MaLLLiiNoWa665 Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 Ktory piesek jest lepszy pod wzgledem charakteru,ktorego latwiej wychowac i ktory jest bardziej "pojętny"?? :lol: Dołączam linki: York: http://pu.i.wp.pl/?k=MjkyNzk0NTEsNTc1MjA2&f=psiak_w_czapce.jpg http://pu.i.wp.pl/?k=Mjk4NzY0NTYsNjA3OTk4&f=ooo.jpg Shih tzu: http://pumilo.pl/images/photos/maleshih2/PICT2118z.jpg http://imagecache2.allposters.com/images/NPLPOD/1161623.jpg I ktorego wy byscie wybrali???? :smile::smile::smile::smile: Quote
Onomato-Peja Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 MaLLLiiNoWa665 napisał(a):Ktory piesek jest lepszy pod wzgledem charakteru,ktorego latwiej wychowac i ktory jest bardziej "pojętny"?? :lol: Dołączam linki: York: http://pu.i.wp.pl/?k=MjkyNzk0NTEsNTc1MjA2&f=psiak_w_czapce.jpg http://pu.i.wp.pl/?k=Mjk4NzY0NTYsNjA3OTk4&f=ooo.jpg Shih tzu: http://pumilo.pl/images/photos/maleshih2/PICT2118z.jpg http://imagecache2.allposters.com/images/NPLPOD/1161623.jpg I ktorego wy byscie wybrali???? :smile::smile::smile::smile: Zależy Ci na rasowym psiaku ? Rodowód itp. ? Quote
MaLLLiiNoWa665 Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 Tak chodzi mi tylko i wylacznie na rasowym piesku :p Quote
vege* Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 Wolałabym Shih Tzu :)bardziej mi się podobają, są mniej szczekliwe i mniej ruchliwe jak yorki, ja yorków nie lubię. Z małych piesków podoba mi się i pod względem charakteru i wyglądu maltańczyk i buldożek francuski. :) A właśnie nie wolałabyś maltańczyka? jeśli ma być to pierwszy pies i nie masz zbytnio wiedzy jak psiaka wychować i ułożyć i ma się on łatwo uczyć to polecam maltańczyka. Shih Tzu są psami upartymi, niezależnymi i zanim coś zrobią muszą pomyśleć czy warto wykonać komende czy jednak nie warto :eviltong: Yorki za to są strasznie ruchliwe, szczekliwe i wszedzie ich pełno, jak amsz w domu 1 yorka masz wrażenie, jak byś ich miała 10 (wiem bo jak byłam u koleżanki to miałam takie wrażenie) a może napisz coś więcej czego oczekujesz od psa, gdzie mieszkasz, ile na pieska moglabyś wydać, jaką masz wiedzę w układaniu psa, jaka wielkość pieska (czy taka miniaturowa czy troszkę wieksza), czy miałabyś możliwość chodzić z pieskiem do fryzjera? jak mi się coś rpzypomi to dopiszę :) Quote
marta23t Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 zdecydowanie shih tzu. york to terrier-pies żywioł, jak dla mnie większość yorków zbyt szczekliwa. shih mało szczeka, jest bardzie opanowany, nie ma w nim histerii / oczywiście mówię to na przykładzie swojego psa i innych psów znajomych tej właśnie rasy/. co do układania psa - nie sądze żeby ułożenie miało sprawiać problem / moim zdaniem niezależny charakterek yorka to większe wyzwanie;)/. moja shih od najmłodszych lat jest psem karnym i usłuchanym. jak wołam całe stado ona pierwsza przybiega. komend uczy się bardzo szybko. jest niezwykle bystra. nie ma w niej takiej namolności małych przerażonych piesków i panikarstwa / a takie są oba moje maltańczyki/. z trzech ras: york, shih tzu i maltańczyk polecam shih tzu. pamiętaj tylko, e shih jest trochę większy od yorka;) dla mnie to akurat plus: pies mały, ale którego widać ale każdy lubi co innego;) dodam jeszcze o pielęgnacji włosa. moim zdaniem porównywalna, chociaż shih ma dużo podszerstka, który należy porządnie wyszczotkowywać, nie wiem jak york / al ma chyba tylko włos/. maltańczyk podszerstka nie ma Quote
