Hawanka Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 A ja znam Panią co ma pudelke wystawową i jest to naprawde bardzo mądry pies... Chodziła na szkolenie i naprawde dobrze sobie radziła ... Wiec nie każdy pudel nie jest inteligentny :D Są wyjatki :) Quote
gops Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Hawanka napisał(a):A ja znam Panią co ma pudelke wystawową i jest to naprawde bardzo mądry pies... Chodziła na szkolenie i naprawde dobrze sobie radziła ... Wiec nie każdy pudel nie jest inteligentny :D Są wyjatki :) pudel to pudel oczywiscie mowa o psach z rodowodem to bardzo inteligentne psy , bardzo zywe, ucza sie bardzo szybko nadaja sie do sportow :) dzieki swojej sylwetce i bardzo duzej energi Quote
gops Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Weo napisał(a):od kiedy pudle są inteligętne .Sąsiadka ma pudla i to tak głupi pies jak nie wiem warczy na wszystkoa a jak tylko kiler podejdzie do niej na 6m to ten od razu ucieka no taka jest moja opinia i do ladybell dzięki za wspieranie mnie w pisaniu książki tylko skąd o tym wiesz amstaf to najglupszy pies jaki istnieje agresory i zabojcy bo znam same takie wypowiedz na twoim poziomie Quote
LadyBell Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Weo napisał(a):od kiedy pudle są inteligętne . ladybell dzięki za wspieranie mnie w pisaniu książki tylko skąd o tym wiesz To była ironia.. Pudle stoją w czołówce najinteligentniejszych ras, razem z border collie m.in. To psy chętne do pracy z człowiekiem, zwinne, karne, chętnie się uczące i uwielbiające sport. Jednak tak jak w każdej razie najważniejsze jest wychowanie. Złe i niekonsekwentne może doprowadzić że z yorka otrzymasz agresora i despotę, a z pudla krzykacza i uciekiniera.. Co do szczekania to ma też związek z wielkością pudla. Miano "krzykaczy" mają zwykle miniaturowe i toye, średniaki i olbrzymy uchodzą raczej za te wyciszone.. Quote
Greven Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Weo, może idź zbieraj materiały do książki, a nie udzielaj tutaj głupich porad. Jeszcze komuś zaszkodzisz... Quote
vege* Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 [quote name='Weo']od kiedy pudle są inteligętne .Sąsiadka ma pudla i to tak głupi pies jak nie wiem warczy na wszystkoa a jak tylko kiler podejdzie do niej na 6m to ten od razu ucieka no taka jest moja opinia PUDLE SĄ BARDZO INTELIGENTNE!!! jeśli tylko ktoś z nimi pracuje, bo wiadomo każdy pies nawet taki labrador co ma opinie cholernie inteligentnego, pozostawiony sam sobie bez nauki, zabaw i zainteresowania ze strony właściciela też będzie głupi, nadpobudliwy i agresywny, ale to nie znaczy, ze od razu np wszystkie pudle, labradory, ONy, bordery są głupie. Pomyśl najpierw zanim coś napiszesz :evil_lol: Quote
Martens Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Weo napisał(a): Amstaff co do wymagań to dom z ogrosem Cena:Osobniki rodowodowe kosztują od 1100-1700zł z kolei bez rodowodu to od 500 do 800 Weo napisał(a):ten pies jest idealnym stróżęm Amstaff nie musi mieszkać w domu z ogrodem, przede wszystkim nie nadaje się do budy. Brawa za polecania zakupu psów bez papierów, po nieznanych rodzicach, z nieznanego źródła... Żal. Amstaff nie jest i nigdy nie był rasą stróżującą; wiele psów tej rasy bez problemu wpuszcza każdego człowieka na posesję, nawet bez obecności właściciela. To psy bojowe, nawet nie obronne, choć potrafią obronić w sytaucji zagrozenia przewodnika. Ze stróżami posesji nie mają historycznie ani charakterologicznie nic wspólnego. Weo napisał(a):Zdecydowanie labrador to będzie świetny kompan Jeden z najgorszych możliwych wyborów - pies cięzkiej budowy, z częstymi problemami ze stawami - do agility i frisbee?? Weo napisał(a):wyłączyłbum pudla b o co on umie dla mnie to marsjanin a nie pies Weo napisał(a):od kiedy pudle są inteligętne .Sąsiadka ma pudla i to tak głupi pies jak nie wiem warczy na wszystkoa a jak tylko kiler podejdzie