katasza1 Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 sznaucer mini jak ktos chce zeby pies kochal ludzi i pieski? :P o beaglu pisal ze mial i nie chce. dalmaty sa dosc duze i gubia duzo siersci. a kelpie? niech ktos obeznany sie wypowie, bo nie interesowalam sie jakos szczegolnie ta rasa ale tak mi przyszla do glowy. Da rade pobiegac duzo, chyba jest dosc wpatrzony w ludzia. Ale pewnie gubia siersc. I nie wiem jak reaguja na ludzi i zwierzeta. Quote
gryf80 Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 a sory to musiałam nie doczytać,ale sznaucery to bardzo sympatyczne psy dobrze zsocjalizowane(a myślę że to nie jest trudne mieszkajac w mieście)nie są "kurduplami rzucajacymi się z jazgotem na wszystko i wszystkich(myślę o mini piszac te słowa),a średniaki? Quote
katasza1 Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 Tzn. ja znam wiekszosc sznaucerow pseudo, ktore jezgocza na wszystko, no ale to kwestia wychowania. Znam jednego super wychowanego sznaucera sredniego, naprawde swietny pies. Nie gubi duzo siersc, jest zapatrzony w swojego ludzia, uwielbia inne pieski, to najlepszy kumpel mojego Froda. Ale mnie zna bardzo dobrze i nie dal sie ani razu poglaskac. Tzn da sie, ale zaraz sobei idzie, nie jest to pies w stylu labka ktory biegnie cie wycalowac. Wiec nie wiem czy one takie wylewne. Quote
gryf80 Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 właśnie o sznaucerach pomyślałam bo wari mówił cos o "sporcie".ja mam do "czynienia"i z takimi z psudo i rodowodowymi-naprawde,kwestia wychowania. Quote
katasza1 Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 No ogolnie chyba sznaucer bylby dobrym pomyslem, tylko trzeba by mu dobry socjal zrobic. Jak narazie wydaje mi sie ze spelnia wszystkie warunki. Quote
kropi124 Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 [quote name='gryf80']wari może sznaucer mini albo sredni,beagle albo dalmatyńczyk?no nie wiem co prawda jak u dalmaty wyglada sytuacja gdy długo zostaja same Dalmatyńczyk linieje cały rok +do tego 2x intensywnie Wagowo sięgają do 35/ 40 kg Nie lubią się kontaktować z każdym napotkanym człowiekiem, chociaż mają łagodne usposobienie.Bardzo przywiązują się do wybranego przewodnika i jego rodziny.Na spacerach jest przyjazny i spokojny, nie toleruje jednak psów szczekających i agresywnych. I pod względem szkolenia nie są najłatwiejsze. Quote
Dink Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 Wari jeśli chodzi o teriera pszenicznego to nie jest on tak zadziorny jak pozostałe teriery, jeśli jesteś zainteresowany rasą to zajrzyj na terierkowo tam jest trochę o tych terierach. Quote
asiak_kasia Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 [quote name='kropi124']Dalmatyńczyk linieje cały rok +do tego 2x intensywnie Wagowo sięgają do 35/ 40 kg Nie lubią się kontaktować z każdym napotkanym człowiekiem, chociaż mają łagodne usposobienie.Bardzo przywiązują się do wybranego przewodnika i jego rodziny.Na spacerach jest przyjazny i spokojny, nie toleruje jednak psów szczekających i agresywnych. I pod względem szkolenia nie są najłatwiejsze. 40kg dalmat? :crazyeye: Moj rottek tyle nie ważył, wiec kurde jakiś gigantyzm dotknął dalmaty ostatnio czy cuś? :diabloti: Quote
gryf80 Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 ja znam takiego samca staruszka tej rasy o podobnej wadze jak napisał kropi ale jet on po prostu gruby. pamietam taka sunie(ale nie wiem czy z rodowodem)ważyła 21 kg Quote
asiak_kasia Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 [quote name='gryf80']ja znam takiego samca staruszka tej rasy o podobnej wadze jak napisał kropi ale jet on po prostu gruby. pamietam taka sunie(ale nie wiem czy z rodowodem)ważyła 21 kg no ja widziałam filmik z rotem który waży 80kg, ale to nie jest NORMA. (pomijam, że pies był nie tyle gruby co WIELKI) a co do dalmatów: WZROST I WAGA: Wysokość w kłębie - psy 56 - 61 cm, - suki 54 - 59 cm. Waga: - psy ok. 27 - 32 kg, - suki ok. 24 - 29 kg. Pierwszorzędne znaczenie ma ogólna równowaga. Nie wiem jakim cudem pies mający 60cm w kłebie moze sprawiac wrażenie ogólnej równowagi (rozumiem, że chodzi zachowanie proporcji) ważąc 40kg. Także kropi przestań szerzyc *******ety, bo aż przykro się takie bzdury czyta. Quote
