Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pudle podobają mi się wyłącznie strzyżone "naturalnie". Np. tak:

Nie wiem., czy to jest dopuszczalne na wystawach.
Niestety, te "duże" mają tylko 58-62 cm. Są średnie, a nie ogromne.

Posted

[quote name='Gabryjella']Wg. mnie głównym powodem jest postrzeganie pudla jako głupkowatego, wypacykowanego lalusia, którym nie jest. To bardzo inteligentny, chętny do pracy z człowiekiem pies.

No właśnie. Taki mój TŻ np. :roll: Nie mam pojęcia, jak go przekonać, że pod wełenką kryje się normalny pies ;) Chyba będę musiała go poznać z jakimś dużym pudlem, najlepiej nie we fryzurce wystawowej, ale takich u nas chyba nie ma :(

Posted

[quote name='Gabryjella']Federał jak najbardziej dopuszczalny na wystawie, ale nie ma co ukrywać główną fryzurą u dużych wystawowych pudli jest lew.
.[/QUOTE]
Tak ostrzyżony pudel, to mi pasuje jedynie do panów w różu i stringach, jeżeli się rozumiemy o kogo chodzi... :>

Posted

Pudle sa cuuudne <zakochany>
Marzy mi się w przyszłości. Przecież to są jedne z inteligentniejszych psów :) Najbardziej podobają mi się białe ciachnięte jak ten czarny wyżej. I oczywiście im większy tym lepiej

Posted

ale te obcięte w pompony , robią na mnie wrażenie :) stąd kiedyś zagadałam do pudelkarzy ;) bo byłam ciekawa , jak taką fryzurę się robi i czy mogę pomacać ...

a prawda , pudel rusza się pięknie .. wolę ruch dobermana .. ale pudlowi też nic odjąć nie można.
bo jak patrze na te moje staffiki i ich ruch , to wstyd że to ktoś ocenia :cooldevi: z opisem w karcie ocen - "bardzo elegancki w ruchu"

to tak pudla i staffika można porównać w tej elegancji , jak suknie balową i fartuch dozorczyni ;)

Posted

pudel to pudel , dla mnie pies ideał z charakteru , ładnie obcięty ( według gustu) będzie świetnym towarzyszem .
bardzo mądry , łagodny, mega aktywny , a jak robi stójke na 2 łapkach to się rozpływam :lol:

Posted

Zacznijmy od tego, że Rasowy=Rodowodowy, nie ma psów rasowych bez rodowodu, są ew. psy w typie rasy.
Ja zaproponuję beagle'a, sama jestem posiadaczką psa w typie tej rasy i przy odpowiednim wychowaniu to psy na medal, jedynie trzeba zwracać na nie uwagę przy dzieciach od 2 lat do 4 lat, gdyż mogą ciągnąć je za ubrania, z dziećmi powyżej 5-u lat bardzo dobrze się dogadują. Zauważyłam, że dużo forumowiczów zaproponowało labradora, było niegdyś wiele przypadków, że lab pogryzł psa lub człowieka, ale to tylko dla tego, iż wszyscy ubzdurali sobie, że skoro nadają się do dzieci, nie trzeba ich wychowywać, bo od razu staną się super grzeczne i posłuszne. Niewychowany i pozostawiony samemu sobie labrador może stać się agresywny w stosunku do dzieci (i młodszych i starszych) oraz dominujący w obecności psów. Ogółem LR jest świetnym kompanem dla ludzi w każdym wieku, ale tylko wychowany, bo nigdy nie wiadomo, na co psa może wziąć.

Posted

Alertness, a ty tak apropo czego? :hmmmm:

Każdego psa trzeba wychować, labrador nie jest tu żadnym wyjątkiem...

