Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='kropi124']kwestia zdjęcia ;)
Wg naszego weterynarza i opinii innych pies nie miał nadwagi!
O tym czy miała czy nie jest nieistotne.
W Wikipedii są bardzo zaniżone wagi u wielu ras.
Nie będę z wami dyskutować bo nawet nie macie szacunku.
A tym bardziej jakiegoś prawa kopiować zdjęć.[/QUOTE]

Srsly? Miałam dalmatynke 100 lat temu za dzieciaka i jakoś nie widziałam nigdy dalmatyńczyka z ciemnym ryjem. Budowa też nie ta. To że pies ma plamki i klapnięte uszy nie znaczy że jest dalmatyńczykiem i jak napisała Fauka bliżej temu psu do wyżła niż do dalmata.

Posted

[quote name='Amber']To w sumie całkiem niedawno musiało być...[/QUOTE]

Bosie nie ma to jak starsze rodzeństwo :roll::evil_lol: Śledzisz mnie... Powiem mamie!

Posted

[quote name='asiak_kasia']ale ze co? Sylwia Ci dokucza? :mad:

Tak mamo! Daj jej karę :diabloti:

[quote name='Dioranne']Pomalować np. białego jacka w czarne kropki i mieć dalmatyńczyka... Dobry plan.

Ej ale Prosia ma plamki! Okłamali mnie :evil_lol: mam dalmatyńczyka a nie mixa ttb :shake:

Posted

[quote name='asiak_kasia']
Nie wiem jakim cudem pies mający 60cm w kłebie moze sprawiac wrażenie ogólnej równowagi (rozumiem, że chodzi zachowanie proporcji) ważąc 40kg.

Także kropi przestań szerzyc *******ety, bo aż przykro się takie bzdury czyta.[/QUOTE]

yyyy, normalnie? :???:

moja Whisky waży 38kg i ma 61cm, i tak, ma zachowane wszystkie proporcje...

Posted

[quote name='Olson']yyyy, normalnie? :???:

moja Whisky waży 38kg i ma 61cm, i tak, ma zachowane wszystkie proporcje...[/QUOTE]

a Twoj pies to dalmat? :roll:
Bo jednak ciut inaczej wyglada DON i jego proporcje względem dalmata c'nie? a o tej rasie była mowa i o specyficzną dla kazdej rasy proporcję chodzi chyba.

Moja suka tez ma cos ok 60cm i wazy 25kg i co? Ma niedowage, jest jakos paszczurowata? :lol:

Posted

Tak ogólnie jeśli chodzi o wagi ras to lepiej pytać ludzi, którzy je mają niż patrzeć we wzorce... We wzorcach te wagi często są duuuużo wyższe niż u przeciętnego psa. Znam wiele przypadków, gdzie we wzorcu jest waga np. 29-33kg a większość szczupłych psów tej rasy waży 17-20. Nawet w owczarkach pirenejskich widziałam kiedyś tabelkę 12-14kg, mój waży 8, jest bardzo szczupły, ale myślę, że 9-9.5 to byłby maks, żeby wyglądała dobrze. A mała nie jest jak na swoją rasę. Większość pirenejczyków, jakie znam waży do 10kg.

Posted

[quote name='Tess']Tak ogólnie jeśli chodzi o wagi ras to lepiej pytać ludzi, którzy je mają niż patrzeć we wzorce... We wzorcach te wagi często są duuuużo wyższe niż u przeciętnego psa. Znam wiele przypadków, gdzie we wzorcu jest waga np. 29-33kg a większość szczupłych psów tej rasy waży 17-20. Nawet w owczarkach pirenejskich widziałam kiedyś tabelkę 12-14kg, mój waży 8, jest bardzo szczupły, ale myślę, że 9-9.5 to byłby maks, żeby wyglądała dobrze. A mała nie jest jak na swoją rasę. Większość pirenejczyków, jakie znam waży do 10kg.[/QUOTE]
Niekoniecznie. Foksy teoretycznie powinny ważyć DO 8.2 kg. Mój waży 10.5, a do grubasów nie należy ;)
Tylko że wzorzec foksteriera nie określa jego wielkości, więc to takie zachwiane jest.

Posted

Nie no, wiadomo, że bywa różnie, ale zazwyczaj widzę odwrotną tendencję. ;) Szczególnie u większych ras i we wzorcach, gdzie jest określony wzrost... Także lepiej po prostu popytać ludzi, którzy mają takie psy, albo mają kontakt z właścicielami.

Posted

Jednak częściej zawyżają wagę niż zaniżają. Choć mój szczeniak waży więcej, niż we wzorcu, choć szczupaczek. :evil_lol: Ale on jest bardzo duży i ma mocną kość.

