Aleks89 Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 Sybel-jak śmiesz prosta chłopko kłócić się z naszą błyszczącą światłością panią i sprawiedliwą władczynią o wiedzy głębokiej jak oceany.W dyby Cię!!:lol: Synowej ,wnuczki ,sąsiadki ,sąsiada ,dziadka ,brata ,wujka ,babci ,kuzynki ,cioci ,szwagra ,szwargierki i zięcia i prawnuka. Quote
asiak_kasia Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 [quote name='xxxx52']oczywiste Bym nie polecala gdybym nie znala charkteru psa ktory jest u nas juz 4 lata (a dokladnie u mojej wnuczki)oczywiscie jezeli jest zabrany od pijaczka nie ma papierow ,ale jaki ma charkter (temperamentny zywiolowy bardzo pojetny )kochajacy ludzi z dziecmi wlacznie Stad moge przeslac zdjecie psa ,a charakter ma idealny dla mlodych sportowych ludzi.takimi ludzmi sa moj syn itd Moja sasiadka tak 34 letna samotna bardzo sportowy typ ma Malinoisa (belgijskiego owczarka)no i musi codziennie z nim wiele km biegac. Pies musi sie wymeczyc przed praca ,bo bierze go pozniej do pracy.Ten pies moze i wiele km biegac i nie jest zmeczony ,tj jak pies mojej synowej a ty jaki polecasz dla sportowych ludzi? Każdego zdrowego psa. :diabloti: I taki wspaniały pies już 4 lata bez domu? Coś kiepsko z tymi waszymi adopcjami. A tak już poważniej. Skoro Izolda chce brac psa ze schronu/DT polecanie ras ma się jak kwiatek do kożucha. Pies może wygladac jak maliniak czy colie, a temperament miec mopsa. Także nie szukać psa po wyglądzie/ rasie tylko po temperamencie. I tak jak pisałam, wszystko długonożne, zdrowe da radę nawet i 25 km biegac. Jakoś nie pojmuje, jak młody, zdrowy pies, nie mółby 10km dziennie zrobić. Moje stare molosy( kaukaz i rot) , w ciagu spaceru robiły dużo wiecej niz 10km ( 5 kilosów to w jedną stronę do lasu, a ile one nadrabiały dodatkowo-to druga para kaloszy) A to duże cięzkie i stare psy były :diabloti: Quote
Sybel Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 Się idę zadybić. A dla porządku se grochu pod kolana sypne, co by świnie miały uzywanie, jak będą wokół mnie popylać :P Xxxx, ja polecam psa z DT, dowolnego, ale o SPRAWDZONYM charakterze, nie wyglądzie. Bo nie wygląd uprawia sport, a pies i jego predyspozycje. Chyba, ze ten Twój pies Twojej kuzynkiwnuczkibratababciwujka jest na wydanie i go polecasz akurat dla Izoldy. Bo jak nie, to nie wiem, po co wałkujesz tego konkretnego psa. W ogóle zacznij dodawac słownik do swoich wypowiedzi, strasznie męczy Twój bełkot. Quote
xxxx52 Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 (edited) [quote name='Sybel']Się idę zadybić. A dla porządku se grochu pod kolana sypne, co by świnie miały uzywanie, jak będą wokół mnie popylać :P Xxxx, ja polecam psa z DT, dowolnego, ale o SPRAWDZONYM charakterze, nie wyglądzie. Bo nie wygląd uprawia sport, a pies i jego predyspozycje. Chyba, ze ten Twój pies Twojej kuzynkiwnuczkibratababciwujka jest na wydanie i go polecasz akurat dla Izoldy. Bo jak nie, to nie wiem, po co wałkujesz tego konkretnego psa. W ogóle zacznij dodawac słownik do swoich wypowiedzi, strasznie męczy Twój bełkot. vice-versa:evil_lol::evil_lol::evil_lol: Edited January 23, 2013 by xxxx52 Quote
