Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Amber']Ewenementem jest samiec dobermana który toleruje inne samce.[/QUOTE]

Amber maly off top- za kazdym razem jak patrzylem na Twoj podpis to widzialem jak twoj doberman lezie z gazeta w pysku (w stylu GW), dopiero dzisiaj sie skapnalem ze to rekaw :evil_lol:

Posted

Haha, no ale gazetkę też by mógł przynosić ;)

To taki szarpako-rękaw dla początkujących psów, to była jego pierwsza lekcja obrony :)

Posted

[quote name='dog193']Ja bym tu na molosy postawiła. Leonberger, mastify, rottweiler.[/QUOTE]

Dodałabym jeszcze ONa, wychowany od małego z dzieckiem i innym psem powinien być w relacjach bezproblemowy, jeśli w gre wchodzi szkolenie to super, ponadto beauceron, sznaucer olbrzym, super dogadują się z dziećmi, a straszą samym wyglądem.
Zastanowiłabym się nad bullterierem, to tak na prawde łagodne, super psiaki, rodzinne, a ludzie boją sie ich jak ognia ;)

Posted

[quote name='Kyu']Dodałabym jeszcze ONa, wychowany od małego z dzieckiem i innym psem powinien być w relacjach bezproblemowy, jeśli w gre wchodzi szkolenie to super, ponadto beauceron, sznaucer olbrzym, super dogadują się z dziećmi, a straszą samym wyglądem.
Zastanowiłabym się nad bullterierem, to tak na prawde łagodne, super psiaki, rodzinne, a ludzie boją sie ich jak ognia ;)[/QUOTE]

Jeszcze zależy, co dla kogo znaczy "średnio aktywny" ;)

Posted

[quote name='rooob90']Amber maly off top- za kazdym razem jak patrzylem na Twoj podpis to widzialem jak twoj doberman lezie z gazeta w pysku (w stylu GW), dopiero dzisiaj sie skapnalem ze to rekaw :evil_lol:[/QUOTE]

ja też myślałam, że to gazeta... wiele razy się zastanawiałam, jak powstało to zdjęcie i czy to fotomontaż :evil_lol:

Posted

A ja bym proponowała amstaffa lub boksera. Obydwa lubią dzieci, i nie zagryzą spanielka. A co do ruchu to są właśnie takie średnie.

Posted

Może dog canario. Znam dwa, pies pewien czas siedział w schronie i był głodzony i jest 70kg przytulanką. Tylko mogą być nie delikatne bo to cielaczki więc trzeba uważać aby dziecka nie przestraszyły.
Samce mogą mieć problemy z innymi samcami, ale znajomi żyją w mieszkaniu z 2psami i cieczkującą suką i strat w ludziach/psach nie ma.

Posted

[quote name='dog193']Jeszcze zależy, co dla kogo znaczy "średnio aktywny" ;)[/QUOTE]

toteż podałam niezły rozrzut aktywności ;)

Posted

[quote name='evel']Bokser średnio aktywny? Każdy, jakiego kiedykolwiek widziałam, miał dynamit w d... :evil_lol:[/QUOTE]

ja tak samo, i to niezależnie od wieku, pstro w głowie i daaawaj się bawić ;) to chyba ulubione pieski Etny

Posted

Dowiedzialem sie ze jednak ma byc najbardziej krotkowlosy jak to mozliwe :p

sznup odpada, moze jakies mastiffy w gre wejda w sumie
tyle ze on sie slinia przeokrutnie nie wiem czy kolezanka sobie z tego zdaje sprawe, zapytam sie jej :p

Posted

[quote name='dog193']Mnie by tu rottweiler pasował chyba najbardziej.[/QUOTE]

tez w sumie moglby byc
ale jak u nich z dominacja? jest szansa na znalezienie jakiejs spokojnej uleglej suczki? zdarzaja sie w ogole takie? :D jakie sa rotty tak na codzien, mial ktos tutaj/ma?

Posted

Suka rota, po fajnych rodzicach bedzie do ogarnięcia, jak powiesz o co chodzi to ci na pewno wybiora taka, która bedzie pasować.
Rotki to ogolnie bardzo fajne kontaktowe i ŚREDNIO aktywne psy. Rot bedzie lezał na kanapie, jeżeli paciostwo tez beda lezec, ale uruchomi mu się motor w zadku, jeżeli bedzie potrzeba. Tylko trzeba bardzo, bardzo mocno zadbać o dobry socjal od małego, bo łatwo spierdzielić ten etap, i w efekcie wychowac sobie agresora.
Suki w mojej ocenie są łatwiejsze niż samce, bo mniej dominujące, ale to nie oznacza, że są ciapowate. Jeżeli ktoś dobrze z rotem popracuje od małego to bedzie miał złoto nie psa.
Tylo tu trzeba dobrego i mądrego szkoleniowca, bo rotki się szyko uczą, ale tez szybko nudzą, powtarzanie komend w kołko, i zajecia na placu to dla nich nuuuda-znajdą swoj pomysł na robienie tego ciekawiej-co niekoniecznie się spodoba właścicielom:diabloti:
No i co tu dużo gadac, raz rotek to juz zawsze rotek, bo to psy mega oddane, wpatrzone w człowieka, i najszczesliwszy rotek to taki, który robi coś ze swoim człowiekiem, a co to bedzie, to juz mu jest obojętne.