Polecanie beagla (nie wiem co prawda komu, N&N, a może LAB? no chyba, że uważasz, że beagle jest dobry na wszystko i dla wszystkich, to ja nie mam pytań) jest średnim pomysłem :roll:

Posted

W niedalekiej przyszłości planuję zakup psa. Choć w dużej mierze zachowanie zwierzaka zależy od nas dużo również podlega cechom danej rasy. Właśnie dlatego chciałabym prosić was o pomoc przy wyborze rasy idealnej dla mnie.
Szukam psa małego (czyli np. takiego jak west, ale większego od yorka) lub średniego (maksymalnie takiego jak toller, collie). Chodzi o to by można z nim było pojechać na wakacje.
Podczas tygodnia roboczego mogę poświecić ok. godziny na spacery (jest to czas minimalny). Z kolei w weekend chciałabym trenować z psiakiem psie sporty.
Mam dom z ogródkiem, na przedmieściach, także psiak będzie mógł pospacerować na świeżym powietrzu kiedy tego sobie zażyczy. Może mieszkać na dworze lub w domu.
Jeśli chodzi o pielęgnację sierści to dobrze by było żeby nie była zbyt skomplikowana.
A teraz najistotniejsze dla mnie- chciałabym by psiak był przyjaźnie nastawiony do małych gryzoni(konkretnie świnek morskich). Jasne, to zależy od tego czy będzie się z nimi chować, ale nie trudno jest mi przyznać rację, zważając na to że teriery były stworzone do ich tępienia, a więc raczej się nie nadają.

Posted

Myślę,że dobrym pomysłem byłby cavalier king charles spaniel- to rodzinne, łagodne, przyjacielskie pieski, nieduże, wymagające około godziny dziennie wysiłku: bieganie, aportowanie, szkolenie, zabawa z innymi psami. Poczytaj o tych psiakach, myślę, że byłyby odpowiednie:)

Posted

LOV, mamy około 500 ras psów.. Skoro zdecydowałeś się na psa, to myślę, że interesowałeś się tym tematem i masz już kilka wytypowanych. Czy nie lepiej w takim razie je podać i popytać forumowiczów o ich charaktery, pielęgnacje itd?:shake:

Posted

cavalier king charles spaniel? Przecież te psiaki mają często problemy z serduchem, jeszcze męczyć je sportami to na prawdę długo nie można by cieszyć się zdrowiem tego psiaka.

Posted (edited)

Pudel ;) do wyboru jeśli chodzi o wielkość i kolor (czarny, biały, morelowy, szary, brązowy), sierść można ściąć na krótko i nie wymaga więcej pielęgnacji niż sierść przeciętnego psa, do tego nie gubi włosa, chętny do pracy, więc jak najbardziej można z nim trenować, ale i nie jakoś strasznie nakręcony, więc w ciągu tygodnia godzina mu starczy.
Proponuję średniaki albo miniatury,m bo toye to już dla ciebie za małe a duże to już za duże (60cm w kłębie) - miniatury mają 28-35cm w kłębie, a średniaki 35-45cm w kłębie - średniak waży koło 7-10kg.
Pudle to lekkie, zwinne i szybkie psy, chętne do nauki. Co więcej nie trzeba po nich sprzątać pokoju hotelowego :P bo jak mówiłam sierści nie gubią - dzięki temu Lenny miał tydzień wczasów gratisowo, jak właściciel ośrodka dowiedział się że to pudel i nie będzie zostawiał sierści w pokoju :P

cavalierki super sobie radzą w agility ;) RASA MA PROBLEMY Z SERCEM a nie każdy pies ;) jeśli obserwuje się psa i robi badania serca to nic nie stoi na przeszkodzie żeby z psem ćwiczyć ;) no i ważne jest kupienie psa z dobrej hodowli po przebadanych rodzicach - wtedy prawdopodobieństwo zachorowania na serca bardzo spada.

żeby nie być gołosłowną :
pudel w wersji sport, dla nielubiących szczotek :P

Edited by sachma
Posted

Wilde o czym ty piszesz? jeśli psiaczek pochodzi z dobrej hodowli, jest po badaniach i jest zdrowy to ja nie widzę żadnych przeszkód! cavalierki to bardzo fajne psiaki do psich sportów, nawet znam jedną suczkę, która trenuje agillity. Z takim podejściem większość ras musiałoby prowadzić kanapowy styl życia...

