kimiki Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 Iza. napisał(a):Jeśli chodzi o grzywacze to genetycznie są zdrowe, o ile wybierzesz dobą hodowlę ;) Ogólnie większość grzywek nie choruje zbyt często. Oj kusisz tym grzywaczem :D A sheltie? Ktoś coś wie ciekawego o Sheltie? Quote
karola&gacek Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 [quote name='Aleksandra.']przypominam się tak na wszelki wypadek.. gdyby nikt mnie nie zauważył.. ;3 Nie wiem jakie są rasy z predyspozycjami do dogoterapii, ale w nich rasy odpowiadającej ci nie znajdziesz? I z tego co pamiętam to trochę nie sprecyzowane dałaś "parametry" psa :) kimiki pasuję też pinczer (mini/średni), są nieufne do obcych, bardzo inteligente i kochają swojego pana, niekłopotliwa sierść (naprawdę, wystarczy stzepnąć brud :D)ale one są bardziej żywe niż caviki. Quote
Iza. Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 kimiki napisał(a):Oj kusisz tym grzywaczem :D Mam takiego w domu więc może się na jego tematy wypowiadać :lol: Quote
ambicioso Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 iknow napisał(a):Witam, mysle nad wyborem psa, jaki powinien byc. Maly, raczej spokojny ale to mniej wazne, niezbyt drogi w utrzymaniu,zeby niemial alergii(czyli zeby nei musialbym kupowac drogich karm dla psa caly czas), no i najwazniejsze zeby podroz pociagiem nieprzeszkadzala by mu zbyt bardzo(nawet dluga podroz), dlatego maly; p no i piesek do mieszkania w bloku;p zaznaczam ze mialem kiedys psa ale mieszkalem w domu jednorodzinnym wiec tam latwiej wybrac. A może chihuahua? To piękne, inteligentne psiaczki, które wcale nie są drogie w utrzymaniu. Pozory mylą - nie są ,,lalusiami" itd., nie trzeba na nie wydawać dużo pieniędzy. Wystarczy trochę jedzenia, picia, legowisko (może spać z właścicielem), szelki/obroża, smycz, ubranko (!!!na zimę!!!), i ewentualnie buciki, które będą potrzebne również tylko na zimę (!!!ewentualnie!!!). Jeżeli chciałbyś wiedzieć nieco więcej o rasie chihuahua, proponuję napisać na nr. gg: 22652876 (mój).;) Polecam również papillona. Jest dosyć spokojny, ale to nie znaczy, że nie może wychodzić. Jest to piesek bardzo milutki, który kocha swojego właściciela. Wszelakie ,,miniaturowe" rasy są proponowane.;) Quote
ambicioso Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 Chciałam jeszcze dodać, że co rasowe, to rodowodowe (i powinieneś się z tym liczyć).! Quote
ambicioso Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 Ja również skorzystam...:crazyeye: Zastanawiam się nad drugim psem, z przeznaczeniem ,,na dwór". Broń Boże! Nie chodzi mi tu oczywiście o jakikolwiek łańcuch, czy coś w tym stylu, bo absolutnie tego nie popieram (pies byłby jedynie o 18:00 zamykany w kojcu, ponieważ bałabym się, że ucieknie. A poza tym ,,ostrzegawcze szczekanie" w zupełności mi wystarczy). Na dwór raczej szukam dużego psa, niekoniecznie z długim włosem, bo nie lubię czesać...:eviltong: Z tego co wiem nie lubię też wychodzić nie wiadomo ile z psem, 1/2 godz. spaceru to maks.! Choć czasami jest jakaś szansa na dłuższy...:eviltong: I te spacery będą po jakieś 2/3. Wiadomo, jak każdy właściciel psa mam zamiar o swojego przyszłego dbać, jak o mojego teraźniejszego (kundelka ze schroniska). :evil_lol: Zastanawiałam się również nad następnym psiakiem ze schroniska, tym razem takim ,,big".:evil_lol: Quote
Kateczka Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 moje 35 kg bydlatko je Hillsa large bred...zamawiam od 170-180...starcza mu na półtorej miesiąca średnio. Nie wyobrażam sobie karmienia psa byle czym..znaczy gorszą karma..i to bez wzgledu na rasę czy predysporyzje. to bzdura-pies ma dostać to co może najlepszego to tak jakby oszczedzać na swoim zdrowiu..... Quote
