Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

myślę o wielkości nie większej niż 40cm-nie chcę natomiast aby miał włosy jak cocker spaniel (wujek miał i wiem jakie były z nimi kłopoty). jeśli będę kupował psa to tylko z rodowodem
podajcie wszystie propozycje jakie pasują do moich wymagań :)
PS. schipperke-rasa idealna dla mnie ale nie za takie pieniądze (chyba że wstrzymam się z kupnem i odłożę trochę) no i nie łatwo dostać w Polsce "od ręki"

Posted

Schipperke to pies pasterski, zaganiający, użytkowy. Bez porządnego zajęcia zapewne stałby się koszmarnym wrzaskliwym potworkiem, więc jeśli nie masz w planach kupna stada zwierzątek do zaganiania albo regularnych wyjazdów na treningi agility to bym się tak nie napalała na Twoim miejscu ;)

Stafik jest masakrycznie aktywny i jeśli ktoś nie ma pomysłu, jak takiego psa ogarnąć to ja bym nie polecała. Na pewno SBT są bardziej aktywne niż jego więksi kuzyni APBT i AST.

Do 40cm to chyba będzie:
sheltie - też potrzebuje zajęcia, trzeba się przyłożyć przy poszukiwaniu szczeniaka, żeby się nie natknąć na lękliwe szczenię, no i długowłosy,
z małych terrierów to ja bym ew. radziła bostona (wyżej o nim pisałam), bo reszta bez konkretnego zajęcia raczej fiksuje,
buldog francuski, mops - specyficzne psy, nie potrzebują aż tyle aktywności co inne wymieniane przeze mnie rasy,
pudel - inteligentny, wymagający na pewno podstaw szkolenia, ale tutaj z kolei pielęgnacja (albo psi fryzjer raz na jakiś czas i golenie praktycznie do zera, jeśli komuś nie odpowiada pies-owca),
chiński grzywacz - wersja naga lub owłosiona, ostatnio rasa "popularna" ;)

Inne albo są konkretnie długowłose (shih tzu, maltańczyk, papilon, york) albo potrzebują naprawdę solidnej aktywności (foks, jrt, stafik). Może jeszcze terier tybetański, choć nie mam pojęcia czy one gubią włosy i jak wygląda ich pielęgnacja.

Albo starannie wybrany kundelek w potrzebie, który może być fajniejszym przyjacielem niż rasowy psiak po super championach, a na pewno bardzo, bardzo potrzebuje domu. Kundle są do wyboru, do koloru - duże, małe, starsze, młodsze, krótkowłose, długowłose, szorstkowłose, z włosami jak wełenka, albo bardzo gładkie, aktywne, średnio-aktywne, lubiące dzieci albo niekoniecznie, tolerujące inne psy i zwierzęta, albo nie. Wybór należy do Ciebie.

Edit: a może PON?

Posted

Chyba zależy od konkretnej "sztuki" ;) W bloku miałam dwa (bo teraz został tylko jeden :() szelciaki, które darzyły dzieci dużą sympatią.

Posted

Evel, nie twierdzę, że to reguła, tylko pewna tendencja. Zresztą nawet pies lubiący dzieci, a z agresją lekową, w pewnych sytuacjach może zareagować tak a nie inaczej (np. dziecko psa obudzi nagle, albo nadepnie). Do domu z dziećmi imo lepsze są psy bardziej pewne siebie i mniej wrażliwe niż szelciaki.

Posted

Szura napisał(a):
Evel, nie twierdzę, że to reguła, tylko pewna tendencja. Zresztą nawet pies lubiący dzieci, a z agresją lekową, w pewnych sytuacjach może zareagować tak a nie inaczej (np. dziecko psa obudzi nagle, albo nadepnie). Do domu z dziećmi imo lepsze są psy bardziej pewne siebie i mniej wrażliwe niż szelciaki.

No wiesz, moim prywatnym zdaniem do domu z dziećmi (małymi dziećmi) w ogóle średnio się nadają małe psy, jeśli mam być szczera. No chyba, że te bardziej "pancerne" typu boston czy bulwa.

Posted

właśnie o pieski w stylu bostona i buldoga francuskiego mi chodzi-krótka sierść, dość małe, jest tylko jedno ale: nie powalają urodą
btw. pamiętacie film "Klan urwisów" tam z dzieciakami chodził taki fajny pies z łatą na oku-wiecie może co to była za rasa?

Posted

Wikipedia twierdzi, że to pit. Inne źródła mówią o tym, że Petey był ASTem bądź APBTem, jednak w Ameryce sprawa rejestracji bullowatych ogólnie była (jest?) dziwna ;)

Posted

Takie małe jak yorki faktycznie niezbyt się nadają, takie od corgi to już jako tako ujdą. Też wiele zależy od podejścia rodziców. U nas, jak się urodziłam, był kundel własnie pi razy oko wymiarów corgi i jako nianiek sprawdzał się rewelacyjnie, na dodatek w trybie wolontariatu, a nie roli narzuconej ;) W rodzinie za to mam yoraska (8 kg...)jako prezent na pierwsze urodziny dziecka i pies ma przechlapane. Jak dla mnie podchodzi pod znęcanie, na co pozwalają rodzice.