kropi124 Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 [quote name='asiak_kasia'] Nie wiem jakim cudem pies mający 60cm w kłebie moze sprawiac wrażenie ogólnej równowagi (rozumiem, że chodzi zachowanie proporcji) ważąc 40kg. Także kropi przestań szerzyc *******ety, bo aż przykro się takie bzdury czyta.[/QUOTE] Do 40 nie oznacza że ma tyle ważyć. Ja miałam sunie dalmata która ważyła 35 kg. Nie miała nadwagi. Samiec dalmata ( nieżyjący już) u mnie w mieściemażył więcej niż 30 kg. Więc to nie jest dużo. No chyba ze dla niektórych. Miałam dalmatyńczyka i mam dużą wiedzę na ich temat- więc daruj sobie takie teksty. Quote
Szura Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 [quote name='Amber']Twój dalmatyńczyk miał rodowód? W ramach odpowiedzi wrzucę zdjęcie tego, um, dalmatyńczyka. ;) Quote
kropi124 Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 [quote name='Szura']W ramach odpowiedzi wrzucę zdjęcie tego, um, dalmatyńczyka. ;) O wklejanie zdjęcia można się było chociaż zapytać!!! Quote
motyleqq Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 jak dla mnie to ta suczka nie należała do najszczuplejszych... może to tylko kwestia zdjęć. Quote
Amber Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 Z tego co widzę, to nie miał papieru, zatem czemu piszesz o nim jak o rasowym psie, który podpada pod to co napisane jest we wzorcu? Quote
kropi124 Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 kwestia zdjęcia ;) Wg naszego weterynarza i opinii innych pies nie miał nadwagi! O tym czy miała czy nie jest nieistotne. W Wikipedii są bardzo zaniżone wagi u wielu ras. Nie będę z wami dyskutować bo nawet nie macie szacunku. A tym bardziej jakiegoś prawa kopiować zdjęć. Quote
Szura Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 A w czym problem? To zdjęcie jest w Twojej galerii na tym portalu przecież. :) Quote
Amber Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 No wszystko świetnie, ale to nie był dalmatyńczyk, więc czemu piszesz, że dalmatyńczyki ważą 35-40 kg skoro we wzorcu stoi inaczej? Quote
kropi124 Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 nie kłócę się tylko mówie jak jest Spojrzałam w wiele książek które mam na półce i jedne mówią że nie wahają się do 20 kg inne mówią że ważą od 25 do 35 kg. Nie powiedziałam ze od 35-40 kg. Ta 40 jest przeze mnie bardziej zawyżona. Ale nie zgodzę się z tym że ważą np. 20 kg bo to by było stanowczo za dużo. Taka sama sytuacja jest u wyżła weimarskiego. Mój jest z hodowli i waży 40 kg i widać mu żebra, a we wzorcu jest że ważą do 40 kg więc jest zaniżone. W książkach znalazłam nawet że ważą do 30 kg ( psy i sunie). W książce co innego piszą i w necie. Co do rodowodu. Kropka jest z byłej hodowli, kiedy moi rodzice ją wzieli ludzie nie mieli zmartwień czy będzie on czy nie. Widziałam rodziców i wiem że te były w 100% z hodowli. Quote
Amber Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 W książkach mogą różne rzeczy pisać, bo psie wzorce mogą się różnić np. od kraju w którym się książka ukazała ;) Ale my jesteśmy w PL i o polskich psach chyba piszemy, a u nas obowiązuje wzorzec FCI. Nie każdy pies z rodowodem jest psem wzorcowym, od tego są też wystawy, a patrząc się na twoją sukę niestety nie wiem jakim cudem jej rodzice mogli mieć rodowody, jednak nie o to w tej rozmowie chodzi ;) Quote
kropi124 Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 sposobem normalnym co ci w niej nie pasuje? Te plamy na pysku? Matka Dora była mocno łaciata:cool3: tz. plamkowata Ojciec mniej ale miał dużo na uszach i szyi. Z chęcią bym ci pokazała zdjęcie ale niestety nie mam. Quote
Fauka Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 Głowę ma bardziej jak zmieszany wyżeł, myślę że zdecydowanie odbiega od wzorca czy przeciętnej głowy dalmatyńczyka ;) Quote
dog193 Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 Nie każdy pies który ma kopki jest dalmatyńczykiem, ale z kim tu w ogóle o tym dyskutować... Quote
asiak_kasia Posted October 15, 2013 Posted October 15, 2013 Kropi, sory ale dla mnie Twoja wiarygodnośc, jest żadna, napiew piszesz, ze psa znalazłas, potem, że jest od Twojej cioci, potem z hodowli Twojej cioci, potem z jakiejś niemieckiej hodowli, której nazwy nie umiesz przytoczyć...za chwilę się okaże to ze jednorożec albo pegaz. Wzorzec FCI mówi swoje i sory, ale 40kg dla wyzła czy dalmata, to juz otyłość, tym bardziej, że te psy z zasady powinny byc szczupłe, zeby nie powiedziec, że "suche" Także jeżeli juz koniecznie chcesz doradzac to najpierw chociaż poczytaj wartosciowe publikacje nt ras, a nie encyklopedie pedigri :diabloti: Quote
Recommended Posts