Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='bonsai_88']Tak swoją drogą wie ktoś z was czy myśliwy ma prawo zastrzelić mi mojego psa na MOIM polu [nieogrodzonym]? Oraz jak pozbyć się prześlicznej ambony myśliwskiej z tegoż pola? Ambony bardzo lubię, jej fakt istnienia mi bynajmniej nie przeszkadza... jednak wiedza, że na wyżej wymienionej czasami swoje piękne zadki sadzają myśliwy już mnie lekko gryzie.

Daderma czytałam już o wypadkach zastrzelenia psa będącego na smyczy oraz znajdującego się metr-dwa od właściciela [w takim wypadku nikt mi nie wmówi, że myśliwy właściciela nie widział].
W takim przypadku to sprawę można chyba zgłosić do sądu ?, jak można pomylić psa na smyczy z dziką zwierzyną czy wałęsającym się psem ? Są też kamizelki życia- odblaskowe, mające chronić psa przed myśliwymi http://www.psy24.pl/339-Odblaskowa-oznaczeniowa-KAMIZELKA-ZYCIA-dla-psa.html

Posted

westie_justa napisał(a):
a ja sie zapytam moze ktoś wie.... czy grzywacz chiński nadawł by sie do sportu? i czy jest ruchliwy żywy energiczny sprężysty:D?

Na pokazie agility widziałam grzywacza chińskiego i yorka i całkiem dobrze sobie radził ;)

Posted

westie_justa napisał(a):
a ja sie zapytam moze ktoś wie.... czy grzywacz chiński nadawł by sie do sportu? i czy jest ruchliwy żywy energiczny sprężysty:D?

A to już nie chcesz bordera ? :)

Posted

chce chce:diabloti: ale już mnie zjechały dziewczyny! :P
Postanowiłam sie jeszcze zastanowić nad rasą bo to będzie powazny wybór! i musi być trafny.
Tylko też druga sprawa szkoła itd itp, wracając ze szkoły będę mogla wyjśc z psem na jakieś 40 min, w zime jeszcze gorzej, a też pewnie nie codziennie i nie wiem czy to temu psu zapewnie.... no i linienie :/ to duża przeszkoda:/

Posted

westie_justa napisał(a):
chce chce:diabloti: ale już mnie zjechały dziewczyny! :P
Postanowiłam sie jeszcze zastanowić nad rasą bo to będzie powazny wybór! i musi być trafny.
Tylko też druga sprawa szkoła itd itp, wracając ze szkoły będę mogla wyjśc z psem na jakieś 40 min, w zime jeszcze gorzej, a też pewnie nie codziennie i nie wiem czy to temu psu zapewnie.... no i linienie :/ to duża przeszkoda:/

Zważ uwagę na nocne spacery, będziesz miała 4 psów, szkoła, później liceum etc.
Pewnie będziesz chciała trenować psie sporty, jeżeli tak dodaj to do listy obowiązków :)
Zastanów się czy temu teraz podołasz, bo to nie jest kwestia czy ktoś Ci odradzał tylko czy dasz rade ;)

Posted

znaczy ja mówią słowo spacer chodzi mi o takie dłuzsze wyjście np: do lasu;) żeby pies troche polatał a nocne siku to niema problemu;)
A i psy będe miała 2, bo tamte nie mogę nazwać swoimi bo nie mogę o nie decydowac tak jak o Doti, owszem wychodze z nimi na spacery bo to głównie moge robić, czasami moge mówić coś alei tak to nic nie da;) a do Doti sie nie wtracaja;)

Posted

Sznaucera nie chcę;) pudla raczej też, terierka już mam ale myślałam nad foxterierem ale sadze że to zbyt zadziorne psy;)
I tak został mi Border collie i grzywacz xD

Posted

Napisałaś, że po szkole miałabyś 40min na spacer.. myślę, że tyle by nie wystarczyło borderowi.. A dlaczego w ogóle chcesz drugiego psa ? Nie możesz Doti nakręcać na sporty?