Martyna22 Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 Yorki to fajne psy a to o czym mowi vege* wynika z faktu, ze York to terrier! Nigdy nie mozna o tym zapominac. Szczekaja, sa ruchliwe bo to psy z wielkim temperamentem. Ja tam lubie patrzec jak moje yorkasy zasuwaja po ulicy z podniesionym ogenm i z klata wypchnieta do przodu, a jak cos je wystraszy to zaraz to obszczekaja jakby chcialy powiedziec: Wziales mnie z zaskoczenia ale lepiej mi nie fikaj ;) :lol: Wiadomo czasami czlowiek ma dosyc tego ich obszczekiwania ale co zrobisz..taka ich uroda;) Jak sie im zapewni ciekawe zycie i ruch tak zeby mogly spozytkowac swoja energie to na pewno beda mniej szczekliwe, a z wychowaniem nie powinno byc problemu jesli sie w ogole ktos za to zabiera ;) Quote
vege* Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 Z tego co wiem to yorki tak samo jak maltańczyki podszerstka nie mają i trzeba je codziennie czesać bo inaczej się strasznie pokołtunią koleżanka mi tak mówiła, która ma suczkę tej rasy Quote
Balbina. Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 Ja tam wole Yoreczki:loveu:.Według mnie sa bardzo pojętne i są jak dla mnie ładniejsze:eviltong:Ale mozecie mieć inne zdanie:roll: Quote
Martyna22 Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 Prawda, ze nie maja podszerstka, ale nie koltunia sie bardziej niz inne psy z dluga sierscia, moze nawet mniej. Najgorsze u Yorkow to zbieranie smieci sierscia, tzn. przyczepiajace sie liscie, galazki, rzepy, itp. To jest uciazliwe, dlatego jesli nie ma sie psa na wystawy najlepiej siersc podciac tak zeby nie szural nia po ziemii. Ale mysle, ze ST czy Maltan ma podobny problem ;) Nie doszukiwalabym sie jakichs strasznych uciazliwosci z Yorkowa sierscia. Te same uciazliwosci znajdziesz u kazdej dlugowlosej rasy :) Quote
marta23t Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 maltańczyka /jeśli czesze się porządnie i starannie/ wystarczy czesać co 3 dni. wyjątek stanowią psy z kiepskim jakościowo włosem, z tendencją do kołtunienia. bardzo wiele dają odpowiednie kosmetyki; szampony i odżywki. dzięki nim włos się nie filcuje i tak bardzo nie brudzi. kąpać najlepiej jest raz w tygodniu lub co 10 dni / chyba, że włos dłużej utrzymuje czystość/ ale moje jak mają długi włos to po tygodniu nadaje się już tylko do mycia:shake: york mimo, że włos ma również długi nie brudzi się tak jak biały maltan -wierzcie mi;) moje po 1 spacerze wyglądają jakby z szamba wyszły i to nawet w suchy dzień / wtedy łapy /włos na łapach/ szarzeją od asfaltu:razz: Quote
robercino Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 A mogę się zapytać ile masz lat.? Bo sądząc po tych słodziutkich fotkach, które podałaś to wydaje mi się, że nie jesteś dorosła.! :razz: Quote
Onomato-Peja Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 York to terrier więc jest ruchliwy i nie zmęczysz go jedynie komendami jak np. ONka. Taki pies potrzebuje dłuuuugich spacerów a jeśli ma być wystawowy to te długie spacery trzeba połączyć z dbaniem o sierść tzn. że piesek z długą do ziemi sierścią również musi się wybiegać, poskakać itp. a potem taką sierść rozczesać :crazyeye: Quote
MaLLLiiNoWa665 Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 robercino napisał(a):A mogę się zapytać ile masz lat.? Bo sądząc po tych słodziutkich fotkach, które podałaś to wydaje mi się, że nie jesteś dorosła.! :razz: Mam 16 lat :roll: Quote
