Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='motyleqq']
ale nawet jakbym chciała, to bym nie mogła pojechać, bo moje pieski nie mają kagańców, a ponoć trzeba posiadać :-([/QUOTE]

jeśli masz agresywne, niewychowane psy to chyba oczywiste

Wątek zlotowy jest więc jeśli cie tak nurtują sprawy zlotu to odezwij się właśnie tam

Posted

[quote name='Amber']No chyba, muszę, skoro od kilku stron wątku prowadzicie płaczliwy bełkot na temat, tego, że nie jedziecie na zlot bo są tam gupi ludzie, a w ogóle to macie inne plany. No osom chromosom. Napiszcie to jeszcze 100 razy, dajcie ogłoszenie do gazety i opowiedzcie to o. Marianowi w poranku radia Maryja. Nobody cares.

EOT.[/QUOTE]

no coz w zeszlym roku moje plany wakacyjne przezywaliscie przez kilka tygodni.

w tym roku byscie przezywali jeszcze dluzej:evil_lol:

Posted

Witam, zwracam się do was z prośbą o pomoc w znalezieniu odpowiedniego dla mnie psa, ponieważ jakiegokolwiek bym nie wyszukała to zawsze znajdę jakies "ale", że np. ma włosy a nie sierśc. Szukam psa małego lub średniego(max do kolan, większy nie przejdzie ze względu na rodziców, osobiście wolałabym średniego), akceptującego inne zwierzęta(psa i kota), mieszkam w domu z podwórkiem, chciałabym trenowac jakis sport, zastanawiałam się nad agility i frisbee, chciałabym też psa raczej o delikatnym wyglądzie, może miec dlugą sierśc, ale raczej nie krótką, łatwego w tresurze. Liczę na waszą pomoc. Z góry bardzo dziękuję :) pozdrawiam!

Posted

Grzywacz chiński długowłosy :) Świetnie się sprawdzają w psich sportach a budowę mają delikatną i raczej są niewielkie, choć do mikrusów nie należą :)

Posted

[quote name='Pysia']Grzywacz chiński długowłosy :) Świetnie się sprawdzają w psich sportach a budowę mają delikatną i raczej są niewielkie, choć do mikrusów nie należą :)[/QUOTE]

właśnie też o nich myślałam bo bardzo mi sie podobają, ale troche zraża mnie ta pielęgnacja(częste kąpiele, wyczytałam, że powinno się nawet 2-4 razy w miesiącu i do tego mają włosy, które trzeba jednak obcinac wiec w głowie będzie ciągle fryzjer)

Posted

[quote name='ma_rysiaa']Witam, zwracam się do was z prośbą o pomoc w znalezieniu odpowiedniego dla mnie psa, ponieważ jakiegokolwiek bym nie wyszukała to zawsze znajdę jakies "ale", że np. ma włosy a nie sierśc. Szukam psa małego lub średniego(max do kolan, większy nie przejdzie ze względu na rodziców, osobiście wolałabym średniego), akceptującego inne zwierzęta(psa i kota), mieszkam w domu z podwórkiem, chciałabym trenowac jakis sport, zastanawiałam się nad agility i frisbee, chciałabym też psa raczej o delikatnym wyglądzie, może miec dlugą sierśc, ale raczej nie krótką, łatwego w tresurze. Liczę na waszą pomoc. Z góry bardzo dziękuję :) pozdrawiam![/QUOTE]

Pudel :)

Wracając do tych gończych, ja nie zauważyłam różnivy od tego którego ma koleżanka, typowo z użytków, a wystawowych. W charakterze już bardziej.

Posted

Jeśli możesz poświęcić dużo czasu na treningi, zabawy i wymyślanie zadań dla psa, to może border collie? Niesamowicie inteligentny, ładny, średni, pielęgnacja raczej niewymagająca wiele od właściciela (głowy nie dam, tak sądzę opierając się na wyglądzie).

Posted

Czy ktos interesujący się gończymi mógłby napisać, który z nich jest jego zdaniem najlepszym wyborem dla młodej osoby mieszkającej na przedmieściach (w bloku) i prowadzącej w miarę aktywny tryb życia? Lepiej wybierać psa po rodzicach użytkowych i rzeczywiście polujących czy po tych bardziej kanapowych/domowych?

Posted

[quote name='FredziaFredzia']

Wracając do tych gończych, ja nie zauważyłam różnivy od tego którego ma koleżanka, typowo z użytków, a wystawowych. W charakterze już bardziej.[/QUOTE]

Właśnie też mi się tak wydawało, nie zaobserwowałam różnicy, ale nie znam aż tak dużo gończych więc wolałam się upewnić.

Posted

[quote name='ma_rysiaa']właśnie też o nich myślałam bo bardzo mi sie podobają, ale troche zraża mnie ta pielęgnacja(częste kąpiele, wyczytałam, że powinno się nawet 2-4 razy w miesiącu i do tego mają włosy, które trzeba jednak obcinac wiec w głowie będzie ciągle fryzjer)[/QUOTE]
Porozmawiaj z kimś kto ma grzywki ;) A podcinanie ( bo się podcina a nie obcina grzywki) sama możesz spokojnie robić. A włosów nie ma żaden pies. Każdy ma sierść.... Plus u grzywków że nie linieją tak jak inne rasy.