xxxx52 Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 [quote name='Sybel']Się idę zadybić. A dla porządku se grochu pod kolana sypne, co by świnie miały uzywanie, jak będą wokół mnie popylać :P Xxxx, ja polecam psa z DT, dowolnego, ale o SPRAWDZONYM charakterze, nie wyglądzie. Bo nie wygląd uprawia sport, a pies i jego predyspozycje. Chyba, ze ten Twój pies Twojej kuzynkiwnuczkibratababciwujka jest na wydanie i go polecasz akurat dla Izoldy. Bo jak nie, to nie wiem, po co wałkujesz tego konkretnego psa. W ogóle zacznij dodawac słownik do swoich wypowiedzi, strasznie męczy Twój bełkot.[/QUOTE] Twoj belkot zawisci mnie jeszcze wiecej przeraza.Cos z ze zdrowiem masz problemy? Czytaj sybel ze zrozumieniem ,poleca sie przeciez psy z Dt (nie doczytalas co napisalam) To po co sie otweira ten dzial o rasach jak nie mozna po imieniu ich nazwac,ach to nowosc ,polecja nazywaja inni np.wyzla czy molosy.A ty to omijasz? No od teraz piszcie ,kto chce psa dla tej sportowej osoby , niech nie patrzy na zdjecia ras,wyglad niech pedzi po psy do DT.Ach rasy to po co sa z predyspozycjami charakteru? Chcialabym widziec belgijskiego owczarka o charakterze mopsa,daj mnie przyklad po swoich dzieckomezukuzynie czy innym przodku? Bo ksiazke o psach to mam moge sobie poczytac o rasach sama. Sybel moze zmadrzej i moze ignoruj moje posty to tylko bedzie sluzyc urodzie Quote
Czekunia Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 Xxxx52, żenująco niski poziom wypowiedzi, jesli chodzi o język polski... Niestety Twoich postów, mimo szczerych chęci, nie da się ignorować, właśnie ze względu na te rażące błędy. Quote
Sybel Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 Nie no, dla mnie czytanie Twoich postów to rewelacyjny masaż twarzy - zwykle mam niezły ubaw :) Lubię poczytac bzdury, ale niestety problem w tym, że ja wiem, czego szukam i potrzebuje, a Ty po prostu możesz zaszkodzić ludziom, którzy tego nie wiedzą. Upierasz się bez sensu przy swoich teoriach, dziesięć osób Ci tłumaczy, że głupio, a Ty nadal swoje. Raz na 100 postów uda Ci się przypadkiem napisac coś z sensem, więc sukces :) Taka rosyjska ruletka pisana w języku ciężkim do zdiagnozowania :) Quote
Aleks89 Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 Sybel ścierasz sobie niepotrzebnie literki z klawiatury.To i tak jak grochem o ściane. Quote
Sybel Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 Ale ja w pracy siedzę i czas morduję, dla mnie nie problem :) A że kofeina dziś nie pomogła w ramach budzika...Chociaz fakt, grochem o ścianę :| Quote
asiak_kasia Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 [quote name='Sybel']Ale ja w pracy siedzę i czas morduję, dla mnie nie problem :) A że kofeina dziś nie pomogła w ramach budzika...Chociaz fakt, grochem o ścianę :|[/QUOTE] To tak jak ja :diabloti: Uwielbiam swoją prace z nieograniczonym dostępem do neta :loveu: Quote
Aleks89 Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 [quote name='asiak_kasia']To tak jak ja :diabloti: Uwielbiam swoją prace z nieograniczonym dostępem do neta :loveu:[/QUOTE] Dokładnie:cool3:A jeszcze lepiej w domu:diabloti:bez kontroli:lol: Quote
