kropi124 Posted August 12, 2013 Posted August 12, 2013 Oj przestańcie. Yorki też są niektóre lękliwe i są takie co pierwsze lec do człowieka. Są malamuty ruchliwe i mniej. Jedne wyżły gonią co popadnie inne nie. KAŻDY PIES JEST INNY- to że wzorzec mówi o danych cechach nie zawsze będzie je widać!!! :shake: Quote
klaki91 Posted August 12, 2013 Posted August 12, 2013 [quote name='kropi124']Oj przestańcie. Yorki też są niektóre lękliwe i są takie co pierwsze lec do człowieka. Są malamuty ruchliwe i mniej. Jedne wyżły gonią co popadnie inne nie. KAŻDY PIES JEST INNY- to że wzorzec mówi o danych cechach nie zawsze będzie je widać!!! :shake:[/QUOTE] Tylko że są też pewne predyspozycje rasowe. Są rasy których przedstawiciele przejawiają więcej skłonności do dominacji niż przedstawiciele innych ras. Quote
omry Posted August 12, 2013 Posted August 12, 2013 [quote name='kropi124']Oj przestańcie. Yorki też są niektóre lękliwe i są takie co pierwsze lec do człowieka. Są malamuty ruchliwe i mniej. Jedne wyżły gonią co popadnie inne nie. KAŻDY PIES JEST INNY- to że wzorzec mówi o danych cechach nie zawsze będzie je widać!!! :shake:[/QUOTE] To po co nam rasy, skoro istnienie predyspozycji rasowych jest dla niektórych jakąś abstrakcją? :lol: Quote
Kirinna Posted August 12, 2013 Posted August 12, 2013 (edited) [quote name='kropi124']Oj przestańcie. Yorki też są niektóre lękliwe i są takie co pierwsze lec do człowieka. Są malamuty ruchliwe i mniej. Jedne wyżły gonią co popadnie inne nie. KAŻDY PIES JEST INNY- to że wzorzec mówi o danych cechach nie zawsze będzie je widać!!! :shake:[/QUOTE] lękliwośc na pewno nie jest wpisana we wzorzec:) malamuty są mniej i bardziej ruchliwe, ale akurat one nie były hodowane do pokonywania duzych odległosci w szybkim tempie, tylko miały ciągnąc jak największy ciężar; nie zgodze sie, jeśli wzorzec okresla cechy to powinny one być, dobrzy hodowcy wybierają psy z cechami wzorcowymi, ale jedne psy będą miały mnie a inne bardziej rozwinięte można psa wychowywać w ten sposób zeby nieporządane cechy zanikły, moga się trafić psy które nie będa miec cech ale sa to wyjatki co do wyżłów: to nie jest tak ze gonią co popadnie;) poza tym prawdiłowe wychowanie ma tu duży wpływ, żaden pies myśliwski nie powinien lecieć za każdym zwierzęciem tak poza tym każdy pies jest inny , ale border powinien chcieć współpracować człowiekiem, husky to indywidualista po coś ten wzorzec jednak jest:) podzczas formowania ras, dobrzy hodowcy wybierali psy takie które im najbardziej odpowiadały, w przypadku huskich chodziło o budowe umozliwiającą jak najszybsze pokonywanie znaczych odległosći, mniejszą uwagę przywiązywano do ich psychiki itd nie przejmowano się zę polują na inne zwierzęta bo i po co, same sobie zapewniały jedzenie więc ludzie nie musieli się o nie martwić, poza tym szpice musiały być silne psychicznie inaczej by sobie nie poradziły wiec zgodzę się że każdy pies jest inny, ale z huskiego nie zrobi sie bordera i na odwrót :) Edited August 12, 2013 by Kirinna Quote
Whisky1 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 witam, konkretnie i na temat: różniece pomiędzy seterem szkockim a flatem? Pytanie jest o różnice :) a nie podobieństwa:) Wygląd podobny, sierść, postura, oba rodzinne, nie agresywne...a jak zachowanie? który lepszy i czym się różnią:) Quote
kropi124 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 Seter lepszy moim zdaniem. to pies i dla rodziny i dla początkującego. Pies towrzyski, mało konfliktowy z innymi psmi i zwierzętami. Jak kazdy wyżeł czy seter mają instynkt myśliwski ale to jest do opanownia. Setery to psy inteligentne chętnie się uczące ale nie naiwne. Quote
Koszmaria Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 [quote name='Whisky1']witam, konkretnie i na temat: różniece pomiędzy seterem szkockim a flatem? Pytanie jest o różnice :) a nie podobieństwa:) Wygląd podobny, sierść, postura, oba rodzinne, nie agresywne...a jak zachowanie? który lepszy i czym się różnią:)[/QUOTE] flaty jedzą kał.większość i ciężko tego oduczyć jak każdy retriver kochają wszelką wodę,setery nie mają aż takiego parcia. są bardziej aktywne niż setery Quote
