jamnicze Posted January 27, 2013 Posted January 27, 2013 Szpice wilcze nie są aż takie przyjazne dla innych, zwłaszcza samce (chodzi mi wobec innych psów, nie ludzi), z tej grupy bardziej przyjazne i wesołe są samoyedy. Ale jeśli myśleliście o caviku, to może springer spaniel walijski, nieco lżejszy od angielskiego? Quote
zmierzchnica Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 [quote name='jamnicze']Szpice wilcze nie są aż takie przyjazne dla innych, zwłaszcza samce (chodzi mi wobec innych psów, nie ludzi), z tej grupy bardziej przyjazne i wesołe są samoyedy. Ale jeśli myśleliście o caviku, to może springer spaniel walijski, nieco lżejszy od angielskiego?[/QUOTE] Ja bym celowała w samoyeda, tylko jego wrzaski są straszne - ile znam tych psów, to są strasznie szczekliwe ;) Tak, wiem, że wszystko zależy od wychowania, ale akurat one mają tendencje do odzywania się ;) Pomyślałabym też o tollerze faktycznie. Choć podobno zdarzają się egzemplarze bardziej nieufne wobec obcych, więc trzeba by włożyć trochę czasu w socjalizację. Jeśli chodzi o bieganie i aktywność, to jeszcze na myśl mi przychodzi pinczer średni. I jeżeli chodzi o stosunek do dzieci, to u większości psów najważniejsze są jednak doświadczenia - jeżeli pies od małego będzie się bawił z dziećmi, nie dozna krzywdy i nie będzie delikatny i wrażliwy na ból (jak miniaturki), to nie powinno być problemu .. Quote
Rosiczka Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Magdalena_Kopy a mi do głowy przyszedł Owczarek Portugalski. Bardzo fajne psiaki. Nie wiem czy tylko taki wygląd by odpowiadał Tobie i narzeczonemu. Quote
Magdalena_Kopy Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 [quote name='evel']Może beagle? Jeśli nie przeszkadza Wam myśliwska natura tego cudaka i jesteście gotowi podjąć wyzwanie, żeby go wychować na porządnego psiego obywatela ;)[/QUOTE] Mój TŻ bardzo by chciał, ja jestem mniej optymistycznie nastawiona bo obawiam się tych ucieczek i zdemolowanej chaty jeśli nie będziemy w stanie zapewnić mu odpowiednią ilość ruchu. A z tego co czytam to beagle to raczej pies dla osób często i długo przebywających na powietrzu. Nie chcę z niego na siłę robić miejskiego psa do towarzystwa. Proponowany samoyed odpada bo jest już za duży, szpic wilczy też jednak nie- kontaktowałam się dzisiaj z 2 hodowcami i to nie jest to czego szukamy ;) Tollery mi się nie podobają, mam jednego na osiedlu i to też nie "to". Owczarki z góry skreśliliśmy z uwagi na skłonność do stróżowania i ogólnego szczekania, ale zastanowimy się jeszcze ;) Najbardziej w sumie mi przypasowały spaniele (cocker/springer)- pytanie tylko czy rzeczywiście się nadają... Quote
asiak_kasia Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 [quote name='Magdalena_Kopy']Mój TŻ bardzo by chciał, ja jestem mniej optymistycznie nastawiona bo obawiam się tych ucieczek i zdemolowanej chaty jeśli nie będziemy w stanie zapewnić mu odpowiednią ilość ruchu. A z tego co czytam to beagle to raczej pies dla osób często i długo przebywających na powietrzu. Nie chcę z niego na siłę robić miejskiego psa do towarzystwa. Proponowany samoyed odpada bo jest już za duży, szpic wilczy też jednak nie- kontaktowałam się dzisiaj z 2 hodowcami i to nie jest to czego szukamy ;) Tollery mi się nie podobają, mam jednego na osiedlu i to też nie "to". Owczarki z góry skreśliliśmy z uwagi na skłonność do stróżowania i ogólnego szczekania, ale zastanowimy się jeszcze ;) Najbardziej w sumie mi przypasowały spaniele (cocker/springer)- pytanie tylko czy rzeczywiście się nadają... pod względem zapewnienia ruchu, myslę, ze podobnie do beagle. To dość