Posted

Właśnie pytałam koleżanki, która ma dalmatynkę. Rodowodową, normalnej wielkości, nie zabiedzoną, umięśnioną - 19kg.
Do 40 trooochę brakuje... ;)

Posted

nie, sznaucer odpada- to rasa stworzona do stróżowania, zresztą dzwoniłem dzisiaj do jednej hodowli i się dowiedziałem, że sznaucery z natury powinny być nieufne (co nie oznacza, że będą agresywne wobec obcych), więc na pewno wylewnego psa z niego bym nie zrobił.

Słuchajcie, a na prawdę żaden z małej wielkości piesków nie nadawałby się do partnera do joggingu? Narzeczona coś wspomina o yorku, dla mnie to małe psie szczurki aczkolwiek wczoraj w sklepie zoologicznym spotkałem yorka i byłem zauroczony (jakkolwiek gejowsko to zabrzmi :D) sprzedawczyni zrobiła mi pogadankę o rodowodzie (że ma być koniecznie Związku Kynologicznego), jej york akurat był rasowy, żywiołowy i z nią codziennie rano ponoć biega pół godziny niezbyt szybkim tempem- jeśli te rasowe różnią się tak mocno od spotykanych na ulicach szczurków to bym się mocno zastanowił....ale jak z ich bieganiem? niby to terier, powinien lubić ruch i by wysportowany, ale czy dałby rade przebiec 6-10 km?

Narzeczona też wypatrzyła gdzieś rasę co sie zwie coton? czy jakoś tak, wymawia się "kotą" o ile się nie mylę (a mój francuski leży) :) ktoś coś więcej wie?

Posted

[quote name='wari']nie, sznaucer odpada- to rasa stworzona do stróżowania, zresztą dzwoniłem dzisiaj do jednej hodowli i się dowiedziałem, że sznaucery z natury powinny być nieufne (co nie oznacza, że będą agresywne wobec obcych), więc na pewno wylewnego psa z niego bym nie zrobił.

Słuchajcie, a na prawdę żaden z małej wielkości piesków nie nadawałby się do partnera do joggingu? Narzeczona coś wspomina o yorku, dla mnie to małe psie szczurki aczkolwiek wczoraj w sklepie zoologicznym spotkałem yorka i byłem zauroczony (jakkolwiek gejowsko to zabrzmi :D) sprzedawczyni zrobiła mi pogadankę o rodowodzie (że ma być koniecznie Związku Kynologicznego), jej york akurat był rasowy, żywiołowy i z nią codziennie rano ponoć biega pół godziny niezbyt szybkim tempem- jeśli te rasowe różnią się tak mocno od spotykanych na ulicach szczurków to bym się mocno zastanowił....ale jak z ich bieganiem? niby to terier, powinien lubić ruch i by wysportowany, ale czy dałby rade przebiec 6-10 km?

Narzeczona też wypatrzyła gdzieś rasę co sie zwie coton? czy jakoś tak, wymawia się "kotą" o ile się nie mylę (a mój francuski leży) :) ktoś coś więcej wie?[/QUOTE]
a może whippet?

Posted

[quote name='Unbelievable']a może whippet?[/QUOTE]

a jak z puszczaniem ich w terenie? bo miałem już beagla, narzeczona husky i jeślli whippet ma taki sam stosunek do szybko ruszających się przedmiotów i podejście do kwestii tego jak daleko sobie może pozwolić na odbiegnięcie od właściciela bo akurat się trafił ciepły trop jak nasze poprzednie psy to podziekuję i z bólem serca zdecyduję się na pudla :D

Posted

[quote name='wari']a jak z puszczaniem ich w terenie? bo miałem już beagla, narzeczona husky i jeślli whippet ma taki sam stosunek do szybko ruszających się przedmiotów i podejście do kwestii tego jak daleko sobie może pozwolić na odbiegnięcie od właściciela bo akurat się trafił ciepły trop jak nasze poprzednie psy to podziekuję i z bólem serca zdecyduję się na pudla :D[/QUOTE]
te które znam raczej trzymają się właściciela, ale za dzikim zwierzem lubią wyrwać ;)

pudle to na prawdę fajne psy i myślę, że dobrze by się u was sprawdziły

Posted

[quote name='wari']niestety ale moja męska duma daje o sobie znać
z yorkiem na smyczy bym wyszedł ale z pudlem.... :D[/QUOTE]

E tam w fajnej fryzurze i kolorku są bardziej męskie od yorków ;)

Posted

[quote name='Okamia']E tam w fajnej fryzurze i kolorku są bardziej męskie od yorków ;)[/QUOTE]

zalezy jak ostrzyzony york :) takie poldugie roztrzepane wlosy dodaja mu zawadiackiego uroku, u pudla tego nie zauwazylem- nie natrafilem na ani jedno zdjecie pudla ktory ostrzyzony wygladalby mesko