evel Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 [quote name='xxxx52']oczywiste Moja sasiadka tak 34 letna samotna bardzo sportowy typ ma Malinoisa (belgijskiego owczarka)no i musi codziennie z nim wiele km biegac. Pies musi sie wymeczyc przed praca ,bo bierze go pozniej do pracy.Ten pies moze i wiele km biegac i nie jest zmeczony ,tj jak pies mojej synowej[/QUOTE] Maliniak musi mieć przede wszystkim zmęczoną głowę, a dopiero później ciało, inaczej to może nawet dookoła świata biegać i nie bardzo go to ruszy. [quote name='asiak_kasia'] A tak już poważniej. Skoro Izolda chce brac psa ze schronu/DT polecanie ras ma się jak kwiatek do kożucha. Pies może wygladac jak maliniak czy colie, a temperament miec mopsa. Także nie szukać psa po wyglądzie/ rasie tylko po temperamencie. I tak jak pisałam, wszystko długonożne, zdrowe da radę nawet i 25 km biegac. Jakoś nie pojmuje, jak młody, zdrowy pies, nie mółby 10km dziennie zrobić.[/QUOTE] No właśnie - ja bym się może sugerowała budową psa, typ "atletyczny", może coś a'la wyżeł właśnie, ale przede wszystkim charakter - jeśli trafi się piękny, atletyczny pies, który najchętniej by spod kołdry nie wychodził to słabo ;) A co do zwierzątka do wyboru - byle miało pojemną klatkę piersiową, niezbyt obfitą szatę i odpowiednio długie nóżki, żadnych poważniejszych problemów zdrowotnych i odpowiedni temperament :) [quote name='xxxx52'] Chcialabym widziec belgijskiego owczarka o charakterze mopsa,daj mnie przyklad po swoich dzieckomezukuzynie czy innym przodku? [/QUOTE] Gwarantuję Ci, że spora część psów w typie jakiejś rasy nie przejawia właściwych jej cech charakteru. A wygląd to nie wszystko, bo rasa to przede wszystkim charakter właśnie. Quote
asiak_kasia Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 [quote name='Aleks89']Dokładnie:cool3:A jeszcze lepiej w domu:diabloti:bez kontroli:lol:[/QUOTE] Ale ja za to siedzenie, pod koniec miesiąca kasę odbieram :cool3: I potem mogę przez 2-3 dni poszaleć, a potem znowu cierpieć na zbyt wiele miesiąca na koniec pieniędzy :evil_lol: Quote
Aleks89 Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 [quote name='asiak_kasia']Ale ja za to siedzenie, pod koniec miesiąca kasę odbieram :cool3: I potem mogę przez 2-3 dni poszaleć, a potem znowu cierpieć na zbyt wiele miesiąca na koniec pieniędzy :evil_lol:[/QUOTE] A ty myślisz ,że ja za darmo?:cool3:Trzeba się umieć ustawić:diabloti: Quote
Rinuś Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 a ktoś wie skąd jest Izolda? i czy w ogóle się jeszcze tutaj odzywa? Quote
Sybel Posted January 23, 2013 Posted January 23, 2013 Ja mam przy okazji kurs językowy, bo pracuję po angielsku na słuchawce :) Tu dogo, tam pudelek (a co kurcze, trza wiedzieć, o czym zespól rozmawia :P ), ówdzie forum mamowe i jakos leci :) Quote
dolfin Posted January 27, 2013 Posted January 27, 2013 Witam, Jeszcze sporo minie, zanim kupię pieska ale chcę zawczasu wszystko przemyśleć. Po pierwsze szukam psa, który będzie mógł żyć w mieszkaniu w bloku i będzie raczej nieduży. Po drugie, wygląd :D Marzy mi się puchaty piesek, taka kuleczka. Moją uwagę zwrócił szpic pomeranian, ze względu na słynnego Boo. Ale nie wiem czy w ogóle psu nie przeszkadza takie strzyżenie i czy czułby się on dobrze w mieszkaniu. Tak że chętnie rozważę różne propozycje i z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam :) Quote