Dink Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 Wydaje mi się, że flaty są bardziej przyjacielskie i otwarte do obcych ludzi. Setery są raczej z dystansem do obcych. Wydaje mi się że flaty są jednak łatwiejsze w wychowaniu dla początkującego właściciela. Myślę, że flaty to psy które raczej trzymają się blisko człowieka. Seter szkocki jest psem jednego właściciela, w przeciwieństwie do flata Quote
Whisky1 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 czyli uogólniając będę musiała wnieść podobną pracę w wychowaniu i z jednym i z drugim :) ? Wiedziałam że sweterka wygra Quote
kropi124 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 w setera mniej bo one są inteligentne i szybko się uczą Quote
Instant Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 [quote name='Whisky1']witam, konkretnie i na temat: różniece pomiędzy seterem szkockim a flatem? Pytanie jest o różnice :) a nie podobieństwa:) Wygląd podobny, sierść, postura, oba rodzinne, nie agresywne...a jak zachowanie? który lepszy i czym się różnią:)[/QUOTE] Wiesz co, to są przede wszystkim dwie zupełnie inne rasy i nie mogę ci powiedzieć, która z nich jest lepsza :) Flaty to retrivery - więc będą miały dość naturalną ciągotkę do wody, no i do aportowania, są raczej aktywne. Setery też są, ale one potrzebują innego typu aktywności - to jest więcej spacerów po dzikich terenach, okładanie pola, nauka przywołania, praca psa wygląda zupełnie inaczej niż w przypadku flatów. [quote name='Whisky1']czyli uogólniając będę musiała wnieść podobną pracę w wychowaniu i z jednym i z drugim :) ? Wiedziałam że sweterka wygra[/QUOTE] Czyli uogólniając, pracę w wychowaniu trzeba wnieść w każdego psa, nawet yorka czy pudla ;) Wydaje mi się, że flaty są dużo bardziej elastyczne niż setery - lepiej dostosują się do trybu życia właściciela. Mają troszkę inne potrzeby niż setery. No i będą raczej bardziej przyjazne do obcych ludzi niż szkoty, chociaż to też nie jest reguła i wiele zależy od wychowania i socjalizacji. Widziałam nieufne flaty (które chyba i tak są dość zdystansowane do obcych ludzi), spotkałam setery szkockie, które biegły ile sił w łapach, żeby przywitać każdego człowieka w parku. [quote name='"kropi124"'][COLOR=#000000]w setera mniej bo one są inteligentne i szybko się uczą[/COLOR][/QUOTE] Serio? Flaty są inteligentne, fajnie skoncentrowane na właścicielu i baaardzo przyjemnie się z nimi pracuje. Nie powiedziałabym, że są mniej inteligentne i wolniej się uczą od seterów. Quote
Whisky1 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 Rozumiem to że z każdą rasą, nawet tą najmniejszą trzeba pracować i uczyć komend-to jasne jak słońce :razz: Bardziej pytałam z którym będzie mi łatwiej. Wiem że to zupełnie inna grupa7 a 8, wyżły a aportujące:) i innych spacerów wymagają i innej aktywności. Bardziej boje się o TE wady konkretnie ,,wady rasy" że np seter zwieje mi na 15 minut na polu czy w lesie:) ale z drugiej strony z innym psem również może się to wydarzyć jeśli nie będą wypracowane komendy np do mnie. Quote
kropi124 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 wątpię zeby uciekał ci na 15 min... Może coś wywęszyć ale jak jest dobrze wyszkolony to nie ma szans, odwrócisz jego uwagę i już. Ja mam wyżła i seter irlandzki jest sąsiadów i nie ma mowy o uciekaniu. Flat moim zdaniem jest bardziej jak golden niż seter. Quote
kropi124 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 [quote name='Instant'] Serio? Flaty są inteligentne, fajnie skoncentrowane na właścicielu i baaardzo przyjemnie się z nimi pracuje. Nie powiedziałabym, że są mniej inteligentne i wolniej się uczą od seterów.[/QUOTE] A czy ja napisałam że są głupsze czy coś podobnego? Quote
Whisky1 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 [quote name='kropi124']wątpię zeby uciekał ci na 15 min... Może coś wywęszyć ale jak jest dobrze wyszkolony to nie ma szans, odwrócisz jego uwagę i już. Ja mam wyżła i seter irlandzki jest sąsiadów i nie ma mowy o uciekaniu. Flat moim zdaniem jest bardziej jak golden niż seter.[/QUOTE] To super pocieszające:) Quote
