salamahej Posted May 20, 2013 Posted May 20, 2013 [quote name='dog193']Ojej, dużo by pisać :) Foksy to psy maksymalnie cieszące się z życia. Na mojego czasami nawet jak ryknę, to on macha ogonem ;) Często gęsto mają swój własny pomysł, kiedy je o coś prosimy, czy każemy zrobić, więc tutaj trzeba konsekwentnie egzekwować polecenia, w przeciwnym wypadku foksik owinie nas sobie wokół palca, jak to ma miejsce z Jupim i moją mamą :) Kochają ruch pod każdą postacią, na pewno nigdy nie odmówią spaceru czy zabawy. Z drugiej strony nie istnieje coś takiego jak dziennie minimum, bo jak mam zawalone nawet kilka dni z rzędu i wychodzę z małym na nędzne spacery pod blok, ewentualnie piłkę mu porzucam kilka razy, to tragedii nie ma. Co nie zmienia faktu, że uwielbia długie spacery po łąkach. Stosunek do psów - teriery podobno są cięte, ja tego nie zauważyłam. Jupi kocha cały świat, bawić by się chciał z każdym napotkanym psem, ma jednak skłonności dominacyjne oraz lubi używać zębów, nie ma w tym agresji, ale bardzo często wkurza swoim zachowaniem inne psy, dlatego ma ograniczoną ilość kumpli ;) Człowiek każdy jest fajny, a jak jeszcze zacmoka to już w ogóle pełnia szczęścia :) Nie obawia się w ogóle obcych, cięzko mi powiedzieć czy by mnie chciał obronić w razie czego, bo nie byłam nigdy w takiej sytuacji (tfu tfu). Jeśli chodzi o inne zwierzęta - no, trzeba się nastawić na to, że foksy to myśliwi. Reakcje mają szybkie, próg pobudzenia niski. Ale ale, nie ma rzeczy niemożliwych - z moim psem doszłam do etapu, że spokojnie sobie leży i obserwuje biegające wokół niego króliki :) Potrafię go odwołać od kota, od ptaków, od innych zwierząt nie miałam okazji, bo nigdy ich nie zauważał :evil_lol: Także nie taki diabeł straszy, jego pasję można genialnie przekierować na zabawę z nami i wzmocnić dzięki temu więź z nim. Ważna jest jednak stymulacja tych instynktów właśnie przez zabawę, a nie tylko tłumienie ich przy innych zwierzętach. Teraz np jestem z moim psem na takim etapie, że jak mam w ręku piłkę, to cały świat się nie liczy, żadne zające, koty, bażanty, sarny, psy, żaby itd. Piłka to jego łup. Foksy to dalej w znacznej mierze psy pracujące i trzeba to wziąć pod uwagę. Jupi bardzo też lubi robić sztuczki. No ale czego on nie lubi... :) Jeśli chodzi o hodowle, to ja mogę polecić tą, z której jest mój Jupi: http://www.foksterier.com.pl/ Hodowca świetny, zawsze służy radą, szczenięta zsocjalizowane, przygotowane do życia. U nas problemem był silny lęk separacyjny, mały wiadomo - przebywał z rodzeństwem, matką, innymi psami w hodowli to nie był przyzwyczajony do samotności. Na szczęście po miesiącach ciężkiej pracy daliśmy sobie z tym radę i teraz bez problemu zostaje sam w domu nawet na cały dzień. Podoba mi sieto co piszesz :) a jak ze szczekliwoscia? bardzo sie dra? Quote
dog193 Posted May 20, 2013 Posted May 20, 2013 W ogóle :) Jupi darł się, jak zostawał sam w domu - lęk separacyjny, już wyleczony. Spacerowych szczekaczów olewa, ewentualnie się patrzy i chce bawić, ale nie dołącza do ujadania. Przy zabawie cisza, powarczy, jak się szarpiemy, ale żadnego darcia mordy nie ma. Ewentualnie jak leżymy sobie i jakiś nagły hałas za oknem, to coś tam poszczeka, ale raczej się w to nie wkręca. Szczeka na fajerwerki, ale to też raczej z niepokoju. "Daj głos" to komenda, której Jupi nie potrafi :D Quote
salamahej Posted May 20, 2013 Posted May 20, 2013 A wiesz może jak jest z foksami-sukami? :) lepiej się decydowac na samca czy suke? Quote
dog193 Posted May 20, 2013 Posted May 20, 2013 Ojej, to już według indywidualnych upodobań :) Myślę, że różnice między suką a psem są w każdej razie podobne, no co kto lubi po prostu :) Tak dodam jeszcze, że ja opisywałam swojego psa, nie mogę zagwarantować, że wsie foksy są takie same :) Dodatkowo my chodziliśmy do psiego przedszkola (sensownego psiego przedszkola trzeba dodać, żadne tam wesołe łapki), co OGROMNIE mi pomogło w pracy z nim. Teoria teorią, ale mieć kogoś, kto chociaż na początku poprowadzi, pokaże, doradzi to bezcenna rzecz :) Quote