evel Posted January 27, 2013 Posted January 27, 2013 Są rasy... hm... "bardziej predysponowane" do strzyżenia - co myślisz o wszelkich biszonach, maltańczykach, hawańczykach itd.? :) Quote
Magdalena_Kopy Posted January 27, 2013 Posted January 27, 2013 Cześć :) Kilka miesięcy temu podjęłam z moim narzeczonym decyzję o zakupie psa, rasowego, z papierami (ZK). Mamy niestety problem z wyborem odpowiedniej rasy. Przez ostatni rok robiliśmy za DT dla różnych psów (przewinęły się 4 szczeniaki, 3 dorosłe psy), oboje wychowywaliśmy się z psami, więc jakieś pojęcie o nich mamy, chociaż to na mnie będzie głównie spoczywał obowiązek odpowiedniego wychowania psa, socjalizowania go itd- mój narzeczony ma raczej średnie pojęcie na ten temat. Psy które u nas były na DT pokazały ile problemów może sprawić pies po przejściach- z tego względu chcemy mieć pieska od hodowcy, odchowanego, takiego któremu nic nie brakowało w pierwszych tygodniach życia i który miał zapewniony dobry start w życiu ;) Do rzeczy: oboje jesteśmy pracujący i studiujący (mamy po 23 lata). Mieszkamy w bloku (4 piętro), dziennie jesteśmy psu zapewnić tak 2-3 godziny ruchu (czasami więcej/czasami mniej- zależy od dnia tygodnia), do tego długie wypady w weekendy. Mój narzeczony dużo biega, chciałby żeby pies biegał razem z nim. Chcemy psa w miarę żywiołowego (ale bez przesady), przyjaznego (odpadają rasy, w których charakterystykę wpisana jest nieufność/duża skłonność do stróżowania itd.) który nadawałby się do przebywania z dziećmi co jest bardzo istotne bo mamy dzieciatych znajomych, którzy często do nas wpadają i zarówno w mojej rodzinie jak i u narzeczonego jest sporo dzieci. Odpadają więc psy pobudliwe, łatwo się nakręcające (np. na dziecięce piski), takie które mogłyby wykazywać chęć do zaganiania dzieci itd Chcemy psa średniego, duży (powyżej 15-20 kg) może stanowić problem gdyby nie daj Boże coś mu się stało i trzeba by go było dźwigać po schodach- ja czasami zostaję na kilka tygodni sama (narzeczony ma dość wyjazdową pracę) i nie dałabym rady kilka razy dziennie znosić i wnosić psa. Do tego winda w naszym bloku przez 3/4 roku jest zepsuta i problem mogłoby stanowić wnoszenie/znoszenie psa w okresie wzrostu. Pies nie może być też zbyt mały i delikatny z uwagi na wspomniane dzieci. Mojemu narzeczonemu bardzo podobają się psy o szerokiej kufie, zwłaszcza gończe, wyżły itd. Ja zaproponowałam najpierw cavaliera, ale niezbyt mu się ta rasa spodobała + jak zobaczył ceny rasowych szczeniąt to się złapał za głowę, że nie będzie tyle płacić za psa,który nie porwał go za serce. Nie podobają mu się psy mocno kudłate a la owieczka (pudel na przykład)- jak był mały został mocno pogryziony przez psa w typie pudla i nie chce nigdy mieć takiego sierściucha u siebie w domu. Może macie jakieś inne propozycje? ;) Quote
Ty$ka Posted January 27, 2013 Posted January 27, 2013 Szkoda, że nie sierściuch, bo do głowy mi przyszedł szpic wilczy. Pomimo swej sierści są łatwe w pielęgnacji, wystarczy je przeczesać 2x na tydzień, a nawet co niektórzy czeszą je co 2tyg. Fajne psy, z aktywnością dostosowują się do opiekuna i generalnie nie sprawiają większych problemów wychowawczych ;) Tylko jak to szpice są trochę niezależnie, jednak ich niezależność nie jest tak uciążliwa jak np. haszczaków. No i są dość zdrową rasą ;) Quote
