Paulina94 Posted September 24, 2014 Posted September 24, 2014 Kajusza, mi na myśl przychodzą: - Kelpie - Collie krótkowłosy - Pinczer średni Quote
Amber Posted September 24, 2014 Posted September 24, 2014 Pinczer średni ma akurat dość silny instynkt łowiecki. Quote
gryf80 Posted September 24, 2014 Posted September 24, 2014 kajusza,jak to co -pit bull ze sprawdzonego tymxczasu :megagrin: .wiadomo agresywność,rzecz na byta. a tak na serio,może dalmatyńczyk?tylko nie wiem jak u nich z instyktem myśliwskim Quote
Mary&Shena Posted September 24, 2014 Posted September 24, 2014 powoli zastanawiam się nad drugim psem, jednak nie umiem zdecydować się na konkretną rasę :P Bardziej interesują mnie konkretne cechy - nastawienie na współpracę z człowiekiem, niekoniecznie ślepe wpatrzenie i brak samodzielności, jednak napewno nie chciałabym aby to był pies totalnie niepotrzebujący człowieka do szczęścia. Taki charakter który pozwoli na różnorodną psią aktywność - obi, może jakieś psie sporty typu dogtreking, rower. Bez instynktu myśliwskiego i nadmiernej agresywności. Co do wyglądu to średniej wielkości +- 20kg, krótkowłosy, z normalnym pyskiem (żadne plaskate rasy, bo martwiłabym się czy upały go nie zabiją), raczej szczupłej budowy. Może ktoś coś fajnego podpowie ... Pierwsza myśl: owczarek szkocki długowłosy, do momentu, jak dotarlam do słowa "krótkowłosy". To może collie smooth ? Chociaż one bywają zadziorne, ale agresją bym tego nie nazwala. Kelpie nie, bo to psy potrzebujące dużo zajęcia, a przy collie to możesz, ale nie musisz uprawiać nawet wielu psich sportów. Jeśli jednak myślisz o psie nastawionym docelowo na sport, to myślałabym właśnie o kelpiku, albo border collie smooth. Quote
Naklejka Posted September 24, 2014 Posted September 24, 2014 Kajusza, pudel! Ogolisz i będzie krótkowłosy :P Quote
Kajusza Posted September 24, 2014 Posted September 24, 2014 wilczy zew - sznaucer jest za dużo wymagający futrowo ;) a jak już to czarny duży ale właśnie to pielęgnowanie futra aby ładnie wyglądał :( Paulina, o kelpie właśnie myslałam :) Gryf - o pitku z dt też myslałam ... ale raz w życiu chciałabym psa od szczeniaka :P Nie jest dla mnie ważna rasa, ale obawiałabym się brać szczeniaczka niewiadomego pochodzenia :( .. a dalmatyńczyk jakoś mi się nie widzi :P Mary - pomimo, że zarzekam się że byle nie borderek, te futra mi się nie podobają .... ale właśnie jakiś golas, może to jest wyjście ... Naklejka ..... trafiłaś w sedno, o pudlu duzym myśle intensywnie, nawet podglądam jedną hodowle czekoladek na fb :D Dzięki dziewczyny za pomoc ... o pudlu i kelpi myslałam i fajnie że też je wskazałyście. Ja myślałam jeszcze o malinie, ale niewiem czy dokońca o to mi chodzi ;) Z koleji może warto się zastanowić na borderem .. tylko te które znałam (kilka, nie jakieś znaczne ilości ;) ) były każdy jeden agresywny do innych psów ... po tym co mam ze swoją suką a raczej co miałam, to nie wiem czy chce to jeszcze raz przerabiać. Pies nie musi być pacyfista i przyjacielem każdego ... ale też nie chce aby nie tolerował każdego psa na chodniku. No ale mam temat do przemyśleń :) Quote
Czekunia Posted September 24, 2014 Posted September 24, 2014 Kajusza, pudel! Ogolisz i będzie krótkowłosy :P Jak tylko przeczytałam "wymagania", od razu na myśl przyszedł mi pudel :megagrin: . Quote
evel Posted September 24, 2014 Posted September 24, 2014 A czemu nie malinka? W temacie agresji do innych psów myślę, że dużo zależy od konkretnego miotu, rodziców, przodków plus pracy właściciela. Znam maliniaki, które najchętniej zeżarłyby każdego innego psa z kopytami, niezależnie od płci, ale znam też takie, co im wszystko jedno - kochać to może innych psów nie kochają, ale jakaś tam tolerancja jest. Oraz znałam jednego totalnego pacyfistę, co wkurzał się dopiero, jak go coś w dupsko gryzło na serio, wcześniej był przyjacielem całego świata i okolic ;) Quote
Kajusza Posted September 25, 2014 Posted September 25, 2014 Czekunia .. takie czekoladowe pudelino ładnie by z Wegetą się komponowało, prawda :) evel - mi się bardzo maliny podobają, z wyglądu, z charakteru, tylko mam obawy czy umiałabym sobie z takim psem poradzić :P Choć po szkole jaką mam z Wegą to w sumie gorszego psa chyba bym nie mogła miec ;) I jak piszesz - pies ma tolerowac inne, nie chce aby wolał zabawe z psami ode mnie ;) poprostu nie ma polować na inne psy. Quote
