dog193 Posted June 17, 2013 Posted June 17, 2013 A co jest nie tak z ich uszami? :lol: Mają jak każdy inny terier :D Quote
evel Posted June 17, 2013 Posted June 17, 2013 No jakoś tak... Chyba za bardzo mam wyrobione skojarzenia, że gładkowłose czarne podpalane pinczerowatopodobne to ten no... bio uszu nie ma :siara: Quote
a_niusia Posted June 17, 2013 Posted June 17, 2013 a toller? maly i spoko do przedszkola:loveu: Quote
evel Posted June 17, 2013 Posted June 17, 2013 W sumie tak - ale czemu, do jasnej anielki, nie ma krótkowłosych tollerów? :diabloti: Chociaż czekaj - ostatnio słyszałam ten słynny toller scream, bo się piesek za ogrodzeniem podekscytował, że idziemy. JEZU :evil_lol: Quote
a_niusia Posted June 17, 2013 Posted June 17, 2013 ale one nie pruja japy caly czas. u mnie toller ze skandynawii jest na scislej liscie psow "na kiedys", kiedy juz zaseterze sie na maxa. Quote
puchu Posted June 17, 2013 Posted June 17, 2013 Australian Stumpy Tail Cattle Dog! http://www.australianstumpytailcattledog.com/conformation http://www.youtube.com/watch?v=TN683L6u4hg&feature=share&list=FLZ_6X6hjCe0VA41lgA_qt0Q Quote
Unbelievable Posted June 17, 2013 Posted June 17, 2013 chyba by ci się evel toller nie spodobał... : P a ich sierść nie jest tragiczna, mają jej mniej niż większość borderów Quote
Karolina. Posted June 17, 2013 Posted June 17, 2013 evel obawiam się że masz za wysokie wymagania i ciężko będzie Ci coś znaleźć bez pójścia na kompromis :P myślę że jakiej byś rasy z tych wymienianych nie wzięła, to i tak jesteś na tyle ogarnięta że poradziłabyś sobie z wychowaniem, a problemy mniejsze większe i tak zawsze będą. wiadomo że chcesz wybrać jak najlepiej, ale to też kwestia tego co ważniejsze - by miał krótką sierść czy by nie szczekał itd itd (oczywiście można znaleźć też takie z krótką sierścią nie-szczekające ale jak dorzucimy do tego odpowiedni rozmiar i te wszystkie rzeczy które wymieniłaś zaczyna się robić trudniej) ;) myślę że instynktu parsonów nie masz co się bać, siedzisz w psach trochę i nie sądzę że byłoby to coś, z czym byś sobie nie poradziła ;) konsekwentne wychowanie od szczeniaka, nastawienie na pracę z tobą itd, chociaż wiadomo że różowo nie będzie ale każda rasa ma swoje wady. Quote
Kateczka Posted June 17, 2013 Posted June 17, 2013 Kropi a no sie dziwie z ta karmą...bo na każdym opakowaniu sa podane dawki wg wieku i wagi...i nigdy mi sie nie zdażyło zeby jakiś 15 kg worek poszedł w miesiac ...a próbowliśmny juz wiekści specjałow dostępnych na rynku ;) a moj ma 40 kg...wyżły moze duze ale wagowo raczej mniej maja... co do schodów...pies nie bedzie miał problemów z nimi...ale problem moze mieć właściciel przy chorobie psiaka niestety... jak nie dalmat to może bokser :) Quote
dance_macabre Posted June 17, 2013 Posted June 17, 2013 Ogol:diabloti: Nie no tak na serio. Zobacz sobie kesine, to taki łysy szczurek. Można znaleść takie stworzenie ale chyba charakter nie ten. One nie lubią jak się na nie krzyczy, takie są delikatne, chyba już lepiej bordera pastucha. Szczekać też im się zdarza, może nie drą japy non stop ale nie są nieme. Screm wydaje bardzo rzadko, przy piłce albo wodzie czasami. A jak trafisz na egzemplarz jak mój to podczas linienia dostaniesz szłu i pójdziesz do groomera aby się kudłów pozbył. Quote
