mańka_ Posted December 31, 2012 Posted December 31, 2012 xxxx52 napisał(a):-sa l pojetne ,jezeli chodzi o nauke(odziedziczyly zdolnosci po pudlach) Tak się tylko wtrącę: jeśli ktokolwiek mógł tu cokolwiek odziedziczyć, to raczej pudel po barbecie, a nie odwrotnie.... :roll: Quote
xxxx52 Posted December 31, 2012 Posted December 31, 2012 (edited) mańka_ napisał(a):Tak się tylko wtrącę: jeśli ktokolwiek mógł tu cokolwiek odziedziczyć, to raczej pudel po barbecie, a nie odwrotnie.... :roll: ja myslalam ,ze wpierw byl pudel ,a pozniej utworzono rase barbet. Ach zreszta wszystko jedno pudle jak i barbety teraz sa moimi madralami i faworytami. Barbetow malo sie spotyka ,no i moze bardzo dobrze ,bo wtedy sa to psy nie w modzie ,zdrowa rase i nieprzehodowana.To wszystko przemawia za tymi slicznymi psami. ps masz racje ,zajrzalam do ksiazki i wyczytalam ,ze barbet ,jako rasa byla juz 17wieku,pozniej stworzono z niej rasy tj.pudel i grifon jako odrebne rasy,ale jeszcze pisza ,ze rasa ta zamarla i nastapila pozniej "reinkarnacja"ras barbet poprzez krzyzowki z pudlem ,stad sa rozne typy ras barbet. Edited December 31, 2012 by xxxx52 Quote
Rosiczka Posted December 31, 2012 Posted December 31, 2012 Jeśli chodzi o historię rasy to odsyłam tutaj : http://barbety.pl/o-barbetach/historia-rasy/ [quote name='xxxx52'] -sadze ,ze pieski moga tylko w domu przebywac , a kojce ,buda to tabu? -sa l pojetne ,jezeli chodzi o nauke(odziedziczyly zdolnosci po pudlach)? -nie sa lekliwe ? Ps mam nadzieje ,ze masz domowa hodowle bez zamykania psow w klatkach drucianych ?To takie moje prywatne pytanie:oops: Te psy to typowi domownicy, nie wyobrażam sobie trzymania tych psów w budzie czy kojcu. Sądzę że byłyby nieszczęśliwe. Co do nauki to bardzo szybko się uczą, przez co też wykorzystują wszelkie braki konsekwencji przewodnika. Trening ich musi być jak najbardziej urozmaicony i na początku należy skoncentrować się na wypracowaniu kontaktu z psem. Nie są to psy lękliwe, aczkolwiek spotkałam już kilka takich "egzemplarzy". Co do zdrowia to jednak pojawia się dysplazja stawów biodrowych dlatego bardzo ważne jest by wymagać badań od hodowców. W Polsce nie są one obowiązkowe, ale jednak należy je robić. Druga chorobą występującą jest padaczka, natomiast nie ma żadnych testów, na razie naukowcy próbują znaleźć przyczynę. Ale znowu to samo dobry hodowca będzie wiedział które psy były obciążone tą chorobą, jakie linie itp. Moje psy są pełnoprawnymi członkami w naszym domu. Jeżdżą z nami na wakacje, do rodziny i przyjaciół. Jednak mają w domu klatkę, która stoi zawsze otwarta i lubią w niej pójść spać. To jest taki ich azyl. Klaka też z nami podróżuje po świecie :) Natomiast nie spędzają w niej całego swojego życia. Quote
Obama Posted December 31, 2012 Posted December 31, 2012 Bardzo dziękuję za te posty. Zupełnie nie wiedziałam o istnieniu tej rasy a Ty bardzo przystępnie i rzeczowo piszesz o samych psach :D Fajnie.Dzieki Quote
xxxx52 Posted December 31, 2012 Posted December 31, 2012 (edited) Rosiczka z wielka przyjemnoscia czytam Twoje posty bo sa naprawde rzeczowe i budujace. Czy pieski z twojej hodowli maja dokumentacje RTG stawow biodrowych? Bo wlasnie takie zdjecia i dokumentacja przedokow ras jakie sa obciazone ta straszna choroba umozliwilo by selekcje no i nasz nowy czlonek rodziny byl by wolny od tej choroby i dozyl by staroscii bez cierpien. Ps Ciekawa jestem czy zakupiony rottek orzelka ma taka dokumentacje? Zycze Pomyslnosci i zdrowia w Nowym Roku 2013:BIG: Edited December 31, 2012 by xxxx52 Quote
Rosiczka Posted December 31, 2012 Posted December 31, 2012 Tak, moje psy są przebadane na dysplazję stawów łokciowych i biodrowych. A także mają certyfikaty badań oczu. Czyli wszelkie możliwe badania jakie jest sens robić w rasie. Dodatkowo posiadamy badania rodziców, a nawet dziadków. Dla mnie jako dla hodowcy najważniejsza jest zdrowie, charakter przyszłych szczeniąt i dobrej jakości sierść, która będzie prosta w pielęgnacji i nie będzie zmorą przyszłych właścicieli. Również życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku. Quote
xxxx52 Posted December 31, 2012 Posted December 31, 2012 Rosiczka napisał(a):Tak, moje psy są przebadane na dysplazję stawów łokciowych i biodrowych. A także mają certyfikaty badań oczu. Czyli wszelkie możliwe badania jakie jest sens robić w rasie. Dodatkowo posiadamy badania rodziców, a nawet dziadków. Dla mnie jako dla hodowcy najważniejsza jest zdrowie, charakter przyszłych szczeniąt i dobrej jakości sierść, która będzie prosta w pielęgnacji i nie będzie zmorą przyszłych właścicieli. Również życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku. Dziekuje :klacz: Quote
dance_macabre Posted December 31, 2012 Posted December 31, 2012 [quote name='Riannei&Garshii']Jesteś pewna że na PT to mudi? Znam mudi startujące w rally-o i obedience, ale one nie szczekają. http://www.youtube.com/watch?v=N5s-n07gVhc Chociaż może są inne mudi na PT, nie mogę się wypowiedzieć za bardzo nie bywając na takich eventach. Na FRISBEE owszem szczekają, ale widziałam sporo, sporo szczekających psów jako osoba biorąca udział w seminariach, startująca w zawodach. Mudi wyróżniają się, pewnie, ale nie wiem czy to aż taki problem. Rozumiem, można nie lubić. Aczkolwiek mity o mudiku przez którego wywalają z mieszkania za szczekanie to właśnie mity. Nie to absolutnie nie był to mundi. Ponoć mieszanka ON z podchalanem więc pomylić się nie da;) Tylko doniosłaś się że większość(ponad50%) psów podczas pracy szczeka. Nie jest to szczególnie prawdą, przynajmniej dla mnie. Quote
asiak_kasia Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 [quote name='xxxx52']Rosiczka z wielka przyjemnoscia czytam Twoje posty bo sa naprawde rzeczowe i budujace. Czy pieski z twojej hodowli maja dokumentacje RTG stawow biodrowych? Bo wlasnie takie zdjecia i dokumentacja przedokow ras jakie sa obciazone ta straszna choroba umozliwilo by selekcje no i nasz nowy czlonek rodziny byl by wolny od tej choroby i dozyl by staroscii bez cierpien. Ps Ciekawa jestem czy zakupiony rottek orzelka ma taka dokumentacje? Zycze Pomyslnosci i zdrowia w Nowym Roku 2013:BIG: Masz pecha Kochana, bo tak się składa, że wiem, z jakiej hodowli będzie psiak, i owszem obydwoje rodzice i dziadkowie mają przebadane HD. Mało tego nawet co po niektórzy się o IPO pokusili ze swoimi psami, wiec kiepski argument. Quote
xxxx52 Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 asiak_kasia napisał(a):Masz pecha Kochana, bo tak się składa, że wiem, z jakiej hodowli będzie psiak, i owszem obydwoje rodzice i dziadkowie mają przebadane HD. Mało tego nawet co po niektórzy się o IPO pokusili ze swoimi psami, wiec kiepski argument. Czemu mam pecha ?To mie nie dotyczy,ani mojego zdrowia! To dobrze ze piesek orzelka bedzie pozbawiony HD.To sie nazywa pech?Moze dla Ciebie nie dla mnie ,ani dla psa ,ani dla orzelka:eviltong: Quote
evel Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 [quote name='dance_macabre']Nie to absolutnie nie był to mundi. Ponoć mieszanka ON z podchalanem więc pomylić się nie da;) Tylko doniosłaś się że większość(ponad50%) psów podczas pracy szczeka. Nie jest to szczególnie prawdą, przynajmniej dla mnie. BŁAGAM, sprawdzaj przed wysłaniem, co piszesz. Albo zainstaluj sobie przeglądarkę wyłapującą orty. I rzeczywiście, zamykanie psa w "metalowej klatce" to straszna porażka i męczenie biednych zwierzątek :evil_lol: Quote
