Karolina. Posted April 29, 2010 Posted April 29, 2010 Feigned napisał(a):ja od razu pomyślałam o retrieverach :) Tak, też o nich myślałam, ale one chyba z lekka za masywne są w porównaniu do mojego mikrusa. ;) Nie wiem jak na to patrzeć... Unbelievable napisał(a):albo sheltie ;) Może to i nie głupi pomysł :) zmierzchnica napisał(a):Zostawałby sam - to znaczy z drugim psem? ;) Ja bym pomyślała o tollerze, pudlu, portugalskim psie wodnym (wizyta raz na czas u fryzjera to chyba jeszcze nie "ogrom" pielęgnacji? ;)), myślę, że jakiś owczarek też by się sprawdził albo pinczer średni... Hm, ogólnie to fajne warunki, masz czas i chęć, więc dużo ras pasuje :) Jakieś wymagania co do wielkości, wyglądu? Mój obecny pies jak mnie nie ma to przebywa zamknięty w jednym pomieszczeniu - cały ten czas po prostu przesypia. Drugi pies mógłby zostawać razem z obecnym, a jako że reszta domu jest wolna, to mógłby być od niego oddzielony na ten czas - jak by było lepiej ;) Myślę że wszystko dałoby się jakoś dograć :) Co do wielkości, to tak: mój obecny pies waży 2kg. Nie chcę aby w przyszłości była taka sytuacja, że wezmę dużego psa, a potem on zrobi coś małemu [nawet niechcący]. Oczywiście nie chcę tu dramatyzować, ale wiadomo jak to jest jak psy się bawią... Jednak też chciałabym coś większego, niż ten mój szczurek ;) Nie mam pojęcia do jakiej wagi psy mogę brać pod uwagę. Wygląd nie ma większego znaczenia :) Na pierwszym miejscu charakter, a jeśli potem wybrałabym sobie odpowiadających mi kilka ras, to mogłabym brać pod uwagę wygląd. Dzięki za propozycje, zaraz poczytam sobie coś więcej o tych rasach. Wizyta raz na jakiś czas u fryzjera jak najbardziej wchodzi w grę :p Quote
vege* Posted April 29, 2010 Posted April 29, 2010 ta użytkowniczka marta9494 ma z tego co widziałam na zdjęciach w jednym wątku to ma Briarda i właśnie yorka tu masz link, zobacz sobie na którejś str są foteczki yorka i briarda jak razem śpią http://www.dogomania.pl/threads/183944-Sposób-leżenia-psów-3. Quote
suczi Posted April 29, 2010 Posted April 29, 2010 Witam, jestem nowa na tym forum, zatem chcialbym sie przywitac i od razu przechodze do sedna sprawy - jaka rase wybrac? Mieszkam z chlopakiem, mamy nieduze mieszkanie i kota. Zastanawiamy sie nad odpowiednim dla nas psiakiem. Siersc nie ma znaczenia, jednak psiak musi byc maly (max. 10kg). Na spacery oraz prace typu nauka, sport z psem znajdzie sie duzo czasu. Nasz pies nie moze miec silnego istynktu strozujacego - obszczekiwanie drzwi wielce niewskazane, mieszkamy w bloku. Fajnie byloby, gdyby potrafil 'zajac sie soba' w czasie naszej nieobecnosci (ale nie dluzej niz 8h i nie zdarza sie to czesto, zazwyczaj ktos jest w domu). O stosunek do kota oraz ewentualnych dzieci sie nie martwie - jest to kwestia socjalizacji, a nie rasy, znam dzieciaki wychowane z psiakami (rowniez 'trudnych' ras) i spotkalam mnostwo psow z powodzeniem dolaczajacych do juz doroslych kotow. Quote
Gucci13 Posted April 29, 2010 Posted April 29, 2010 u nas też duecik:pprzerośnięty owczarek i york:loveu: Quote
zmierzchnica Posted April 29, 2010 Posted April 29, 2010 suczi - papillon, pudel miniatura, shih tzu? większość małych ras to jednak szczekacze zawodowi, ale można tego oduczyć, a raczej od początku uczyć spokoju. Wtedy brałabym pod uwagę sheltie czy sznaucery miniatury. Ale to jednak "szczekam więc jestem", więc sporo pracy by trzeba było w nie włożyć... Chcecie ćwiczyć coś konkretnego, bierzecie psa pod tym kątem? Jeśli nie, to może shiba inu? Tylko nie wiem jak u nich z pasją do sportu, to raczej niezależne psy... Quote