Martyna22 Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 Piesek wystawowy ma po prostu zabezpieczana siersc w postaci na przyklad papilotow wiec nie trzeba go rozczesywac po kazdym spacerze i moze ze wszystkich przyjemnosci korzystac do woli...pomijajac oczywiscie blotne kapiele ;) Co do wieku kolezanki to po tych zdjeciach szczeniaczkow to chyba nikt sie nie dziwi i nikt nie zakladal, ze ma do czynienia z dorosla osoba. Ja jednak wychodze z zalozenia, ze im szybciej sie kogos uswiadamia, ze pies to nie zabawka i wiaza sie z tym pewne odpowiedzialnosci, tym lepiej i dla uswiadamianej i dla jej przyszlego spa ;) Quote
MaLLLiiNoWa665 Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 Własnie mam problem :placz::placz::placz: Nie wiem czy wybrac yorka czy shih tzu??? Pomozecie mi?:flaming::flaming: Quote
Darianna Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 nikt Ci nic nie poradzi jeśli nie określisz, co możesz zapewnić psu i co wymagasz od psa... Quote
MaLLLiiNoWa665 Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 1)Piesek bedzie napewno rodowodowy 2)Moge mu zapewnic wszystko czego potrzebował (dodam ze bede go wystawiac,znaczy moi rodzice :p) 3)Pod wzgledem charakteru bardziej ciągnie mnie do shih tzu, a pod wzgledem wygladu wole yorka wiec mam dylemat... Quote
mineralna_ Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 york to terier i potrzebuje ruchu inaczej będzie nieszczęśliwy. Napisz ile godzin dziennie poświecisz psu na szkolenie/zabawę i na wybieganie. Jeżeli nie jesteś osobą aktywną i wolisz siedzieć w domu bardziej polecam shih tzu ;) Quote
Martens Posted July 29, 2009 Posted July 29, 2009 Jesli chodzi o charakter Shih-tzu jest nieco mniej problemowy, łatwiejszy do wychowania, potrzebuje mniej ruchu, mniej szczeka, to taki piesek bardziej kanapowy, z nieco kocim charakterem, aczkolwiek wesoły i chętnie się bawi. York to terrier ze wszystkim co się z tym wiąże - lubi szczekać, bywa uparty i zadziorny, wymaga dużo ruchu, musi się wyszaleć. Poczytaj zresztą o innych terrierach, np. jack russelach, szkotach, foksterierach; o ich użytkowości, pochodzeniu, charakterze, i pomyśl, czy na pewno chcesz takiego psa, tyle że mniejszego i z kokardką. Jeśli wahasz się między wyglądem yorka a charakterem Shih tzu, wybierz tego drugiego... Twój pies, kiedy go pokochasz, zawsze będzie dla Ciebie najpiękniejszy; z charakterem psa trzeba żyć naście lat i jeśli doprowadza on nas do szału swoim zachowaniem, to jakoś jego bardzo ładny wygląd przestaje cieszyć :evil_lol: Quote
LadyBell Posted July 29, 2009 Posted July 29, 2009 jednak są i tacy którzy się yorczego charakteru nie przestraszyli i są zadowoleni ;) kwestia gustu i wymagań. Yorka polecam jeżeli : -masz na tyle silnej woli by się nie oprzeć ślepiom warującego malucha gdy jesz śniadanie/obiad/kolacje/bądź cokolwiek innego.:sabber: -masz cierpliwość aby go szkolić od małego( bo inaczej to on będzie Twoim panem) - lubisz gadające psy, informujące o zbliżającym się listonoszu, mimo że jest jeszcze kilka bloków dalej. - jesteś systematyczna i obowiązkowa - przyda się przy pielęgnacji, chyba że wolisz sfilcowanego minipotwora z bagien :diabloti: YORK to terrier o czym niestety mnóstwo właścicieli zapomina. Potrzebuje ruchu, jest zadziorny, uparty, lubi być niezależny, i uwielbiany przez wszystkich dookoła. :B-fly:Mały despota. :modla: :painting: Shih tzu są z pewnością bardziej opanowane i zrównoważone. Pielęgnacja też jest czasochłonna, ale wygląd zadbanego psa jest równie imponujący. Popytaj różnych właścicieli i hodowców shih tzu o ich charakter- najlepiej Ci powiedzą o ich zaletach i wadach. Pamiętaj że nie wygląd najważniejszy;) Quote