Posted

No właśnie tego sie obawiam :/ a nie chce aby pies miał źle... no wiesz Doti ładnie hopsa na wiosne idziemy na kursy agility zobaczymy;) Doti jest inteligentna ale też nie jest tak skoczna bo ma krótkie nóżki;) jest zbita taki mały byczek:lol: no ale też chciałam miec 2 małe psy w domu Doti miałaby koleżankę;) i moze nie byłaby już taka znudzona... bo ona też nie zqwsze ma cheć do pracy.

Posted

Jeśli chodzi o bordera to już pisałam z hodowcami;) ale tez sądze ze rodzicom będzie sie trudno zgodzić na średniego psa niż na małego;) szzególnie tu gdzie teraz mieszkamy.....
dziekuję mam duzo czasu a zazwyczaj ma sie zupełnie co innego niż to co było planowane na poczatku;)

Posted

Niestety większość psów będzie linieć. A przy grzywku licz się z tym, że zimą należy takiemu psy założyć jakieś ubranko czy coś, latem trzeba to smarować, aby słońce nie sparzyło skóry etc, więc to też jakieś tam koszta są. Jeżeli w zimie nie wiesz czy będziesz mogła psu zapewnić spacer, to może zastanów się, czy w ólge powinnać brać kolejnego psa... Z drugiej strony spacer spaceowi nie równy, znajomi w ciągu 40 minut spokojnie wybiegają dwa hasiory (podpinają je do wózka i robią trening), natomiast mi na spacerku łazikowym zmęczenie psa zajmuje ze dwie godziny.

Posted

Akurat jesli chodzi o ubranka to spokojna głowa;) nie robi mi to problemu smarowanie tez;)
40 minut tu nie jest tak mało, a tym bardziej dla grzywka;)
będę mogła zapewnic spacer ale z rózną długością;)

Posted

westie_justa napisał(a):
Jeśli chodzi o bordera to już pisałam z hodowcami;) ale tez sądze ze rodzicom będzie sie trudno zgodzić na średniego psa niż na małego;) szzególnie tu gdzie teraz mieszkamy.....
dziekuję mam duzo czasu a zazwyczaj ma sie zupełnie co innego niż to co było planowane na poczatku;)

Justynka, ja napiszę Ci tak, jak wcześniej- masz tyle czasu, że wybór powinien być trafny. Z różnych powodów odradzałam Ci bordera, bo to pies który musi mieć zajęcie i wymaga dużo czasu- a teraz szkoła, później następna- w sumie to jeszcze kilka ładnych lat nauki... Widzę że teraz naszło Cię na grzywka ;) Pomyśl też o agility które chciałaś trenować- nie wiem czemu ale jakoś polecałabym Ci papillona (chociaż może być to subiektywna ocena, bo ja ostatnio "zakochałam się" w papitkach ;)). Masz oprócz Dotki jeszcze 2 psy- nie pamiętam w jakim wieku- bierz i to pod uwagę. No i w ciągu tych dwóch lat sytuacja może się zmienić, czasami los płata figle- absolutnie nie mam tu nic złego na myśli- po prostu może przez ten czas zainteresujesz się czymś zupełnie innym niż agility... Nigdy nie mów nigdy ;)
Spokojnie, zrób sobie spis ras które Ci odpowiadają, rozmawiaj z ludźmi którzy mają takie psy, odwiedzaj wystawy, pokazy- może znajome hodowle... Mów ludziom jakie są Twoje oczekiwania- odpowiedzialny hodowca nie powinien i raczej nie będzie Cię namawiał na siłę na "jego" rasę, jeżeli będzie wiedział że pies nie spełni Twoich oczekiwań... Tzn chodzi mi o hodowle które dbają o renomę ;)
A oprócz westików lubisz inne teriery? (oprócz bullowatych, bo to już wiem) :D

Posted

HelloKally napisał(a):
Hm, a że tak zapytam, to ile byś mogła spacerów dziennie zapewnić z uwzględnieniem skzoły i innych obowiązków?