suczi Posted April 29, 2010 Posted April 29, 2010 Wlasnie myslalam o shih tzu, nie wiem jednak, jak jest z ich szczekliwoscia. Myslalam tez o zadziornych yorkach, znam kilku przedstawicieli tej rasy i sa wybitnie ciche i niejazgotliwe. Nie, nie chcemy cwiczyc nic konkretnego, ale na pewno bedzie mnostwo czasu na frisbee i bieganie. Shiba inu - swietny pies, ale chociaz wspomnialam, ze to kwestia wychowania, a nie rasy, to jak jego zamilowanie do lowiectwa ma sie do kota w domu? Czy ktos z forumowiczow posiada shiba inu oraz kiciora? Moj chlopak bardzo chce Jack Russel terriera, jednak zgodzilismy sie oboje, ze nie podolamy jego wymogom. Quote
Kateczka Posted April 29, 2010 Posted April 29, 2010 Shiby to raczej marudy :) tak mi się wydaje, ze gadatliwe raczej bardziej niż ciche :) Quote
NightQueen Posted April 30, 2010 Posted April 30, 2010 Karolina&Lucky wg. mnie do twojego opisu pasuje pudel, wielkość możesz dobrać do swoich potrzeb :p Pudle sa kontaktowe, ciekawskie, ruchliwe, idealnie będzie pasować do żywego terriera ;)Shiby to raczej marudy tak mi się wydaje, ze gadatliwe raczej bardziej niż ciche Jeśli chodzi o shih tzu to miałam do czynienia z kilkunastoma osobnikami i nie zauważyłam żeby były nadmiernie szczekliwe. Yorki mają złą sławę, są przedstawiane jako małe rozwydrzone, szczekliwe psy,a wszystko wina właścicieli, dobrze wychowany york nie szczeka non stop. Często zdarza mi się strzyc przedstawicieli tejże rasy, są one tak spokojne że zasypiają podczas zabiegów :loveu: nie jestem miłośniczką tejże rasy, ale też nie dam sobie nic złego na nią powiedzieć. sheltie bywają płochliwe i dużo szczekają. A zastanawiałaś się może nad jakimiś płasko-ryjami :diabloti: buldog francuski czy gryfony? P.S wszystko opieram na swoich doświadczeniach z psami Quote
myszorek Posted April 30, 2010 Posted April 30, 2010 Zaznaczam,że to nie jest krytyka ale po co Ci pies,który nie wymaga uwagi?Psiaka bierze się po to,żeby opiekować się nim,spędzać z nim czas i ma być naszym przyjacielem.Przecież to daje radość z posiadania futrzaka.:crazyeye: Quote
Kateczka Posted April 30, 2010 Posted April 30, 2010 ale są psy, które wymagają poświecenia wiekszej ilosci uwagi...moja akita jest w stanie zajmowac się sobą w momencie kiedy ja mam coś an głowie. Wybacz ale jesteś mega szczęściarzem jeśli możesz poświecić psu 24 godziny swojego życia, wydaje mi się jednak, ze większość ludzi ma obowiązki, które uniemozliwiąja bezgraniczne zaabsorbowanie czworonożnym przyjacielem. ps. mówiąc o gadulstwie miałąm na myśli Szybowce nie Shihtza Quote
badmasi Posted April 30, 2010 Posted April 30, 2010 smallpati napisał(a): sheltie bywają płochliwe i dużo szczekają. Płochliwe:crazyeye:Co to znaczy? Przy moim szetlandzie możesz odpalić petardę, strzelać z broni a on będzie stał niewzruszenie. Bywają lękliwe szetlandy tak jak i lękliwe yorki, jamniki, collie, onki tak jak i przedstawiciele innych ras ale coś takiego jak "płochliwość" nie jest wpisane we wzorzec szetlanada. Że szczekliwe to się zgodzę i wcale nie tak łatwo oduczyć szetlanda szczekania-widocznie jest/było mu to do czegoś potrzebne...Można częściowo oduczyć, całkowicie się nie da. Bywają egzemplarze mniej szczekliwe ale jak to sprawdzić w trakcie wyboru szczeniaka to nie wiem. Quote
Sylwia K Posted May 1, 2010 Posted May 1, 2010 Jaką rasę byście polecili dla średnio aktywnej rodziny? Najlepiej o średnich gabarytach i dość karnego Quote
karjo2 Posted May 1, 2010 Posted May 1, 2010 Nie ma karnych genetycznie psow. Za to skoro rodzina srednio aktywna, cavalierek moze? Quote
zmierzchnica Posted May 2, 2010 Posted May 2, 2010 karjo2 - trochę się nie zgodzę ;) Oczywiście, sama karność nie jest genetyczna, ale pewne predyspozycje tak. Łatwiej wymagać karności od owczarka niż od jamnika i tak dalej.. Sylwia - myślisz o psie dla siebie? ;) Jakieś szkolenia, sporty czy pies jako domowy pieszczoch? Quote