do niej na 6m to ten od razu ucieka no taka jest moja opinia Bzdura na kółkach... Pudle są jedną z najinteligentniejszych ras psów, są idealne do psich sportów, jak myślisz dlaczego najczęściej właśnie one są psami cyrkowymi i wykonują przed publicznością skomplikowane sztuczki, o wiele trudniejsze niż łapanie talerza czy skoki przez przeszkody? Oceniasz całą rasę po jednym psie - być może źle wychowanym, po nieznanych rodzicach (bez papierów). W taki sam sposób ja mogę powiedzieć, że amstaff to niebezpieczne nieprzewidywalne bydlę, bo znam jednego, który pogryzł ojca swojego pana... I jeszcze pytasz czemu Twoje wypowiedzi są porażające? :crazyeye: Nie masz podstawowej wiedzy o najpopularniejszych rasach psów, co przedstawiłam wyżej - i chcesz pisac książkę? Te bzdury ktore zacytowałam to są te Twoje kompetencje? :shake: Quote
zmierzchnica Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Claudia_Jazz napisał(a):Hejka! Mam westika i od jakiegoś czasu zastanawiam się nad drugim psem. Pytam się tu na forum, piszę do hodowców... I teraz nie mam zielonego pojęcia co wybrać. To wymienię kilka propozycji. 1. Border Collie 2. Jack Russell Terier 3. Terier Szkocki 4. Bedlington Terier (znalazłam hodowlę, ostatni miot po suczce planowany w tym roku) 5. Owczarek Australijski 6. Bull Terier Miniaturowy 7. Pudel Średni 8. Labrador Retriever 9. Seter Angielski 10. Siberian Husky A teraz co wymagam od psa. Chcę psa do agility i frisbee. Musi się szybko uczyć. Pielęgnacja bez znaczenie. Damy radę. Musi być karny. Tolerować absorbującego psiaka jakim jest mój Jazz. Fajnie by było jak by miał funkcję on/off. Nagle jest spokojny, nagle pobudzony. Wtedy byłby taki ja ja :P Co jeszcze... Planuję uczyć go sztuczek więc musi być równie cierpliwy co przewodnik :P Jeszcze dorzućmy parę pozytywnych cech charakteru i gotowe! Mi z tego pasuje tylko owczarek australijski i pudel. BC są bardzo wymagające jeśli chodzi o przewodnika, można (nawet trzeba) je nauczyć "wyłączać się", ale to wymaga sporego nakładu pracy. JRT to charakterne, trudne psiaki, jak masz już westie to drugi terrier może być dość ciężki do przełknięcia ;) Bullteriery do frisbee to raczej nie, do agility już bardziej, ale nie wiem czy nie mają zbyt masywnej budowy na regularne treningi? Cóż, tu trzeba by właścicieli pytać. Laby za ciężkie do takich sportów, setery to podobno jedne z najbardziej energicznych psów, więc z tym on/offem to byłoby ciężko - zresztą to psy myśliwskie, pobudliwe, więc karność to też tu nie bardzo. A husky to raczej przeciwieństwo Twoich wymagań ;) Pozostają pudel i aussie, tylko wśród "owsików" też dużo nadpobudliwców ;) Pudle akurat pasują do Twoich wymagań najlepiej moim zdaniem. A może owczarki węgierskie mudi albo tollery? Quote
Martens Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Weo napisał(a):i do Martensa rozumiem to że posiadasz ogromną wiedzę techniczną ale ja mam za to praktyczną bo i co z tego że pudle są w cyrku ja nie tak dawno w idziałem w cyrku labradory i ani żadnego pudlai i jeszcze jedno dlaczego posiadnie psa bez rodowodu to żal myślisz że jak wywalisz 2000tys na psa to już jest coś taki z rodowodem to może być głupek a bez to geniusz.Mój greyhound nie miał rodowodu i co stało się coś .Nic był bardzo mądry i chcę podkreślić ty masz wiedzę techniczną a ja praktyczną. Skąd wiesz, że nie mam wiedzy praktycznej? :roll: Przypuszczam, że mam o wiele większą od Ciebie ;) Kupowanie psa bez papierów to żal - bo nigdy nie wiesz co z tego wyrośnie, a psa w typie rasy możesz mieć za darmo. Pełno takich po schroniskach, o dziwo prawie zawsze bez rodowodu. Psy bez papierów pochodzą z niekontrolowanego rozmnażania, ich rodzice nie przechodzili ani wystaw jako potwierdzenia tego, że są psami typowymi dla rasy (co degeneruje koniec końców rasę), ani badań na choroby dziedziczne. Dodatkowo bardzo często są "produkowane" w złych warunkach, suki eksploatowane co