Szelciak z dobrej hodowli by się moze nadawał, ale sierść...

Posted

btw. pamiętacie film "Klan urwisów" tam z dzieciakami chodził taki fajny pies z łatą na oku-wiecie może co to była za rasa?

To trochę zabawne i pokazuje, że bardziej boisz się samej nazwy i stereotypów o rasie, niż faktycznie bullowatych. ;)

Posted

shorty1988 napisał(a):
A co myślicie o Jack Russel Terrier-podobno to psy wariaty-wiecznie musza coś robić tzn nie znoszą nudy

Mniej więcej ;) Na teriery w ogóle bym nie patrzyła na twoim miejscu (nie chcesz psa nazbyt energicznego).

Posted

shorty1988 napisał(a):
A co myślicie o Jack Russel Terrier-podobno to psy wariaty-wiecznie musza coś robić tzn nie znoszą nudy

Napisałeś wyżej, że szukasz psa, który nie będzie miał dużego zapotrzebowania na ruch i że mieszkasz w domu - przy JRT musisz liczyć się z próbami ucieczek, bo świat na zewnątrz jest taki interesujący; do tego,. jeśli nie zapewnisz mu nie tylko ruchu, ale również i pracy umysłowej, będziesz miał znudzonego, bardzo aktywnego psa, który sam znajdzie sobie zajęcie. Naszemu musieliśmy wprowadzić klatkę, bo zaczął przemeblowywać mieszkanie pod naszą nieobecność ;) Do tego, takiego psa trzeba nauczyć odpoczynku - tzn. jest bardzo aktywny i trzeba nauczyć go wyciszania się. No i JRT bardzo się leni - tzn. przez cały rok, a czasami bardziej ;) No i źle prowadzony terier to masakra dla właściciela i otoczenia - zero posłuszeństwa i wzmacnianie tych negatywnych cech charakteru ;) Jak dla mnie - nie jest to pies dla osoby o takich wymaganiach i rzeczach, które oferujesz psu, jak Ty ;)

Posted

Jak już ktoś napisał ciężko o psa z łagodnym charakterem, nieufnego do obcych, super do dzieci, jeszcze z niewielkimi wymaganiami (niewielkie wymagania ruchowe mają najczęściej psy ozdobne, które nie wiem czemu odrzucasz na wstępie).

Dość elastycznym i bardzo inteligentnym psem, na tyle uniwersalnym, że często tu polecanym przez parę osób (w tym mnie :evil_lol: ) są pudle, wszelkiej wielkości. Psiaka można strzyc na krótko maszynką, wtedy pielęgnacja jest banalna, a pudle wcale nie gubią włosa, co jest dużą zaletą. ;) Łagodne, wesołe psiaki, chętnie dostosowujące się do trybu życia właściciela, czy on jest sportowy, czy kanapowy. Co do nieufności to różnie bywa. Mogą być zarówno miniaturowe, średnie jak i duże, co kto lubi.

Posted

shorty jedz do schroniska dla zwierzat najblizszego twojej miejscowości.w jednym miejscu nigdy nie znajdziesz tak wiele ras psów.na pewno coś znajdziesz dla siebie

Posted

W temacie schroniska jestem za. Można też poszukać w DT, bo przy takich wymaganiach trudno dobrać szczeniaka. Lepszy będzie młody, ale już dojrzały pies, taki o którym coś już wiadomo.

Posted

Tez jestem za kundelkiem z DT.

A z rasowców to może cardi? tylko nie wiem jak one to bardzo małych dzieci. Tylko trzeba by było nauczyć że dziecka się nie podszczypuje i nie zagania :evil_lol:

Posted

Sypią się, ale to pojęcie względne. Jamniczka którą miałam sypała się nie mniej od corgi, z tym że jej włoski, małe i czarne, wbijały się we wszystko jak leci ( były dosłownie wszędzie, raz w maśle znalazłam hehe) i nie było tego widać, u corgi niestety widać. On w niektórych miejscach włosy ma długie na 10 cm.

Jak się często szczotkuje corgasa to tak dużo nie ma tej sierści ;) Mi się sprzątać nie chce więc mam kłaki w kątach :eviltong: No i zimą rzadziej go szczotkuję...bo jest zimno i bym miała skostniałą rękę :evil_lol: Zima to dla mnie najgorsza pora roku pod tym względem.

Nie wiem jak u pemów, możliwe że u nich jest tak samo z tymi kłakami.