Daja_ Posted July 29, 2009 Posted July 29, 2009 To może ja Się określę,i zobaczymy czy dobrze myślę.Bo mam określoną rasę dla siebie,ale nie powiem wam - jeśli ktoś poda rasę tego psa,to się ucieszę i nadal będę o nim myśleć,a jak nie,to potem wam podam :eviltong: Jakiego chce psa i co mu mogę zapewnić: pies średni bądź duży , aktywny (ale nie nadpobudliwy) ponieważ chce trenować z nim agility,szybko uczący się,idealny dla rodziny z dziećmi i innych zwierząt. poświęcałabym dla niego sporo czasu,na bieganiu,trenowaniu (wspomnianym agility),szkoleniu oraz zabawie. Również bym go wystawiała. nie wiem co jeszcze napisać,ktoś ma jakieś pomysły dla mnie? :cool3: ps.raczej psy o dłuższej sierści :P ;D Quote
Unbelievable Posted July 29, 2009 Posted July 29, 2009 Daja_ napisał(a):To może ja Się określę,i zobaczymy czy dobrze myślę.Bo mam określoną rasę dla siebie,ale nie powiem wam - jeśli ktoś poda rasę tego psa,to się ucieszę i nadal będę o nim myśleć,a jak nie,to potem wam podam :eviltong: Jakiego chce psa i co mu mogę zapewnić: pies średni bądź duży , aktywny (ale nie nadpobudliwy) ponieważ chce trenować z nim agility,szybko uczący się,idealny dla rodziny z dziećmi i innych zwierząt. poświęcałabym dla niego sporo czasu,na bieganiu,trenowaniu (wspomnianym agility),szkoleniu oraz zabawie. Również bym go wystawiała. nie wiem co jeszcze napisać,ktoś ma jakieś pomysły dla mnie? :cool3: ps.raczej psy o dłuższej sierści :P ;D logiczne, że border/aussie... z resztą to ostatnimi czasy najpopularniejszy wybór ludzi chcących aktywnego psa, a przecież tyle innych ras jest do wyboru... nie wróżę dobrze tym rasom :roll: Quote
Daja_ Posted July 29, 2009 Posted July 29, 2009 Unbelievable napisał(a):logiczne, że border/aussie... z resztą to ostatnimi czasy najpopularniejszy wybór ludzi chcących aktywnego psa, a przecież tyle innych ras jest do wyboru... nie wróżę dobrze tym rasom :roll: Mam wrażenie że border/aussie są mają za duży motor w tyłeczku dla mnie :evil_lol: mowilam ze aktywny,ale nie az taki :lol: Może źle określiłam aktywność :roll: no nic,poczekam troszke na kolejne propozycje,a potem napisze o czym ja myślałam :roll: Quote
robercino Posted July 29, 2009 Posted July 29, 2009 Czyli jeśli masz 16 lat to na 100% wiesz co to rodowód i te sprawy.! Bo czasem wydaje mi się, gdy rozmawiam nawet z dorosłymi osobami to szlag mnie trafia, gdy słyszę takie komentarze: ,,No przecież, rasowy pies to po prostu rasowy pies.. Na przykład ty masz rasowego"... I wtedy tłumacz komuś takiemu co to rodowód itp. (ja mam dalmatyńczyka można powiedzieć mixa-> oczywiście bez rodowodu :placz: więc nie jest rasowy)... I jeszcze ci ludzie potrafią tak się spierać, że to oni mają rację.. Po co kupować psa za 2000 zł z rodowodem jak można takiego samego kupić za 200 zł... :angryy: Niestety, gdy kupowałem mojego psa nie wiedziałem co to pseudohodowla i oto właśnie z takiej hodowli mam psa, który często mi chorujee... Ale najważniejsze dla mnie, że się kochamyy :loveu: A wracając do tematu: Więc wiesz co to rodowód.? Quote
Recommended Posts