Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

asiol napisał(a):
Dziękuję za odpowiedzi. Mops był już proponowany, ale się nie podoba. No nie wiem, już chyba z wszystkiego to najlepszy będzie ten shih tzu.

mam wrażenie że shih tzu to taki z braku laku jest wybrany, nie bierz psa na siłę jak nie jesteś 100% pewna że pasuje Ci ta rasa :)

Posted

To ile to będzie w minutach?
Chcesz psa aktywnego, bystrego, kanapowego?

120 - 180 minut ;)

tak bardziej bystrego.

a czy koniecznie musi to być jakas rasa ....moze np pies standardowo kundelkowy

na razie rozważam sobie rasy, poczytam coś o nich, ewentualnie później wezmę pod uwagę kundelka :)

Posted

mam nadzieję, że jesteś świadoma, że ta "bardziej bystrość" psa bez odpowiedniego szkolenia może się odwrócić przeciwko tobie?
jestem mężczyzną :P w jakim sensie się może odwrócić przeciwko mnie?

Posted

ciamciam napisał(a):
jestem mężczyzną :P w jakim sensie się może odwrócić przeciwko mnie?

przepraszam, na tym forum założenie jest takie, że jednak większość psiarzy to kobiety : P

pies "bystry", inteligentny, nie mając odpowiedniego zajęcia, niezmęczony psychicznie, potrafi sobie znaleźć własne rozrywki, niekoniecznie dla nas miłe, np. gryzienie wszystkiego co się nawinie pod zęby, ganianie po domu (z przedmiotem z pysku- oczywiście naszym, nie psa), buszowanie po stołach, blatach kuchennych, otwieranie szafek, szuflad, lodówki

mniej bystry pies nie oznacza psa głupiego- takie po prostu wolno myślą, szukają korzyści w tym co robią i najczęściej robią to mało chętnie- aczkolwiek nie są tak bardzo absorbujące

Posted

przepraszam, na tym forum założenie jest takie, że jednak większość psiarzy to kobiety : P

nie ma sprawy :P

pies "bystry", inteligentny, nie mając odpowiedniego zajęcia, niezmęczony psychicznie, potrafi sobie znaleźć własne rozrywki, niekoniecznie dla nas miłe, np. gryzienie wszystkiego co się nawinie pod zęby, ganianie po domu (z przedmiotem z pysku- oczywiście naszym, nie psa), buszowanie po stołach, blatachkuchennych, otwieranie szafek, szuflad, lodówki

hmm. to weźmy sobie na przykład psa "kanapowego". on będzie chętny do zabaw, spacerów, podstawowych komend?

Posted

ciamciam napisał(a):

hmm. to weźmy sobie na przykład psa "kanapowego". on będzie chętny do zabaw, spacerów, podstawowych komend?

zależy jakie ;) ale generalnie jeżeli to nie będzie nic zbytnio męczącego, np. długi bieg przy rowerze czy parogodzinne rzucanie piłki to nie będzie z tym problemów. W końcu pies to pies, każdy jest w stanie nauczyć się siadu i przychodzenia na zawołanie i aportowania piłki ;)

Posted

W końcu pies to pies, każdy jest w stanie nauczyć się siadu i przychodzenia na zawołanie i aportowania piłki
o coś takiego mi chodziło :) na pewno nie będzie to coś męczącego : p mogłbyś polecić mi jakieś 3 rasy pasujące do mojego opisu;)? chodzi o psa 'kanapowego' :)

Posted

ciamciam napisał(a):
o coś takiego mi chodziło :) na pewno nie będzie to coś męczącego : p mogłbyś polecić mi jakieś 3 rasy pasujące do mojego opisu;)? chodzi o psa 'kanapowego' :)

a jaka sierść? może być płaski pysk?
tak strzelając może mopsik, buldożek francuski?