energiczne psy. I też mają żyłkę "mysliwego" także i w jednym i drugim przypadku będziecie musieli z psem pracować. Plus w przypadku spanieli dochodzi jeszcze dbanie o kłaki. A to czasami może być upierdliwe. Owczarki, nie wszystkie cechują się stróżowaniem, i szczekliwością. Musicie poczytać o każdym z osobna, bo tak naprawdę co rasa, to inne cechy i warto się trochę zagłębić. A może po prostu labek? Z dobrej hodowli, po dobrych rodzicach, suczka? Ewentualnie może sznaucer średni? W gruncie rzeczy sporo psiaków w takich warunkach czuło by się nieźle. Ewentualnie coś z terierów (border terrier mniej "terierowaty" charakter i myślę, że by pod względem wymagań pasował) Quote
Magdalena_Kopy Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Nie wyobrażam sobie dźwigać labradora po schodach gdyby doszło do takiej sytuacji.....a to jednak są dość ciężkie psy. Choć oczywiście z charakteru by mi bardzo pasowały, podobnie jak goldeny. Sznaucer średni nie z uwagi na stróżowanie i skłonność do przesadnego darcia pyska ;) O owczarkach już słyszałam że każdy inny itd a jak doszło do dzwonienia po hodowlach (myśleliśmy o bearded collie/PONie) to się okazywało że jednak wiele mają wszystkie wspólnego i nie są to cechy które by się nam podobały. Nie chcemy psa nieufnego w stosunku do innych ludzi :) Quote
Unbelievable Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 o, w końcu fajne, sprecyzowane wymagania ;) Magdalena, a chcielibyście coś z psem robić? bo rozumiem, że będzie biegał z narzeczonym, ale coś poza tym? czy ma być tylko przyjacielem? może airedale terrier? manchester? Quote
gryf80 Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 magdalena ja polecam duzo mniejszego(zakładam że 4 pietro bez windy)-jack russel teriera,odradzam psa cięższgo niz 12 kg,psy wogóle nie powinny chodzic po schodach.mieszkałam w bloku na 4 pietrze bez windy-majac mieszańca 25 kg.gdy zaniemógł na nogi to był koszmar.. dolfin-polecam jak evel biszona,pomeraniana .hawańczyka Quote
asiak_kasia Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Tylko problem z nieufnością polega na tym, że są rasy "z zasady" nieufne, ale w duzęj wiekszości jest to cecha nabywa. I efekt wychowania, szkolenia, socjalizacji. Możecie kupic laba, który bedzie rewelacyjnie stróżował, a możecie trafić na Owczarka, który będzie ciapą niesamowitą. Dużo zależy od samego szczeniaka, a jeszcze więcej od was i prowadzenia psa. Spaniele też potrafią drzeć pyska. I to bardzo. Moi rodzice "odziedziczyli" suczkę, z papierem, z czeskiej hodowli, i pies rewelacyjny, poza tym właśnie darciem japy. za szybko się pobudzała i ekscytowała i w efekcie- znalazła sobie ujście dla tej "energii" w szczekaniu. Także pies psu nierówny-co sama zauważyłaś w wątku o chamstwie. ;) Quote
Rosiczka Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 [quote name='Magdalena_Kopy']Nie wyobrażam sobie dźwigać labradora po schodach gdyby doszło do takiej sytuacji.....a to jednak są dość ciężkie psy. Choć oczywiście z charakteru by mi bardzo pasowały, podobnie jak goldeny. Sznaucer średni nie z uwagi na stróżowanie i skłonność do przesadnego darcia pyska ;) O owczarkach już słyszałam że każdy inny itd a jak doszło do dzwonienia po hodowlach (myśleliśmy o bearded collie/PONie) to się okazywało że jednak wiele mają wszystkie wspólnego i nie są to cechy które by się nam podobały. Nie chcemy psa nieufnego w stosunku do innych ludzi :) No niestety moje ukochane Barbety wydawałyby się perfekcyjne -tylko ta sierść. Pogodne, w domu spokojne na dworze lubią poszaleć. Nie są to psy stróżujące. Dzieci uwielbiają. Zero agresji do nikogo, niczego. Mój partner też był bardzo przeciwny "loczkowatym" psom, jego ideałem była zawsze Akita Inu. Natomiast pomógł fakt, że Barbet to jedyny pies odznaczony przez Napoleona :) Zdaję sobie sprawę, że w Twoim przypadku to zupełnie coś innego. Jak jeszcze przyjdzie mi jakaś rasa do głowy to napiszę. Quote