Gezowa Posted September 25, 2014 Posted September 25, 2014 A właśnie! Co do smooth collie - widzę, że mamy kilka hodowli w Polsce. Może mi ktoś bardziej zorientowany w temacie polecić coś? Z czystej ciekawości, bo na papsa już czekam :D Jednak rasa na swój sposób mnie fascynuje, a wiadomo, że do osoby niezwiązanej z tematem różne "kwiatki" nie dojdą, bo są tak skrzętnie ukrywane... ;) Wolałabym na priv, bo do tematu rzadko zaglądam. Nie ogarniam jeszcze do końca tego nowego dogo... :plzdie: Quote
Talia Posted September 25, 2014 Posted September 25, 2014 Mi się wczoraj śniło, że chciałam dwa duże pudle, czarnego i białego. A zamiast pudli dostałam borzoja... i pierwszą rzeczą, którą po przebudzeniu zrobiłam było oblukanie ich w necie. Od dawna mi chodzi chart po głowie, zachwycałam się nimi od pierwszej wystawy (z 15lat temu). Wiem, że jeszcze długo lub nawet nigdy nie będę miała takiego psa, ale pomarzyć można. Za to jakbym kupiła szczyla to musiałabym go wypaplać w błocie żeby TŻ uwierzył, że go znalazłam. Na szczęście wagowo by pasował :) Dla niego są okropne i nie widzi ich dumy i elegancji. Kajusza, a o tollerku myślałaś? Tylko on włochaty troszkę, ale poznałam kilka rudych i były to pokojowe pieski ;) Z tym że niektóre trochę leniwe ;) Dodam, ze z tym pudelkiem to bardzo Cię widzę ;) Quote
Paulina94 Posted September 25, 2014 Posted September 25, 2014 Mi się wczoraj śniło, że chciałam dwa duże pudle, czarnego i białego. A zamiast pudli dostałam borzoja... i pierwszą rzeczą, którą po przebudzeniu zrobiłam było oblukanie ich w necie. Od dawna mi chodzi chart po głowie, zachwycałam się nimi od pierwszej wystawy (z 15lat temu). Hehe, mi tez czasem śnią się psy :jumpie: Czasem wybór rasy, czasem odbieranie psa z hodowli, czasem spacery. A czasem moje sny są na tyle pokręcone, że ten sam pies potrafi w ciągu paru chwil zmieniać rasę- np. wołam pekińczyka, którego widzę z oddali, przybiega jako chart afgański, a za chwilę widzę, że bawię się z gończym polskim :megagrin: Quote
Talia Posted September 25, 2014 Posted September 25, 2014 Mi się zawsze śni że kupuje akcesoria i karmę i jestem zła bo są za krótkie smycze i słabej marki karmy. Ale już nie offtopujmy :P Quote
Majkowska Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Czyt mógłby ktoś polecić jakaś fajną , dobrą i sprawdzoną hodowlę yorków? ;) Znajomi poprosili o podpowiedź, ja znam jedną, ale dla mnie zbyt masowa, więc przyszłam po pomoc ;) Quote
gryf80 Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Znam pieski z 2 z lubelskiego:duszek bieluszek i ksiezniczki z lublina Quote
cockermanka Posted September 28, 2014 Posted September 28, 2014 Sunshine Sunday FCI http://sunshinesunday.weebly.com/moje-psy.html Quote
Kajusza Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 Talia - toller to całkiem nie mój "wygląd" psa ;) Quote
Kocurkotka Posted October 3, 2014 Posted October 3, 2014 A ja się zdecydowałam i zaklepałam se szczeniaka Australiskiego silk terriera :) co prawda poczekam rok na szczeniaka :'c ale będzie warto ^^ hodowca planuje miot dopiero na jesień przyszłego roku :) Quote
gryf80 Posted October 3, 2014 Posted October 3, 2014 ło masz!a potem bęnda cie na ulicy zaczepiac że masz "dziwnego yorka".... :megagrin: Quote
Kocurkotka Posted October 3, 2014 Posted October 3, 2014 spodziewam siętego :D albo że będą go nazywać yorkiem :P a to nie york xP przez pierwszy rok będzie go przypominać potem na wystawy muszę go ostrzydz i odrazu inny pies :P Quote
Naupali Posted October 4, 2014 Posted October 4, 2014 spodziewam siętego :D albo że będą go nazywać yorkiem :P a to nie york xP przez pierwszy rok będzie go przypominać potem na wystawy muszę go ostrzydz i odrazu inny pies :P Wiesz moją maltanke też nazywają yorkiem, więc myślę, że Ciebie to tym bardziej nie ominie :) Quote
Clavia Posted October 4, 2014 Posted October 4, 2014 A ja się ostatnio u weta w poczekalni dowiedziałam,że basset to "spasiony bigiel" Nie mówiąc o tym ile razy tłumaczyłam ludziom,że golden to nie labrador :P Także takich kwiatków jest na pęczki :) Quote
gryf80 Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Wiesz moją maltanke też nazywają yorkiem, więc myślę, że Ciebie to tym bardziej nie ominie :) nie wierzę :question: ,nawet kolorem nie pasują..... Quote
Naupali Posted October 5, 2014 Posted October 5, 2014 Serio :) A najlepsze jest jak mówią to ludzie, którzy sami posiadają yorka :jumpie: Quote
Recommended Posts