asiak_kasia Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 xxxx52 napisał(a):Czemu mam pecha ?To mie nie dotyczy,ani mojego zdrowia! To dobrze ze piesek orzelka bedzie pozbawiony HD.To sie nazywa pech?Moze dla Ciebie nie dla mnie ,ani dla psa ,ani dla orzelka:eviltong: Pecha masz z doborem argumentów, Twoja krucjata, że pies przy budzie to zło największe i tylko zwyrodnialcy w takich warunkach psy trzymają-w tym jest nieadekwatna. I autentycznie pierwszy raz w zyciu pokuszę się o uruchomienie opcji ignorowania postów, bo serio czytac się tego nie da. :roll: Quote
xxxx52 Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 (edited) asiak_kasia napisał(a):Pecha masz z doborem argumentów, Twoja krucjata, że pies przy budzie to zło największe i tylko zwyrodnialcy w takich warunkach psy trzymają-w tym jest nieadekwatna. I autentycznie pierwszy raz w zyciu pokuszę się o uruchomienie opcji ignorowania postów, bo serio czytac się tego nie da. :roll: Co ma piernik do wiatraka i z psem rasy barbet.Masz jakies problemy na poczatku Nowego Roku? O jakich argumentach piszesz? na szczescie jest demokracja i kazdy moze swoje zdanie na temat np.bud czy kojcow przekazac ,czy sie podoba komus czy nie.Cudownie ze moje posty czytasz ,abo ja twoich nie czytam ,tylko odpowiadm na zarzuty. Czy ktos trzyma psy w budach na lancuchach ,w kojcach piwnicach balkonach ,czy je wiesza, morduje ,wyrzuca,zamienia,wysyla itd to nie mam na tych ludzi wplywu ,bo ja nie bede pilnowala przestrzegania ustawy o ochronie zwierzat ,bo nie ma dobrych zapisow ,a poza tym kto mialby egzekwowac tych przepisow?.Poza tym duzo zalezy od ludzi i ich mentalnosci ,nastwienia czym jest zwierze ?A jakie jest nastawienie do zwierzat to wystarczy wejsc do schroniska,przejechac sie autem przez wioske i zajrzec na ogloszenia sprzedzy psow.Moj Boze to ci jest lektura.Wiec lepiej nie czytaj moich postow to ci chumor sie zmini na lepszy. Co do argumentow reklamujaca Budde jest to ladne imie dla psa ,czy nie? Edited January 1, 2013 by xxxx52 Quote
dance_macabre Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 evel napisał(a):BŁAGAM, sprawdzaj przed wysłaniem, co piszesz. Albo zainstaluj sobie przeglądarkę wyłapującą orty. I rzeczywiście, zamykanie psa w "metalowej klatce" to straszna porażka i męczenie biednych zwierzątek :evil_lol: Mam włączoną, tylko ras mi nie poprawia. Ale i tak przepraszam:oops: Quote
zaginiona sara Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 (edited) Ja będę miała psa w budzie jak będę mieszkać na wsi. Nie wiem czemu niektórzy obawiają się budy.. Pewnie kundelka. Edited January 1, 2013 by zaginiona sara Quote
Karro Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 dance_macabre napisał(a):Nie to absolutnie nie był to mundi. Ponoć mieszanka ON z podchalanem więc pomylić się nie da;) Tylko doniosłaś się że większość(ponad50%) psów podczas pracy szczeka. Nie jest to szczególnie prawdą, przynajmniej dla mnie. Według mnie mieszanka OP z ON wyglądałaby zupełnie inaczej. Po pierwsze nie bylaby taka mała, bo obie rasy to dość spore psy. Miałam mieszankę podhalana z prawdopodobnie ON, w niczym zupełnie nie przypominała tego czarnucha ;) Quote
dance_macabre Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 understandme napisał(a):Według mnie mieszanka OP z ON wyglądałaby zupełnie inaczej. Po pierwsze nie bylaby taka mała, bo obie rasy to dość spore psy. Miałam mieszankę podhalana z prawdopodobnie ON, w niczym zupełnie nie przypominała tego czarnucha ;) I czytając z zrozumieniem wiedziałabyś że się nie da. Podawałam przykład że 1 na 20 psów to nie większość, a nie chodziło mi o konkretną rasę. Quote
Bewarka Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 xxxx52 napisał(a): Czy ktos trzyma psy w budach na lancuchach ,w kojcach piwnicach balkonach ,czy je wiesza, morduje ,wyrzuca,zamienia,wysyla itd to nie mam na tych ludzi wplywu ,bo ja nie bede pilnowala przestrzegania ustawy o ochronie zwierzat ,bo nie ma dobrych zapisow ,a poza tym kto mialby egzekwowac tych przepisow? Aha, czyli dla Ciebie pies mieszkający w budzie, w piwnicy, na balkonie, wieszany, mordowany to "jeden pies"? To to samo, bez różnicy? Quote