Posted

[quote name='ciamciam']sierść raczej średnia, coś takiego: http://c.wrzuta.pl/wi3650/5350742e0005f9e845fc6764/0/golden%20retriever mordka też w miare podobna do tego, nie taka płaska jak u tego mopsa.
papillon, cavalier king charles spaniel, może hawańczyk, maltańczyk? to są psy, które, jeżeli się chce, można "zrobić" aktywnymi ;) znam parę takich(oprócz hawańczyków), które biegają w agility i całkiem dobrze sobie radzą. Z drugiej strony dwa ostatnie mają długą sierść, którą trzeba albo obcinać, albo bardzo o nią dbać

jeszcze jedno- rasowy=rodowodowy, kupując psa bez rodowodu nigdy nie wiesz co z niego wyrośnie

Posted

cavalier king charles spaniel

ten mi się spodobał, jeśli chodzi o wygląd:)

kupując psa bez rodowodu nigdy nie wiesz co z niego wyrośnie

możesz rozwinąć? bo nie do końca rozumiem

Posted

Chodzi o to ,że pies z papierem ma udokumentowane pochodzenie i będzie wyglądać tak jak ma wyglądać.A pies bez papieru może wyglądać tak jak osobnik rasy jaką kupiłeś ,ale nie musi.Np.z goldena wyrośnie ci podhalan (na forum jest taki przypadek)itp.
Pozdrawia jeden z niewielu samców na tym forum :P

Posted

ciamciam napisał(a):
ten mi się spodobał, jeśli chodzi o wygląd:)

możesz rozwinąć? bo nie do końca rozumiem

są jeszcze king charles spaniele ;)

pies bez rodowodu nie ma potwierdzonego pochodzenia- to, co mówi sprzedawca nie zawsze pokrywa się z prawdą, a w rodowodzie masz zapiane parę pokoleń psa wtecz i masz pewność, że pies będzie tym, co kupujesz. Psy rodowodowe są też najczęściej przebadane(a przynajmniej powinny być, i takiej hodowli bym szukała- tzn. z przebadanymi psami) na najpopularniejsze choroby występujące w rasie, jest też umowa kupna-sprzedaży, która gwarantuje np.zwrot pieniędzy gdy pies będzie chory czy niezgodny z wzorcem.

Posted

olekg89 napisał(a):
Chodzi o to ,że pies z papierem ma udokumentowane pochodzenie i będzie wyglądać tak jak ma wyglądać.A pies bez papieru może wyglądać tak jak osobnik rasy jaką kupiłeś ,ale nie musi.Np.z goldena wyrośnie ci podhalan (na forum jest taki przypadek)itp.
Pozdrawia jeden z niewielu samców na tym forum :P

skąd my to znamy :evil_lol:
u mnie miał być shih tzu a wyszedł mieszaniec :diabloti:

Posted

[quote name='Unbelievable']papillon, cavalier king charles spaniel, może hawańczyk, maltańczyk? to są psy, które, jeżeli się chce, można "zrobić" aktywnymi ;) znam parę takich(oprócz hawańczyków), które biegają w agility i całkiem dobrze sobie radzą. Z drugiej strony dwa ostatnie mają długą sierść, którą trzeba albo obcinać, albo bardzo o nią dbać

jeszcze jedno- rasowy=rodowodowy, kupując psa bez rodowodu nigdy nie wiesz co z niego wyrośnie

[FONT=MS Shell Dlg 2]Potwierdzam miałam maltańczyka i najszczęśliwsza była gdy mogła się wybiegać. Dlatego była strzyżona bo często łaziła po krzakach, górkach. nigdy nie była traktowana jak kanapowiec. Potrafiła dreptać tak zemną i dwie godziny w lesie.... ludzie byli w szoku bo jak to taka kruszynkę męczyć! Oczywiście miała swój różowy pulowerek z czachą na plecach na chłodne dni, lub swoja torbę w której była noszona gdy padało, bo tak zasuwała na swoich nogach :)
[/FONT]

[FONT=MS Shell Dlg 2]Facet w moim mieście chciał bernardyna a teraz ma kaukaza bo wybrał się po psa na targ! dobrze ze pies został z nim jak się okazało co tez z tego szczeniaka wyrosło[/FONT]

• 2 weeks later...
Posted

Moja siostra chce kupić psa. Ma alergię więc chce jakiegoś pieska z włosem bo wie, że nie reaguje na yorka i shitzu, ale żadnego z tych nie chce, ale takiego którego tak samo jak te 2 można ostrzyć na krótko. Wcześniej nie miała psa. Oczywiście z hodowli ale bez planów wystawowych.