ambicioso Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 Kateczka napisał(a):moje 35 kg bydlatko je Hillsa large bred...zamawiam od 170-180...starcza mu na półtorej miesiąca średnio. Nie wyobrażam sobie karmienia psa byle czym..znaczy gorszą karma..i to bez wzgledu na rasę czy predysporyzje. to bzdura-pies ma dostać to co może najlepszego to tak jakby oszczedzać na swoim zdrowiu..... Ja swoją suczkę karmię tanią karmą, a ma dobrą zawartość (to, co np. w Brit). I uważam, że droga wcale nie musi być lepsza.:) Quote
Kateczka Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 nie napisalam ze tańsza ...tylko gorsza a to spora różnica. Radzę czytać ze zrozumieniem. Nie wyobrażma sobie karmic psa byle czym i nie ma tu dla mnie znaczenia cena-niestety zwykle jakosć idzie w parze z droższym produktem. Nikt też nie kaze skazywac psa na gotowe karmy zawsze mozna przyrządzać posiłki samodzielnie. Jak dla mnie tania karma to typowe marketówki i np. chapi. Quote
ambicioso Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 Kateczka napisał(a):nie napisalam ze tańsza ...tylko gorsza a to spora różnica. Radzę czytać ze zrozumieniem. Nie wyobrażma sobie karmic psa byle czym i nie ma tu dla mnie znaczenia cena-niestety zwykle jakosć idzie w parze z droższym produktem. Nikt też nie kaze skazywac psa na gotowe karmy zawsze mozna przyrządzać posiłki samodzielnie. Jak dla mnie tania karma to typowe marketówki i np. chapi. Wiesz, ja się z Tobą nie do końca zgadzam. Bo jak czytałam skład Brit, i mojej (tańszej) karmy, doszłam do wniosku, że jest on niemalże identyczny. Ponadto moja tańsza karma miała większą zawartość białka. Quote
furciaczek Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 ambicioso napisał(a):Wiesz, ja się z Tobą nie do końca zgadzam. Bo jak czytałam skład Brit, i mojej (tańszej) karmy, doszłam do wniosku, że jest on niemalże identyczny. Ponadto moja tańsza karma miała większą zawartość białka. A mozesz podac nazwe?? Tak z ciekawosci. Ja swoim adopcyjnym CCtom Brita kupuje bo rozsadna cena. Moje prywatne psy sa na BARFie, mam srednie zaufanie do karm ogolnie. Quote
ambicioso Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 Teraz tej karmy nie mam, ale nazwa to była bodajże "Winner". Tylko że to była sucha karma, jak coś. Quote
furciaczek Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 ambicioso napisał(a):Teraz tej karmy nie mam, ale nazwa to była bodajże "Winner". Tylko że to była sucha karma, jak coś. To sobie poszperam, moze uda mi sie cos znalezc na jej tamat:) I dobrze ze sucha...nie wyobrazam sobie karmic 50kg psa puszkami...toz to majatek by chyba byl:p Quote
ambicioso Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 furciaczek napisał(a):To sobie poszperam, moze uda mi sie cos znalezc na jej tamat:) I dobrze ze sucha...nie wyobrazam sobie karmic 50kg psa puszkami...toz to majatek by chyba byl:p Moja suczka mała, ale i tak bardziej przepada za suchą karmą, więc daję jej i mokrą, i suchą. Quote
Kateczka Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 nadal uwazam, że nie czytasz tego co pisze albo nie rozumiesz co mam na myśli....zaznaczyłam, ze zwykle cana wyzsza idzie w parze z jakoscią....i nie dotyczy to tylko karmy dla psa :P no chyba, ze uważasz ze chapi jest dobrą karma ;) Hills to jedna z nielicznych karm, która nie powoduje biegunek u mojego psa i raczej jej nie zmienię tym bardziej że 100 na miesiąc na jedzenie to dla mnie nie taka tragedia...tyle samo wydaję na koty :) Quote
Greven Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 Ja karmię RC i Britem. Niby duży rozrzut jakościowy, ale o dziwo Brit daje radę. Quote
Aleksandra. Posted October 18, 2010 Posted October 18, 2010 Pozwolę sobie zauważyć, że jest to temat dt. wyboru rasy, a nie karmy. ^^ Quote