Sylwia K Posted May 2, 2010 Posted May 2, 2010 tak, myślę o psie dla nas (ale to bardzo odległe plany) co do szkolenia to chcę szkolić sama, ale chcę czegoś więcej niż tylko siad, łapa, waruj... sport raczej tylko amatorsko i czasem a nie jako główna rozrywka codziennych spacerów. a co do karności, to chodzi mi o łatwość w uczeniu i rasę, która nie jest wybitnie uparta i samodzielna Quote
Cockermaniaczka Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 Jesli nie przeszadza ci pielegnacja wlosa to moze cocker?:cool3: Albo cavalier jak poprzedniczka powiedziala,cavisie sa troche bardziej spokojne i chyba mniej szalone za zapachami;) Quote
Karolina. Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 [quote name='vege*']ta użytkowniczka [B]marta9494[/B] ma z tego co widziałam na zdjęciach w jednym wątku to ma Briarda i właśnie yorka tu masz link, zobacz sobie na którejś str są foteczki yorka i briarda jak razem śpią [URL="http://www.dogomania.pl/threads/183944-Spos%C3%B3b-le%C5%BCenia-ps%C3%B3w-3"]http://www.dogomania.pl/threads/183944-Sposób-leżenia-psów-3[/URL].[/QUOTE] Super to wygląda :loveu: [quote name='Cockermaniaczka'][B]Moze cocker[/B],tylko z wlosami jest troche roboty;) Jeszcze mi przyszedl na mysl bernenczyk z duzych psiakow:loveu: Albo papillon z malych:)[/QUOTE] [quote name='Cockermaniaczka']Papillon [B]albo cocker [/B]chyba by sie nadawaly. Jeszcze Toller albo szelciak lub pudliszon?:)[/QUOTE] [quote name='Cockermaniaczka']Jesli nie przeszadza ci pielegnacja wlosa to [B]moze cocker?[/B]:cool3: Albo cavalier jak poprzedniczka powiedziala,cavisie sa troche bardziej spokojne i chyba mniej szalone za zapachami;)[/QUOTE] Cockermaniaczka - rozumiem że lubisz tą rasę, ale to nie znaczy, że masz ją polecać każdemu od góry do dołu. Cockery wymagają dużo ruchu, poza tym z dotychczas poznanych przeze mnie spanieli prawie wszystkie miały kłopoty z agresją/pilnowaniem przedmiotów itp. [a może to tylko ja trafiałam na takie 'felerne' egzemplarze]. Co prawda były to spaniele z pseudo, dlatego trzeba wybierać dobrze hodowle. Z resztą powinnaś o tym wiedzieć, bo skoro polecasz tą rasę, to zakładam że masz o niej jakieś pojęcie. :roll: Quote
karola&gacek Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 Osobiście poznałam jednego cavisia i musze powiedzieć, że nie była średnio aktywna ;) Spać potrafiła na wszystkich kolanach :diabloti: Ale strasznie kochana i urocza psina! :loveu: [QUOTE]Jaką rasę byście polecili dla średnio aktywnej rodziny? Najlepiej o średnich gabarytach i dość karnego[/QUOTE] Schroniskowy? :cool3: Do takich kryteriów pasuje ok. 50 ras psów. Przydałoby się bardziej konkretne. Pinczery, sznaucery i większość ozdóbek. BTW dlaczego tutaj nie reklamują się schrosnikowe psiaki? Wiem, widze tytuł "rasa", ale większość nie szuka psa na wystawe więc... Quote
asiol Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 Znajoma mamy szuka rasy dla siebie. Chyba sama nie wie czym się kieruje przy wyborze, bo na karteczce wypisała mi rasy, które ją interesują west, shih tzu, charcik włoski i posokowiec bawarski. Pies z tego co wiem ma być średnio/mało aktywny. Na szczęście udało mi się jej wybić z głowy jacki. Mieszka w bloku, rasa mała, mało aktywny, nie potrzebujący za dużo uwagi. Ja bym w ogóle jej psa nie polecała, no ale cóż.. Chociaż rase postaram się doradzić, która strasznie nie ucierpi. Ma 12 letnią córkę, ktora coś trenuje więc kolejne ograniczenie czasowe... Czy jest w ogóle rasa, która przystosuje się do takich warunków? Quote
