Kirinna Posted November 5, 2013 Posted November 5, 2013 Iza jak to przeczytasz to padniesz :P dance_macabre napisał(a):szetlak, bearded collie, toller , springer spaniel walijski/anglik , cocker spaniel amerykański(tylko raczej nie złotego), pudel, płochacz holenderski Tak naprawdę jeżeli mówimy o tym wolnym tygodniu bo choruje/jest się zajętym to i nawet border z pracującej lini ale taki bardziej spokojny też by się nadał. Quote
IZMADO Posted November 5, 2013 Posted November 5, 2013 dance_macabre napisał(a):szetlak, bearded collie, toller , springer spaniel walijski/anglik , cocker spaniel amerykański(tylko raczej nie złotego), pudel, płochacz holenderski Tak naprawdę jeżeli mówimy o tym wolnym tygodniu bo choruje/jest się zajętym to i nawet border z pracującej lini ale taki bardziej spokojny też by się nadał. Ale dużo propozycji! Kirinna napisał(a):Iza jak to przeczytasz to padniesz :P No, ale traf! Zrobiłam sobie jakiś teścik z trzech proponowanych ras, dwie to właśnie bearded collie i szelciak ;) Quote
Koszmaria Posted November 6, 2013 Posted November 6, 2013 [quote name='kropi124']A czy ktoś tutaj z użytkowników ma może osobiście gończego słowackiego lub miał z nimi styczność?? czym się kopov różni od naszego rodzimego:cool3:? Quote
rottaska Posted November 6, 2013 Posted November 6, 2013 cocker spaniel amerykański(tylko raczej nie złotego), to mnie zaciekawiło; czemu nie złoty ( a tak w ogóle to amerykańskie są blond ,ale to szczegół ) Quote
gryf80 Posted November 6, 2013 Posted November 6, 2013 a pewnie daltego że złote (ale u angielskich)moga byc chyba agresywne,czy cos w tym stylu.osoby posiadajace angielskie cocery wiedza pewnie wiecej na ten temat Quote
klaki91 Posted November 6, 2013 Posted November 6, 2013 [quote name='rottaska']to mnie zaciekawiło; czemu nie złoty ( a tak w ogóle to amerykańskie są blond ,ale to szczegół ) u złotych cockerów angielskich pojawia(ł) się rage syndrom nie wiem jak z cockerami amerykańskimi Quote
Instant Posted November 6, 2013 Posted November 6, 2013 Koszmaria napisał(a):czym się kopov różni od naszego rodzimego:cool3:? wielkością? :diabloti: Quote
rottaska Posted November 6, 2013 Posted November 6, 2013 [quote name='gryf80']a pewnie daltego że złote (ale u angielskich)moga byc chyba agresywne,czy cos w tym stylu.osoby posiadajace angielskie cocery wiedza pewnie wiecej na ten temat właśnie ,u angielskich amerykański to oddzielna rasa,więc to tak nie bardzo dopisywać im cechy anglików; amerykańskie wyglądają inaczej i mają zupełnie inny charakter ps byłam ciekawa,czy dance_macabre sama to wymyśliła,czy gdzieś głupoty przeczytała przez prawie 20 lat miałam cockery amerykańskie,przez parę lat trzy pokolenia sztuk 8 ( to tak dla wyjaśnienia,że jakieś pojęcie o nich mam :) ) Quote
Koszmaria Posted November 6, 2013 Posted November 6, 2013 (edited) [quote name='Instant']wielkością? :diabloti: a czymś poza tym:D? już kilka razy spotkałam się z informacją że złote cockery i owczarki niemieckie mogą być "chorobliwie agresywne",mieć "syndrom szaleństwa" zresztą,było o tym na dogo-> http://www.dogomania.pl/forum/threads/3249-Spaniel-agresywny/page3 Asia&Ginger o tym pisze Edited November 6, 2013 by Koszmaria Quote
kylaudia Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 Witam,piszę tu ponieważ planuje zakup pieska. To nie będzie mój pierwszy pies. Mam pudelka (11l). Od kiedy interesuje się psami, psią psychologią i szkoleniem zaczełam szkolić Wiki, poprawiać przeróżne błędy wychowawcze (a było ich sporo :D) Tresuje jeszcze labradorkę (Sare)kiedy jeżdże na działkę co dwa tyg. Jest niesocjalizowana, ale pracujemy nad tym i już mamy postępy. Teraz zastanawiam się nad drugim pieskiem. Chciałabym psa bardzo żywego, kochającego pracę z człowiekiem, nadającego się do sportów( z wiki trochę za pozno się zorientowałam). Spacerki by mniej więcej wyglądały tak: rano-30 min, po szkole 1-2 h (zależy od dnia), jak mam więcej czasu to poźnym popołudniem na ok 30-45 min i wieczorem krótki na siku. To są minimalne spacery (jak mam więcej czasu to ide na więcej). Oczywiście podczas spaceru sztuczki, zabawa, friesbiee. W domu też zabawa, szkolenie klikerowe itp. Chciałabym się też zapisać na treningi agillity. Co dwa tyg jeżdże na weekendy na działke gdzie są pola, lasy, jeziora. Jak myślicie jaką rasę wybrać ? Zastanawiałam sie nad owczarkiem szetlandzkim, owczarekiem australijskim (typ am), border collie(nie wiem czy nie za duże wyzwanie), owczarkiem pirenejskim, owczarekim węgierskim mudi, tollerem. Która będzie najlepsza ? Z góry dziękuje za pomoc i mam nadzieje ze Was nie zanudziłam ;) Quote