ambicioso Posted October 19, 2010 Posted October 19, 2010 Kateczka napisał(a):nadal uwazam, że nie czytasz tego co pisze albo nie rozumiesz co mam na myśli....zaznaczyłam, ze zwykle cana wyzsza idzie w parze z jakoscią....i nie dotyczy to tylko karmy dla psa :P no chyba, ze uważasz ze chapi jest dobrą karma ;) Hills to jedna z nielicznych karm, która nie powoduje biegunek u mojego psa i raczej jej nie zmienię tym bardziej że 100 na miesiąc na jedzenie to dla mnie nie taka tragedia...tyle samo wydaję na koty :) Oczywiście, że nie uważam, że Chapi to dobra karma... najwyraźniej po prostu nie rozumiem, co masz na myśli... Quote
ambicioso Posted October 19, 2010 Posted October 19, 2010 Z resztą, nie chcę zaśmiecać wątku o wyborze psa :D Tak więc przenoszę się do innego, odpowiedniego działu :D Quote
Kamila Posted October 19, 2010 Posted October 19, 2010 kimiki napisał(a):Witam wszystkich :) Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zwierzakiem dla siebie. Kiedy jeszcze żył mój kudłaty psiak myślałam o kocie, ale odkąd zostałam bez zwierza w ogóle, coraz częściej myślę o psie. W sumie nie wiem co będzie bo na kota szykuję się już 5 lat.. a posiadanie innego psiaka dalej zalatuje mi perfidną zdradą mojego kudłatego.. tyle że z czasem coraz mniejszą. Jak mniej więcej widzę swojego ewentualnego psa: - pies w przedziale wagowym 7-12 kilo - pół lub długowłosy - ale nie wymagający zbyt intensywnej (tzn. codziennej) pielęgnacji szaty - szybko uczący się - charakter raczej uległy wobec właściciela - wobec obcych niezbyt ufny (a przynajmniej nie taki co kocha wszystko co się rusza) Z grubsza tyle. Idąc po tych wyznacznikach znalazłam jakąś jedną rasę :P Mysi być więcej.. jakieś pomysły? A border terrier? Mnie by tu pasowal ;) Quote
kimiki Posted October 19, 2010 Posted October 19, 2010 [quote name='Iza.']Mam takiego w domu więc może się na jego tematy wypowiadać :lol: A możesz mi coś o nim napisać? Tak od siebie, najlepiej o Twoim psie bądź tych, które znasz. Ogólny opis rasy już czytałam :) [quote name='karola&gacek']kimiki pasuję też pinczer (mini/średni), są nieufne do obcych, bardzo inteligente i kochają swojego pana, niekłopotliwa sierść (naprawdę, wystarczy stzepnąć brud :D)ale one są bardziej żywe niż caviki. Dzięki za informacje, ale pinczerki są krótkowłose, a ja się uparłam na pół lub długowłose :D Chyba, że znów przegapiłam odmianę długowłosą? [quote name='Kamila']A border terrier? Mnie by tu pasowal ;) Trymować bym się musiała nauczyć :D Poza tym chyba jest krótkowłosy.. chyba :) Takie coś bardziej puchatego by się przydało :) Quote
Czarna_Owieczka Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 kimiki napisał(a):A sheltie? Ktoś coś wie ciekawego o Sheltie? jak przeczytałam opis, to od razu o nim pomyślałam ;) wazy do 10 kilo, pół długowłosy, nie wymagający specjalistycznej pielęgnacji, szybko się uczy i lubi pracować z przewodnikiem, wobec obcych na ogół wykazuje rezerwę :) owczarki szetlandzkie są bardzo ciekawe, są przyjazne, pogodne i chętnie pracują :) Quote
Iza. Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 kimiki napisał(a):A możesz mi coś o nim napisać? Tak od siebie, najlepiej o Twoim psie bądź tych, które znasz. Ogólny opis rasy już czytałam :) A co konkretnie byś chciała wiedzieć ? Quote
Rocki Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 Czesc, jaka rase byscie polecili do takich wymagan: - wzrost od 40 do 60cm - waga od 20 do 50kg - wlos raczej krotki ale byle latwy w utrzymaniu - aktywnosc srednia lub niska - charakter moze byc dominujacy, nieufny, pies strozujacy bylby ok przychodzi wam cos do glowy, jakie pomysly? Quote
Pies Pustyni Posted October 26, 2010 Posted October 26, 2010 Rocki napisał(a):Czesc, jaka rase byscie polecili do takich wymagan: - wzrost od 40 do 60cm - waga od 20 do 50kg - wlos raczej krotki ale byle latwy w utrzymaniu - aktywnosc srednia lub niska - charakter moze byc dominujacy, nieufny, pies strozujacy bylby ok przychodzi wam cos do glowy, jakie pomysly? Rottweiler. Ale troche zajecia trzeba mu jednak zapewnic. Quote
Recommended Posts