vampuru Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 No właśnie czytam i czytam o akitach, pytam się gdzie mogę. Mam w planach też odwiedzi kilka hodowli. Ja nie pozwalam psom "wchodzić na głowę" (obecnie tresuje/układam półrocznego mieszańca labladora z shar peiem który nigdy nie był uczony niczego i jest uparty jak osioł, ale dzięki cierpliwości, uporowi i konsekwencji widzę postępy). Co do akity to bardzo podobają sie nam te psy, ale zdaje sobie sprawę, że jest to wybór na lata i chciałbym rozważy wszystkie możliwości. Zmierzchnica wspomniała o hovwarcie, także myślałem o tej rasie. Owczarki niemieckie tez mi się podobają, ale jego i rottka nie chce moja żona (nie wnikam w powody). Myślałem też o innych owczarkach np. briard, ale czy on byłby dobrym stróżem? Przeglądałem rasy, ale to mozolna praca bo gdy trafia się na coś interesującego to później należy zglebić temat. Co powiecie o cane corso? (wiem, ze w zimie na podwórku to nie wysiedzi, lecz nie jest to przeszkoda). Oczywiście zamierzamy od początku zając się psem niezależnie od rasy jaką wybierzemy, począwszy od szczenięcego przedszkola,a potem treningów. W przypadku akity nie obawiam się, że nie dam radę ale obawiam się właśnie tych ucieczek oraz braku akceptacji w/w suczek. ps. Kateczka, czytałem twoje wypowiedzi na forum akit i zazdroszczę charakteru twojego psa, właśnie takiego bym chciał:roll: Quote
asiak_kasia Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='vampuru']No właśnie czytam i czytam o akitach, pytam się gdzie mogę. Mam w planach też odwiedzi kilka hodowli. Ja nie pozwalam psom "wchodzić na głowę" (obecnie tresuje/układam półrocznego mieszańca labladora z shar peiem który nigdy nie był uczony niczego i jest uparty jak osioł, ale dzięki cierpliwości, uporowi i konsekwencji widzę postępy). Co do akity to bardzo podobają sie nam te psy, ale zdaje sobie sprawę, że jest to wybór na lata i chciałbym rozważy wszystkie możliwości. Zmierzchnica wspomniała o hovwarcie, także myślałem o tej rasie. Owczarki niemieckie tez mi się podobają, ale jego i rottka nie chce moja żona (nie wnikam w powody). Myślałem też o innych owczarkach np. briard, ale czy on byłby dobrym stróżem? Przeglądałem rasy, ale to mozolna praca bo gdy trafia się na coś interesującego to później należy zglebić temat. Co powiecie o cane corso? (wiem, ze w zimie na podwórku to nie wysiedzi, lecz nie jest to przeszkoda). Oczywiście zamierzamy od początku zając się psem niezależnie od rasy jaką wybierzemy, począwszy od szczenięcego przedszkola,a potem treningów. W przypadku akity nie obawiam się, że nie dam radę ale obawiam się właśnie tych ucieczek oraz braku akceptacji w/w suczek. ps. Kateczka, czytałem twoje wypowiedzi na forum akit i zazdroszczę charakteru twojego psa, właśnie takiego bym chciał:roll: Cane Corso to dobry wybór, o ile zimą nie zostawicie go na podwórku. Dobrze sobie radzą, że stróżowaniem, są świetnymi obrońcami. Świetne psy rodzinne, uwielbiają swoich ludzi, nieźle sobie radzą z dziećmi ( ale to oczywiście wymaga odpowiedniej kontroli ze strony rodziców- i nie bierze się z kosmosu-trzeba psa nauczyć jak się bawić i zachowywać przy dziecku) Jedna z moich ulubionych ras, plus na ogól nie mają większego problemu z dogadaniem się z innymi psami. Szczególnie, jeżeli wychowają się z nimi od szczeniaka. Chociaż możecie trafić na mocno dominujący egzemplarz-zarówno wśród suk jak i psów. Natomiast, to molosy, więc są to psy trudne, wymagające doświadczenia i wiedzy zarówno o rasie jak i wychowaniu. Szybko się uczą, ale zarówno tych dobrych i jak i złych rzeczy. Mówi się, że potrzebują żelaznej ręki w jedwabnej rękawiczce. I ja się podpisuje pod tym, trzeba umieć się dogadać z nim, a nie bawić w "złamanie" psa. Potrzebują