Hm... wiesz spacer uważam jako wyjscie z psem np: do lasu;) a wyjście na siku to już zalezy od psa;) Pewnie wracając ze szkoły będzie to jeden spacer, ale np: w zimę kiedy szybciej robi sie cemno spacerki będą sie skracać;) Ale mojej westce to wystarcza grzywkowi na pewno... a border... cóż... nie mogę rzucic wszystkiego i iście na 2 godziny psaceru:roll:
arielka186 napisał(a):
Justynka, ja napiszę Ci tak, jak wcześniej- masz tyle czasu, że wybór powinien być trafny. Z różnych powodów odradzałam Ci bordera, bo to pies który musi mieć zajęcie i wymaga dużo czasu- a teraz szkoła, później następna- w sumie to jeszcze kilka ładnych lat nauki... Widzę że teraz naszło Cię na grzywka ;) Pomyśl też o agility które chciałaś trenować- nie wiem czemu ale jakoś polecałabym Ci papillona (chociaż może być to subiektywna ocena, bo ja ostatnio "zakochałam się" w papitkach ;)). Masz oprócz Dotki jeszcze 2 psy- nie pamiętam w jakim wieku- bierz i to pod uwagę. No i w ciągu tych dwóch lat sytuacja może się zmienić, czasami los płata figle- absolutnie nie mam tu nic złego na myśli- po prostu może przez ten czas zainteresujesz się czymś zupełnie innym niż agility... Nigdy nie mów nigdy ;)
Spokojnie, zrób sobie spis ras które Ci odpowiadają, rozmawiaj z ludźmi którzy mają takie psy, odwiedzaj wystawy, pokazy- może znajome hodowle... Mów ludziom jakie są Twoje oczekiwania- odpowiedzialny hodowca nie powinien i raczej nie będzie Cię namawiał na siłę na "jego" rasę, jeżeli będzie wiedział że pies nie spełni Twoich oczekiwań... Tzn chodzi mi o hodowle które dbają o renomę ;)
A oprócz westików lubisz inne teriery? (oprócz bullowatych, bo to już wiem) :D

Tak dlatego że mam tyle czasu chce sie zastanowić aby wybór był trafny;) Jesli chodzi o agility to oczywiście o tym myslę, strałam sie zrorientowac już co do energii grzywków i wiele radzi sobie bardzo dobrze w agi;)
Papillon nie przekonuje mnie..... moze troche ze względu na wygląd :roll:

Oprócz westików..... troche też myslałam nad foxterierem aleto chyba za trudna rasa....

Posted

[quote name='westie_justa']Hm... wiesz spacer uważam jako wyjscie z psem np: do lasu;) a wyjście na siku to już zalezy od psa;) Pewnie wracając ze szkoły będzie to jeden spacer, ale np: w zimę kiedy szybciej robi sie cemno spacerki będą sie skracać;) Ale mojej westce to wystarcza grzywkowi na pewno... a border... cóż... nie mogę rzucic wszystkiego i iście na 2 godziny psaceru:roll:

Wiedziałaś od początku ile możesz czasu poświęcić psu, ale i tak obstawiałaś bordera i byłaś pewna, że sobie poradzisz, choć inni mówili inaczej..Dobrze, że teraz zmądrzałaś. ;)

Tak dlatego że mam tyle czasu chce sie zastanowić aby wybór był trafny;) Jesli chodzi o agility to oczywiście o tym myslę, strałam sie zrorientowac już co do energii grzywków i wiele radzi sobie bardzo dobrze w agi;)
Papillon nie przekonuje mnie..... moze troche ze względu na wygląd :roll:

Oprócz westików..... troche też myslałam nad foxterierem aleto chyba za trudna rasa....
Myślę, że grzywek w Twoim przypadku to będzie dużo lepszy wybór niż border. Foxa od razu bym Ci odradziła, bo to nie jest zbyt łatwa rasa.

10znaków...

Posted

westie_justa napisał(a):
Papillon nie przekonuje mnie..... moze troche ze względu na wygląd

Papillon nie podoba Ci się...-a Phalene, "brat- bliźniak" papillona z wiszącymi uszami?
Co do foxów- dlaczego są wymagające? Trymowanie- owszem, no i terierowaty charakter:diabloti:... Ale właściwie mało znam foksików żeby się wypowiadać.
Natomiast co do grzywek- one wydają mi się takie delikatne... Nie wiem jak z ich zwinnością- pewnie to zależy od "egzemplarza"- ja mając dwie chihuahua jedna jest super skoczna i biega ile może, ale drugą to trzeba na łóżko wkładać- po prostu jest mniej zwinna. Myślę więc że tu nie ma reguły, chociaż pewnie takie predyspozycje są w pewnym sensie dziedziczne...