angineuuka Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 widzę, że na tym wątku jest ciekawie :lol: Quote
czi_czi Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 Proponuję poczytać więcej o specyfice pracy retrieverów i legawców ;) Na pewno zarówno flat jak i seter to bardzo aktywne psy, świetne dla ludzi którzy rzeczywiście mają czas na codzienne długie spacery. Czyli nie godzina dziennie tylko 2,3 co najmniej. I nie spacer na smyczy czy lince ale luźne bieganie, pływanie, możliwość polatania po krzakach, łąkach itd. Moim zdaniem flat bardziej pasuje do miejskiego trybu życia, wybiegasz go w razie czego w większym parku, jest tez mniej uparty od setera (ale to opieram na własnych obserwacjach). Setery uwielbiają przestrzeń, spełniony seter to taki który kilka razy w tygodniu będzie miał możliwość pójścia "w pole", będzie mógł okładać okreslony teren i czuć wiatr w uszach ;) Obie rasy muszą mieć możliwość swobodnego wybiegania się. ja bym brała flata, moim zdaniem jest łatwiejszy ;) Quote
Whisky1 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 [quote name='Angi']widzę, że na tym wątku jest ciekawie :lol:[/QUOTE] a na jakiego psia czekasz? Quote
Czekunia Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 [quote name='czi_czi']Proponuję poczytać więcej o specyfice pracy retrieverów i legawców ;) Na pewno zarówno flat jak i seter to bardzo aktywne psy, świetne dla ludzi którzy rzeczywiście mają czas na codzienne długie spacery. Czyli nie godzina dziennie tylko 2,3 co najmniej. I nie spacer na smyczy czy lince ale luźne bieganie, pływanie, możliwość polatania po krzakach, łąkach itd. Moim zdaniem flat bardziej pasuje do miejskiego trybu życia, wybiegasz go w razie czego w większym parku, jest tez mniej uparty od setera (ale to opieram na własnych obserwacjach). Setery uwielbiają przestrzeń, spełniony seter to taki który kilka razy w tygodniu będzie miał możliwość pójścia "w pole", będzie mógł okładać okreslony teren i czuć wiatr w uszach ;) Obie rasy muszą mieć możliwość swobodnego wybiegania się. ja bym brała flata, moim zdaniem jest łatwiejszy ;)[/QUOTE] :loveu::loveu::loveu: Moje wyżłocosie mogą 4 godziny latać po polach i łąkach, a po powrocie do domu gdybym chciała pójść na rower SAMA! to one będą stały z wyrzutem w oczach pt. "Jak to?! Nas nie bierzesz?". Będą czekały w napięciu i wystarczy jeden gest, żeby były zwarte i gotowe do wycieczki rowerowej:). Minus tego taki, że jeśli mam ochotę polenić się w któryś dzień, raz na jakiś czas:eviltong:, to raczej nikłe szanse, że pozwolą - będą tak długo stękać, łypać oczami, wpatrywać się i hipnotyzować, że nikt by nie wytrzymał:diabloti:. Quote
czi_czi Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 [quote name='Czekunia']:loveu::loveu::loveu: Moje wyżłocosie mogą 4 godziny latać po polach i łąkach, a po powrocie do domu gdybym chciała pójść na rower SAMA! to one będą stały z wyrzutem w oczach pt. "Jak to?! Nas nie bierzesz?". Będą czekały w napięciu i wystarczy jeden gest, żeby były zwarte i gotowe do wycieczki rowerowej:). Minus tego taki, że jeśli mam ochotę polenić się w któryś dzień, raz na jakiś czas:eviltong:, to raczej nikłe szanse, że pozwolą - będą tak długo stękać, łypać oczami, wpatrywać się i hipnotyzować, że nikt by nie wytrzymał:diabloti:.[/QUOTE] Aż strach pomyslec co by wyczynialy po godzinnym spacerze na flexi :diabloti: Quote
kropi124 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 e tam... Ja ma wyzła weimarskiego i on jest w domu taki spokojny. Tylko by spał, jadł i w domu nic więcej. Sytuacja zmienia się gdy idziemy na spacer w tedy tak jak pisze [B]Czekunia[/B] może latać i latać. Ale problemów nie ma wychowawczych. Co do sterów to jednego znam juz ponad 7 lat. Pako seter irlandzki był jako pierwszy pies i jest rewelacyjny co do szkolenia. Ma zapewniony ruch, ale nie biega po 3,4 godziny tylko 3x po godzince na spacerek i to mu starcza. Quote