kropi124 Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 A może wyżeł węgierski. Kocha prace z człowiekiem, dobry do psich sportów i spokojniejszy od swoich kuzynów. Owczarek australijski wydaje mi się że by był to strzał w dziesiątkę jeśli podołasz szkoleniu. Quote
Dink Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 A może kolejny pudel? Spełnia wszystkie wymagania. Quote
katasza1 Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 Jak ktos chce psa do psich sportow to nie polecalabym wyzla wegierskiego. To jedno z moich marzen, ale one potrzebuje czegos innego od zycia ;) Quote
evel Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 [quote name='kropi124']A może wyżeł węgierski. Kocha prace z człowiekiem, dobry do psich sportów i spokojniejszy od swoich kuzynów. Ahahahahahahahahahahaha. A tak poważnie - laska, weź odpuść. Węgier spokojniejszy, a to dobre, hahaha. Quote
Martens Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 evel napisał(a):Ahahahahahahahahahahaha. A tak poważnie - laska, weź odpuść. Węgier spokojniejszy, a to dobre, hahaha. Oj co, przeczytała w internetach to wie :diabloti: Quote
motyleqq Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 mudi generalnie pasuje, ale trzeba być świadomym szczekliwości tych psów ;) Quote
gryf80 Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 kylaudia-może szetlandzki,tylko szaty trzeba pilnować,ale przecież masz pudla to wieasz"czym to pachnie" Quote
badmasi Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 gryf80 napisał(a):kylaudia-może szetlandzki,tylko szaty trzeba pilnować,ale przecież masz pudla to wieasz"czym to pachnie" U szetlanda nic specjalnego nie robi się z sierścią. Czeszemy raz na jakiś czas i już. Kołtuni się tylko sierść za uszami i tego trzeba pilnować. Quote
aussie&husky Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 kylaudia napisał(a):Witam,piszę tu ponieważ planuje zakup pieska. To nie będzie mój pierwszy pies. Mam pudelka (11l). Od kiedy interesuje się psami, psią psychologią i szkoleniem zaczełam szkolić Wiki, poprawiać przeróżne błędy wychowawcze (a było ich sporo :D) Tresuje jeszcze labradorkę (Sare)kiedy jeżdże na działkę co dwa tyg. Jest niesocjalizowana, ale pracujemy nad tym i już mamy postępy. Teraz zastanawiam się nad drugim pieskiem. Chciałabym psa bardzo żywego, kochającego pracę z człowiekiem, nadającego się do sportów( z wiki trochę za pozno się zorientowałam). Spacerki by mniej więcej wyglądały tak: rano-30 min, po szkole 1-2 h (zależy od dnia), jak mam więcej czasu to poźnym popołudniem na ok 30-45 min i wieczorem krótki na siku. To są minimalne spacery (jak mam więcej czasu to ide na więcej). Oczywiście podczas spaceru sztuczki, zabawa, friesbiee. W domu też zabawa, szkolenie klikerowe itp. Chciałabym się też zapisać na treningi agillity. Co dwa tyg jeżdże na weekendy na działke gdzie są pola, lasy, jeziora. Jak myślicie jaką rasę wybrać ? Zastanawiałam sie nad owczarkiem szetlandzkim, owczarekiem australijskim (typ am), border collie(nie wiem czy nie za duże wyzwanie), owczarkiem pirenejskim, owczarekim węgierskim mudi, tollerem. Która będzie najlepsza ? Z góry dziękuje za pomoc i mam nadzieje ze Was nie zanudziłam ;) Moim zdaniem idealnie pasowałby tutaj owczarek australijski lub szetlandzki. Quote