makot'a Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 [quote name='puchu']Australian Stumpy Tail Cattle Dog! http://www.australianstumpytailcattledog.com/conformation http://www.youtube.com/watch?v=TN683L6u4hg&feature=share&list=FLZ_6X6hjCe0VA41lgA_qt0Q Wow, nie miałam pojęcia o istnieniu takiej rasy... a to taki "atletyczny ACD", super są! :D Quote
_monika_ Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 niech się mną ktoś jeszcze zainteresuje :( :cool1: czy są jakieś mniejsze rasy które by pasowały do opisanych przeze mnie warunków? Quote
a_niusia Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 bierz wyzla wegierskiego, dobrze go wychowaj i bedziesz mega zadowolona. dla mnie jesli ktos ma do zaoferowania psu duzo ruchu na swiezym powietrzu, a nie szuka mistrza sztuczek, agility czy obojetnie czego (bo wiadomo, ze wyzel sobie poradzi, moze nawet to lubic, ale nie bedzie mistrzem), to nie ma sie nawet co zastanawiac. wyzel wegierski (albo pointer by mi pasowal) to nie sa mega duze psy, a jesli wezmiesz jakiegos mniejszego to moze sie okazac, ze na krotkich lapkach za toba nie nadazy. a za wyzlem to ty musisz nadazyc:)) Quote
Szura Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 Evel, mi się zaskakująco dobrze pracuje z moim szczeniakiem bedla, ale w sumie nie wiem co będzie, jak dorośnie. Z tym, że one, yyy, no specyficznie wyglądają. :evil_lol: Ale można ciachać maszynką na krótko i masz bonus w postaci nie liniejącego psa. ;) To jeden z łatwiejszych, łatwo nakręcających się i chętnych do współpracy terrierów. Tylko tak czy owak chyba za mały dla Ciebie (pies jakieś 8-10 kilo). Quote
Instant Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 [FONT=Verdana]niech się mną ktoś jeszcze zainteresuje [/FONT]:-([FONT=Verdana] [/FONT]:cool1: [FONT=Verdana]czy są jakieś mniejsze rasy które by pasowały do opisanych przeze mnie warunków?[/FONT] Myślałaś o jakiejś fajnej, mniejszej suce wyżła węgierskiego? Nie są zbyt duże - wydaje mi się, że złapałyby się w Twoim ograniczeniu "15 kg/miesiąc" a i można sobie wybrać jakiś mniejszy egzemplarz. Są bardzo aktywne i uwielbiają ruch w każdej formie, aportować też lubią - tylko trzeba pamiętać, że to psy myśliwskie, ale konsekwentna nauka przywołania od małego szczeniaczka i zapewnienie im odpowiedniej dawki ruchu wystarcza :) Z opowieści hodowców, wybiegany pies w domu przeważnie po prostu śpi. Z obserwacji własnych, większość węgrów bardzo przyjaźnie odnosi się do ludzi, nawet tych obcych. Ale to już kwestia napisania do hodowcy, porozmawiania z nim o psach i Twoich wymaganiach i oni będą mogli udzielić bardziej wyczerpujących odpowiedzi. Ach, na koniec - pisałaś, że chcesz się czuć bezpieczniejsza biegając po lesie, ale pies przyjazny do obcych ludzi niekoniecznie może być świetnym obrońcą, pamiętaj :) Quote
a_niusia Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 moje psy sa przyjazne do ludzi, ale umieja ocenic sytuacje. i zwykle wyzel to potrafi, bo nie jest jakas ciota, co chowa sie za nogi. nikomu nie chodzi o to, zeby pies sie rzucal, ale w obronie panciu kite zarzucic na plecy, irokeza postawic i sie rozedrzec potrafi wiekszosc wyzlow i to moim zdaniem styknie. Quote
