Izolda Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 [h=2]pies dla biegaczki/aktywnej rodziny - husky, labrador czy...?[/h] Witajcie, piszę z prośbą o fachową poradę :smile: Od jakiegoś czasu noszę się z decyzją o posiadaniu psa, ale wciąż nie mogę podjąć decyzji - jaki to powinien być pies. Mam 5-letnią córkę, mieszkanie w bloku (70m) i kota. Razem z mężem prowadzimy bardzo aktywny tryb życia, biegamy, dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Biegamy regularnie od kilku lat, przygotowujemy się właśnie do półmaratonu, planujemy pobiec dwa maratony w tym roku. Potrzebuję psa, z którym będę mogła biegać (mój średni dystans dzienny to 10 km, raz w tygodniu 20 km), późno wieczorem też. A także takiego, który dogada się z naszym kotem i córką. Obydwoje pracujemy, ale ja do pracy mogę przychodzić z psem. No i koniecznie chcę psa ze schroniska. Rozważam husky, ze względu na bieganie, ale stresuję się, czy kot i husky pod jednym dachem to dobry pomysł. Rozważam też labradora, ale czytałam, że niektóre z nich nie mogą/nie powinny biegać. Będę wdzięczna za wszystkie rady. Quote
motyleqq Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 skoro chcesz adoptować psa-to najlepiej z DT, gdzie będzie sprawdzona reakcja na koty Quote
evel Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 Młody pies z DT, ale podrośnięty na tyle, żeby mógł biegać bez obawy o stawy, sprawdzony w relacjach z kotami, dałby radę :) Husky to rozumiem, ze względu na ich potrzebę ruchu, ale skąd labrador? To w sumie z ciekawości bardziej, bo ich domeną jest raczej praca nosem czy aportowanie :) Quote
klaki91 Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 [quote name='Izolda']pies dla biegaczki/aktywnej rodziny - husky, labrador czy...? Witajcie, piszę z prośbą o fachową poradę :smile: Od jakiegoś czasu noszę się z decyzją o posiadaniu psa, ale wciąż nie mogę podjąć decyzji - jaki to powinien być pies. Mam 5-letnią córkę, mieszkanie w bloku (70m) i kota. Razem z mężem prowadzimy bardzo aktywny tryb życia, biegamy, dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Biegamy regularnie od kilku lat, przygotowujemy się właśnie do półmaratonu, planujemy pobiec dwa maratony w tym roku. Potrzebuję psa, z którym będę mogła biegać (mój średni dystans dzienny to 10 km, raz w tygodniu 20 km), późno wieczorem też. A także takiego, który dogada się z naszym kotem i córką. Obydwoje pracujemy, ale ja do pracy mogę przychodzić z psem. No i koniecznie chcę psa ze schroniska. Rozważam husky, ze względu na bieganie, ale stresuję się, czy kot i husky pod jednym dachem to dobry pomysł. Rozważam też labradora, ale czytałam, że niektóre z nich nie mogą/nie powinny biegać. Będę wdzięczna za wszystkie rady. Po pierwsze: musisz wziąc poprawkę na to że pies nie będzie mógł z Tobą od razu pokonywać tak dużego dystansu bez zatrzymywania się ;) psa tez trzeba kondycyjnie przygotować. Sporo też zależy od Twojego tempa. Po drugie: bieganie z psem to frajda tylko wtedy gdy pies jest wychowany. Do biegania trzeba więc go przygotować pod względem posłuszeństwa i reagowania na wydawane mu polecenia. Są też psy dla których bieganie to żadna frajda (obie moje suki :D). Po trzecie: jest tutaj odpowiedni dział, psy do adopcji-> przygarnę, załóż tam temat ;) najlepszy dla Was byłby pies z domu tymczasowego, sprawdzony na koty i dzieci, do tego aktywny, najlepiej typ sportowca, a nie masywna klucha ;) ja bym uważała z braniem psa bezpośrednio ze schroniska- można się nieźle naciąć zwłaszcza gdy ma się jakieś wymagania (czyli kwestia dziecka i kota), psy w schronisku często zachowują się inaczej niż poza nim. Lepsza jest opcja schroniskowca którego ktoś ulokował w domu tymczasowym i więcej o nim wiadomo. Quote
Aleks89 Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 Przepraszam ,ale co to jest 10km dla młodego aktywnego psa?W dodatku tempem jogingowym jak mniemam. Quote
motyleqq Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 [quote name='Aleks89']Przepraszam ,ale co to jest 10km dla młodego aktywnego psa?W dodatku tempem jogingowym jak mniemam.[/QUOTE] no jeśli pies spędza swoje życie bez żadnej aktywności, to jest to dla niego wysiłek ;) Quote
