Scotie Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 Jedyna rzecz jakiej nie lubię u pudelków to fryzura wystawowa ;) Ale i tak nie chodziłabym na wystawy (no chyba,że hodowca by mnie poprosił bo piesek ma predyspozycje) , moim zdaniem są one o wiele ładniejsze kiedy mają takie bardziej naturalne futerko ;) A z Mudików to zaraz kogoś złapie z posiadaczy i pomęczę pytaniami:diabloti: Quote
Szura Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 Pudel obcięty na krótko to bardzo fajny i uniwersalny psiak, który do tego występuje w różnych wielkościach i nie gubi sierści. ;) Nadaje się również dla ludzi aktywnych i towarzyskich. Do innych zwierząt najlepiej przyzwyczajać od małego, w końcu pudel to pies myśliwski był. Quote
Scotie Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 A znacie może jakieś hodowle pudlów średnich,albo toy takie typowo domowe,nie liczą się dla nich tylko i wyłącznie osiągnięcia z wystaw,ale też pracują ze swoimi psami? Quote
Szura Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 Z ciekawości - czemu średnie albo toy, a pominięty rozmiar pomiędzy: miniatura? ;) Quote
Scotie Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 Miniatura-jasne,że tak,nie wiem czemu pominęłam.A znacie takie hodowle? (głownie miniatury/średniego) Quote
Izabela124. Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 (edited) Scotie napisał(a):Miniatura-jasne,że tak,nie wiem czemu pominęłam.A znacie takie hodowle? (głownie miniatury/średniego) Wpisz w google miniatury albo średniaki lub wejdź na forum pudlowe, w google wpisz forum psy i pudle Edited November 4, 2012 by Izabela124. literówka Quote
puchu Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 Karilka polecam przejrzeć wątek na cattlowym forum http://www.cattledog.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=1721&sid=ed5dcf800ffa2d7640cc945b8da82f5f IPO3 w wykonani cattla http://www.youtube.com/watch?v=GgsC3HudfCk&feature=related trening do IPO1 http://www.youtube.com/watch?v=jA0DXLi0dnA Cattle dog to świetny pies pracujący, szybki, zwinny, wytrzymały, plastyczny - chętnie popracuje, ale też poleniuchuje z właścicielem na kanapie. Quote
kokardkasia Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 Teraz ja! :) -jestem studentka (22 lata), prowadze aktywny tryb zycia (no chyba ze mam sesje :D), psa chce ze soba zabierac wszedzie gdzie mozliwe -mieszkam w bloku -rasa mała (poręczna- łatwo wszędzie zabrać, spokojnie może nawet w maluchu podróżować- tak do 10 kg) -w miare łatwa pielęgnacja (żadnego codziennego wyczesywania, spryskiwania odżywką itd.) -energiczny, chętny do nauki i zabawy, długich spacerów (może być wieczne adhd- prowadzę sportowy tryb życia, jak tylko mogę to siedzę na dworze, chce z psem uczestniczyc w szkoleniu no i zapisac sie na agility badz frisbee- odpadają psy, które niezbyt dobrze znoszą dłuższy wysiłek fizyczny). Uwielbiam uczyć różnych sztuczek! -rasa stosunkowo zdrowa -przyjazne nastawienie do ludzi (możliwe jak najmniejsza nieufność wpisana w rase) -miałam wcześniej psy, kundelki- chce teraz psa rasowego Myslalam o terrierach, zwlaszcza o popularnym ostatnio JRT, ale nie wiem czy bym sprostała :) co proponujecie? Quote
Scotie Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 A może Manchester Terrier? Niewielki,aktywny,chętny do pracy piesek? Quote
kokardkasia Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 Scotie napisał(a):A może Manchester Terrier? Niewielki,aktywny,chętny do pracy piesek? Nie podoba mi się z wyglądu, ot taki przeciętniak, bardziej podobają mi się psiaki szorstkowłose czy nawet te długowłose (no ale tu z pielegnacja róznie) Quote