cieczka. Mnóstwo jest na tym forum przykrych historii o tym jak ludzie kupili psa bez rodowodu, ktory okazał się chory, czy po prostu z wadą dziedziczną, i do leczenia musieli dopłacić drugie tyle. To, że Twojemu psu bez papierów nic nie było, nie znaczy, że jest to reguła - po prostu miałeś szczęscie. Btw 2000 zł za rasowego psa to tak dużo? A to ciekawe. Powalasz po prostu - piszesz o inteligencji pudli na podstawie jednego niewychowanego psa i tego, ze ostatnio w cyrku widziałeś laby? Ja pół życia widziałam tam pudle i zapewniam, że wykonywały zadania, których labrador nie zrobi choćby z powodu swojej masy. Opanuj się trochę z wyzywaniem ludzi i ich psów, bo cię zaraz zbanują i się skończy twoja kariera na forum :roll: Btw wypowiedź gops była ironią do Twojej o pudlach - nie zauważyłeś? :p Wiedza praktyczna po pierwsze musi mieć solidne podstawy teoretyczne, po drugie wiedze praktyczną o rasie zdobywa się obcując z mnóstwem jej przedstawicieli, a nie jednym psem sąsiadki :wallbash: Quote
Pinesk@ Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Pudle to bardzo inteligentne psy. I żeby nie było mówię, że doświadczenie praktyczne z pudlami mam (nieduże ale lepsze to niż 'jeden pudel sąsiadki'). Moja ciotka ma dwa pudelki, średniaka i miniaturę (oba bez rodka, jeden ze schroniska). Baaardzo szybko się uczą, są skore do zabaw i nowych sztuczek, w niezywkłym tempie uczą sie nowych komend. To bardzo pojętne psy, cierpliwe. Widac Weo że o psach wiesz tyle co kot napłakał. Nie rzucaj pochopnych wniosków- nie wszystkie pudle są głupie i nie wszystkie laby to psy skore do nauki. Quote
kendo-lee Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Weo napisał(a):mnie do pisania książki wystarczy wiedza praktyczna a nie z internetu Weo,jaką Ty masz wiedzę praktyczną skoro nie wiesz nic o astach a podobno takiego posiadasz? Quote
vege* Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Weo po pierwsze gops to dziewczyna a nie chłopak po drugie naucz się czytać ze zrozumieniem to co napisałam kilka postów wyżej! Nie napisałam że bordery są głupie, napisałam, że każdy pies (nawet taki co jest uważany za geniusza) może być głupi i agresywny. Piszesz, że amstaffy to najukochańsze psy jakie chodzą po tym świecie, każdy pies jest najukochańszy jeśli się go kocha i okazuje mu się tą miłość i dba się o niego :eviltong: Nie wypisuj głupot i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Przeczytaj najpierw co kolwiek o danej rasie, porozmawiaj z hodowcami dopiero później pisz (byle by coś prawdziwego i sensownego) :shake: Nie pisz, że pudle są głupie skoro spotkałeś tylko jednego, który był nie wychowany i się na pewno zachowywał tak jak nie powinien. Quote
gops Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Weo napisał(a):na sam początwk do gopsa głupi to jest twój pies i ty sam amstaffy to najukochańsze pieski na świecie zresztą bardzo mądre.do vegi od kiedy bordery są głupie przecież rzeby zaganiać stada owiec to pies musi mieć łeb rzeby owca która jest po drugiej stronie stada nie uciakła.i do Martensa rozumiem to że posiadasz ogromną wiedzę techniczną ale ja mam za to praktyczną bo i co z tego że pudle są w cyrku ja nie tak dawno w idziałem w cyrku labradory i ani żadnego pudlai i jeszcze jedno dlaczego posiadnie psa bez rodowodu to żal myślisz że jak wywalisz 2000tys na psa to już jest coś taki z rodowodem to może być głupek a bez to geniusz.Mój greyhound nie miał rodowodu i co stało się coś .Nic był bardzo mądry i chcę podkreślić ty masz wiedzę techniczną a ja praktyczną. jeden wielki ZAL idz pisac ksiazke gdzie indziej :) Quote