Ma 2-letniego synka, a w rodzinie też są psy. Więc chodzi o pieska, który lubi dzieci i akceptuje inne zwierzęta. Przywiązanego do właściciela, posłusznego, szybko się uczącego i uległego, nie szczekającego bez powodu - mieszka w bloku, czujnego, takiego który po dłuższym spacerze przeczeka spokojnie czy prześpi kilka godzin zanim ktoś wróci z pracy, lubiącego spacery i zabawy - piłka, patyki, z pewnością szkolenie PT - łatwego do szkolenia, nieufnego wobec obcych, łatwo dającego nauczyć się załatwiania swoich potrzeb na podwórku i chodzącego ładnie przy nodze. Lubiącego jazdę samochodem, bez tendencji do włóczęgostwa i ucieczek oraz pogoni za innymi stworzeniami - pilnującego się pana gdy będzie biegał bez smyczy.(wiem, że niektóre sprawy że to kwestia szkolenia - a szkolenie jest w planie ale chodzi o tendencje danej rasy)
Bardziej pieska rodzinnego - na spacery niż na kanapę ale takiego, który jak będzie lało czy zimno to będzie też wolał schować nos pod koc, przutylić się przed TV i wyskoczyć na szybkie siku niż latać jak niewyżyty wariat po domu i domagać się długiego spaceru i zabaw w kałużach.
Z góry dziękuję ;)

Posted

Może któryś pudel? Można go golić na krótko i nie ma problemów z pielęgnacją, a wbrew obiegowej opinii to super inteligentny pies. Ogólnie, jeśli siostra już wybierze rasę i hodowlę, absolutnie koniecznie musi pojechać na miejsce i zobaczyć, jak jej organizm reaguje na te konkretne psy, konkretne szczeniaki - alergia to kapryśna dolegliwość...

Posted

pudel fajny pies pewnie by się nadał :) ale trochę przerażają mnie wymagania...pies który umie chodzić ładnie przy nodze....no halo...jak nie nauczysz to chodził nie bedzie....albo lubi jeździć samochodem....rozumiem, że każdy chce psa idealnego...ale tak jak nie ma idealnych właścicieli nie ma też idealnych ras :( psa trzeba wszystkiego nauczyć...owszem są rasy bardziej predysponowane do niektórych wymagań....ale to i tak w duzej mierze cieżka praca właściciela...niekóre cechy wg mnie trochę się wykluczają...żeby pies był bliski ideałow tzreba mu poswiecić mnóstwo czasu....chyba, zę się trafi wyjątkowy egzemplarz :P i pytanie czy taka ilosć czasu sie znajdzie....szkolenie PT to nie wszytsko....my takie przeszlismy...trwało dwa miesiace skończyło się pół roku temu a musimy ćwiczyć nadal :)

Posted

Myślę, że uświadomiłam jej i zdaje ona sobie sprawę, że to ciężka praca - długo jej wpajałam jak ważny jest rodowód i dała się przekonać, mówiłam jej też, że podstawowy błąd jaki popełniają właściciele małych piesków to to, że traktują je jak maskotki i nie pracują lub pracują za mało i nie szkolą - dlatego szkolenie też jest w planie - ja mam beagla - ma 3 lata, na szkoleniu byliśmy dawno temu i sama wiem i myślę, że siostra z obserwacji naszego psa też, że to ciągła praca - bo mam egzemplarz wyjątkowo dominujący i nadpobudliwy - czasami ręce mi opadają ale dużo z nim pracujemy i jest coraz lepiej chociaż do ideału daleko .... a co do pudli to ja też jej mówiłam o ich inteligencji ale chyba z wyglądu jej za bardzo nie pasują ...

Posted

ech wyglad...to ślicze psy na moje oko o ile maja normalne fryzury :)...a mozna sporo fajnych uczesań wymyślac...i nie mówię tu o pomponach...ale o strzyżeniu na krótko np....:)