Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

co do dobermanów i jamników - mi też szczerze nie podobają się jamniki, ale nie widze żadnego podobieństwa między dobermanem a jamnikiem...w żadnym wieku...
no i jestem całkowicie przeciw kopiowaniu uszu.

dlaczego chcesz dobermana?

Posted

pies z usa bo w UE nie mozna przycinac ogonów i uszu ..mam racje ? tylko po cholere Ci taki pies? Dobki mi sie podobaja z wygladu i charakteru( te ułożone) ale z nimi trzeba pracowac. Jesli chcesz sie pokazac..bo masz dobka a inni maja amstaffy itp to lepiej odpusc ..szkoda psa. Moim zdaniem dobermany to ciezka rasa w sensie wychowania ( poczytaj opinie tu w rasach) ja mam onka i wiem ile trzeba pracowac by pies był w pełni zsocjalizowany ...a dobki z tego co wiem są wrazliwsze niz ony, bardziej impulsywne ...to moje zdanie ...z tego co czytam Ciebie ..to jakbym był hodowca dobków nie sprzedałbym Ci psa za zadna kase ...To moje zdanie subiektywne w pełni

Posted

Dober, nie chcesz psa z papierami a myślisz o imporcie:cool3::cool3::cool3:. 2000$ + drugie tyle za przelot to minimum. To tak na marginesie.

I proszę nie obrażaj mniejszości seksualnych oraz zawodu weterynarza.:mad::mad::mad::mad:

Posted

:crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye: Dlaczego chcesz psa z USA? I po co ci pies? Pies to istota żyjąca a nie zabawka, tylko przyjaciel. Po co obcinać mu uszy i ogon? Lepiej wygląda gdy ma nie obcięte. Z tego co czytałam nie masz pojęcia o dobermanach. Jak już musisz kupować psa to lepiej kup sobie psa innej rasy(z rodowodem). Albo najlepiej ze schroniska. I POCZYTAJ o szkoleniu, wychowaniu psów itp.

Posted

Dober, mysle, ze wiesz o dobermanach, tyle ile ja o wilczarzach, czyli ze sa, ze sa duuuze i fajne, czyli baaaardzo niewiele. Obawiam sie, ze jesli juz kupisz psa, zdecydujesz sie na obciecie i ucholi i ogonka (tylko uwazaj, to nie takie proste:1. Jest to cierpienia dla psa, 2. Jest ZAKAZ od 1998 roku, 3. A jak juz to sie stanie, nie daj Boze, to zaczna sie problemy z postawieniem ucha, co moze miec zalosny final)
Mysle, ze doberman to dla Ciebie fasynacja wygladem i charakterem, i ze ow charakter sie ma i tyle. Wszystko przychodzi samo. Nie bardzo wierze, ze to bedzie praca z psem, jakos nie jestem o tym przekonana. Zbyt infantylnie do tego podchodzisz., na zasadzie "sie zrobi ...samo". Choc baaaardzo chcialabym sie mylic...

Posted

dober125717 napisał(a):
Dobermana chce dać na szkolenie,a nie sam go szkolić!A poza tym to ma być pies obronny a nie kanapowiec.Sam nie dał bym sobie z nim rady żeby go sobie wyszkolić.

dać na szkolenie? na szkoleniu ty sam szkolisz psa, pod okiem szkoleniowca... pies obronny? powodzenia:roll:

Posted

no nie wiem czy dasz radę z dobarmanem.Ten pies potrzebuje naprawdę mocnej ręki.I nie tak łatwo znaleźć szkoleniowca który będzie umiał wytresować dobka.Po za tym są łatwiejsze rasy do szkolenia obronnego niż doberman :roll:

Posted

To od razu uprzedzam, że mało prawdopodobne, by pies tej rasy zaakceptowal 15-latka jako swojego przewodnika i podporządkował się mu :cool1: Dorosłe osoby ze sporą wiedzą miewają z tym problemy.

Wysłanie psa na szkolenie niczego nie rozwiąże, bo pies (zwłaszcza tej rasy) uznaje autorytet osoby, która z nim pracowała, a nie swojego właściciela. Pomocne może być samodzielne układanie psa pod okiem specjalisty.

Posted

A i coś wam jeszcze powiem jak byście nie zauważyli w prawie wszystkich hodowlach czy to Polska czy Hiszpańska czy nawet Rosyjska rodzice szczeniaków mają kopiowane uszy czy wy tego chcecie czy nie.

Posted

Mnie przeraziło co innego - pies dużej i charakternej rasy, szkolony do obrony [bo tak zrozumiałam wypowiedź Dober] W RĘKACH 15-LATKI :crazyeye:

Dober
, ja ciebie proszę, powiedz, że z Gliwic nie jesteś, to nie będę musiała się bać, że spotkam ciebie z twoim pupilkiem :shake:.