też rozsądnego szkolenia, i trzeba umieć skorygować psa. Szczególnie, że to psy silne i myslące samodzielnie. A na pewno nie chciałbyś, żeby Twój pies podejmował za ciebie decyzję kogo "lubimy" a kogo nie. Przy czym są uparte, często dominujące i szczególnie w czasie "nastoletnich buntów" w okresie 6-8 miesięcy stwarzają dużo problemów. Dodatkowo wymagają odpowiedniej do wieku dawki ruchu, trzeba uważać na stawy, więc nie można psa przeciążać. Plus jako psie dziecko-jest dość niezdarny i mało zgrabny wiec trzeba będzie uważać na zabawy z dziećmi, bo nawet niechcący może zrobić krzywdę. I to psy duże, ciężkie plus śliniące się :diabloti: Z takich czestych chorób dręczących rase masz dysplazję (wiec szczeniaka TYLKO po przebadanych rodzicach) i problemy z wypadającym gruczołem trzeciej powieki. No i oczywiście skręt żołądka, co w sumie dotyczy wszystkich dużych psów. Polecam zajrzec na forum molosy, tam znajdziesz wszystkie molosy i kazdym kilka słow zarówno od hodowców jak i wlaścicieli. A ja podrzucę pomysł, może bernardyn? Wbrew obiegowej opinii, to psy stróżujące, plus świetne rodzinne miśki. Znam kilka rewelacyjnych psów, które super sobie radzą z pilnowaniem terenu, a po przekroczeniu progu domu są wielkimi kochanymi przytulakami. Plus zostawanie na dworze to dla niego pikuś. A biorąc pod uwagę wasze wymagania ( stróżowanie, zostawanie na zewnątrz, plus w miarę mało problemowy charakter) idealnie mi pasuje. Mogę wam polecić naprawde dobrą hodowlę, która bada swoje psy, i miałam okazję poznać kilka psów od nich. Świetne zdrowotnie, eksterierowo i przede wszystkim charakterek rewelacja jak dla mnie. http://wielkopolski-bernardyn.pl/ Quote
2karma_pl Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Tak Labradory to wspaniałe psy. Są pełne energii. Uwielbiają pływanie i długie spacery. Radosny i przyjazny, Labrador jest wspaniałym psem towarzyszącym. Nie wykazuje skłonności do agresji i dobrze toleruje towarzystwo dzieci oraz zwierząt – także kotów. Pełen życia Labrador potrzebuje zapewnienia odpowiedniej ilości ruchu oraz wymaga starannego szkolenia już od okresu szczenięcego. Quote
mańka_ Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='2karma_pl']Tak Labradory to wspaniałe psy. Są pełne energii. Uwielbiają pływanie i długie spacery. Radosny i przyjazny, Labrador jest wspaniałym psem towarzyszącym. Nie wykazuje skłonności do agresji i dobrze toleruje towarzystwo dzieci oraz zwierząt – także kotów. Pełen życia Labrador potrzebuje zapewnienia odpowiedniej ilości ruchu oraz wymaga starannego szkolenia już od okresu szczenięcego. Warto podawać źrodło cytatu - wtedy wpychana nam na siłę reklama sklepu nie będzie aż tak dotkliwa. http://www.royal-canin.pl/labrador/ Quote
2karma_pl Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 A może Labradora?Jest to wspaniałe psy. Są pełne energii. Uwielbiają pływanie i długie spacery. Radosny i przyjazny, Labrador jest wspaniałym psem towarzyszącym. Nie wykazuje skłonności do agresji i dobrze toleruje towarzystwo dzieci oraz zwierząt – także kotów. Pełen życia Labrador potrzebuje zapewnienia odpowiedniej ilości ruchu oraz wymaga starannego szkolenia już od okresu szczenięcego. Quote
gryf80 Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 vanpuru nie mam briarda ale wiem z pewnych zródeł że to dobry stróz-tylko te włosy więc albo tzreba bedzie go czesać 2 x dz,albo jak to niektórzy robia-ostrzyc na krótko-bo pies mieszkajacy na dworze w dni słotne bedzie nanosił do domu błoto.. Quote
omry Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='asiak_kasia']Natomiast, to molosy, więc są to psy trudne, wymagające doświadczenia i wiedzy zarówno o rasie jak i wychowaniu. Szybko się uczą, ale zarówno tych dobrych i jak i złych rzeczy. Mówi się, że potrzebują żelaznej ręki w jedwabnej rękawiczce. I ja się podpisuje pod tym, trzeba umieć się dogadać z nim, a nie bawić w "złamanie" psa. Potrzebują też rozsądnego szkolenia, i trzeba umieć skorygować psa. Szczególnie, że to psy silne i myslące samodzielnie. A na pewno nie chciałbyś, żeby Twój pies podejmował za ciebie decyzję kogo "lubimy" a kogo nie. [/QUOTE] Pięknie piszesz o molosach :) Podoba mi się. Quote
klaki91 Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='asiak_kasia'] Mówi się, że potrzebują żelaznej ręki w jedwabnej rękawiczce.[/QUOTE] Identycznie się mówi o cocker spanielach, sznaucerach i masie innych ras :D Ale oczywiście zgadzam się z tym co piszesz, to tylko takie moje małe spostrzeżenie. Quote
asiak_kasia Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='omry']Pięknie piszesz o molosach :) Podoba mi się.[/QUOTE] Dziękuję :oops: Molosy to mój konik, uwielbiam, i naprawdę sporo mnie te psiaki nauczyły. Przede wszystkim pokory i tego, że pies to charakter a dopiero potem wygląd. A rotki, to już całkiem moja miłość wiec mam nadzieje, że kiedys bede się tu mogła pochwalić swoim wymarzonym rocisławem ;) [quote name='klaki91']Identycznie się mówi o cocker spanielach, sznaucerach i masie innych ras :D Ale oczywiście zgadzam się z tym co piszesz, to tylko takie moje małe spostrzeżenie.[/QUOTE] Oczywiście, że to można o każdej rasie powiedziec, tylko w przypadku molosów, błedy nie zostają wybaczone, a bardzo często obrócone przeciwko właścicielowi. Tzw twarda ręka w przypadku molosa może przynieść wiecej szkody niż pożytku. I chodziło mi tu głownie o to, że z tego typu psem trzeba się umieć dogadac, bo to nigdy nie bedzie maszynka do wykonywania komend. Molos to zawsze będzie samodzielnie myślaca jednostka, która wykona polecenie tylko osoby, którą bedzie szanować i respektować. Nie da się przekabacić smakołykiem czy zabawką, jeżeli nie będzie szacunku do właściciela. A na taki szacunek u molosa sobie trzeba zapracować ;) Quote
Kateczka Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 to akita powinna być molosem...nie uogólniałabym całej grupy do paru jednostek, które faktycznie takie są.... są psy łatwiejsze w prowadzeniu i trdniejsze...są takie anstawione na prace...i takie, które wolę żyjace swoim zyciem...niezależnie...nie oznacza to wcale, że nie nadaja sie do większosci ludzi...znam osoby, które cackaja sie z akitą jak z dzieckiem...i pies bajka...znam też taką, na którą pies warczy przy byle sposobności... Quote
asiak_kasia Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='Kateczka']to akita powinna być molosem...nie uogólniałabym całej grupy do paru jednostek, które faktycznie takie są.... są psy łatwiejsze w prowadzeniu i trdniejsze...są takie anstawione na prace...i takie, które wolę żyjace swoim zyciem...niezależnie...nie oznacza to wcale, że nie nadaja sie do większosci ludzi...znam osoby, które cackaja sie z akitą jak z dzieckiem...i pies bajka...znam też taką, na którą pies warczy przy byle sposobności... z tymże molosy jako grupa są takie właśnie. Trudne, dominujące, wymagające doświadczenia. (pomijam BF, mopsy i inne mniejsze molosy-chociaż charakterki to one mają typowo molosowe) Przede wszystkim nie można zakładać, że nam się trafi lepszy osobnik. Trzeba założyć, że czeka nas solidna praca od samego początku. Niestety częściej trafisz na molosa trudnego niż łatwego. I na to trzeba się przygotować, bo co najwyżej czeka nas miłe zaskoczenie. I oczywiście w rasie są różnice w "osobowości" psów, ba! nawet w miocie są psy z różnymi charakterkami. Dużo zależy od rodziców, hodowcy, predyspozycji szczyla i NAJWAŻNIEJSZE-od naszego wychowania. Każdego psa można ułożyć zarówno dominanta jak i lękliwego. Kwestia odpowiednio dobranych metod do konkretnego psa. Natomiast w przypadku molosów dochodzi jeszcze rozmiar psa. O ile 5 miesięczny owczarek to jeszcze psie dziecko, o tyle molos w wieku 5 miesięcy to około 20-30kg (zależny od rasy) nad takim psem trzeba panować. I tu trzeba się nastawić, że z zasady będzie trudniej, żeby się potem nie obudzić z ręką w nocniku. Plus molosy to na ogół psy stróżujące/obronne. I naprawdę potrafią samodzielnie podjąć decyzję i wtedy bywa nieciekawie. Na akitach się nie znam, więc się nie odniosę do tego jak na tle molosów wypadają. Aczkolwiek to pierwotniaki- wiec pewnie w wielu kwestiach znajdą się podobieństwa. ;) Podsumowując te moje wywody, KAŻDEGO psa trzeba wybierać z głową. Po przemyśleniu, zastanowieniu. Czy to będzie pudel czy dog niemiecki. I rzucę tu kolejnym wyświechtanym farmazonem, ale o ironio, jak dla mnie ekstra ważnym: pewne rasy są jak media markt-nie dla idiotów :roll: Quote
mańka_ Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='asiak_kasia']I rzucę tu kolejnym wyświechtanym farmazonem, ale o ironio, jak dla mnie ekstra ważnym: pewne rasy są jak media markt-nie dla idiotów :roll:[/QUOTE] Ja bym powiedziała, że żaden pies nie nadaje się dla idioty... Quote
asiak_kasia Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='mańka_']Ja bym powiedziała, że żaden pies nie nadaje się dla idioty...[/QUOTE] zgadza się, aczkolwiek, o ile jork u idioty staje się co najwyżej wkurzającą kupą kłaków, o tyle taki Cane Corso to już powinien być uznany za broń. :roll: Quote
mańka_ Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='asiak_kasia']zgadza się, aczkolwiek, o ile jork u idioty staje się co najwyżej wkurzającą kupą kłaków, o tyle taki Cane Corso to już powinien być uznany za broń. :roll:[/QUOTE] Co nie zmienia faktu, ze krzywda zrobiona psu taka sama. Strasznie dziwnie do tych molosów podchodzisz - nie wiem, gloryfikujesz? Stawiasz nad innymi psami? To pies jak każdy inny, potrzebuje konsekwencji i miłości, nie ma tu żadnej wielkiej filozofii. A że każdy pies jest inny, a każda rasa i grupa ma inne predyspozycje - no to cóż, normalne. A Ty robisz z tego niewiadomo jaką historię i jakieś ideologie dorabiasz. I tak, mam doświadczenie z molosami - również takie z posiadania owego. Quote
a_niusia Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 napisanie, ze pies jest wielkim bydlakiem i trzeba go dobrze wychowac to jest gloryfikowanie? to jest prawda. Quote
Kateczka Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 no właśnie...tez znam pare molosów...w tym dwa boskie bulmastify...(od innych osób), które mnie kiedyś zaciekawiły na tyle żeby sie zagłebic w forum molosowatych... i ja bym tak nie wyolbrzymiała... co do trudnosci i konsekwencji ..stawiam mimo wszystko akite wyzej niz wiekszosc molosów....porównując charaktery uwazam, ze jest to pies cieższy w prowadzeniu...ale skoro i jego da sie poprowadzić to i azjate, kaukaza...tose czy sharpeia a juz na pewno nikt mi nie wmówi, ze buldog francuski czy mops jest trudniejszy niz terier jakim jest York.... bardziej rozpatrywałabym tu faktycznie wielkosć psa..., zę z tym trzeba sie liczyć...i to trzeba umieć szanowac...nie wyobrazam sobie, zeby moje 40 kg akity plus na razie 20kg małej akitki mnie przeciągnęło przez las za zwierzyną czy innym psem ;) to trzeba umiec ogarnać Quote
asiak_kasia Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='mańka_']Co nie zmienia faktu, ze krzywda zrobiona psu taka sama. Strasznie dziwnie do tych molosów podchodzisz - nie wiem, gloryfikujesz? Stawiasz nad innymi psami? To pies jak każdy inny, potrzebuje konsekwencji i miłości, nie ma tu żadnej wielkiej filozofii. A że każdy pies jest inny, a każda rasa i grupa ma inne predyspozycje - no to cóż, normalne. A Ty robisz z tego niewiadomo jaką historię i jakieś ideologie dorabiasz. I tak, mam doświadczenie z molosami - również takie z posiadania owego.[/QUOTE] To gratuluje. ;) Co do krzywdy-zgadzam się. Nawet bym stwierdziła, że większa. Szczególnie jeżeli mamy do czynienia z psem o wrażliwej psychice. Na ogół rotek czy CC to psy "twardsze". A do molosów nie podchodzę dziwnie. Po prostu uważam, że to akurat specyficzna grupa psów, niezbyt łatwych i wymagających, rozsądku przede wszystkim. I owszem, stawiam je nad innymi psami, ponieważ jakoś bardziej mi pasują, podobają się itd itp. ajm soł sory ale jakoś taka już jestem, ze mam swoje preferencje;) Co do reszty się nie odniosę, bo jakoś ja w tym żadnej ideologi nie widzę, ot po prostu trochę mi się tych psów przewinęło przez ręce i z doświadczenia mogę powiedzieć, że to w większości nie są odpowiednie psy na tego pierwszego czworonoga. Szczególnie dla ludzi bez doświadczenia. Pozdrawiam ;) Quote
mańka_ Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='asiak_kasia']To gratuluje. ;) Co do krzywdy-zgadzam się. Nawet bym stwierdziła, że większa. Szczególnie jeżeli mamy do czynienia z psem o wrażliwej psychice. Na ogół rotek czy CC to psy "twardsze". A do molosów nie podchodzę dziwnie. Po prostu uważam, że to akurat specyficzna grupa psów, niezbyt łatwych i wymagających, rozsądku przede wszystkim. I owszem, stawiam je nad innymi psami, ponieważ jakoś bardziej mi pasują, podobają się itd itp. ajm soł sory ale jakoś taka już jestem, ze mam swoje preferencje;) Co do reszty się nie odniosę, bo jakoś ja w tym żadnej ideologi nie widzę, ot po prostu trochę mi się tych psów przewinęło przez ręce i z doświadczenia mogę powiedzieć, że to w większości nie są odpowiednie psy na tego pierwszego czworonoga. Szczególnie dla ludzi bez doświadczenia. Pozdrawiam ;)[/QUOTE] Tylko że to, co piszesz, można powiedzieć o sporej liczbie innych ras. A z Twoich postów wynika, że są to cechy wyłącznie tej grupy. Quote
a_niusia Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 hahahaha tak jak z tego, ze nie prowadzam szczeniakow na linkach wynikalo, ze puszczam je luzem w poblizu ulicy:))) Quote
Kateczka Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 i na dodatek od boksera przez hiszpana po buldozka....a kazdy z tych psów jest inny...ma rózne predyspozycje....to, ze husky jest podobny do malamuta charakternie nie znaczy, ze mają takie same cechy... ja bym mimo wszystko zwróciła uwagę an podział na grupy.... dla mnie molosy to bardziej typ budowy przyblizony niz identyczne cechy charakteru Quote
asiak_kasia Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 (edited) mańka_ Wypowiadam się o tej grupie, która znam, w której "siedzę" nie będę pisać, że owczarki są taki czy inne, skoro nie mam o tym pojęcia. Niech o owczarkach/ mysliwskich/ akitach wypowie się ktoś kto jest w temacie. Dla mnie to dość logiczne. :roll: A to co Tobie wydaje się oczywiste, nie dla każdego nowego użytkownika tez takie jest. ( a mój opis molosów, wynika z postu nowego użytkownika i pytania dot. CC) Kateczka Dlatego, że nie znam akit nie bede ich porównywać. Nie siędze w tym typie psów, wiec po co mam się odnosić do czegos czego nie znam? Nie kwestionuję tego, że akita może być trudniejsza niż kaukaz. Możliwe, nie wiem, nie mam porównania. Natomiast mogę Cię zapewnić, że trudniej na smyczy utrzymać niewychowanego kaukaza niż akite. I to przede wszystkim trzeba miec w głowie decydując się na molosa. Dokładnie jak to napisała a_niusia. Molos i brak wychowania, to bydle, które może zrobić realną krzywdę, niekoniecznie z powodu agresji. Dlatego własnie, nie ujmując niczego innym rasom. w mojej opinii wymagają więcej pracy i tyle. ;) No to edytuje: Molosy jako grupa cechują się pewnymi wspolnymi wadami i zaletami. Wiadomo, podział na grupy jest OGROMNIE istotny. Ale są też cechy wspolne, jak u psów mysliwskich, uzytków, pasterskich. Edited January 18, 2013 by asiak_kasia Quote