Posted (edited)

Jeśli chodzi o charles spaniela to wydają mi się zbyt małe i nie lubię psów z krótką kufą.
Z kolei z pudlem mam złe skojarzenia (lepiej nie gadać :/)

Ogólnie to chciałabym cairn terrier'a (ale tu problem z moimi kochanymi gryzoniami) lub toller'a lub sprineger'a walijskiego (tu z kolei bałabym się o to że nie zapewnię im wystarczającej dawki ruchu). No i odpowiadałby mi jeszcze sheltie (tylko w tym wypadku nie wiem jak by to było z pielęgnacją jego pięknej sierści...).

Edited by LOV
Posted

[quote name='Daria_13']Wilde o czym ty piszesz? jeśli psiaczek pochodzi z dobrej hodowli, jest po badaniach i jest zdrowy to ja nie widzę żadnych przeszkód! cavalierki to bardzo fajne psiaki do psich sportów, nawet znam jedną suczkę, która trenuje agillity. Z takim podejściem większość ras musiałoby prowadzić kanapowy styl życia...[/QUOTE]

Piszę o tym z czym się spotkałam. Na 13 psów tej rasy jakie spotkałam, usłyszałam od właścicieli 7 psiaków że chorują. Oczywiście że badania są i bardzo dobrze, tylko szkoda jakby miał piesek przez to że biega i męczy się, mieć problemy kiedyś. Rasa ma predyspozycje do chorób serca więc lepiej nie kusić losu, bo to że dziś jest zdrowy nie oznacza że będzie zdrowy za rok czy dwa, a przecież spory wysiłek nie pomaga.
Choć osobiście te psiaki uważam że są wspaniałe, no ale nie do biegów i mocnego wysiłku ;)

Posted

[quote name='sachma']

cavalierki super sobie radzą w agility ;) RASA MA PROBLEMY Z SERCEM a nie każdy pies ;) jeśli obserwuje się psa i robi badania serca to nic nie stoi na przeszkodzie żeby z psem ćwiczyć ;) no i ważne jest kupienie psa z dobrej hodowli po przebadanych rodzicach - wtedy prawdopodobieństwo zachorowania na serca bardzo spada.
[/QUOTE]

zgadzam sie z tym, ale widzę ze cavaliery nie są brane pod uwagę juz

Posted

Witam.
Pisałam pare stron wcześniej ,że planuje kupno suni i marzy mi się seter irlandzki czerwono-biały. Jadnak ma być to mój pierwszy pies i trochę się boje. Przeraża mnie plotka aby setery miały skłonności do uciekania. Jak to jest?
Zastanawiam się również nad tolleram. Ktory pies jest bardziej odpowiedni dla początkującego?

Posted

Do twoich warunków idealnie pasuję Golden Retriever, Labrador oraz Cocker Spaniel ;)
z nimi świetnie trenuję się psie sporty, takie jak : Agillity czy Frisbee .. :)
Polecam rasy wymienione przeze mnie powyżej bo na prawdę warto. ;]

Posted

dance_macabre, znałam 3 setery irlandzkie. Suczki. Trzymały się w zasięgu wzroku właściciela, wracały na zawołanie. Nie uciekały.
Może to bardziej kwestia wychowania?

Posted

[quote name='dance_macabre']Witam.
Pisałam pare stron wcześniej ,że planuje kupno suni i marzy mi się seter irlandzki czerwono-biały. Jadnak ma być to mój pierwszy pies i trochę się boje. Przeraża mnie plotka aby setery miały skłonności do uciekania. Jak to jest?
Zastanawiam się również nad tolleram. Ktory pies jest bardziej odpowiedni dla początkującego?[/QUOTE]

nie ma czegos takiego ja "pies dla poczatkujacego".

jesli ktos nie umie nauczyc psa posluszenstwa, to nie nauczy ani setera ani tollera.

Posted

[quote name='a_niusia']nie ma czegos takiego ja "pies dla poczatkujacego".

Ale chyba wiadomo, co dance_macabre miała na myśli.

dance_macabre
, ja bym nie kupowała psa, co do którego nie mam pewności. Jednak nie podejmuj jeszcze decyzji. Na Twoim miejscu zwróciłabym się bezpośrednio do osób, które mają setery. Może jest jakieś forum seterów? Tu na Dogo jest podforum - http://www.dogomania.pl/forums/516-Seter-irlandzki
Ja nie znam rasy, więc nie pomogę.