Kirinna Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 [quote name='kokardkasia']Teraz ja! :) -jestem studentka (22 lata), prowadze aktywny tryb zycia (no chyba ze mam sesje :D), psa chce ze soba zabierac wszedzie gdzie mozliwe -mieszkam w bloku -rasa mała (poręczna- łatwo wszędzie zabrać, spokojnie może nawet w maluchu podróżować- tak do 10 kg) -w miare łatwa pielęgnacja (żadnego codziennego wyczesywania, spryskiwania odżywką itd.) -energiczny, chętny do nauki i zabawy, długich spacerów (może być wieczne adhd- prowadzę sportowy tryb życia, jak tylko mogę to siedzę na dworze, chce z psem uczestniczyc w szkoleniu no i zapisac sie na agility badz frisbee- odpadają psy, które niezbyt dobrze znoszą dłuższy wysiłek fizyczny). Uwielbiam uczyć różnych sztuczek! -rasa stosunkowo zdrowa -przyjazne nastawienie do ludzi (możliwe jak najmniejsza nieufność wpisana w rase) -miałam wcześniej psy, kundelki- chce teraz psa rasowego Myslalam o terrierach, zwlaszcza o popularnym ostatnio JRT, ale nie wiem czy bym sprostała :) co proponujecie? kolejny raz sheltie:) nie wiem jak to jest z sierścią ale chyba nie jest jakoś specjalnie wymagająca z JRT musisz się zastanowić czy dałabyś rade, to nie będzie twój pierwszy pies więc jakieś doświadczenie masz, a rasa jesttrudniejsza niż owczarek sierść psów szorstkowłosych jest trudniejsza do usunięcia niż długowłosych z tego co wiem Quote
kokardkasia Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 [quote name='Kirinna']kolejny raz sheltie:) nie wiem jak to jest z sierścią ale chyba nie jest jakoś specjalnie wymagająca z JRT musisz się zastanowić czy dałabyś rade, to nie będzie twój pierwszy pies więc jakieś doświadczenie masz, a rasa jesttrudniejsza niż owczarek sierść psów szorstkowłosych jest trudniejsza do usunięcia niż długowłosych z tego co wiem[/QUOTE] Szorściaki właśnie łatwo się usuwa, krótkowłose najgorzej bo się wbijają ;) sporo szorściaków sie też trymuje i mniej gubią kłaków. Sheltie nie, też mi nie pasują z wygladu... wolę owłosione mordki...no i kwestia kłaków- lata to wszędzie, w dodatku jak się trafi na osobnika o średnim włosie to łatwo się kołtuni....z długowłosych bardziej mi hawańczyki i coton de Tulear podobają, ale tu znowu- pielęgnacja dość uciążliwa.. Quote
Kirinna Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 (edited) [quote name='kokardkasia']Szorściaki właśnie łatwo się usuwa, krótkowłose najgorzej bo się wbijają ;) sporo szorściaków sie też trymuje i mniej gubią kłaków. Sheltie nie, też mi nie pasują z wygladu... wolę owłosione mordki...no i kwestia kłaków- lata to wszędzie, w dodatku jak się trafi na osobnika o średnim włosie to łatwo się kołtuni....z długowłosych bardziej mi hawańczyki i coton de Tulear podobają, ale tu znowu- pielęgnacja dość uciążliwa..[/QUOTE] a spaniel? foksterier? Edited November 4, 2012 by Kirinna Quote
kokardkasia Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 Myslałam o cavalierze (ale tu niestety krótkowieczność, choroby, choć wiadomo że jak sie dobrze wybierze hodowle to mniejsze prawdopodobniestwo..), papillon mi sięnie podoba, cocker za duży już Quote
Unbelievable Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 jrt/prt, foksterier, pudel, sznaucer, szelciak ;) Quote
kokardkasia Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 A możecie coś więcej o foksie i jrt mi napisac? :) jesli oczywiscie znacie jakies/macie :) może jakies info o polecanych przez Was hodowlach na priv? Z gory dzieki :) Quote
Kirinna Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 [quote name='kokardkasia']A możecie coś więcej o foksie i jrt mi napisac? :) jesli oczywiscie znacie jakies/macie :) może jakies info o polecanych przez Was hodowlach na priv? Z gory dzieki :)[/QUOTE] wejdz w galerie poszukaj osób które je mają Quote
