Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tinka:) napisał(a):
ale berneńczyki są masywne, nie nadają się do agility:shake: tzn. ja bym się bała biegać z takim psem, ze względu na stawy...

nadają, fakt nie będą nigdy borderem ale pobiegać rekreacyjnie można.

Każda rasa może, tylko z dużymi i masywnymi psami warto poczekać ze skokami i tyle. Zresztą chyba przy większości psów w rozmiarze M-L-XL się czeka bo stawy.

Posted

WŁADCZYNI napisał(a):
nadają, fakt nie będą nigdy borderem ale pobiegać rekreacyjnie można.

Każda rasa może, tylko z dużymi i masywnymi psami warto poczekać ze skokami i tyle. Zresztą chyba przy większości psów w rozmiarze M-L-XL się czeka bo stawy.

dlatego napisałam, że ja bym sie bała :razz: wiem, piszę skrótami myślowymi ale sens ten sam ;)

Kisses, nie znam się na berneńczykach ;) na pewno nie frisbee, ja bym się nie odważyła biegać z berneńczykiem w agility, flyball, ale to już od ciebie zależy. Może obedience i dog dancing?

Posted

Nie wiem czy już było pisane, ale ja napiszę z własnego doświadczenia o JAMNIKACH.

[SIZE=3]Są to psy bardzo niezależne, dlatego potrzebują stanowczego opiekuna.[SIZE=5][SIZE=3]Wbrew pozorom, że są malutkie i słodkie, potrafią być bardzo zaborcze i wykorzystywać "miękkie serce" właściciela. Oczywiście, powinny otrzymywać dużo ciepła, ale powinny też wiedzieć gdzie jest ich miejsce, bo inaczej będzie samopas i bardzo łatwo wprowadzą swojego Pana w błąd. Mają niesamowitą mimikę, potrafią grać na ludzkich emocjach :lol: zwłaszcza żeby coś wyłasić :P a wiadomo, o dietę jamników trzeba dbać! zresztą każdego psa! Jednak te psy na starość mają skłonność do tycia i tzw. dyskopatii, która może się dla nich zakończyć ogromnym cierpieniem, a nawet śmiercią.
Mój jamnik bywał bardzo zazdrosny o inne zwierzęta, tak jak pisałam, są to psy zaborcze. Lubią zwracać uwagę tylko na siebie.
Uwielbiają kopać doły w ziemi, wykopywać krety, ale nie powinno się rozwijać u nich instynktu myśliwskiego jeśli mieszkają w bloku.
Jamniki potrzebują dużo zainteresowania sobą. Wymagają szczególnej ochrony podczas przemieszczania się po schodach! nie mogą chodzić same po schodach - patrz dyskopatia!
Co do dzieci - mój nie miał żadnych awersji. Ale kiedyś bratanek go denerwował i sobie to zapamiętał i od tego czasu podchodził do dzieci z dużą ostrożnością. Napewno nie nadaje się ten pies dla dzieci małych, gdyż jego uszy są bardzo wrażliwe, a dzieci jak to dzieci, lubią za uszka pociągnąć.
Psy te nie lubią wilgoci, chłodu, przeciągów! bardzo szybko na to reagują! lubią dużo ciepełka :) w zimie bardzo szybko marzną im łapki (niskopodłogowce).
Mój do tego nienawidził wody, każdą kałużę musiał obejść wokoło, nie wchodził na zroszoną rosą trawę, kąpiel to była męka; ale to nie reguła, znam jamniki, które uwielbiają kąpiele, wodę :)

Posted

[quote name='Tinka:)']dlatego napisałam, że ja bym sie bała :razz: wiem, piszę skrótami myślowymi ale sens ten sam ;)

Kisses, nie znam się na berneńczykach ;) na pewno nie frisbee, ja bym się nie odważyła biegać z berneńczykiem w agility, flyball, ale to już od ciebie zależy. Może obedience i dog dancing?