Magdalena_Kopy Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 [quote name='Unbelievable']o, w końcu fajne, sprecyzowane wymagania ;) Magdalena, a chcielibyście coś z psem robić? bo rozumiem, że będzie biegał z narzeczonym, ale coś poza tym? czy ma być tylko przyjacielem? może airedale terrier? manchester?[/QUOTE] Chcemy uczęszczać na szkolenie (moze też do psiego przedszkola). Raczej nie myślę o różnych psich sportach, choć mam zamiar wybrać szczenię jak najbardziej łupowe i od małego nakręcać psa na aportowanie. Może zdecydowalibysmy sie na jakis psi sport ale to tak w formie spedzenia wolnego czasu, bez zadnych ambicji Airedale jest fajny, ale nie wiem czy nie za duży.... :( Quote
Unbelievable Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 [quote name='Magdalena_Kopy']Chcemy uczęszczać na szkolenie (moze też do psiego przedszkola). Raczej nie myślę o różnych psich sportach, choć oczywiście mam zamiar wybrać szczenię jak najbardziej łupowe i od małego nakręcać psa na aportowanie. Airedale jest fajny, ale nie wiem czy nie za duży.... :([/QUOTE] to może border? raczej nie są szczekliwe, a na pewno można łatwo oduczyć, z jakiegoś bardziej showowego miotu nie będzie potrzebował nie wiadomo jakiej stymulacji, do 20kg, przyjazne dla ludzi, pobiegają za piłeczką, nie uciekną, dobrze dobrany szczeniak nie powinien być nadpobudliwy Quote
asiak_kasia Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 to ja rzucę posokowcem. Wizualnie pasuje, wielkościowo raczej też. Pytanie jak z charakterkiem ( pod tym względem się nie znam.) Quote
Unbelievable Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 [quote name='asiak_kasia']to ja rzucę posokowcem. Wizualnie pasuje, wielkościowo raczej też. Pytanie jak z charakterkiem ( pod tym względem się nie znam.)[/QUOTE] raczej mocny instynkt, i mocniejszy niż u beagli, chociaż chyba trochę bardziej podatne na szkolenie Quote
Magdalena_Kopy Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 [quote name='Unbelievable']to może border? raczej nie są szczekliwe, a na pewno można łatwo oduczyć, z jakiegoś bardziej showowego miotu nie będzie potrzebował nie wiadomo jakiej stymulacji, do 20kg, przyjazne dla ludzi, pobiegają za piłeczką, nie uciekną, dobrze dobrany szczeniak nie powinien być nadpobudliwy[/QUOTE] A nie mają tendencji do podszczypywania dzieci/zaganiania innych psów? Mi się zawsze kojarzyły z psami dość histerycznymi, pobudliwymi- takimi które na prawdę potrzebują zajęcia, a ja czasami chciałabym wyjść na spacer dla samej przyjemności łażenia, bez konieczności ciaglego wymyslania zajecia dla psa ;) Posokowiec ładny, TŻ sie na pewno by spodobal :D Quote
Magdalena_Kopy Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Wydaje mi sie ze tez latwo nakrecajacy sie i z tego co slyszalam czesto dominujacy w stosunku do obcych psow. No i troche maly, nie wiem jakby zniosl dzieci? Quote
Rosiczka Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 A jakiś pies z gończych? Np gończy włoski. Lub z płochaczy np płochacz holenderski - Kooikerhondje Quote
