktos z was ,sam przyrzadza jedzienie dla psa?dokladnie chodzi mi o mieszanki weglowodanow itp z jakimis wrzywami ziolami? Karmie swoja suke makaronem jakimis warzywami ,taki dla psow do zalewania i dodaje miecho i olej lub oliwy,ale zauwazylam ze moja suka troche za bardzo nabrala wagi naszczescie sie spostrzegalam,zreszta siersc po tym tez sie jej pogorszyla. czy ktos np komponowal jaaks miesznake typu bosch vegetarian mix(wogole jaka jest cena worka 15kg?)>powaznie sie zastanwiam nad wlasna wersja z dodatkiem swierzych warzyw.No wlasnie co dodac ??jakie warzywa a moze tez jakies ziola? narazie zastanawialam sie nad polaczeniem platkow kukurydzianych+platki owsiane+ryz prazony(??)+marchewka+koperek z natka .Co o tym uwazacie i co byscie doradzili?I czy naprawde bardziej sie to oplaca niz kupienie wlasnie boscha>oczywiscie to zarcie byloby zalewane i dodawane mieso z oliwa lub olejem (to bedzie ebz zmian) Quote
Katarzyna Posted September 16, 2004 Posted September 16, 2004 Moje suki jedzą jeden posiłek dziennie gotowany. Zwykle dostają: - ryż lub makaron lub kasza kukurydziana - mięso: indyk, kurczak, serca, języki, rurki od płucek, wołowina, nie dostają w ogóle mięsa wieprzowego - warzywa: marchew, pietruszka, seler, kalarepka, burak, jabłko, czosnek, natka z pietruszki - dodatki: minerały, olej z pestek winogron ( łyżka na psa), łyżka otrębów, czasem słonecznika, dyni itp. Czasem dostają duszoną wątróbkę drobiową z czerstwym pieczywem, bardzo to lubią. Nie zalewam mięsa z ryżem rosołem, bo to już wersja tucząca. Poza tym tuczący jest makaron, radzę ryż. Gotowe mieszanki mają masę konserwantów, nie lepiej i taniej samemu przygotować?? Quote
blaira Posted September 16, 2004 Author Posted September 16, 2004 hmm tez mi sie wydaje ze wychodzi taniej i przynajmniej tam dostaje swierze warzywka ...narazie zostane przy wlasnym :D dzieki Quote
asher Posted September 17, 2004 Posted September 17, 2004 Blaira, ja zaczynam karmic psy BARFem. w tej diecie podaje sie warzywa (jak i wszystko inne) surowe i mozna psu dawac praktycznie WSZYSTKIE warzywa, oprocz tych, ktore ewidentnie mu szkodza (jak do tej pory wiem tylko o cebuli). nie wiem, czy w przypadku warzyw gotowanych tez mozna podawac wszystkie, ale podejrzewam, ze chyba nia ma przeciwwskazan. tak wiec kieruj si epo prostu apetytem psa. mysle, ze nie musisz miec stalego przepisu - raz mozesz dodac marchweke i pietruszke, innym razem selera i buraka, itd. poza tym slyszalam i czytalam, ze dobrze jest podawac psu zielone warzywa - salate, kapuste (ja daje tylko pekinska), szpinak, rozne natki (takze z marchewki). dla przykladu - dzis zrobilam burkom mieszanke warzywna z: marchewki, pietruszki, selera, pora (ziel;ona czesc i niewiele), salaty, pomidora, jablka i banana. Quote
Szamanka Posted September 17, 2004 Posted September 17, 2004 Blaira,dla przykladu - dzis zrobilam burkom mieszanke warzywna z: marchewki, pietruszki, selera, pora (ziel;ona czesc i niewiele), salaty, pomidora, jablka i banana. I Twój psiak się tym najadł? :o Ja sama jak jem takie wegetarianskie dania to już po godzinie jestem głodna..Jakoś nie sądzę by mój Szaman się najadł samymi warzywami..No chyba że coś jeszcze do tego dodałaś... Quote
asher Posted September 17, 2004 Posted September 17, 2004 Twój psiak się tym najadł? :o Ja sama jak jem takie wegetarianskie dania to już po godzinie jestem głodna..Jakoś nie sądzę by mój Szaman się najadł samymi warzywami..No chyba że coś jeszcze do tego dodałaś... Szamanka, oczywiscie, ze dodalam! :lol: warzywa sa tylko dodatkiem. miksuje je z niewielka iloscia podrobow drobiowych (mniej wiecej pol na pol), a oprocz tego psy dostaja kosci z miesem - i to jest podstawa. jest na "zywieniu" topik o BARFie, zapraszam do lektury! :D ja podalam Blairze (hmmm... Blaira, jak sie ciebie u licha odmienia przez przypadki??? :wink: ) przyklad, jakie warzywa moze dawac psu - majac na mysli, ze beda one dodatkiem, a nie daniem glownym. pies to w koncu nie krolik :wink: Blaira jeszcze jedno - mimo, ze podajesz psu warzywa, nie zapomnij o dodatkach witaminowych. bo podczas gotowania warzywa traca wiele cennych skladnikow, wiec same jako zrodlo witamin itp nie wystarcza. Quote
blaira Posted September 18, 2004 Author Posted September 18, 2004 dziekuje za odpowiedzi :D ,z warzywkami mnie uswiadomilas bo procz marchwi i natki i koperku nie wiedzialam co jeszcze dodawac . oczywiscie dodaje witaminy bo niestety nie umiem sama bilansowac w pewlni psiego jedzenia Quote
Szamanka Posted September 18, 2004 Posted September 18, 2004 No dla mnie to również była pouczająca lekcja :) Tez nie wiedziałam za bardzo co do ryżu dorzucać. A tu się okazuje że właściwie można wszystko. Mój psiak nie jest wybredny i wcina wszystko, aż mu się uszy trzęsą :) Generalnie interesuje go wszystko co ktos je.. Uciążliwe to, ale staram się go oduczyć. Niestety na suchą karmę reaguje biegunką, dlatego dostaje tylko gotowane żarełko. Hihihi...a co do tego, że pies to nie królik ;) Jak patrzę jak mój Szaman dostaje fioła na widok marchewki, to zastanawiam się czy nie ma czegos z królika :D On uwielbia marchewkę :D Quote
Gosia_i_Luka Posted September 19, 2004 Posted September 19, 2004 Szamanka - w diecie BARF nie daje się wogóle ryżu :lol: a wszystkie warzywa, owoce, podroby, jaja, etc muszą być surowe i najlepiej nieobrane ze skóry - bardzo dokładnie zmiksowane na papkę. Tak gwoli ścisłości :wink: Quote
asher Posted September 19, 2004 Posted September 19, 2004 http://mamut.ceti.pl/malamuty/IndexPl/Zywienie/Gotowane/gotowane.html tu mozecie sobie poczytac o przyrzadzaniu gotwanego menu dla piesow. jest tam odnosnik do trujacych substancji - radze potraktowac te liste z duza doza zdrowego rozsadku. moje burki jedza watrobke i zyja :D pija tez mleko i wcinaja surowe jajka (a skorupki miele razem z warzywami) no i kosci - w BARFie to podstawa, rowniez wieprzowe, ale wszystkie musza byc SUROWE!!! Quote
Recommended Posts