ee tam spokojnie z bernem można. Zresztą bern i lab nie różnią się (przynajmniej dla mnie) jakoś znacznie stosunkiem ciężaru do wielkości a z labami się da.

tu np. lab na agility (dodajmy że szczupły:diabloti: i wychowany)
YouTube - Deo trening 11.11.08
zresztą nie jest to jedyny lab biegający w cavano, radzą sobie dooobrze a nawet bardzo dobrze:)

Posted

[quote name='Tinka:)']dlatego napisałam, że ja bym sie bała :razz: wiem, piszę skrótami myślowymi ale sens ten sam ;)

ja mam, ja mam takiego:eviltong:
jest maniaczka piłek, frisbee (gdzie robi nawet flipy), szarpania. trenuemy agility (trenowalysmy i teraz wracamy). Mysli, ze jest borderem :evil_lol:(nawet dwie obce osoby zauwazyly podobienstwo podczas treningu frisbee).
Ale nie sugerujcie sie bo jest z pseudohodowli i moze miec dziwne geny:evil_lol:
Ma HD B i łokcie czyste (to byl fart:evil_lol:)
Co do sypania się, to jakos niespecjalnie. Mozliwe, ze jstem przyzwyczajona i wcale mi to nie przeszkadza. Mysle, ze wystarczy wybrac jakis mniejszy egzemplarz,ktory docelowo nie bedzie mial siersci po ziemie.

Niedawno spotkalam pana z bernenką w naszym parku i oczywiscie lece (bo to rzadki widok).Suka lezala pod lawka, gruba jak moj stol kuchenny. rozmawialismy z przemilym panem jakas godzinei moj pies w tym czasie (bylo to nieprzewidziane sptokanie wiec pies byl pokrzywdzony bo treningu nie bylo) mial rzucana pilke, ktora dopadal z impetem i wciskal mi w łape, ze on chce dalej. pan nie mogl sie nadziwic.

Nie znam innych berneczykow, alemysle, ze to kwestia podejscia. jak bierzesz szczeniaka i od poczatku nastawiasz go na zabawe, prace to onbedzie to lubil. Szczeniaczki lubia sie bawic, przeciagac, trzeba to wykorzystac. berneczyki to bardzo zywiolowe psy. Chyba, ze spojrzymy na nie jak na piekna trzykolorwa ozdobe ogródka (bo berneczyk musi mieszkac w domku z ogrodkiem).
Ja mojego "puszkuje" w mieszkaniu 50m2 z rownie nienormlanym borderem i spokojnym labradorem, ktory pilnuje porzadku. I mysle, ze suce sie bardzo przyfarciło ze jest u mnie.

co do agility, na yotube pod "roxy osojnicki (lub osojnicky)" sa fajne rzeczy. fajna,szybka (jak na swoja mase) suka i czysty handling. polecam spojrzec:)

edit. specjlanie dla Was znalazłam te suczke.
YouTube - Roxy Osojnicki Round 1 2007 Agility Invitational filmikow w directed jest duzo wiecej. Mysle ze jakby Pan sie ruszyl,tzn troszke szybciej pobiegl suka by spokojnie rozwijala taka predkosc jak na 3 ostatnich hopkach.

Posted

prittstick, ale Twój bern jest nienormalnie fajny :loveu:
wszystkie inne które spotkałam to takie wielkie misiowe kluchy - chociaż z jednej strony to prawdopodobnie duża 'zasługa' właściciela.