Szura Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 Sheltie są raczej nieufne do obcych a i często lękliwe. Plus kłaki są WSZĘDZIE. Plus szczekliwość. ;) Quote
Shilomaniak Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 [quote name='Karilka']Hoku - Cairn terrier? A teraz ja, poszukuję psa: -nie śliniącego sie -aktywnego -skłonnego do obrony -bez płaskiego pyska (bokser) -szybkiego, zwinnego i skocznego -nie wymagającego codziennego szczotkowania, groomingu -nie szczekatego -pojętnego (szkolenie) -respektującego jednego przewodnika -nie chorowitego -wielkość od 20kg - 60kg Mnie przychodzi do głowy tylko jedna rasa... ale może są jakieś inne?[/QUOTE] Wiem co Ci po głowie chodzi, ale każdy pies , który będzie agresywny w schronisku zarówno do psów jak i ludzi będzie dobry dla Ciebie . Taki nad którym nikt nie zapanował, rasa jest bez różnicy, tu chodzi o czas socjału, tak aby trwał i trwał, żeby pies był Twój i jednocześnie samodzielny jak diabli- mam takie coś w domu, może bez IPO ale cała reszta jest znana Tobie- z samodzielnością już się pogodziłem- da się żyć. A agresję ukierunkowaną można wypracować. Quote
LadyS Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 [quote name='kokardkasia']Teraz ja! :) -jestem studentka (22 lata), prowadze aktywny tryb zycia (no chyba ze mam sesje :D), psa chce ze soba zabierac wszedzie gdzie mozliwe -mieszkam w bloku -rasa mała (poręczna- łatwo wszędzie zabrać, spokojnie może nawet w maluchu podróżować- tak do 10 kg) -w miare łatwa pielęgnacja (żadnego codziennego wyczesywania, spryskiwania odżywką itd.) -energiczny, chętny do nauki i zabawy, długich spacerów (może być wieczne adhd- prowadzę sportowy tryb życia, jak tylko mogę to siedzę na dworze, chce z psem uczestniczyc w szkoleniu no i zapisac sie na agility badz frisbee- odpadają psy, które niezbyt dobrze znoszą dłuższy wysiłek fizyczny). Uwielbiam uczyć różnych sztuczek! -rasa stosunkowo zdrowa -przyjazne nastawienie do ludzi (możliwe jak najmniejsza nieufność wpisana w rase) -miałam wcześniej psy, kundelki- chce teraz psa rasowego Myslalam o terrierach, zwlaszcza o popularnym ostatnio JRT, ale nie wiem czy bym sprostała :) co proponujecie? U JRT szorstkiego musisz liczyć się z trymowaniem, u gładzioszka - będzie sypać się sierść. Praktycznie ciągle, mimo czesania, przynajmniej u większości gładkich ;) U nas to jest tak, ze młody sypie się ciągle, a gdy ma wymianę sierści, to trzeba go dodatkowo codziennie przejechac furminatorem, inaczej ofutrza wszystko. Czarne ciuchy odpadają :lol: Jest na pewno chętny do nauki, o ile znajdziesz na niego sposób, inaczej popadniesz we frustrację - odpowiednio zmotywowany chętnie się uczy, ale na pewno nie jak owczarek, nie uczy się dla samej nauki i pracy z człowiekiem ;) Na pewno nie jest to pies, do którego da sie zastosować rady ogólne, my np. mieliśmy przez ok. 3-4 miesiące problemy z zostawaniem w domu (wycie, niszczenie łącznie z przegryzaniem kabli - mimo, ze wcześniej zostawał bez zarzutu, pewnego dnia po prostu przestał) ;) No i nie można przesadzić z aktywnością, bo jak będziesz psu ciągle zapewniać aktywność, to nie będzie potem umiał się wyciszyć, więc owszem, aktywność, ale równocześnie wyciszanie (z doświadczenia zaproponuję od razu zakup klatki kennelowej :diabloti:). Poza tym JRT są pozytywnie nastawione do ludzi (czasem dorosłe mają problemy z innymi psami, ale to też nie reguła), są dość zdrowe, trzeba tylko sprawdzić przodków,ale nie robi się obecnie JRT żadnych konkretniejszych badań. No i poręczne, jeśli wybierzesz z dobrej linii, gdzie rodzice nie są wielkości PRT albo jacko-buldogów. Podsumowując - jesli masz odpowiednio dużo samozaparcia, konsekwencji, cierpliwości i rozsądku oraz doświadczenie i spryt, to sobie poradzisz. Więcej masz w galerii mojej (klik w podpis), jest jeszcze kilka JRT na dogo. Jeśli się zdecydujesz i będziesz szukać hodowli albo mieć dodatkowe pytania - moje gg w podpisie, mało bywam na dogo teraz. Quote