Magdalena_Kopy Posted January 27, 2013 Posted January 27, 2013 [quote name='Ty$ka']Szkoda, że nie sierściuch, bo do głowy mi przyszedł szpic wilczy. Pomimo swej sierści są łatwe w pielęgnacji, wystarczy je przeczesać 2x na tydzień, a nawet co niektórzy czeszą je co 2tyg. Fajne psy, z aktywnością dostosowują się do opiekuna i generalnie nie sprawiają większych problemów wychowawczych ;) Tylko jak to szpice są trochę niezależnie, jednak ich niezależność nie jest tak uciążliwa jak np. haszczaków. No i są dość zdrową rasą ;)[/QUOTE] Nie, akurat taki siersiuch moze byc, narzeczonemu chodzi raczej o takie waciaki-loczkowate jak pudel ;) A jak ze stróżowaniem u szpiców? I podejściem do dzieci/obcych osób/psów? Quote
Ty$ka Posted January 27, 2013 Posted January 27, 2013 [quote name='Magdalena_Kopy']A jak ze stróżowaniem u szpiców? I podejściem do dzieci/obcych osób/psów?[/QUOTE] Jak sobie wychowasz, tak masz ;) Akurat szpice są dość szczekliwe, ale jeśli się nad tym popracuje od szczeniaka to jest OK - one są dość pojętne, więc łatwo jest je uczyć ;) Wobec obcych zachowują dystans, ale łatwo jest je przekonać do siebie, nie są jakieś lękliwe czy agresywne - po prostu zachowują dystans wobec obcych i nie miziają się do każdego przechodnia. W razie realnego zagrożenia stają w obronie stada, ale tak to otoczenie jest dla nich dość neutralne. Wiem, że szpice jak wychowują się z dziećmi to wykazują się cierpliwością, aczkolwiek tak jak każdego psa nie można je zostawić sam na sam z dziećmi, bo też mają zęby. Jednak to pieszczochy są, więc jeśli od małego będą mieć kontakt z dziećmi to je polubią :) Z psami nie ma problemów, co prawda szpice bywają dość niedelikatne w zabawach i preferują psie zapasy (co może nie być akceptowane prze niektóre), ale nie są agresywne, nie wszczynają pierwsze awantur i dogadują się z psami. Oczywiście, jeśli je wychowamy, bo nawet z najłagodniejszego baranka możemy zrobić bestię ;). Quote
Magdalena_Kopy Posted January 27, 2013 Posted January 27, 2013 Wiem że z każdego można zrobić agresora, ale my szukamy psa o temperamencie i charakterze cavaliera tylko w większym wydaniu żeby ewentualne robienie agresora szło ciężej ;) szpica sobie zapamietam, pogadam z hodowcami żeby zobaczyć czy to akurat jest "to". Bo mi się z wyglądu podoba, TŻ kręci nosem że chce psa z klapniętymi uszami i szerokim pyskiem. Quote
evel Posted January 27, 2013 Posted January 27, 2013 Może beagle? Jeśli nie przeszkadza Wam myśliwska natura tego cudaka i jesteście gotowi podjąć wyzwanie, żeby go wychować na porządnego psiego obywatela ;) Quote
dance_macabre Posted January 27, 2013 Posted January 27, 2013 [quote name='Magdalena_Kopy']Wiem że z każdego można zrobić agresora, ale my szukamy psa o temperamencie i charakterze cavaliera tylko w większym wydaniu żeby ewentualne robienie agresora szło ciężej ;) szpica sobie zapamietam, pogadam z hodowcami żeby zobaczyć czy to akurat jest "to". Bo mi się z wyglądu podoba, TŻ kręci nosem że chce psa z klapniętymi uszami i szerokim pyskiem.[/QUOTE] A jaki chcesz typ do ucznia, czego najmniej być się znieśli w psie(np. ucieczki,spięcia z innymi psami)? Może toller, springer spaniel walijski albo angielski. Quote
Recommended Posts