Tinka jakiemu labowi z Cavano? Masz do wyboru dwa - Negrę (czarną w typie) i Deo (biszkopcik) ;)

Posted

[quote name='Tinka:)']Własnoręcznie robiłam zdjęcie labowi z cavano, ale nie wiem jakiemu : P jednak lab jest dla mnie bardziej przystępny niż bern : P
prittstick widziałam twojego psa i ciągle podziwiam :evil_lol:

Tak, widzialas,gdzie?:p

Halo, edytowalam moj poprzedni post i dodlalmtam fajny filmik:)

Bzikowa,no mojpies jest nienormalny i byl nenormalnyi az sie dziwie, ze wytrwalam twardo i udalo mi sie zrobic z takiego strachajła normalnego psa. Ale ona od szczeniaka byla nadpobudliwa, zaochana w pilkach(niestety z przegieciami). mam taki filmik jak zabija adidasa biczujac sie nim przez jakas minute, w kadrze jest tez moja stopa. Na koncu filmiku tak z niczego atakuje moja stope. kazdy jak to oglada pierwszy raz podskakuje:evil_lol:

Mysle, ze bernenczyk z normalnej hodowli, gdzie nie bylo u rodzicow probemów z lekliwoscia (co jest niestety bardzo czeste nie tylko w pseudohodowlach)bedzie fajny i energiczny. jak wybierze sie drobna (ale nie chorobliwie, jak moja:evil_lol:) suczke i odpowiednio bedzie sie pracowało z nia od poczatku pobytu w nowym domu, to bedzie w duzej ilosci przypadkow taka roxy jak z filmiku. Jeden pies bedzie fanijeszy w agility, inny bedzie kochal ganiac za talerzami, inny bedzie lubil klikanie/sztuczki,obi. trafi sie tez taki co bedzie lubil to wszystko. mysle, ze nie nalezy generalizowac, ze jezeli pies jest duzy i masywny to sie nie nadaje.

dla mnie tez lab wiele sie nie rozni stosunkiem masy do wielkosci od berneczyka. moja suka jest duzo szybsza od wszystkich labow z jakimi mialam ja okazje porownac na zywo.

Posted

Szczerze to chyba każda rasa może biegać w agility, we frisbee większość [jak na mój gust odpadają tylko za wolne lub chore psy, innego ograniczenia nie ma ;)]. Stawy stawami, dlatego lepiej uważać i nie ćwiczyć zbyt wcześnie [czyli min. 1-1,5 roku pies musi skończyć]...

Posted

Wiecie co, mam troche dziwne pytanie. Na forum szwajcary.com w jednym watku uzytkowynik dał fotki berneńczyków... ale one są krótkowłose... Chyba, że to nie są berneńczyki :razz:

Posted

DSzPP sa krotkowlose i troche wieksze od bernenczyków.

Z tymi liniami u berneńczyków to pierwsze słysze. nawet nie wiedziałam, że cos takiego istnieje. ale ja sie w hodowlach, liniach berneńczyków w ogole nie orientuje. mozesz cos wiecej podac na ten temat?

Posted

Czesc to moj pierwszy post. Chcialabym miec w domu psa. Mam male mieszkanie dwa pokoje kuchnie i lazienke. Jaka rasa bylaby najlepsza? Osobiscie zastanawiam sie na yorkiem ale boje sie ze bedzie glosno gdy bedzie sam w domu a ostatnio dowiedzialam sie ze z radosci popuszczaja a moja mama tego nie znosi. Wiadomo ze nie moze on byc duzy bo ogrodu tez nie mam ale taki ktory najlepiej znosi ze kogos nie ma w domu. Duzo pieniedzy tez nie mam na psa wiec wole zeby byl on niedrogi maly i latwy w utrzymaniu plisss pomozcie wy sie na tym znacie i niejednym doradzaliscie ;) pozdrawiam was i wasze zwierzaki

Posted

Każdy pies bez względu na wielkość, rasę, typ może w domu na różne sposoby brudzić, może nie tolerować siedzenia w samotności, może także narażać na duże wydatki np. gdy się rozchoruje, no i każdy pies rzadziej, częściej, ale szczeka.
Po co Ci właściwie pies, skoro obawiasz się i chcesz uniknąć wielu z tych rzeczy, które z posiadaniem psa się nieodzownie wiążą?