Karilka Posted January 4, 2013 Posted January 4, 2013 Bewarko - nie dyskutuj. Nie warto ;). Znam psy, z bardzo dobrym socjalem, pracujące (również profesjonalnie) które mieszkają na dworze. W budzie. Nie jeden pies, leżący na kanapie, mógłby pozazdrościć takich właścicieli. Quote
omry Posted January 4, 2013 Posted January 4, 2013 Bewarka napisał(a):Aha, czyli dla Ciebie pies mieszkający w budzie, w piwnicy, na balkonie, wieszany, mordowany to "jeden pies"? To to samo, bez różnicy? To samo sobie pomyślałam, ale stwierdziłam, że nie ma sensu :evil_lol: Quote
Kacia Posted January 5, 2013 Posted January 5, 2013 Witam, :) Znalazłam się tutaj ponieważ jak pewnie podejrzewacie mam problem z wyborem rasy psa. Potrzebuję psa obronnego, jak i również pilnującego domu. Niewiele lat temu wybudowaliśmy się pod samym lasem, nie mamy tutaj sąsiadów, jest ciemno, nie ma latarni. Jednym słowem po prostu się boję. Często też zostaję w domu sama. Pomyślałam, że o wiele spokojniej bym się czuła mając przy boku psa. Jakie rasy moglibyście mi polecić? Dobrze jakby psa dało się ładnie ułożyć. Oczywiście wiem, że posłuszeństwo to kwestia wychowania jak i indywidualna psa, ale może wiecie jakie rasy są szczególnie uległe pod kwestią posłuszeństwa? Osobiście myślałam, o Owczarku Niemieckim i Rottweilerze, ale ja się nie znam, dlatego proszę o pomoc was. Ważne, żeby rasa ta nie była agresywna w stosunku do innch zwierzaków, ponieważ mam w domu dwa pieski przybłędy, oraz dwa koty. Ważne, żeby pies nie miał też upodobań myśliwskich, w lesie biega dużo pięknej zwierzyny ;) . Dodam jeszcze, że mam sporo ogrodzonej działki wokół domu, dodatkowo mogę biegać z psem, więc myślę, że miałby dobre warunki. Jeżeli to ważne mam 20 lat, małe doświadczenie z dużymi psami. Kiedyś, jakieś 3 lata temu miałam mieszankę Owczarka Niemieckiego z Akitą Inu, był bardzo trudny w wychowaniu. W ostateczności zwiał w wieku 6 miesięcy i nie wrócił, niestety. Bardzo proszę o porady i z góry dziękuję :) Quote
Karilka Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 Osobiście, jakbym była sama w domu, z dużą działką - chciałabym mieć psa czujnego. Myślę, że owczarek niemiecki byłby dobry. Tylko nie eksterrierek. Pasowałby też beuceron, owczarki francuskie, rottweiler... Doberman. Co do "agresywna do innych zwierzaków" - jak psa ułożysz, takiego masz. Quote
mańka_ Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 A ja mogę w tej sytuacji polecić dużego szwajcara (duży szwajcarski pies pasterski). Do domowników łagodny, ale świetnie stróżuje i ma niezwykle donośny głos - odstraszy gdy bedzie trzeba (musisz mieć świadomość, że w przypadku, gdy faktycznie ktoś wtargnie nie daj boże na posesję ze złymi zamiarami, to żaden pies nie ma jakichś poważnych szans - psa bardzo łatwo można unieszkodliwić, niezaleznie czy ONka czy rottka) Quote
gryf80 Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 ja osobiście Kaciu poleciłabym także owczarka niemieckiego może wersję z dłuższym włosem(podejżewam że pies większośc swego czasu spedzał będzie na dworze).dlaczego?-jest dośc dużo hodowli i jest w czym wybierać,ceny za szczeniaka także nie sa moim zdaniem wygórowane(właśnie ze wzgl na ilośc hodowli w polsce tak jak jest np.z labradorami). Quote
Kacia Posted January 6, 2013 Posted January 6, 2013 Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi :) Zastanawiam się pomiędzy Owczarkiem Niemieckim, Rottweilerem, zainteresowało mnie również to cudowne monstrum- duży pasterski pies szwajcarski. Co do trzymania psa, oczywiście lepiej, żeby pies stróżujący mieszkał na podwórku, ale nie ma problemu, żeby trzymać go w domu. Zimą moje dwie przybłędy nocują w domu ze względu na niskie temperatury. Macie jeszcze jakieś sugestie? Quote
Recommended Posts