evel Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 Jak pies jest nienawykły do takiej formy wysiłku to może być ciężko na początku, wiesz pewnie, że niektóre DT dogocioć się nie bardzo przejmują swoją rolą i trzymają psa non stop kolor na ogródku albo wychodzą na spacerki dookoła bloku, dlatego należy rozważnie wybrać psa i wziąć pod uwagę parę różnych opcji ;) Quote
Aleks89 Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 [quote name='evel']Jak pies jest nienawykły do takiej formy wysiłku to może być ciężko na początku, wiesz pewnie, że niektóre DT dogocioć się nie bardzo przejmują swoją rolą i trzymają psa non stop kolor na ogródku albo wychodzą na spacerki dookoła bloku, dlatego należy rozważnie wybrać psa i wziąć pod uwagę parę różnych opcji ;)[/QUOTE] Jak to się nie przejmują?A ciucianie na kolankach?:diabloti:tuczenie psów wielkości Zuzu do 20kg wiesz wiela na to czasu trza dziołcha? Quote
klaki91 Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 [quote name='Aleks89']Przepraszam ,ale co to jest 10km dla młodego aktywnego psa?W dodatku tempem jogingowym jak mniemam.[/QUOTE] Dlatego napisałam, że sporo zależy od tempa. Jeden robi 10 km w ponad godzinę, drugi schodzi do 40 minut. Moim zdaniem niewytrenowany pies którego aktywność ogranicza się do kilkudziesięciu minut spaceru dziennie nie da rady codziennie popylać 10 km szybkim tempem, powiedziałabym nawet że w tempie joggingowym miałby problem. A psy ze schroniska formy raczej w boksie nie nabiorą ;) Quote
ajeczka Posted January 20, 2013 Posted January 20, 2013 [quote name='P&Rubi']Panuje opinia, że zarówno rasy stróżujące (chodzi mi o molosy, jak kaukaz, cao) jak i rasy obronne/bojowe (np. TTB) to psy trudne, wymagające doświadczonego przewodnika. I mam pytanie do osób mających doświadczenie zarówno z jednymi jak i drugimi, jakie są różnice w ich wychowywaniu? Wiem, że te rasy bardzo się od siebie różnią choćby temperamentem, ale chodzi mi o to jak różne są trudności w układaniu tych typów psów? Jak na razie czytałam, że to psy stróżujące są trudniejsze, bo TTB wprawdzie łatwo można nauczyć agresji, atakowania na komendę, ale za to psy stróżujące często same podejmują decyzję co stanowi dla nas zagrożenie a co nie i wtedy działają 'na własną łapę'. Aktualnie posiadam właśnie psa stróżującego (mój pierwszy pies) i już mniej więcej wiem jak 'działają' te psy, ale w przyszłości planuję bulowatego i chciałabym mieć jakieś porównanie odnośnie tych typów psów. Niestety w Googlach niewiele znalazłam, przeważnie opisywane są ogólnie psy stróżująco-obronne. ;)[/QUOTE] Sama mam ttb, opiekuję się od czasu do czasu molosem (Diego od Mapi). Do tych psów trzeba mieć "charakter". One kochają ludzi, czasem za bardzo. Pracowałam z ttb żeby nie rozwiązywał problemów z innymi psami walką. Udało się. Razem z molosem tworzą stado, które w obronie swoich ludzi i suczek mogą być niebezpieczne, ale reagują na odwołanie. Uwielbiam je, bo są w "człowiekach" zakochane i karne. Oba są przytulaczkami, lubią dzieci, choć czasem mogą być "niedelikatne". Quote
gryf80 Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 izolda może piesek w typie border collie. albo eśli nie masz uprzedzeń to amstaff czy pitbull.wszystkie rasy co wymieniłam sa przyjazne dla ludzi i zwierzat,a także dzieci. Quote
Obama Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 [quote name='gryf80'] to amstaff czy pitbull.wszystkie rasy co wymieniłam sa przyjazne dla ludzi i zwierzat,a także dzieci.[/QUOTE] Jesteś pewna,że pitbulle są przyjazne dla zwierząt?? Większość jest jednak cięta na inne zwierzaki. Quote