Instant Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 [quote name='Whisky1']Rozumiem to że z każdą rasą, nawet tą najmniejszą trzeba pracować i uczyć komend-to jasne jak słońce :razz: Bardziej pytałam z którym będzie mi łatwiej. Wiem że to zupełnie inna grupa7 a 8, wyżły a aportujące:) i innych spacerów wymagają i innej aktywności. Bardziej boje się o TE wady konkretnie ,,wady rasy" że np seter zwieje mi na 15 minut na polu czy w lesie:) ale z drugiej strony z innym psem również może się to wydarzyć jeśli nie będą wypracowane komendy np do mnie.[/QUOTE] Ciężko nie znając cię bardzo dobrze powiedzieć, z którą rasą będzie ci łatwiej. Nie ma na to jednej ustalonej reguły - niektórzy czują się lepiej z wyżłami, a dla innych to będzie doberman. Albo border collie. I wszyscy mogą się kłócić (co nie raz miało miejsce...), która rasa jest łatwiejsza, lepsza czy fajniejsza. Odpowiedź jest jedna: dla każdego inna ;) Pomijając fakt, że według polskiego ustawodawstwa pies nie może biegać swobodnie bez smyczy po lesie, to taka pogoń za sarną, lisem czy zającem wcale nie musi być domeną seterów czy wyżłów - nawet najzwyklejszy na świecie kundelek może mieć takowe zapędy. To już obowiązek właściciela nauczyć psa przywołania i zapewniać bezpieczeństwo wszystkim zwierzętom, nie tylko swojemu. Pewną specyfiką spacerów z wyżłami i seterami (która zawsze napawała mnie wątpliwościami) to dystans, na jaki oddalają się od właściciela pracując. I owszem, znam takie, które pięknie reagują na gwizdek, nie uciekają, nie gonią i się nie zgubią, ale samo znikanie mi z oczu (np. w trakcie wyczajania czegoś w wysokiej trawie te 50-60 metrów od właściciela) troszkę mnie przeraziło ;) Flat za to będzie taką większą "przylepą" w trakcie spaceru, zachęcającą do wspólnej aktywności, pobawienia się, ćwiczenia sztuczek, chociaż swoje też lubi i potrzebuje pobiegać :) [quote name='Angi']widzę, że na tym wątku jest ciekawie :lol:[/QUOTE] Ja tam pomyślałam, że tragicznie, ale nic... :diabloti: [quote name='czi_czi'] Moim zdaniem flat bardziej pasuje do miejskiego trybu życia, wybiegasz go w razie czego w większym parku, jest tez mniej uparty od setera (ale to opieram na własnych obserwacjach). Setery uwielbiają przestrzeń, spełniony seter to taki który kilka razy w tygodniu będzie miał możliwość pójścia "w pole", będzie mógł okładać okreslony teren i czuć wiatr w uszach ;) Obie rasy muszą mieć możliwość swobodnego wybiegania się. ja bym brała flata, moim zdaniem jest łatwiejszy ;)[/QUOTE] No tak - z seterami trzeba się przygotować na buszowanie w mało cywilizowanych terenach, a nie luźne spacerki po parku, tego też trzeba być świadomym. Chociaż znam parę świetnych, szczęśliwych wyżłów, którym właściciele w inny sposób zapewniają odpowiednią dawkę ruchu i zmęczenie psychiczne, ale to już temat na pogadankę z nimi, nie mną ;) A flat odnajdzie się dobrze wszędzie - i tu pokazuje się ta elastyczność i możliwość dostosowania się do trybu życia właściciela - duży park, gdzie pies będzie mógł pobiegać luzem, rozsądne zagospodarowanie czasem spaceru i odpowiednie wychowanie sprawią, że będzie świetnym psem miejskim. Za to doskonale też odnajdzie się na wsi, będzie cieszył się z wycieczki za miasto, czy parogodzinnej wędrówki po polach. Quote
Whisky1 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 Akurat łąki, lasy i sady a nawet rzeczke mam zaraz za blokiem a do parku daleko:) ale nie w tym rzecz. Bardziej nurtuje mnie że w opiniach innych flaty bardziej są przy właścicielu a seterki jednak mniej:) Quote
Instant Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 [quote name='Whisky1']Akurat łąki, lasy i sady a nawet rzeczke mam zaraz za blokiem a do parku daleko:) ale nie w tym rzecz. Bardziej nurtuje mnie że w opiniach innych flaty bardziej są przy właścicielu a seterki jednak mniej:)[/QUOTE] W jakim sensie? Bo setery na pewno będą się bardziej oddalały na spacerze, ale w domu czy w ogrodzie, to już zależy od egzemplarza :) Są też przylepy ze sweterków ;) Quote
Recommended Posts