Amber Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 U molosów jest dysplazja, za to u dobermanów jest: serce, nowotwory, spondyloza i skręty żołądka. Mało który doberman teraz dożywa 10 lat niestety. No i serio to są psy, które potrzebują dużo ruchu i zajęcia na co dzień, są silne, nieuważne, bardzo często nie zdają sobie sprawy ze swoich gabarytów, mało delikatne w obsłudze... Moim zdaniem powinieneś celować w mniej aktywną rasę... niestety nie znam się na molosach, aż tak, żeby coś doradzać, bo nigdy mnie ta grupa psów nie interesowała za bardzo. Quote
gryf80 Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 rocki jeśli chciałbys mniejszego pas w typie cao to szukaj po fundacja np.cao w potrzebie.ale dobór drugie psa do twojego bulldoga powinien byc ostrozny,cao czy rasowy czy nie ma silny instynkt dominacji.ja mam 2 samce i mimo że cao jest wykastrowany dośc często dochodzi do spięc miedzy nim a pitem(jak wiesz to także rasa dominujaca jak twój amerykaniec). jeśli nie chcesz ryzykowac to może spróbuj z landseerem lub leonbergerem(predzej tym pierwszym) Quote
Mała Nika Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 A co myślicie o Cane Corso dla Rockiego? Duży psiak ale waga nie przeraża, sierść krótka, z reguły psy ciche. Co do aktywności większość których spotkałam raczej "spokojne" choć i zdarzyło się kilku szaleńców. Może by tak poszukać spokojniejszego dzieciaka? Quote
Rocki Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 Naklejka dzięki za propozycje, CTR ciekawa rasa ale za kudłaty i za duży, reszta mi w nim odpowiada swoją drogą jak byłem dzieckiem wujek (ktory z nami mieszkał) miał Sznaucera olbrzyma no ale pamiętam go tylko troche bo miałem poniżej 10lat. Moj buldog zmarł na raka, miał niecałe 10 lat :( rozumiem, że chcesz zwrócic uwage że dobek to nie taka zdrowa rasa ehhh szkoda, i będę miał to w pamięci wybierając rase, a Akity to chorowita rasa? co do aktywnosci to chce psa jak najmniej aktywnego, ale mnie to nie odstrasza bo moj Paco był bardzo aktywny wprawdzie nie potrafie ocenić czy bardziej czy mniej od dobermana. Ja zadania moge wymyślać (chować zabawke/sie czy coś), porzucać piłeczkę, zwiedzać z nim ogród (2000m, a działka 5000m) dużo rozmawiać, 20/24h to z nim będę minimum, zimą więcej ;) pies spać bedzie u mnie w pokoju . Wiem jaką więź sie ma/można mieć z psem który chce "tylko z tobą" i cały czas coś robic, jest to piękna niewidzialna nic. Gryf80 nie bedzie trzeba dobierac bo wezme psa dopiero po Loco który jest teraz moim jedynym psem, jest to AB prawie 9 cio letni samiec, miałem dwa samce Paco i Loco ;) było dobrze, dogadały się, chociaz też nie wiedziałem jak to będzie, moje poprzednie dwa psy sie gryzły, do tego jeden z nich uciekał, chętka do ucieczek to naprawdę słaba cecha, żaden z moich buldogów tego w sobie nie ma/miał, w każdym razie do tego psa dokupie drugiego po ok 4 latach, przynajmniej tak planuję. Mała Nika w zasadzie CC pasuje, chociaż ja mam od ponad 20lat molosy (ostatnio 2x Buldog amer. a wcześniej Rottweiler) wiec myślę trochę nad poszerzeniem horyzontów. Quote
evel Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 Ale jaki jest sens "poszerzania horyzontów", jeśli molosy pasują? :) Jak weźmiesz wilczaka to ten pies Ci zdziczeje tak naprawdę bez porcji codziennych bodźców z zewnątrz - ogólnie myślę, że (może paradoksalnie) wilczak lepiej się nadaje do miasta, gdzie ma ciągłą stymulację umysłową niż "na obejście". Doberman z kolei może być upierdliwy, one często są pobudliwe, reaktywne. Akita jest trudna i niezależna, ma tendencję do włóczęgostwa, polowania itd. Przy powiedzmy "osiadłym" trybie życia jakiś spokojniejszy molos powinien się sprawdzić, nie ma co na siłę uszczęśliwiać ani siebie, ani psa. Oczywiście zrobisz jak uważasz ;) Quote