omry Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='mańka_']A z Twoich postów wynika, że są to cechy wyłącznie tej grupy.[/QUOTE] Nie zauważyłam :evil_lol: To są psy z silnym charakterem, wymagające odpowiedniego podejścia. Nie jest trudno przegiąć ani w jedną, ani w drugą stronę, serio. Przy braku konsekwencji mamy nieokiełznanego potworka, który zrobi z nami, co tylko zechce. Przy zbyt dużym nacisku, ostrym wychowaniu, będziemy mieli molosa, który nam nie ufa i nie widzi w nas partnera, a jak nie widzi partnera, to i przewodnika. Myślę, że właśnie o tym pisze asiak_kasia i pisze bardzo mądrze :) Quote
asiak_kasia Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='omry']Nie zauważyłam :evil_lol: To są psy z silnym charakterem, wymagające odpowiedniego podejścia. Nie jest trudno przegiąć ani w jedną, ani w drugą stronę, serio. Przy braku konsekwencji mamy nieokiełznanego potworka, który zrobi z nami, co tylko zechce. Przy zbyt dużym nacisku, ostrym wychowaniu, będziemy mieli molosa, który nam nie ufa i nie widzi w nas partnera, a jak nie widzi partnera, to i przewodnika. Myślę, że właśnie o tym pisze asiak_kasia i pisze bardzo mądrze :)[/QUOTE] Otóz to. Ja się chyba za bardzo rozpisuje i za bardzo "rozmydlam" o co mi chodzi. Ale na co dzień tez gęba mi się nie zamyka i chyba przenoszę to "na papier" :diabloti: Quote
mańka_ Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='asiak_kasia']Molos i brak wychowania, to bydle, które może zrobić realną krzywdę, niekoniecznie z powodu agresji. Dlatego własnie, nie ujmując niczego innym rasom. w mojej opinii wymagają więcej pracy i tyle. Aha, czyli np. połączenia typu: -alaskan i brak wychowania -komondor i brak wychowania -CTR i brak wychowania -doberman i brak wychowania -akita i brak wychowania -gończy polski i brak wychowania -rhodesian i brak wychowania -weimar i brak wychowania -labrador i brak wychowania -wilczarz i brak wychowania realną krzywdą zrobią tylko z agresji? czy wcale nie zrobią? bo nie rozumiem tego podziału szczerze mówiąc... [quote name='omry']Nie zauważyłam :evil_lol: To są psy z silnym charakterem, wymagające odpowiedniego podejścia. Nie jest trudno przegiąć ani w jedną, ani w drugą stronę, serio. Przy braku konsekwencji mamy nieokiełznanego potworka, który zrobi z nami, co tylko zechce. Przy zbyt dużym nacisku, ostrym wychowaniu, będziemy mieli molosa, który nam nie ufa i nie widzi w nas partnera, a jak nie widzi partnera, to i przewodnika. Myślę, że właśnie o tym pisze asiak_kasia i pisze bardzo mądrze :smile: To pokaż mi rasę (z dużych ras), do której nie można byłoby zastosować tego, o czym piszesz. Bo jak dla mnie to każdego psa tak trzeba traktować i tyle. Mała rasa - fakt, mniejszą krzywdę fizycznie zrobi... co nie zmienia faktu, zę też moze robic z nami co chce. Ale duze? Praktycznie każda duza rasa tak funkcjonuje... Quote
omry Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='mańka_']To pokaż mi rasę (z dużych ras), do której nie można byłoby zastosować tego, o czym piszesz. Bo jak dla mnie to każdego psa tak trzeba traktować i tyle. Mała rasa - fakt, mniejszą krzywdę fizycznie zrobi... co nie zmienia faktu, zę też moze robic z nami co chce. Ale duze? Praktycznie każda duza rasa tak funkcjonuje...[/QUOTE] Ale ja nie rozumiem, z czym masz problem. Mowa jest o molosach, więc tłumaczone jest, jakie molosy są i jak bardzo w przypadku psów o takich gabarytach i z takimi możliwościami odpowiednie podejście jest ważne. Quote
Recommended Posts