Magdalena_Kopy Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Goncze moga byc teoretycznie....tylko czy jest sens trzymac takiego psa w bloku zakladajac ze nie jestesmy osobami ktore codziennie pol dnia spedzaja na dworze- nawet co dwa/trzy dni nie zdarza nam sie to? Zawsze mi sie wydawalo ze to jednak grupa dla osob ktore sporo czasu przebywaja na swiezym powietrzu, w terenie, a nie dla w miare aktywnych (ale bez przesady ;)) mieszczuchów Gonczy wloski jest za duzy i za ciezki, szukam jednak lezejszego psa zebym mogla go w razie czego udzwignac po schodach ;) Quote
Unbelievable Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 [quote name='Magdalena_Kopy']A nie mają tendencji do podszczypywania dzieci/zaganiania innych psów? Mi się zawsze kojarzyły z psami dość histerycznymi, pobudliwymi- takimi które na prawdę potrzebują zajęcia, a ja czasami chciałabym wyjść na spacer dla samej przyjemności łażenia, bez konieczności ciaglego wymyslania zajecia dla psa ;) Posokowiec ładny, TŻ sie na pewno by spodobal :D[/QUOTE] moja suka zagania samochody, i tylko mojego psa, ale ona jest na prawdę bardzo pobudliwym przypadkiem, musiałabyś dobrać fajnych rodziców, większość borderów tego nie robi, szczególnie, jeżeli się im pokaże że nie wolno, to są bardzo karne psy. Musiałabyś się chyba przejść na spacer z kilkoma, żeby zobaczyć, to są dosyć specyficzne psy. No i terrierza nadpobudliwość jest zupełnie inna niż owczarków, owczarki są zdecydowanie bardziej opanowywalne, ale dłużej dochodzą do siebie. Quote
Magdalena_Kopy Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 A moglabys mi na priv podrzucic kilka hodowli ktore bys polecala? :) takie typowe show, ja podzwonie, popytam moze sie uda umowic na jakis spacer :) Quote
Unbelievable Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 [quote name='Magdalena_Kopy']A moglabys mi na priv podrzucic kilka hodowli ktore bys polecala? :) takie typowe show, ja podzwonie, popytam moze sie uda umowic na jakis spacer :)[/QUOTE] wieczorkiem postaram się coś podrzucić :) Quote
zmierzchnica Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 [quote name='Magdalena_Kopy']Goncze moga byc teoretycznie....tylko czy jest sens trzymac takiego psa w bloku zakladajac ze nie jestesmy osobami ktore codziennie pol dnia spedzaja na dworze- nawet co dwa/trzy dni nie zdarza nam sie to? Zawsze mi sie wydawalo ze to jednak grupa dla osob ktore sporo czasu przebywaja na swiezym powietrzu, w terenie, a nie dla w miare aktywnych (ale bez przesady ;)) mieszczuchów Gonczy wloski jest za duzy i za ciezki, szukam jednak lezejszego psa zebym mogla go w razie czego udzwignac po schodach ;) Ja jeszcze pisałam o pinczerze średnim - nie odniosłaś się co do niego, nie podoba Wam się czy nie zauważyłaś? Bo moim zdaniem pasuje naprawdę dobrze :) Wygląda jak niewielki doberman (przynajmniej czarny podpalany, rudy mniej :P), więc budzi trochę respektu, charakter jak najbardziej pozytywny, waży 14-17 kg, więc idealnie :) Quote
Magdalena_Kopy Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 [quote name='zmierzchnica']Ja jeszcze pisałam o pinczerze średnim - nie odniosłaś się co do niego, nie podoba Wam się czy nie zauważyłaś? Bo moim zdaniem pasuje naprawdę dobrze :) Wygląda jak niewielki doberman (przynajmniej czarny podpalany, rudy mniej :P), więc budzi trochę respektu, charakter jak najbardziej pozytywny, waży 14-17 kg, więc idealnie :) Rzeczywiscie przeoczyłam ;) ale nie, też nie to jeśli chodzi o wygląd,mi się dobermany nie podobają, a ten właśnie jak taki mini dobek wygląda ;) podobnie manchester terrier TŻ jest wyjątkowo marudny, ja już on wybierze rase to ja marudze na jej psychike wiec ciezko jest nam cos wybrac :roll: Quote
puchu Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 A wspomniany border terier? Skoro podobają wam się spaniele to może spaniel amerykański? Quote
Recommended Posts