Amber Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 Dobki są niestety dość chorowitą i delikatną rasą, trzeba zwracać w szczególności uwagę na badania serca, ponieważ na DCM potrafią padać i 2 letnie psy. Jeżeli chcesz psa jak najmniej aktywnego, to doberman znajduje się na przeciwnej stronie tego stwierdzenia ;) To jak już wcześniej pisałam, są to bardziej psy dla koneserów, jak się nie pokocha ich charakteru to idzie tylko zwariować :diabloti: To pobudliwe psy, zawsze najpierw robią, a potem myślą. Znudzone: biegają w kółko, zaczepiają, wsadzają wszędzie ryja, piszczą, szczekają, kradną, są też jednostki demolujące ogród. I nie ma tak, że otworzysz drzwi, a doberman sobie sam wybiegnie, tylko będzie najwyżej stał pod drzwiami i je drapał łapami, a wpuszczony do środka zacznie robić wszystko co napisałam jako pierwsze :lol: I to nie ma nic wspólnego z wychowaniem czy nie, bo wybiegany, zmęczony pies zachowuje się zupełnie inaczej. Tylko wybiegać trzeba go codziennie, najlepiej urozmaicać wspólnie spędzany czas, a nie np. wiecznie rzucać piłkę, bo to też może dobka frustrować i budować złe nawyki. Dobki są mistrzami w kombinowaniu (stąd nie są takie popularne w szkoleniu jak owczarki) i lubią "ulepszać" po swojemu czynności, które zaplanował mu człowiek. Mój doberman lubi oprócz aportowania (frisbee, piłki czy patyków) długie spacery po lesie czy szczególnie aportowanie połączone z pływaniem. Treningi obrony sportowej to jest to co dobermany szczególnie kochają. No i socjalizacja młodych psów jest bardzo ważna. Doberman nie może za młodu nie zobaczyć świata i spędzać czasu jedynie w ogrodzie, bo stanie się strachliwym dzikusem, a stąd prosta droga do agresji. Szkolenie to kolejna rzecz, mój pies jak do mnie trafił przez dobry rok miał codzienną musztrę, żeby wyrobić w nim dobre nawyki. Ale praca trwa do końca życia, szczególnie jednak jest wytężona w czasie dojrzewania, który u nas trwał od jakiś 16 miesięcy do 3 lat. Teraz w wieku 4 lat mogę powiedzieć, że mam psa dojrzałego i troszeczkę się uspokoił ;) Żeby mieć fajnego dobermana, trzeba włożyć w niego sporo czasu, potu, łez i krwi ;) Rozumiem, że chcesz poszerzyć horyzonty, ale nie każda rasa jest dobra dla każdego. Jeżeli molosy się sprawdziły to ja bym nie kombinowała, bo doberman jest zupełnie innym psem i może cię po prostu frustrować. Quote
Rocki Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 To jak już wcześniej pisałam, są to bardziej psy dla koneserów, jak się nie pokocha ich charakteru to idzie tylko zwariować :diabloti: To pobudliwe psy, zawsze najpierw robią, a potem myślą. Znudzone: biegają w kółko, zaczepiają, wsadzają wszędzie ryja, piszczą, szczekają, kradną, są też jednostki demolujące ogród. I nie ma tak, że otworzysz drzwi, a doberman sobie sam wybiegnie, tylko będzie najwyżej stał pod drzwiami i je drapał łapami, a wpuszczony do środka zacznie robić wszystko co napisałam jako pierwsze :lol: I to nie ma nic wspólnego z wychowaniem czy nie, bo wybiegany, zmęczony pies zachowuje się zupełnie inaczej. Jakbym o moim Paco czytał :lol: a Paco nie było łatwo zmęczyć. Tylko właśnie się zastanawiam czy wciąż chce psa tak aktywnego rozumiem, że zapewniasz ze Doberman jest równie aktywny co Buldog ameryk.? Tu na potwierdzenie miej autentyczności