Mozartino Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 Jesli chodzi o whippety i rower, to ja z moim kluskiem jezdze okolo 10 km i jakos pies zyje :D W zasadzie to bardzo plynnie biegnie i nie wyglada, ze jest to jakies straszne przezycie. Tyle, ze jedziemy np. 5-8km, w jakims fajnym miesjcu sie zatrzymujemy (plaza, polanka) i wracamy, wtedy jest spoko. U mnie zostaje minimum 7 godzin sam, czasem nawet dochodzi do 9 i nigdy nie mielismy problemow z tym. evel , borderjacks idealne polaczenie miedzy pastuchem a terrierem ;) Quote
Instant Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 [quote name='a_niusia']moje psy sa przyjazne do ludzi, ale umieja ocenic sytuacje. i zwykle wyzel to potrafi, bo nie jest jakas ciota, co chowa sie za nogi. nikomu nie chodzi o to, zeby pies sie rzucal, ale w obronie panciu kite zarzucic na plecy, irokeza postawic i sie rozedrzec potrafi wiekszosc wyzlow i to moim zdaniem styknie.[/QUOTE] Pewnie i tak :) Ale dziewczyna miała wcześniej dobermana, a to pies o innej psychice i zachowaniach, więc warto i to podkreślić, że jakimś wielkim stróżem wyżeł nie będzie - co niczego mu nie ujmuje. Quote
_monika_ Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 [quote name='a_niusia']bierz wyzla wegierskiego, dobrze go wychowaj i bedziesz mega zadowolona. dla mnie jesli ktos ma do zaoferowania psu duzo ruchu na swiezym powietrzu, a nie szuka mistrza sztuczek, agility czy obojetnie czego (bo wiadomo, ze wyzel sobie poradzi, moze nawet to lubic, ale nie bedzie mistrzem), to nie ma sie nawet co zastanawiac. wyzel wegierski (albo pointer by mi pasowal) to nie sa mega duze psy, a jesli wezmiesz jakiegos mniejszego to moze sie okazac, ze na krotkich lapkach za toba nie nadazy. a za wyzlem to ty musisz nadazyc:))[/QUOTE] dobra, przekonałaś mnie :cool1: ja nie chce z psem sie bawic w psie sporty, terenowe wyjazdy uwielbiam wiec moze to bedzie to Quote
evel Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 [quote name='Mozartino'] evel , borderjacks idealne polaczenie miedzy pastuchem a terrierem ;) Całkiem dobrze to wygląda w sumie :siara: ale tylko w niektórych przypadkach :evil_lol: Quote
Mozartino Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 Całkiem dobrze to wygląda w sumie :siara: ale tylko w niektórych przypadkach :evil_lol: Wazne, ze motorek w tylku ma :D ewentualnie borderowhippet :P Quote
Unbelievable Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 tylko borderjacki, to ciężko znaleźć i dostać ;) jeszcze żeby jakichś sensownych rodziców miały. A też mi się marzą ;) Quote
IZMADO Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 [quote name='evel'] Całkiem dobrze to wygląda w sumie :siara: ale tylko w niektórych przypadkach :evil_lol: Ten wygląda super! Dawajcie jeszcze jakieś propozycje, z chęcią douczę się o nowych rasach :) Quote
a_niusia Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 [quote name='Instant']Pewnie i tak :) Ale dziewczyna miała wcześniej dobermana, a to pies o innej psychice i zachowaniach, więc warto i to podkreślić, że jakimś wielkim stróżem wyżeł nie będzie - co niczego mu nie ujmuje.[/QUOTE] polecam wszystkim wlozyc lape do zaparkowanego auta, w ktorym siedzi moj mlodszy piesek, a potem rozmawiac o tym, jakim wyzel moze byc strozem:))))) Quote
a_niusia Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 [quote name='_monika_']dobra, przekonałaś mnie :cool1: ja nie chce z psem sie bawic w psie sporty, terenowe wyjazdy uwielbiam wiec moze to bedzie to[/QUOTE] dodatkowo w polsce bez problemu znajdziesz fajnego szczeniaka po zdrowych, ladnych i dobrych psychicznie rodzicach. Quote
Recommended Posts