jamnicze Posted May 21, 2013 Posted May 21, 2013 salamahej tak czytam i najpierw sprawdzam czy pasują moje ukochane rasy :evil_lol: i tak: basenji - niezależny, co Ci nie przeszkadza. Lubi i potrzebuje dużo ruchu, spokojnie można go przyuczyć biegania przy rowerze. Gorzej z aportowaniem, one mają silny instynkt pogoni ale jak zdobycz się nie rusza, to tracą nią zainteresowanie :diabloti:. No ale rabanu, to one nie narobią, bo biedaki szczekać nie potrafią :evil_lol: jamnik - cudowne uparciuchy ale tu gorzej byłoby z rowerem ;) Ale jak chcesz sprawnego, niedużego krzykacza, to może pinczer/sznaucer lub coś z terierów - tych wybór jest duży. Quote
salamahej Posted May 21, 2013 Posted May 21, 2013 [quote name='jamnicze']salamahej tak czytam i najpierw sprawdzam czy pasują moje ukochane rasy :evil_lol: i tak: basenji - niezależny, co Ci nie przeszkadza. Lubi i potrzebuje dużo ruchu, spokojnie można go przyuczyć biegania przy rowerze. Gorzej z aportowaniem, one mają silny instynkt pogoni ale jak zdobycz się nie rusza, to tracą nią zainteresowanie :diabloti:. No ale rabanu, to one nie narobią, bo biedaki szczekać nie potrafią :evil_lol: jamnik - cudowne uparciuchy ale tu gorzej byłoby z rowerem ;) Ale jak chcesz sprawnego, niedużego krzykacza, to może pinczer/sznaucer lub coś z terierów - tych wybór jest duży. Ten jamnik mnie zainteresował w sumie :) Piesek nie musi cały czas biec przy rowerze, bo jest możliwość zamontowania koszyka w którym by jechał :) chciałabym zeby część trasy pokonywał na własnych łapkach ale to tylko jak będę w terenie no i może tak 3 km nie więcej :) chyba że to przerosłoby jamnika Sznaucerka jednak skreśliłam z listy bo pielęgnacja dość skomplikowana a o mordkę trzeba mu mocno dbać bo syf zbiera z jedzenia :( Jednak krótkowłose najbardziej pasują w moim przypadku. Sierść w domu mi niestraszna a wygoda jeśli chodzi o pielęgnacje to podstawa biorąc pod uwagę to w jakim stanie ubrudzenia wracały ze spacerów moje poprzednie psiaki. Póki co zbieram informację o foksterierach :) Quote
dog193 Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Do hodowcy, którego stronkę podałam też możesz pisać ze wszelkimi pytaniami jeszcze przed decyzją zakupu, ja z nim rozmawiałam rok i pytałam o każą pierdołę, zanim psa wreszcie kupiłam :) Quote
razed_in_black Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Mam pytanie do właścicieli basenji. Jakie te psy są z charakteru? Łatwo się uczą? Słyszałam że lubią kraść jedzenie, nie słuchają się i uciekają. Quote
dog193 Posted May 23, 2013 Posted May 23, 2013 Salamahej, mogłabyś jeszcze pomyśleć o manchester terierze :) Quote
gryf80 Posted May 23, 2013 Posted May 23, 2013 razed_in_black napisał(a):Mam pytanie do właścicieli basenji. Jakie te psy są z charakteru? Łatwo się uczą? Słyszałam że lubią kraść jedzenie, nie słuchają się i uciekają. akurat podkradanie żarcia to cecha chyba wsztystkich psów o ile sie na to pozwala Quote
motyleqq Posted May 23, 2013 Posted May 23, 2013 gryf80 napisał(a):akurat podkradanie żarcia to cecha chyba wsztystkich psów o ile sie na to pozwala no chyba że pies jest niejadkiem ;) ale generalnie racja, trudno to nazwać cechą rasową Quote
razed_in_black Posted May 24, 2013 Posted May 24, 2013 mój kocha jeść ale jedzenia nie ukradnie ;) Quote
Tascha Posted May 24, 2013 Posted May 24, 2013 razed_in_black napisał(a):Mam pytanie do właścicieli basenji. Jakie te psy są z charakteru? Łatwo się uczą? Słyszałam że lubią kraść jedzenie, nie słuchają się i uciekają. poczytaj kilka postów wyżej - opisałam charakter basków, mam ich w hodowli teraz juz 6 :) Quote
jamnicze Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 [quote name='razed_in_black']Mam pytanie do właścicieli basenji. Jakie te psy są z charakteru? Łatwo się uczą? Słyszałam że lubią kraść jedzenie, nie słuchają się i uciekają. Uczą się szybko, są bardzo inteligentne ale przy tym charakterne i to, że potrafią nie oznacza, że będą wykonywały polecenia ;) Ja z Saidi poszłam do szkoły, razem z nami były goldeny i labradory. Często Saidi łapała pierwsza o co chodzi, ale szybko się nudziła ćwiczeniem. Basenji potrzebuje dużo różnorodnych bodźców aby utrzymać jego zainteresowanie. Z nauką odwołania jest bardzo ciężko, oczywiście można i to wypracować ale na prawdę potrzeba ogromu pracy i konsekwencji. Basenji kocha i potrzebuje dużo ruchu, jeśli zapewni mu się go, to i przychodzić na wołanie będzie chętnie (zwłaszcza jak po powrocie dostanie coś smakowitego ;)). Saidi i jej córki zawsze się pilnują, przy czym Saidi potrafi odbiec tak, że tracę ją z oczu np za lecącym łabędziem (wtedy dostaje bzika i żadne wołanie jej nie odwoła) ale wystarczy chwilę poczekać i przybiega z powrotem, Judi jej córcia zdecydowanie bliżej się trzyma właścicieli i łatwiej ją odwołać ale nie złapać :evil_lol:, po prostu będzie się trzymała kilka kroków od ciebie :diabloti:. Oczywiście w grupie psów jest zawsze łatwiej, stado trzyma się bliżej ludzi i jak zauważyłam gdy idziemy w kilka osób i psów, to zdecydowanie szybciej się odwołują :) Co do kradzenia jedzenia, to już kwestia wychowania. Co do charakteru, to już kiedyś pisałam; z reguły przyjacielskie do ludzi ale bez nachalności, natomiast bywają dominujące do innych psów (zwłaszcza samce) Generalnie nie są to łatwe psy, małe uparciuszki z charakterem ale ja je kocham :loveu: I należy pamiętać, że basenji żyje z człowiekiem, a nie dla człowieka ;) Quote
nick_ Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 ja foxów nie polecam.. miałem z jednym doczynienia.. i podziękuje za takie coś :) Quote
jamnicze Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 Po jednym psie nie można mówić o znajomości rasy ;) Każdy pies jest nieco inny i inaczej jest wychowywany :) Quote
nick_ Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 [quote name='jamnicze']Po jednym psie nie można mówić o znajomości rasy ;) Każdy pies jest nieco inny i inaczej jest wychowywany :)[/QUOTE] możliwe.. nieco się zagalopowałem Quote
dog193 Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 [quote name='nick_']ja foxów nie polecam.. miałem z jednym doczynienia.. i podziękuje za takie coś :)[/QUOTE] Wartościowe argumenty to jest to :) Quote
motyleqq Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 Pisanie że się nie poleca jakiejś rasy, bo osobiście się nie podoba jest nieco dziwne, każdy ma inne potrzeby i oczekiwania. Quote
gryf80 Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 dokładnie.ja osobiście nie przepadam za "szczotkami" w ogóle,co nie oznacza że każdemu odradzałabym te rasy Quote
nick_ Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 [quote name='dog193']Wartościowe argumenty to jest to :)[/QUOTE] znam jednego foxa i o jednego za dużo.. tyle na ten temat. Quote
dog193 Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 Pokazujesz siebie z coraz lepszej strony :) I z łaski swojej nie pisz do mnie PW. Zaśmiecasz mi tylko skrzynkę. Quote
dog193 Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 Myśli że jest fajny, a tą gadką o foksach pewnie stara mi się ubliżyć :D Nieudolnie, trzeba dodać :evil_lol: Quote
Czekunia Posted May 28, 2013 Posted May 28, 2013 [quote name='omry']Co on tu w ogóle robi? :hmmmm:[/QUOTE] już nic:lol: A swoją drogą... Coraz dziwniejsze przypadki na tym dogo:niewiem:. Quote
Recommended Posts