Posted

Mam nadzieję, że dogomaniacy wybili ci z głowy kupno dobermana z pseudohodowli :roll: Jeśli nie to spójrz tu! Ile jest dobków do adopcji?! No właśnie...Mam nadzieję, że przed nabyciem psa więcej się dowiesz...albo nawet zmienisz rasę :cool3:

Posted

dober125717 napisał(a):
A i coś wam jeszcze powiem jak byście nie zauważyli w prawie wszystkich hodowlach czy to Polska czy Hiszpańska czy nawet Rosyjska rodzice szczeniaków mają kopiowane uszy czy wy tego chcecie czy nie.

tym samym łamią prawo i skazują psy na cierpienie- zawsze można poprosić żeby nie kopiowali uszu(uszów?) czy ogonów.

Posted

dober125717 napisał(a):

Niczego nie zrozumiałeś.
Nikt nie wmawia Ci, że hodowle nie kopiują, tylko mówimy, że to niehumanitarne i nielegalne!
Nie znasz się na psach wcale, nie wiesz na czym polega szkolenie psa.
Chcesz mieć psa obronnego, żeby popisać się przed kumplami z podwórka, trochę poszczuć inne psy dla zabawy.
A dobermann idealnie się do tego nadaje.

Skończy się tak, że kupisz psa na giełdzie, jego charakter, agresja w końcu obróci się przeciwko Tobie i pies albo trafi do schronu albo pod igłę.

Posted

a po co ci pies obronny? :P żeby cię bronił? :P a zapewnisz psu odpowiednią dawkę ruchu?

oddanie psa na szkolenie wszystkiego nie załatwi.

swoją drogą czytałam ciekawy artykul o szkoleniu psów obronnych, że tam się psy namawia smakołykami, aby rzuciły się na rękaw :lol:

no i nie było odpowiedzi na moje pytanie - dlaczego doberman?

Posted

Sorata napisał(a):
no i nie było odpowiedzi na moje pytanie - dlaczego doberman?

nie sądzę, żeby odpowiedź się pojawiła. chciałabym się mylić. dobermany to cudowne, delikatne psychicznie a zarazem wytrzymałe fizycznie psy, to typ inteligentnego sportowca, dobrze wychowany doberman budzi podziw, jego majestatczna sylwetka w biegu :loveu:... no i mogłabym tak dłuugo, długo :oops:

ale smuci to, że ludzie szukają w dobrmanach psa-maszynki, który będzie na komendę bronił (oczywiście nie uczony, albo co gorsza uczony przez marnego tresera), na komendę siadał, gonił koty i co tam jeszcze, wykazywał agresję do wszystkiego dookoła a przy tym był w domu słodki jak cukiereczek.
ja miałam dobkę z pseudo, "udało się", bo charakter miała wzorcowy, ale odeszła od nas w wieku niespełna 7 lat... i wiem, że raz doberman - zawsze doberman, ale następna suka będzie z dobrej, sprawdzonej hodowli, po godzinach rozmów z hodowcami i właścicielami dobków, po kontakcie z ewentualnymi rodzicami przyszłych szczeniaków, po wizytach w hodowli, co najmniej za 3 lata, może więcej... a nie na teraz już, bo ja chcę i jakoś to będzie :cool1:

Posted

moon_light napisał(a):
A ja myślę, że ktoś sobie robi głupie żarty...a Wy tu pianę bijecie :lol:

Ferie sa, emo sie nudzi, a tu takie zainteresowanie :evil_lol:.

Posted

evl napisał(a):
nie sądzę, żeby odpowiedź się pojawiła

też nie sądzę, ale sama zostałam w tym wątku niesłusznie potraktowana, więc mam inne podejście :P

[guote=evl;11510243]co najmniej za 3 lata
to nie tak źle. Moją ulubioną rasę mogę mieć conajmniej za 5-6 lat :P

Posted

karjo2 napisał(a):
Ferie sa, emo sie nudzi, a tu takie zainteresowanie :evil_lol:.
:lol::lol::lol: Rozwalił mnie ten tekst.
Jak mnie denerwują tacy ludzie:mad:

Posted

Ostatnio myślę o kupnie Yorka, z rodowodem oczywiście. W domu mam już dwa psy, i myślę że gdyby dołączył do nich York, to byłby już tłok.
Dlatego postanowiłam wybudować mu w ogrodzie mały kojec, z dużą OCIEPLANĄ ! budą. Wypuszczała bym go z kojca conajmniej 2 razy dziennie.
Jakby było na dworzu bardzo zimno, to zabrala bym go na noc do domu.
Kupie chyba suczke, bo mam juz dwa samce i nie chcialabym w domu spięć.

A moze lepiej kupic shih-tzu? te psiaczki tez mi sie podobają.