Posted

[quote name='umberto_eco']Czy ktos interesujący się gończymi mógłby napisać, który z nich jest jego zdaniem najlepszym wyborem dla młodej osoby mieszkającej na przedmieściach (w bloku) i prowadzącej w miarę aktywny tryb życia? Lepiej wybierać psa po rodzicach użytkowych i rzeczywiście polujących czy po tych bardziej kanapowych/domowych?[/QUOTE]

Jaki gończy?

Posted

[quote name='Kyu']Jaki gończy?[/QUOTE]

Chyba chodzi ogólnie o psy z grupy gończych?

Może basset? Zawsze mi sie wydawalo ze nie potrzebuja az tak duzo ruchu jak np beagle, ale moze sie myle..
Slyszalam ze dosc latwo sie nawiazuje porozumienie z posokowcami bawarskimi i rzeczywiscie je na spacerach spotykam na ogol w wersji bez smyczy czy linki, a juz takie beagle zawsze albo na flexi albo na lince

Posted

FredziaFredzia, podrzuć znajomemu jeszcze Schipperke. Nieduży, energiczny, sprawny, temperamentny, inteligentny piesek. Lubi stróżować i chętnie zapoluje. Szkoli się go nieźle, ale bywa niezależny.

Posted

umberto_eco - sory, ale dopiero teraz przeczytałam Twój post z sensem.
Jeśli koniecznie ma być gończy to tylko w wersji nieużytkowej, ktoś kto nie jest myśliwym lub/i nie jest zainteresowany konkursami, szkoleniem w tym kierunku może sobie z takim psem nie poradzić.
Co do wyboru rasy, co dla Ciebie oznacza " w miarę aktywny"?
Ale raczej strzelałabym w małe gończe.

Posted

[quote name='puchu']FredziaFredzia, podrzuć znajomemu jeszcze Schipperke. Nieduży, energiczny, sprawny, temperamentny, inteligentny piesek. Lubi stróżować i chętnie zapoluje. Szkoli się go nieźle, ale bywa niezależny.[/QUOTE]

Dzięki, nie pomyślałam o nim. :)

Posted

[quote name='Kyu']umberto_eco - sory, ale dopiero teraz przeczytałam Twój post z sensem.
Jeśli koniecznie ma być gończy to tylko w wersji nieużytkowej, ktoś kto nie jest myśliwym lub/i nie jest zainteresowany konkursami, szkoleniem w tym kierunku może sobie z takim psem nie poradzić.
Co do wyboru rasy, co dla Ciebie oznacza " w miarę aktywny"?
Ale raczej strzelałabym w małe gończe.[/QUOTE]

Młoda dziewczyna, biega kilka razy w tygodniu (do 10 km), lubi długie spacery i często na nie chodzi (takie 2-3 godzinne), jeździ na rolkach, jest też opcja że pies towarzyszyłby w rowerowych wycieczkach.

Stawiała na gończe, bo się jej podobają z wyglądu, natomiast są wątpliwości co do kwestii zostawania samemu w domu i posłuszeństwa na spacerach. Dlatego jak gonczy to taki z którym najłatwiej nawiązać więź.

Jakie to są małe gończe?

Posted

małe gończe to małe gończe ;)
np. Petit Basset Griffon Verdeen, Grand PPV, Alpejski gończy krótkonożny...
Myślę, że przy takiej dawce ruchu spokojnie wiele z gończych dało by radę, ale w użytka bym się nie pchała, poza tym mało, który rozsądny hodowca oddaje użytka w ręce laika.
Co do kwestii zostawania w domu i posłuszeństwa, jak sobie wychowasz tak masz. Ale czasem z naturą nie wygrasz jeśli rozsądnie nie wybierzesz hodowli.

Posted

[quote name='Kyu']małe gończe to małe gończe ;)
np. Petit Basset Griffon Verdeen, Grand PPV, Alpejski gończy krótkonożny...
Myślę, że przy takiej dawce ruchu spokojnie wiele z gończych dało by radę, ale w użytka bym się nie pchała, poza tym mało, który rozsądny hodowca oddaje użytka w ręce laika.
Co do kwestii zostawania w domu i posłuszeństwa, jak sobie wychowasz tak masz. Ale czasem z naturą nie wygrasz jeśli rozsądnie nie wybierzesz hodowli.[/QUOTE]

Super, bardzo dziękuję za odpowiedź :) nie wiem w sumie za dużo o gończych stąd głupie pytania zadaję :cool1:

W której rasie najszybciej trafi sie na osobnika chętnego do współpracy, może mniej niezależnego od innych ras należących do gonczych?
Co masz na myśli w ostatnim zdaniu?

Posted

Co mam na myśli...
Że trzeba sobie zdawać sprawę co się ma w domu ;)
Ja poleciłabym Petit Basset Griffon Verdeen, w domu nie sprawiają kłopotów, a aktywność opisana wyżej będzie jak najbardziej ok. Trzeba mieć na uwadze, ( generalnie tyczy się to prawie wszystkich psów myśliwskich) trzeba je szkolić od chwili, w której przybywają do naszego domu. W Polsce są hodowle, jedna z resztą bardzo dobra.
Gończe to nie są psiaki popularne, więc w większości ras nie zatraciły na szczęście swoich cech myśliwskich.

Napisz nad psiakiem jakiej konkretnej rasy się zastanawia to coś wymyślimy ;)