Unbelievable Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 [quote name='asiol']Znajoma mamy szuka rasy dla siebie. Chyba sama nie wie czym się kieruje przy wyborze, bo na karteczce wypisała mi rasy, które ją interesują west, shih tzu, charcik włoski i posokowiec bawarski. Pies z tego co wiem ma być średnio/mało aktywny. Na szczęście udało mi się jej wybić z głowy jacki. Mieszka w bloku, rasa mała, mało aktywny, nie potrzebujący za dużo uwagi. Ja bym w ogóle jej psa nie polecała, no ale cóż.. Chociaż rase postaram się doradzić, która strasznie nie ucierpi. Ma 12 letnią córkę, ktora coś trenuje więc kolejne ograniczenie czasowe... Czy jest w ogóle rasa, która przystosuje się do takich warunków?[/QUOTE] charcik i posokowiec odpadają, west raczej też- zostaje shih tzu, może jeszcze jakieś lhasa apso, papillon? Quote
Sylwia K Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 schroniskowy pies by mi odpowiadał, ale ja marzę o wystawach.... Sznaucer średni to wulkan energii, raczej przez to odpada, bo w tygodniu pewnie nie miałabym czasu na długie treningi z spem. Pinczery średnie też generalnie należą do psów bardzo aktywnych aczkolwiek znam pewną sunię, która jest psem o umiarkowanych potrzebach ruchowych (jak zdobędzie tytuł czepiona to pewnie będzie maiła miot:cool3:) z psów ozdobnych rozważałam pudla (średniego i dużego) -z tego co czytałam na dogo tez potrzebują ogromnych ilości ruchu:/ chciałabym psa, który będzie lubił pracować z człowiekiem i któremu w tygodniu wystarczą spacery + komendy + zabawy piłeczką + zabawy z moją suką i jej znajomymi i czasami wieczorami będzie ze mną biegłą (wolno i na dość krótkich dystansach). W weekend mogłabym jeździć z psem do miasta i ćwiczyć z nim coś profesjonalnie (ale to raczej w weekendy tylko:-(). Mam tez dziecko małe i znajomych z psami, którzy razem z nimi mnie odwiedzają - wiec psiak powinien lubic dzieci i tolerować inne psy (wiem, że to kwestia wychowania). cocker spanieli jakoś nie lubię i ta rasa zdecydowanie odpada. chciaąłbym psa mniej więcej średnich gabarytów tak gdzieś w granicach od 7 kg do 40 Quote
Unbelievable Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 Hym, [B]Sylwia, [/B]jaka to jest dla ciebie ogromna ilość ruchu? godzina, dwie? bo pinczerom i sznaucerom tyle w zupełności wystarczy, nie wiem czy znajdziesz rasę która potrzebuje mniej niż godzinę... no i lubienie pracy z człowiekiem i mała ilość ruchu raczej się wzajemnie wykluczają, do tego jeszcze bieganie- nierealne... Quote
Sylwia K Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 spacer godzinny i taki do 2 godzin jest jak najbardziej realny i możliwy do wykonania tyle ze mam małe dziecko i jak będzie padac a mąz pojedzie do pracy to nie bardzo będę mogła sobie na to pozwolic... chciałabym psa, który w takich sytuacjach wytrzyma i nie będzie go roznosiło Quote
Unbelievable Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 [quote name='Sylwia K']spacer godzinny i taki do 2 godzin jest jak najbardziej realny i możliwy do wykonania tyle ze mam małe dziecko i jak będzie padac a mąz pojedzie do pracy to nie bardzo będę mogła sobie na to pozwolic... chciałabym psa, który w takich sytuacjach wytrzyma i nie będzie go roznosiło[/QUOTE] jeżeli będzie miał normalnie ruch zapewniony, to te parę dni przetrzyma. Nawet mój wytrzymuje (ale przy odpowiedniej stymulacji umysłowej ;) ) Quote
karola&gacek Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 [B]asiol[/B] [QUOTE]Pies z tego co wiem ma być średnio/mało aktywny. Na szczęście udało mi się jej wybić z głowy jacki.[/QUOTE] Buldog angielski, pekińczyk, shih tzu? Chyba większość ozdóbek z płaskimi kufami. Ale chyba wątpie by spodobały się wizualnie ;) Quote
Recommended Posts