kokardkasia Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 [quote name='LadyS']U JRT szorstkiego musisz liczyć się z trymowaniem, u gładzioszka - będzie sypać się sierść. Praktycznie ciągle, mimo czesania, przynajmniej u większości gładkich ;) U nas to jest tak, ze młody sypie się ciągle, a gdy ma wymianę sierści, to trzeba go dodatkowo codziennie przejechac furminatorem, inaczej ofutrza wszystko. Czarne ciuchy odpadają :lol: Jest na pewno chętny do nauki, o ile znajdziesz na niego sposób, inaczej popadniesz we frustrację - odpowiednio zmotywowany chętnie się uczy, ale na pewno nie jak owczarek, nie uczy się dla samej nauki i pracy z człowiekiem ;) Na pewno nie jest to pies, do którego da sie zastosować rady ogólne, my np. mieliśmy przez ok. 3-4 miesiące problemy z zostawaniem w domu (wycie, niszczenie łącznie z przegryzaniem kabli - mimo, ze wcześniej zostawał bez zarzutu, pewnego dnia po prostu przestał) ;) No i nie można przesadzić z aktywnością, bo jak będziesz psu ciągle zapewniać aktywność, to nie będzie potem umiał się wyciszyć, więc owszem, aktywność, ale równocześnie wyciszanie (z doświadczenia zaproponuję od razu zakup klatki kennelowej :diabloti:). Poza tym JRT są pozytywnie nastawiane do ludzi (czasem dorosłe mają problemy z innymi psami, ale to też nie reguła), są dość zdrowe, trzeba tylko sprawdzić przodków,ale nie robi się obecnie JRT żadnych konkretniejszych badań. No i poręczne, jeśli wybierzesz z dobrej linii, gdzie rodzice nie są wielkości JRT albo jacko-buldogów. Podsumowując - jesli masz odpowiednio dużo samozaparcia, konsekwencji, cierpliwości i rozsądku doświadczenie i spryt, to sobie poradzisz. Więcej masz w galerii mojej (klik w podpis), jest jeszcze kilka JRT na dogo. Jeśli się zdecydujesz i będziesz szukać hodowli albo mieć dodatkowe pytania - moje gg w podpisie, mało bywam na dogo teraz.[/QUOTE] Wiesz co..w sumie to chyba czekałam właśnie na taką wiadomość :D bo najwyraźniej podświadomie już wybrałam rasę, podobają mi się bardzo, poznałam dwa, z tym że jeden bez rodowodu, więc pewnie niemiarodajny, ale...te psy są mega :) ślę PW Quote
dog193 Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 [quote name='kokardkasia']A możecie coś więcej o foksie i jrt mi napisac? :) jesli oczywiscie znacie jakies/macie :) może jakies info o polecanych przez Was hodowlach na priv? Z gory dzieki :)[/QUOTE] Foks jest pieskiem, z którym na pewno nudzić się nie będziesz :) Aktywny, uparty, wesoły, wieczne ADHD, generalnie pies, który musi COŚ robić. Mój akurat uwielbia pracować ze mną, bawić się mógłby cały dzień, ma piłkę zamiast mózgu i jeśli mu na to pozwolić, to wejdzie każdemu na głowę i tu przykładem są moi rodzice :) Próby sił są na porządku dziennym, siłujemy się na cierpliwość ;) Komenda wyjdź - wyjdzie i wróci, wyjdź - wyjdzie i wróci, wyjdź - wyjdzie i wróci itd :D Manipulator jakich mało, trzeba się z tym liczyć i nie nabrać ;) Quote
Karilka Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 Shilomaniak - Ty masz psa 'w moim typie' jednak od szczeniaka, poprawnie ukladanego. Podobna mam Gamze - z tym, ze to nie jest wyzwanie. Ani Shila ani Gamza nie jest 'az takim' psem. Masz racje co do psa wybitnie agresywnego. Lubie takie psy... Jednak szczerze mowiac - chetnie zajelabym sie swiatem FCI... To jest jeden z powodow, dla ktorego nie pasuje mi taki pies jakiego sugerujesz... Ehh... Ja juz nie wiem... Quote
smyczek Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 nie sugeruj się tak bardzo rasą. ja bym poszedł do schroniska i wział jakiegokolwiek psiaka Quote
Recommended Posts