LadyBell Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 [quote name='Weo'].do vegi od kiedy bordery są głupie przecież rzeby zaganiać stada owiec to pies musi mieć łeb rzeby owca która jest po drugiej stronie stada nie uciakła. Wiesz co? zanim zaczniesz pisać tą swoją encyklopedie ras zainwestuj w słownik...:diabloti: TY NIE MASZ PODSTAWOWYCH WIADOMOŚCI NIE TYLKO O RASACH ALE OGÓLNIE O PSACH. I te twoje genialne poglądy o psach bez papierów. większość osób z tego forum spędziło dużą część swojego życia wśród psów. JAKIM WIĘC PRAWEM PYTAM OCENIASZ ICH DOŚWIADCZENIE? PRZESTAŃ ROBIĆ ZAMIESZANIE i wprowadzać "zielonych" w błąd. :shake:Ktoś przeczyta te Twoje durnowate złote myśli i uzna że faktycznie lepiej kupić bez rodowodu z pseudo, bo nie będzie chodzić na wystawy.Tym samym nakręcając interes fabrykom szczeniąt i zwiększając liczbę psów w schronach. Gratuluje po prostu.:angryy: Martens nic dodać nic ując do Twojej wypowiedzi.;) Quote
vege* Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 [quote name='LadyBell'] większość osób z tego forum spędziło dużą część swojego życia wśród psów. JAKIM WIĘC PRAWEM PYTAM OCENIASZ ICH DOŚWIADCZENIE? W moim domu od zawsze były i są nadal jakieś zwierzęta. Jak się urodziłam pies już był. Jak podrosłam zaczęłam czytać, interesować się psami, oglądać zdjęcia różnych ras psów, zapamiętywałam jest, pisałam z hodowcami (ponieważ w każdej książce o danej rasie pisze co innego) i to zostało do dziś więc jakąś wiedzę na temat psów posiadam. Wychowałam mojego psa bardzo dobrze (z czego jestem dumna, bo to mój pierwszy pies, taki mój, który słucha tylko mnie i umie naprawdę dużo i tego wszystkiego dokonałam sama) więc Weo pomyśl zanim napiszesz lub nie pisz wcale, zajmij się pisaniem książki tylko nie dawaj komuś do druku bo szkoda atramentu na takie głupoty (jeśli napisałeś w swojej książce takie wiadomości o rasach jak i tu na forum) Quote
Greven Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Claudia_Jazz napisał(a):Hejka! Mam westika i od jakiegoś czasu zastanawiam się nad drugim psem. Pytam się tu na forum, piszę do hodowców... I teraz nie mam zielonego pojęcia co wybrać. To wymienię kilka propozycji. 1. Border Collie 2. Jack Russell Terier 3. Terier Szkocki 4. Bedlington Terier (znalazłam hodowlę, ostatni miot po suczce planowany w tym roku) 5. Owczarek Australijski 6. Bull Terier Miniaturowy 7. Pudel Średni 8. Labrador Retriever 9. Seter Angielski 10. Siberian Husky A teraz co wymagam od psa. Chcę psa do agility i frisbee. Musi się szybko uczyć. Pielęgnacja bez znaczenie. Damy radę. Musi być karny. Tolerować absorbującego psiaka jakim jest mój Jazz. Fajnie by było jak by miał funkcję on/off. Nagle jest spokojny, nagle pobudzony. Wtedy byłby taki ja ja :P Co jeszcze... Planuję uczyć go sztuczek więc musi być równie cierpliwy co przewodnik :P Jeszcze dorzućmy parę pozytywnych cech charakteru i gotowe! Nie ma na Twojej liście pitbulla, ani amstaffa, ale ja zaproponuję, bo spełnia większość kryteriów, a może i kogoś innego pies tej rasy zainteresuje ;) Wybierać trzeba psa stosunkowo drobnego, o lekkim kośćcu. Typ mięśniaka odpada, będzie zbyt wolny i mało zwinny, ostre zwroty i hamowanie może negatywnie wpłynąć na jego stawy. Ja widzę różnicę już pomiędzy suką 28-30 kg, a suką 22-23 kg. Większa wydawała mi się niezwykle szybka i zwinna, bardzo dobrze radzi sobie na przeszkodach i jest skoczna, ale gdy porównuję ją teraz z mniejszą, drobniejszą - to jest niebo a ziemia. Skoczność jak na sprężynie, świetne przyspieszenie. Mając takie podstawy bardzo wiele można wypracować w psich sportach. Druga sprawa to charakter. TTB są zacięte i można to świetnie wykorzystać w psiej rywalizacji. Czy się szybko uczą i są karne? To zależy, jak się z nimi pracuje. Z przykrością muszę stwierdzić, że moje pitbullki nie są tytanami intelektu, ale wystarczy dostosować metodę - w ich przypadku nagrody żywieniowe - a będą uczyć się, jak szalone. Gratyfikacją może też być osiągnięcie celu. Moja mniejsza pitbullka tak długo skakała do zabawki zawieszonej na gałęzi drzewa, aż ją w końcu chwyciła... a wtedy podbiegł jej kolega amstaff, który obserwował zmagania suki od dłuższego czasu i po prostu wyjął jej zabawkę z pyska. Wg mnie wykazał się