Alise Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 [quote name='IZMADO']Mój pies był w schronie, ale dość krótko. Za to później mieszkał w mieszkaniu prawie 3 lata. sytuacja materialna zmieniła im się na tyle, że nie mogli go dłużej wychowywać, i tak oto znalazł się u mnie. Pomyślałam, że jako pierwszy pies to będzie dobry wybór, ja komuś pomogę, sama spełnię marzenie o psie, no i problemu nie będzie, bo pies odchowany. Bardzo się przeliczyłam... Tak bardzo, że nikomu innemu nie chcę fundować takich przeżyć, w związku z czym pies, który miał być u mnie tymczasowo - zostaje na stałe. Dlatego następny pies to będzie przemyślaną decyzją i będzie u mnie od szczeniaczka. A, to pójdę za ciosem, może mi coś doradzicie :D Szukam psa, który: - będzie wpatrzony w człowieka, - będzie łatwy w szkoleniu, - będzie uległy - chodzi mi tu o brak agresji, o pozytywne nastawienie do innych psów i ludzi. Chciałabym, aby pies nie był wyższy niż do kolana (maksymalnie 50 cm.) Najlepiej, żeby nie był krótkowłosy, ale jego sierść to zdecydowanie sprawa drugorzędna. Zależy mi by nie był to pies bardzo aktywny, mimo, że lubię łazić i ze swoim psem teraz próbuję różnych sportów, to jednak wolałabym, aby pies, który nie ma przez tydzień porządnego wybiegania, nie rozwalił mi chałupy. Psa wychowuję sama, więc jest on niestety uzależniony od mojego zdrowia/choroby/wyjazdów itp. To jak? Polecicie coś? :) Springer spaniel? Quote
dance_macabre Posted November 11, 2013 Posted November 11, 2013 (edited) [quote name='klaki91']u złotych cockerów angielskich pojawia(ł) się rage syndrom nie wiem jak z cockerami amerykańskimi Pomyłka miał być angielski. A z amerykańskimi nie wiem jak jest. rottaska jestem zachwycona twoją kultura pisania. Edited November 11, 2013 by dance_macabre Quote
Noelle Posted November 11, 2013 Posted November 11, 2013 (edited) [quote name='kylaudia']Witam,piszę tu ponieważ planuje zakup pieska. To nie będzie mój pierwszy pies. Mam pudelka (11l). Od kiedy interesuje się psami, psią psychologią i szkoleniem zaczełam szkolić Wiki, poprawiać przeróżne błędy wychowawcze (a było ich sporo :D) Tresuje jeszcze labradorkę (Sare)kiedy jeżdże na działkę co dwa tyg. Jest niesocjalizowana, ale pracujemy nad tym i już mamy postępy. Teraz zastanawiam się nad drugim pieskiem. Chciałabym psa bardzo żywego, kochającego pracę z człowiekiem, nadającego się do sportów( z wiki trochę za pozno się zorientowałam). Spacerki by mniej więcej wyglądały tak: rano-30 min, po szkole 1-2 h (zależy od dnia), jak mam więcej czasu to poźnym popołudniem na ok 30-45 min i wieczorem krótki na siku. To są minimalne spacery (jak mam więcej czasu to ide na więcej). Oczywiście podczas spaceru sztuczki, zabawa, friesbiee. W domu też zabawa, szkolenie klikerowe itp. Chciałabym się też zapisać na treningi agillity. Co dwa tyg jeżdże na weekendy na działke gdzie są pola, lasy, jeziora. Jak myślicie jaką rasę wybrać ? Zastanawiałam sie nad owczarkiem szetlandzkim, owczarekiem australijskim (typ am), border collie(nie wiem czy nie za duże wyzwanie), owczarkiem pirenejskim, owczarekim węgierskim mudi, tollerem. Która będzie najlepsza ? Z góry dziękuje za pomoc i mam nadzieje ze Was nie zanudziłam ;) ja borderów nie polecałabym, ale zdecydowanie owczarek australijski! do agility będzie idealny, to psy inteligentne i łatwo przekierować na sport. szelcik nie wiem, czy nie jest odrobinkę zbyt leniwy, wg mnie strzałem w dziesiątkę będzie tu o. australijski własnie. co do IZMADO, jak dla mnie coś w stylu szelcika raczej, można próbować z cocerem, chociaż ja osobiście w schronisku, w którym jestem wolontariuszką, spotykam raczej problemowe spaniele. jeśli już uaktywni się agresja, wg mnie ta rasa jest raczej ciężka do szkolenia... no ale raczej myślałabym w tą stronę, moooooże pudel, ale jak np. czytam komentarze typu springer spaniel, czy border to mi ręce opadają!... może i domu Ci nie rozniosą, ale będą się niesamowicie nudzić, jak dla mnie te dwie propozycje odpadają całkowicie! Edited November 11, 2013 by Noelle Quote
evel Posted November 11, 2013 Posted November 11, 2013 Tak, bo border to generalnie zachrzania 27 godzin na dobę, zawsze i wszędzie :diabloti: Quote
badmasi Posted November 11, 2013 Posted November 11, 2013 evel napisał(a):Tak, bo border to generalnie zachrzania 27 godzin na dobę, zawsze i wszędzie :diabloti: a szelcik jest leniwy :evil_lol: Quote
Recommended Posts