Afryka Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 Jeśli chodzi o dystanse do 10 kilometrów, to tak naprawdę każdy zdrowy i rozruszany pies da radę, nawet chihuahua ;) Natomiast na dłuższe trasy, takie na dystansie maratońskim, to moim zdaniem najlepiej sprawdzają się psy średniego rozmiaru i o lekkiej budowie ciała. Labradory są dość ciężkiej budowy i przy naprawdę długich trasach obawiałabym się o ich stawy. Z husky i z malamutem miałam przyjemność biegać kilka razy w życiu i biega się naprawdę super, bo te psiaki mają we krwi ciągniecie, robią to równo i dużym entuzjazmem. Minus jest taki, że husky, podobnie jak inne obficie porośnięte futrem psy, ciężej niż inne znoszą wysokie temperatury. Dlatego w lecie jest się skazanym na bieganie bardzo wcześnie rano lub późnym wieczorem. No i trzeba dokładnie się dowiedzieć, czy dany husky lubi się z kotami, bo niestety wśród przedstawicieli tej rasy sporo jest takich, które kota widziałyby raczej w roli kolacji niż kumpla. My z mężem biegamy z owczarkowatym kundelkiem wziętym ze schroniska i dziewczyna świetnie sobie radzi. Nasza najdłuższa wspólna trasa miała jak dotąd 35 kilometrów (po górach, częściowo marszem, częściowo truchtem) i suka nie była nawet specjalnie zmęczona. Po powrocie do domu chciała, żeby jej jeszcze rzucać piłkę ;) Tutaj nasza sunia w czasie zawodów dogtrekkingowych (to takie biegi na orientację z psem), zorganizowanych przez SOS Husky w Tychach: Quote
Obama Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 http://www.dogomania.pl/forum/threads/225764-Podencowaty-psiak-do-adopcji-Fuks ten wygląda na sprawnego i żywiołowego psa...a do tego,nieprzeciętej urody. Quote
Izolda Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 Nie bardzo podobają mi się te psy :( A poza tym bałabym się brać amstaffa czy pittbula ze schroniska mając w domu 5 letnie dziecko. Quote
gryf80 Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 izoldo ast czy pit,cto fakt-proponowałabym szczeniaka,pisałam ci o berder collie ale przypomniał mi się także rhodesian ridgeback.. Quote
Rinuś Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 [quote name='omry']Pewnie trzyma je wszystkie na łańcuchu. omry - MISTRZ :diabloti: Quote
Rinuś Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 [quote name='Obama']http://www.dogomania.pl/forum/threads/225764-Podencowaty-psiak-do-adopcji-Fuks ten wygląda na sprawnego i żywiołowego psa...a do tego,nieprzeciętej urody. w opisie jest napisane, że boi się dzieci.... Quote
mańka_ Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 [quote name='gryf80']ale przypomniał mi się także rhodesian ridgeback..[/QUOTE] jako łagodny pies, dobry do domu z dzieckiem i kotami...? chyba mocno słaby wybór.... Quote
Rinuś Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 [quote name='Izolda']pies dla biegaczki/aktywnej rodziny - husky, labrador czy...? Witajcie, piszę z prośbą o fachową poradę :smile: Od jakiegoś czasu noszę się z decyzją o posiadaniu psa, ale wciąż nie mogę podjąć decyzji - jaki to powinien być pies. Mam 5-letnią córkę, mieszkanie w bloku (70m) i kota. Razem z mężem prowadzimy bardzo aktywny tryb życia, biegamy, dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Biegamy regularnie od kilku lat, przygotowujemy się właśnie do półmaratonu, planujemy pobiec dwa maratony w tym roku. Potrzebuję psa, z którym będę mogła biegać (mój średni dystans dzienny to 10 km, raz w tygodniu 20 km), późno wieczorem też. A także takiego, który dogada się z naszym kotem i córką. Obydwoje pracujemy, ale ja do pracy mogę przychodzić z psem. No i koniecznie chcę psa ze schroniska. Rozważam husky, ze względu na bieganie, ale stresuję się, czy kot i husky pod jednym dachem to dobry pomysł. Rozważam też labradora, ale czytałam, że niektóre z nich nie mogą/nie powinny biegać. Będę wdzięczna za wszystkie rady. A skąd jesteś? Quote
Aleks89 Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 [quote name='mańka_']jako łagodny pies, dobry do domu z dzieckiem i kotami...? chyba mocno słaby wybór.... Znajoma ma rodezjana+2kę dzieci+kotów w liczbie X i wszyscy żyją ze sobą w zgodzie. http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/p206x206/577779_505257979508703_1053002488_n.jpg (ukradzione z FB od Moniki) Quote
Obama Posted January 22, 2013 Posted January 22, 2013 [quote name='Rinuś']w opisie jest napisane, że boi się dzieci.... Racja,umknęło mi...:oops: Quote
Sybel Posted January 22, 2013 Posted January 22, 2013 http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,13271344,Policja_znalazla_17_kradzionych_psow_w_hodowli__ZDJECIA_.html Tak podrzucam, dlaczego psy kupujemy TYLKO z rodowodem. I skąd mogą pochodzić szczeniaczki... Quote
Recommended Posts