fota Stara fota, teraz mam z brody warkoczyki, Paco siedzi, Loco leży. Szczerze to mimo tego, że ten mniejszy aktywniejszy był trudniejszym psem czasem bardziej nieznośnym (typ standard) to go wolałem od spokojniejszego Loco (Johnson pies był sprowadzony), ale taki mi chyba bardziej pasuje z tym że już nie będę sprowadzał teraz wybiorę hodowlę blisko. I jeszcze wracająć do molosów, to może rottek, może dogo canario z tym ze one sa "na liście" a wolałbym psa z poza "listy" niby CC pasuje bo wilczaka faktycznie może odpuszczę skoro one takie, lękliwe. Quote
Amber Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 Jakbym o moim Paco czytał :lol: a Paco nie było łatwo zmęczyć. Tylko właśnie się zastanawiam czy wciąż chce psa tak aktywnego rozumiem, że zapewniasz ze Doberman jest równie aktywny co Buldog ameryk.? Zapewniam, że jest, o ile nie bardziej ;) Do tego pobudliwy i nakręcający się. To jest pinczer, nieco bardziej stateczny niż ratlerek :lol:, ale mimo wszystko siedzi w nim ten sam diabeł ;) Quote
kostkaaa Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 Witam. Ja trochę z innej beczki... parenaście postów temu pomogliście mi wybrać moją wymarzoną rasę jaką jest Boston Terrier. Utwierdziliście mnie w przekonaniu i będzie ten psiak. Mam w tej chwili na oko fajna bostonkę z hodowli "Z Bogdanowej Zagrody". I tutaj moje pytanie - czy możecie powiedzieć mi coś więcej na temat tej hodowli, opinie - jeśli takowe macie. Przepraszam jeśli czyta to hodowca, ale sami rozumiecie, chcę zaczerpnąć jak najwięcej informacji :) PS. Nie mogłam znaleźć odpowiedniego działu, pomóżcie proszę :) Quote
Rocki Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 Podobno Akita jest trochę mniej aktywny :p a może z innej beczki bloodhund? Kostka Bostony sa super, niestety o hodowlach nic nie wiem. Quote
al'akir Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 Rocki napisał(a):Podobno Akita jest trochę mniej aktywny :p a może z innej beczki bloodhund? Kostka Bostony sa super, niestety o hodowlach nic nie wiem. Bloodhund to wyższa szkoła jazdy. To jest pies, który zawsze i wszędzie kieruje się węchem. Z nimi to ciężej niż z przeciętnym psem rasy myśliwskiej. To rasa, która musi pracować poprzez wykorzystanie swojego nadzwyczajnie czułego węchu, dlatego pewnie tak mało popularna. Quote
Rocki Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 Do tego raczej kiepski z niego stróż obrońca, więc słabo pasuje. Quote
al'akir Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 Rocki napisał(a):Do tego raczej kiepski z niego stróż obrońca, więc słabo pasuje. No tak, do tego będziesz mieć psa, który "myśli" nosem i jak poczuje coś interesującego robi się głuchy/ślepy na cały świat, poza danym zapachem, w tym właściciela. To są świetne psy, jeżeli ktoś ma zamiar wykorzystać ich węch i z tym pracować, w przeciwnym wypadku to udręka i dla psa i dla właściciela. Quote
Kateczka Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 problemy z akita moga miec tylko osoby, ktore nie potrafia takiego psa ulozyc :P ja mam 3 parwie aniolki :P ale tzreba pamietac, ze to pies bardzo dominujacy...czesto z bardzo dużym problemem w kontaktach z innymi psami... moje trzy akity pies...agresor do samcow...nie przepada za obcymi...malo aktywny...czesto głuchy... sunia...agresor do wszystkiego co jest spem....kocha ludzi...da sobie wejsc na glowe...bardzo aktywna...w 99% usłuchana mlody pies...tez dominant...za obcymi srednio przepada....reakcja na komendy na razie 60% ale mlody ma dopiero 6 mieisecy :P moze mu sie zmienic... moje nie uciekaja i sa odwolywalne od zwierzyny (poza najstarszym chyba...nie ryzykuje za czesto) ale z tego cow iem to spory problem...bo akity maja mocny instynkt lowiecki to moze byc wspanialy towarzysz o ile nie pozwolimy mu wejsc sobie an glowe...ale na mile kontakty z innymi psami bym nie liczyla...tzreba tu bardzo pilnowac ukladania psa zeby nie rzucał sie sprowokowany na inne czworonogi Quote