Posted

Ania Tak to prawda, obstawiałam bordera bo bardzo mnie urzekł soja energią i chęcią kontaktu z człowiekiem, ale z tego co czytam to grzywki tez są psami które chca miłosci i nie chca sie rozstawać z włascicielem, a akurat moja piesa jest lekko niezalezna;)
Myślę tez ze rodzicom łatwiej będzie sie zgodzic na małego drobnego łysola, niż na borda który jest sporo wiekszy i linieje a to ich po prostu przeraziło jakby kłaki wszędzie latały:roll:

arielka jeśli chodzi o papillony to podobają mi sie już te zwykłe nie phalene;) mają długie włosy a już chyba nie chce psiaka długowłosego;) no nie podobają mi sie też portki i ogon:P no ale ogólnie nad papillonem sie nie zastanawiam;)
Co do foxów to wybrałałabym krótkowłosego (dośc juz trymowania :P) ale własnie są dość trudne a jednego teriera juz mam;)

Dziękuję za wasze opinie i porady;) wszystko jest cenne aby nie popełnic błędu i wybrać TĄ jedyą odpowiednią rase;)

Posted

westie_justa napisał(a):
. a border... cóż... nie mogę rzucic wszystkiego i iście na 2 godziny psaceru:roll:

jak dla mnie to wszystko w temacie bordera dla ciebie ;) a także foksa czy innej wymagającej dużej ilości ruchu rasy

Posted

Bonsai_88, czytałam też o Twoim i Twoich Rodziców wyborze, tzn wyborze którego jeszcze chyba nie dokonaliście? Nie wiem dlaczego, ale od razu pomyślałam o... labradorze. Wiem że to rasa "modna", więc sporo hodowli poszło w ilość, ale możnaby się zorientować gdzie są zdrowe szczeniaki. Plusem byłoby to że: pies odpowiedni i dla Taty i dla Mamy - przynajmniej z tego jak zrozumiałam ich oczekiwania. No i labki są energiczne, przyjazne, myślę że warunki macie idealne dla takiego psa :) No i osobiście znam labradora który przez cały rok mieszka w kojcu na zewnątrz.
Inne "opcje" to: berneńczyk, bernardyn (chyba ktoś już pisał o nim), a z krótkowłosych wesoły bokser ;) Ogólnie to patrzyłabym na II-gą grupę FCI (omijając psy z silnym instynktem terytorialnym- kaukazy, ow. środkowoazjatyckie-chociaż nie wiem czy one nie są w I-ej- wstyd się przyznać, a poza tym cane corso, fila, dogi argentyńskie i z Majorki- to psy raczej "ostre", więc do gospodarstwa agroturystycznego, gdzie będą się przewijać obcy ludzie, nie bardzo się nadają). Co do rottka- to rzeczywiście może być dobry wybór, ale pies musiałby być od małego socjalizowany z ludżmi, miałam sukę rottka (właściwie to brata pies był) i pamiętam że Buba nie była agresywna, ale jak kiedyś mieliśmy zamkniętą bramę wjazdową i zepsuty dzwonek, przyszedł do mnie kolega, przeskoczył ogrodzenie, to wtedy Bubiszon ruszył "bronić domostwa" ;) i kolega biedny musiał uciekać przez płot z powrotem. Na szczęście Buba była szkolona na PO, więc gdyby dopadła kolegę, przewróciłaby go i szczekała- co jednak mogłoby wywołać u chłopaka traumę. Tak więc przy rottku szkolenie moim zdaniem powinno być konieczne- to silne psy, a przy gościach musielibyście być absolutnie pewni że pies nie zrobi nikomu krzywdy.
Pozdr.

Posted

Justa, a nad sznaucerem się zastanawiałaś? Tylko tu też trymowanie:cool3:, za to "występuje" w trzech różnych wielkościach :)
No i pomyślałam jeszcze o pudlu... Są zwinne, mądre...

edit: wiesz dlaczego od początku proponuję Ci papitka? Bo to taka miniatura bordera ;) I teraz piszesz że nie lubisz portków, długich włosów- a przecież border jest długowłosy...:cool3: