Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moi rodzice rozpoczynają budowę domu na "wsi", więc zaczęłam poważnie myśleć o drugim psie. Zależy mi na tym żeby był dość duży, raczej długowłosy. Będziemy dużo chodzić po lesie, za to raczej nie interesuje się psimi sportami - poza obedience i aportem. Jeśli chodzi o pielęgnacje to mogę codziennie psa czesać, ale jednak nie chciałabym chodzić z psem do groomera. Chciałabym żeby pies był ufny, przyjacielski i raczej niekonfliktowy. Musi tolerować inne zwierzęta - mam świnkę morską i starszą goldenkę.
Zastanawiałam się nad drugim goldenem, jestem też zakochana w berneńskich psach pasterskich. Czy ma ktoś jakieś propozycje?

Posted

Goldies napisał(a):
Moi rodzice rozpoczynają budowę domu na "wsi", więc zaczęłam poważnie myśleć o drugim psie. Zależy mi na tym żeby był dość duży, raczej długowłosy. Będziemy dużo chodzić po lesie, za to raczej nie interesuje się psimi sportami - poza obedience i aportem. Jeśli chodzi o pielęgnacje to mogę codziennie psa czesać, ale jednak nie chciałabym chodzić z psem do groomera. Chciałabym żeby pies był ufny, przyjacielski i raczej niekonfliktowy. Musi tolerować inne zwierzęta - mam świnkę morską i starszą goldenkę.
Zastanawiałam się nad drugim goldenem, jestem też zakochana w berneńskich psach pasterskich. Czy ma ktoś jakieś propozycje?

Myślę, ze bern jak najbardziej pasuje :-)
Tylko trzeba naprawdę mądrze wybrac hodowlę - głównie pod kątem długości życia przodków i ich chorob.

Posted

Goldies napisał(a):

Bern, leonberger może :)

Posted

Kolejna lista ;)

-malutki (do 10 kg)
-sierść obojętna, ale raczej krótka niż długa- mogą być rasy, które raz na 2 miesiące zaprowadzi się do fryzjera, ale odpadają psy które wymagają codziennego czesania i cackania się z włosem
-przytulak, bardzo przyjazny do ludzi
-pogodne nastawienie do świata, innych psów i ludzi
-niewymagający wiele ruchu, ale taki którego można wziąć na kilkugodzinną wyprawę raz na jakiś czas, nawet gdyby miał połowę trasy spędzić w koszyku/plecaku/na rękach (więc leciutki)
-względnie mało szczekliwy (ale wiadomo, że u maluchów to różnie bywa :D)
-rasa raczej zdrowa

Co myślicie o mopsie? Jak ze zdrowiem tych piesków? jak sie wybierze dobrą hodowlę to można cieszyć się mopsem przez te kilkanaście lat nie tracąc przy tym fortuny?
jakieś inne propozycje?

Posted

Mopsy mogą mieć problem z oddychaniem, ale jak hodowca dba przede wszystkim o zdrowie psów,a nie o wygląd, to ryzyko jest mniejsze.
Może corgi, ważą trochę więcej niż 10 kg. Ostatecznie można również zajrzeć do schroniska.

Posted

bezag napisał(a):
Mopsy mogą mieć problem z oddychaniem, ale jak hodowca dba przede wszystkim o zdrowie psów,a nie o wygląd, to ryzyko jest mniejsze.
Może corgi, ważą trochę więcej niż 10 kg. Ostatecznie można również zajrzeć do schroniska.

nie, corgi jest za duży, piesek ma być jak najmniejszy

asiak_kasia napisał(a):
Pudel miniaturowy?
Zawsze mozna obcinac na sportowo-wiec pielegnacja nie bedzie taka straszna, plus cala reszta aspektów jak najbardziej na tak.

pudle mini z tego co zauwazylam bywaja dosc jazgotliwe, no ale tez zaproponuje choc podejrzewam ze sie nie spodoba bo akurat ta osoba woli psy z krotka kufą

Posted

whiteterrier napisał(a):
Ja mam teraz suczkę Onka, ale już staruszka ( 10 lat ) i widać to po niej.. Ale razem agilitowaliśmy, trenowaliśmy obidience, robiliśmy testy IPO i po prostu lubię jak pies coś robi :D Niestety za późno poznałam frisbee i Bryza boi się latających przedmiotów. W dodatku superowo dogaduje się z moim westem, więc chyba owczary są dla mnie stworzone :) A miałam je od małego :D tylko teraz marzy mi się właśnie DOnek :loveu: Hodowle mam nawet wybraną i suczkę po której bym chciała, ale tata bardzo chce CSV :shake: Ale to poczekamy jeszcze rok, dwa :)

A może spodoba mu się wilczasty DON? Lub spokojniejszy wilczasty ON użytek?

Posted

Poszukuje psa :p Bardzo podoba mi sie Chow Chow ale nie wiem czy dałby rade jako stróż i czy mógłby przebywać na dworze cały czas i od czasu do czasu być zamykany w kojcu.

Teren wystarczająco duży miałby gdzie polatać , kojec jest. Główną cechą przede wszystkim stróżowanie.

Posted

Parambol napisał(a):
Poszukuje psa :p Bardzo podoba mi sie Chow Chow ale nie wiem czy dałby rade jako stróż i czy mógłby przebywać na dworze cały czas i od czasu do czasu być zamykany w kojcu.

Teren wystarczająco duży miałby gdzie polatać , kojec jest. Główną cechą przede wszystkim stróżowanie.

Pytanie jest, jak Ty sobie poradzisz z takim psem? Jakie masz doświadczenie z psami?

Posted

Parambol napisał(a):
Pytam czy warto w ogóle kupować go na stróża. Czego miałbym sobie nie poradzić ? :)

Bo każdy pies wymaga szkolenia, czasu, i uwagi, a nie każdy sobie zdaje sprawe, że latanie po podwórku to nie wszystko. Potrzebuje tez spacerów, spotkan z innymi psami, nauki, zajecia.
chow chow strózem raczej nie jest. I polecam ajpierw popatrzec na predyspozycje rasy, a potem na wyglad.

Posted

Parambol napisał(a):
Pytam czy warto w ogóle kupować go na stróża. Czego miałbym sobie nie poradzić ? :)

Ojej. Jeżeli zadajesz takie pytanie, to wątpię, czy w ogóle "siedzisz w psach". Poczytaj coś najpierw o psychice psów - najlepiej Corena czy McConnell. Potem o szkoleniu. Żeby potem nie było tragedii w stylu "pies pogryzł dziecko, które weszło na posesję", bo kupisz sobie psa, zostawisz go samemu sobie i zwierzę zdziczeję.

Ile czasu dziennie będziesz poświęcał psu? Masz na koncie jakieś wychowanie i szkolenie psa? Co wiesz o socjalizacji szczeniąt?

Posted

chowki to szpice...wiec myślę, zę sporo w nich zawzietosci...mogącej przerodzić sie w agresję...
nie wiem czy stróżowanie dla nich to dobry pomysł...ani to strasznie nie wyglada zeby przerazić kogoś....ani to hałaśliwe...

Posted

czi_czi napisał(a):
Kolejna lista ;)

-malutki (do 10 kg)
-sierść obojętna, ale raczej krótka niż długa- mogą być rasy, które raz na 2 miesiące zaprowadzi się do fryzjera, ale odpadają psy które wymagają codziennego czesania i cackania się z włosem
-niewymagający wiele ruchu, ale taki którego można wziąć na kilkugodzinną wyprawę raz na jakiś czas, nawet gdyby miał połowę trasy spędzić w koszyku/plecaku/na rękach (więc leciutki)
-rasa raczej zdrowa

Co myślicie o mopsie? Jak ze zdrowiem tych piesków? jak sie wybierze dobrą hodowlę to można cieszyć się mopsem przez te kilkanaście lat nie tracąc przy tym fortuny?
jakieś inne propozycje?

Zacytowałam jeszcze raz żeby nie znikło ;)

a co sądzicie o chihuahua? jakie sa na żywo?

Posted

czi_czi napisał(a):
Kolejna lista ;)

-malutki (do 10 kg)
-rasa raczej zdrowa

jakieś inne propozycje?

Jak zaczęłam czytać, to właśnie od razu o mopsie pomyślałam :) Tylko zbyt zdrowa to ta rasa nie jest.
Ktoś tu już proponował bostona. Albo może papillona lub moskiewskiego toy.

Posted

jamnicze napisał(a):
Jak zaczęłam czytać, to właśnie od razu o mopsie pomyślałam :) Tylko zbyt zdrowa to ta rasa nie jest.
Ktoś tu już proponował bostona. Albo może papillona lub moskiewskiego toy.

ja polecam buldozka francuskiego z dobrej hodowli i bostona jeśli psiaki mją być płaskopystne ;) mopsy są troche bardziej leniwe niż w/w, ale to też nie jest zły pomysł, tylko koniecznie z dobrej hodowli, która nie stuka tylko eksterierków ;)

Posted

Poważnie? :D Haha, nie miałam pojęcia :evil_lol: Molosy to mi się zawsze z dogami i mastifami kojarzyły. A przede wszystkim z drugą grupą FCI, a nie ozdóbkami ;)