Kateczka Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 pytanie tez pzred czym chcesz sie bornic...u wielu ras "pobudzanie" agresji czy obronnosci nie jest wskazane... Quote
Pani Profesor Posted May 29, 2014 Posted May 29, 2014 nie zlinczujcie, bo się nie znam :cool3: ale na fali szczeniakowego baby-boomu na dogo czytam non stop o..boerboelach :cool3: i w zasadzie pasuje,bo jest to duży, fajnie wyglądający molos, stróżujący też jest, więc może Rocki poczytaj o tej rasie..? Quote
Koszmaria Posted May 30, 2014 Posted May 30, 2014 a dogusie argentyńskie? wszystkie molosy są piękne... Quote
Brezyl Posted May 30, 2014 Posted May 30, 2014 Koszmaria napisał(a):a dogusie argentyńskie?... To pies przestrzeni. Użytkowo często towarzyszył konnym jeźdzcom na dość długich dystansach. Najbardziej pasowałyby molosy typu górskiego lub berneńczyk. Może duży pies szwajcarski, niemodny więc hodowle lepszej jakości niż bernów. Ostrzejszy, mniej ufny od berna. Jak za duży to suka, lub ktoryś z mniejszych szwajcarów. Quote
kostkaaa Posted May 30, 2014 Posted May 30, 2014 Przepraszam, jeszcze raz ponowie swój post, może ktoś coś wie ;) "Witam. Ja trochę z innej beczki... parenaście postów temu pomogliście mi wybrać moją wymarzoną rasę jaką jest Boston Terrier. Utwierdziliście mnie w przekonaniu i będzie ten psiak. Mam w tej chwili na oko fajna bostonkę z hodowli "Z Bogdanowej Zagrody". I tutaj moje pytanie - czy możecie powiedzieć mi coś więcej na temat tej hodowli, opinie - jeśli takowe macie. Przepraszam jeśli czyta to hodowca, ale sami rozumiecie, chcę zaczerpnąć jak najwięcej informacji :smile: PS. Nie mogłam znaleźć odpowiedniego działu, pomóżcie proszę :smile:" Quote
gryf80 Posted May 30, 2014 Posted May 30, 2014 Moze warto napisac list do hodowcy,zadzwonic do niego,moze umowic sie na spotkanie i zobaczyc w jakich warunkach zyja psy.moze tez zapytaj w dziale hodowla Quote
Rocki Posted May 30, 2014 Posted May 30, 2014 Kateczka dzięki za głos, może nie taki Akita straszny jak go malują, a powiedz jak Akita lubi się bawić, np moge powiedzieć że buldogi a. najbardziej lubią się szarpać. Jestem też ciekawy jak się zachowują w stosunku do gości, moje zawsze chcą ich witać a jak nie mogą to są nieszczęśliwe. Mnie najbardziej przeraża ten ich instynkt łowiecki, ucieczki jak wspomniałem mam też kilka kurek.... i nie chciał bym ich stracić. Co do obrony i pilnowania to nie chodzi o to że trzeba mnie bronić tylko o to że pies lubiący popilnować terenu miałby u mnie frajde, miałby co popilnować może byłby szczęśliwy, mnie oczywiście też może pilnować :D Colirya bardzo rzeczowy post, dzięki. Z jednej strony taka "autystyczność" mogła by mi pasować z drugiej strony dobrze wspominam tego mojego świrka który swoją drogą uważam że był z charakteru dość podobny do boksera. Jeszcze takie pytanko, jak ta kitka zachowuje się do obcych, przy plocie (jeśli sąsiedzi mają dom) szczeka? jak ktoś na spacerze ją zaczepi to toleruje z dystansem czy szał radości. Pani profesor boerboel bardzo fajny pies choć trochę duży i do tego jakoś mam wrażenie że rasa wybitnie obciążona genetycznie, ale