inteligencją, szczególnie że gdy bawią się oboje, to on nigdy nie skacze do zabawki, zawsze czeka, aby ktoś mu ją zdjął. Gdy natomiast jest sam, skacze z ogromnym zaangażowaniem. Z karnością możesz mieć problem w kontaktach z innymi psami, bo niestety TTB mają w genach to, co mają i zdaża się agresja mimo starannej socjalizacji, o którą trzeba dbać od samego początku i pilnować jej w miarę rozwoju psa. Znane mi TTB mają funkcję on/off. Gdy nic się nie dzieje, są wyciszone, śpią, nie marnują niepotrzebnie energii. Gdy jednak pada hasło "zabawa!" to od razu są na pełnych obrotach, w gotowości. Muszą mieć okazję, żeby się wyszaleć, wyżyć na maksa, a potem można bardzo fajnie pracować, dużo wymagać, szczególnie jeśli pies jest w dobrej kondycji. Quote
al'akir Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 pudle są dobre do każdego sportu. To psy myśliwskie , nie zapominajmy o tym Sprawdzają się w agility , frisbee, obronie, pasieniu , czy psim zaprzęgu :) Jedyna rasa która może występować w tylu rozmiarach. Inteligentna i wszechstronna . A fryzura na lwa to nie fanaberia XIX/XX wieku i salonów a czysto historyczna i praktyczna . Taka fryzura nadawała psu aerodynamiczny kształt, chroniła narządy wewnętrzne, pompony - stawy, podczas aportowania w zimnej wodzie. Quote
Weo Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 coś wyjaśnie martensowi po.1 jeśłi pies za 2000zł to taniocha to wykup schronisko na paluchu. po.Uwarzasz że masz wiedzę praktyczną większą ode mnie jeśli jestes taki mądry to powiedz o swoich osiągnięciach z jakimi psami obcujesz.Ja osobiście n codzieńo bcuję z 18 rasami psów w moim mieście. po 3 uwarzasz że pies bez rodowodu to od razu fabryka szczęniąt z sparteńskich warónków bo zobaczyłeś coś takiego w tv.Ja swojego greeyhounda dostałem bez papierka i co psy były w dobrych warónkach . zaszczepione suki. po 4 kendolee ty nie miałaś amstaffa więc mnie nie pouczaj Quote
kendo-lee Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Weo napisał(a):coś wyjaśnie martensowi po.1 jeśłi pies za 2000zł to taniocha to wykup schronisko na paluchu. po.Uwarzasz że masz wiedzę praktyczną większą ode mnie jeśli jestes taki mądry to powiedz o swoich osiągnięciach z jakimi psami obcujesz.Ja osobiście n codzieńo bcuję z 18 rasami psów w moim mieście. po 3 uwarzasz że pies bez rodowodu to od razu fabryka szczęniąt z sparteńskich warónków bo zobaczyłeś coś takiego w tv.Ja swojego greeyhounda dostałem bez papierka i co psy były w dobrych warónkach . zaszczepione suki. po 4 kendolee ty nie miałaś amstaffa więc mnie nie pouczaj A co Twoim zdaniem mam w avatarze?????? Quote
gops Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 kendo-lee napisał(a):A co Twoim zdaniem mam w avatarze?????? ratlerka!!!!!!!!! a co TY myslsiz ze masz am,stafa ! pzreceiz tylko WEO moze miec asmtafa i to bez rodowdu calkowicie rasowego ;D Quote
al'akir Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Weo napisał(a):ha ha pudle psy myśłiwskie pewnie do polowań na wilki ale się uśmiałem. I od kiedy to pies zaprzęgowy pudle akurat są psami myśliwskimi , znawco !!! Quote
kendo-lee Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 gops napisał(a):ratlerka!!!!!!!!! a co TY myslsiz ze masz am,stafa ! pzreceiz tylko WEO moze miec asmtafa i to bez rodowdu calkowicie rasowego ;D Tak!!!I to z pseudohodowli,dlatego trochę urósł:) Quote
gops Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Weo napisał(a):ha ha pudle psy myśłiwskie pewnie do polowań na wilki ale się uśmiałem. I od kiedy to pies zaprzęgowy na tygrysy poczytaj troche, potem sie z nami kloc Quote
al'akir Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 http://home.gci.net/~poodlesleddog/ zaprzęg złożony z pudli :) Quote
vege* Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 kendo-lee napisał(a):Tak!!!I to z pseudohodowli,dlatego trochę urósł:) I trochę zmienił mu się kolor :evil_lol: Quote
Recommended Posts