Szukajcie tylko hodowli, gdzie są badane stawy-dysplazja to zmora rasy.

Posted (edited)

ja jestem z właścicielem rottka Aresa. Te psy są bardzo spokojne w towarzystwie dzieci. Potrafią obronić swego. Rzadko a nawet wcale nie spotykam agresywnego lub źle ułożonego rottka w swoim mieście.
Są one przyjacielskie i naprawde bardzo towarzyskie. Potrzebują stałego kontaktu ze swoim właścicielem. Jka każde psy potrzebują czułosci i odpowiedniego wychowania i traktowania.
Tak jak powyżej przeczytałam to zgodze się z opinią ze sunie rottka są bardziej cierpliwe i bardziej kontaktowe z innymi ludzmi.
Wbrew opini ta rasa wcale nie jest tak agresywna na jaką wygląda. To miłe i oddane psy.

Edited by kropi124
Posted

[quote name='kropi124']ja jestem z właścicielem rottka Aresa. Te psy są bardzo spokojne w towarzystwie dzieci. Potrafią obronić swego. Rzadko a nawet wcale nie spotykam agresywnego lub źle ułożonego rottka w swoim mieście.
Są one przyjacielskie i naprawde bardzo towarzyskie. Potrzebują stałego kontaktu ze swoim właścicielem. Jka każde psy potrzebują czułosci i odpowiedniego wychowania i traktowania.
Tak jak powyżej przeczytałam to zgodze się z opinią ze sunie rottka są bardziej cierpliwe i bardziej kontaktowe z innymi ludzmi.
Wbrew opini ta rasa wcale nie jest tak agresywna na jaką wygląda. To miłe i oddane psy.

ad mojego pierwszego pogrubienia-żaden pies nie jest spokojny sam z siebie, zadna rasa nie ma wkodowanego zachowania przy dzieciach. Jeżeli psa się nie nauczy poprawnego zachowania, bo bardzo duża szansa, że bedzie źle. Do tego, ŻADNEGO, nawet najlepiej wychowanego psa się nie zostawia sam na sam z dzieckiem ( to tak w celu przypomnienia ;))

ad 2 Rotki są przyjacielkie i towarzyskie, jeżeli się je tak wychowa. Dla swojego stada owszem mają dużą doze wyrozumiałości, ale to nadal psy silne i twarde, wiec trzeba umiec się z nimi dogadać. To nie jest blabladorek, to pies, który musiał byc silny, twardy i który się nie cackał. Dlatego BARDZO ważne jest wychowanie psiaka od małego, dobry socjal i posłuszeństwo. Inaczej ma się tykającą bombę.

sumując to nie jest rasa łatwa, lekka i przyjemna. To rasa, któa wymaga włożenia wysiłku w wychowanie. Zdecydowanie nie dla każdego. Natomiast, jeżeli ktoś odrobi swoją lekcje juz na poczatku, to zyska świetnego psa.

Posted

akita nie byłaby zła...to pies średnio aktywny-patrz aktywny na ile aktywny jest włąściciel...z tym, zę są super to dzici to bym nie przesadzała...super moze byc pluszak...psa trzeba dzieci nauczyć i odwrotnie :P
fakt bezpiecznie z nim bedzie...ja nawet jak biegam z samą suką to sie niczego nie boje bo widzę,z ę jak młoda burknie to każdy wzrok odwraca zeby nie prowokowac...a ona tak naprawde kocha ludzi :P
spaniela też zjeśc nie powinna jak od małego bedzie przyzwyczajona...a jeszcze jak pies uległy to super...z tym, ze proponowałabym odmienną płec od rezydenta :)

Posted

[quote name='Kateczka']akita nie byłaby zła...to pies średnio aktywny-patrz aktywny na ile aktywny jest włąściciel...z tym, zę są super to dzici to bym nie przesadzała...super moze byc pluszak...psa trzeba dzieci nauczyć i odwrotnie :P
fakt bezpiecznie z nim bedzie...ja nawet jak biegam z samą suką to sie niczego nie boje bo widzę,z ę jak młoda burknie to każdy wzrok odwraca zeby nie prowokowac...a ona tak naprawde kocha ludzi :P
spaniela też zjeśc nie powinna jak od małego bedzie przyzwyczajona...a jeszcze jak pies uległy to super...z tym, ze proponowałabym odmienną płec od rezydenta :)[/QUOTE]

Ale czy akita nie jest zbyt trudną rasą dla kogoś, kto po prostu nie jest miłośnikiem akit?

Posted

a myslisz, ze ja byłam miłosnikiem akit jak wziełam pierwszą :P i to jeszcze samca...
skoro ktoś da sobie rade z rotkiem to pewnie i z akitą :)
to naprawdę spokojne i ułożone psy...moze łatwe nie są...ale dla mnie trudniejsze są westy i rozhisteryzowane yorki...
bardziej kwestia czy chce sie spróbowac...poobserwować...doczytać...
ja zaryzykowałam i dwa psie anioły, które potrafią być oczywiscie niebezpieczne ale bez problemu mozna nad nimi zapanowac :)
pd katem aktywnosci czy tez odstarsznia jest idealna...wielkosciowo też ok...tylko trzeba sobie zadać pytanie czyw razie czego da sie zapanować nad psem wazacym pow 30 kg...i to w kwesti każdego zwierza duzej rasy :)