dzięki za propozycje bo faktycznie pasuje dość dobrze: sierść krótka, pies lubiący popilnować generalnie fajny jest. Koszmario (swoją drogą intrygujący nick ;p ) owszem DA sprawiają wrażenie mniej aktywnych od BA, a też mi się cholernie podobają, chociaż te które spotkałem zachowywały się tak: 1. gościł u mnie w domu, był zdystansowany dawał się głaskać ale bez entuzjazmu z tym że był to pies po IPOII albo wyżej, 2. młody samiec również mnie odwiedzał, był dość nachalny chciał pieszczot 3. Na wystawie już dobrze nie pamiętam, ale był fajny głaskałem go a potem wyleciał z ringu za agresje 4. również spotkany na wystawie dawał się głaskać, ale bez entuzjazmu w ogóle by zajęty, rozglądał sie :D Brezyl, a który pies nie jest psem przestrzeni poza tym przypomnę, że mam sporą działkę. Na jesieni zamieniłem pare zdań z właścicielem Dużego szwajcara i on zapewniał ze pies słabo stróżuje, trochę się zastanawiałem nad tym najmniejszym ze Szwajcarów, ale jednak to sporo mniejszy pies od tego co mam, miałem. Quote
al'akir Posted May 30, 2014 Posted May 30, 2014 kostkaaa napisał(a):Przepraszam, jeszcze raz ponowie swój post, może ktoś coś wie ;) "Witam. Ja trochę z innej beczki... parenaście postów temu pomogliście mi wybrać moją wymarzoną rasę jaką jest Boston Terrier. Utwierdziliście mnie w przekonaniu i będzie ten psiak. Mam w tej chwili na oko fajna bostonkę z hodowli "Z Bogdanowej Zagrody". I tutaj moje pytanie - czy możecie powiedzieć mi coś więcej na temat tej hodowli, opinie - jeśli takowe macie. Przepraszam jeśli czyta to hodowca, ale sami rozumiecie, chcę zaczerpnąć jak najwięcej informacji :smile: PS. Nie mogłam znaleźć odpowiedniego działu, pomóżcie proszę :smile:" Wejdź sobie na dział boston terrierów tutaj na dogo, lub poszukaj forum tej rasy i tam zapytaj. Quote
Okamia Posted May 31, 2014 Posted May 31, 2014 Koszmaria napisał(a):a dogusie argentyńskie? wszystkie molosy są piękne... Znając kilka przypadków to raczej na bank odpada - to takie ttb z silnym bardziej lub mniej instynktem myśliwskim ;) Rocki napisał(a):Koszmario (swoją drogą intrygujący nick ;p ) owszem DA sprawiają wrażenie mniej aktywnych od BA, a też mi się cholernie podobają, chociaż te które spotkałem zachowywały się tak: 1. gościł u mnie w domu, był zdystansowany dawał się głaskać ale bez entuzjazmu z tym że był to pies po IPOII albo wyżej, 2. młody samiec również mnie odwiedzał, był dość nachalny chciał pieszczot 3. Na wystawie już dobrze nie pamiętam, ale był fajny głaskałem go a potem wyleciał z ringu za agresje 4. również spotkany na wystawie dawał się głaskać, ale bez entuzjazmu w ogóle by zajęty, rozglądał sie :D Nie wiem jak aktywny jest BA ale te DA które poznałam są bardzo aktywne. Moja suka ma kumpla DA i on może i wolniejszy od niej ale oboje są wulkanami energii ;) Tak samo jak inni przedstawiciele tej rasy, których znam. No i są to psy z instynktem myśliwego więc gdy poczują, zobaczą coś ciekawego to polecą za tym. Quote
Rocki Posted May 31, 2014 Posted May 31, 2014 a może ktoś poratować linkami do jakiś Akitowych for? może być priv Quote
Koszmaria Posted June 1, 2014 Posted June 1, 2014 doga argentyńskiego rzuciłam,bo molos,duży i nie kudłaty;-)ja stoję jeszcze przed wyborem rasy swojego pierwszego psa-wiem,że molos to to nie będzie,więc o molosach raczej już nie czytam:> żeby nie robić offtopa o mnie[ale w sumie czemu nie:>egocentryzm mode on]: http://forum.akity.pl/ ale to forum fundacji Akity w potrzebie,nie znalazłam forum typowo dla miłośników akit. Quote
Recommended Posts