Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

beauceron - Ale pies Twojej babci będzie mieszkał z Tobą i razem z babcią? W sensie, każdy ma swojego psa, a tym trzecim będziesz się zajmować tylko Ty, a resztą zajmują się inni domownicy? No cóż, nie będę oryginalna - też uważam, że tylko psy ozdobne dadzą tu radę, ewentualnie jakaś starszawa bida ze schronu, ale to pewnie odpada. 30 minut spaceru to nawet nie minimum... Te półtorej godziny (na cały dzień) to jest absolutne minimum :p Na pewno weź psa dopiero po tym, jak będzie u was ten pies babci. Poznaj go, poznaj jego stosunek do innych psów, żeby nie było, że z trzema psami Wasz dom zmieni się w jeden wielki chaos ;) To się tak mówi, że każdy ma swojego psa, ale przecież psy będą w jednym domu i nie będzie się liczyło to, kto uważa którego psa za swojego. Będą tworzyć sforę, przy czym jeden z psów to jeśli chodzi o "dobór ras" mieszanka wybuchowa (ten babci), a do tego jeden będzie brudzącym, piszczącym i dość małym w stosunku do rotko-boksera niszczycielem (ten Twój przyszły) :evil_lol: Dacie radę z wychowaniem wszystkich trzech psów? Babci nie będzie trzeba pomagać przy jej psie?

Posted

sonię(bokser-rottweiler) znam bardzo dobrze, ponieważ kiedyś razem z nim mieszkałem. sonia to pies bardzo miły dla właścicieli, ale nie przepada za bardzo za innymi stworzeniami, i jest doskonałym psem stróżującym...

Posted

skoro nie przepada za bardzo za innymi stworami, nie boicie sie spięc na lini sonia-wasze psy? Tym bardziej, że to spory zwierz? :shake:
ja bym sobie odpuszciła 3 psiura, a zabrała się intensywnie za prace z tymi, które już są.
Szczeniaki uczą się poprzez naśladownictwo, jeden nie wychowany starszy pies, plus szczeniuch, po pewnym czasie daje 2 niewychowane psy...
Jeżeli nie jesteście w stanie poradzić sobie z psami, które już u was są, to branie kolejnego, to dokładanie sobie problemów. :shake:
Oczywiście nie wiem, jak to u was wygląda, nie byłam nie widziałam, zakładam czysto teoretycznie taka sytuacje.

Pies to ogrom OBOWIĄZKÓW, a dopiero potem przyjemności, wielu ludzi o tym zapomina...

Posted

beauceron napisał(a):
sonię(bokser-rottweiler) znam bardzo dobrze, ponieważ kiedyś razem z nim mieszkałem. sonia to pies bardzo miły dla właścicieli, ale nie przepada za bardzo za innymi stworzeniami, i jest doskonałym psem stróżującym...

Nie boisz się, że Twój grzywacz i Sonia się nie polubią? Nie mówiąc już o szczeniaku...?

Posted

[quote name='beauceron']To mój pierwszy post na tym forum więc witam.

Prosiłbym was o pomoc w wyborze psa. Chciałbym psa do towarzystwa. Powinien być miły w stosunku do dzieci. Umiarkowanie aktywny lub spokojny. Nie powinien być tez agresywny. Mieszkam w centrum miasta, w dużym domu i z dużym ogrodem. Na spacerach mogę z nim poświęcić ok. 30 min. Psa mogę zostawić samego na ok.4h. Preferuje każdą wielkość psa. Sierść też bez znaczenia, ale pielęgnacją mogę się zająć w 1/2 razy na tydzień. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale moja rodzina miała już 5 psów(doberman pinczer i jakieś mieszańce), aktualnie mamy przybłąkanego chińskiego grzywacza. Niedługo powinien przyjść do nas pies babci, mieszaniec boksera i prawdopodobnie rottweilera.
Czekam na odpowiedzi.[/QUOTE]
W jakim celu nastepny pies, jakie plany z nim wiazesz?
Bo jesli nie praca, sport, wystawy, szkolenia, to polecany bylby pluszak, niewymagajacy, ladny, bezproblemowy.
Zywe zwierze wymaga zainteresowania, czasu, checi i sporo funduszy.
Moze raczej warto poczytac, co ciekawego mozna robic z juz dwoma psami w rodzinie, od nich zaczac przygode, potem dopiero przemyslec kolejny ruch.
Zbieranie psow "zeby miec" jest bezcelowe, meczace i dla czlowieka i dla psa i dla otoczenia.

PS Moze warto przeczytac i przemyslec:
[URL]http://pies.onet.pl/33865,13,16,nalezy_mi_sie_grzeczny_pies,artykul.html[/URL]

Posted

Moim marzeniem jest posiadać psa rasy border collie. Jednak wolałabym żeby był On miej więcej wielkości mojego westie, gdyż Fudzi lepsze znajomości zawiera z mniejszymi psami. Najlepiej żeby był On długo włosy, bo kocham kombinować z sierścią psa, niestety, przy westie jest to ograniczone. No i żeby był jak najbardziej borderopodobny charakterem.

Czy zna ktoś może taką rasę? :oops:

Posted

[quote name='Czasowa'] bo kocham kombinować z sierścią psa, niestety, przy westie jest to ograniczone. [/QUOTE]

Taaa i dlatego Twój piesek w typie westie jest golony... To rzeczywiście świadczy o tym, że się interesujesz pielęgnacją jeśli nie potrafisz prawidłowo zadbać o psa, którego już posiadasz ....

Posted

[quote name='Bzikowa']Taaa i dlatego Twój piesek w typie westie jest golony... To rzeczywiście świadczy o tym, że się interesujesz pielęgnacją jeśli nie potrafisz prawidłowo zadbać o psa, którego już posiadasz ....[/QUOTE]

A nie, to wybór moich rodziców, na których nie mam wpływu. Dopiero teraz na trymowanie ich przekonałam, bo zobaczyli Hani Misię, i uznali że trymowany ma lepszą sierść :crazyeye:

[quote name='Bzikowa']w typie westie[/QUOTE]

No wiesz, moi rodzice mówią że On metrykę ma, ale zgubioną( a o co rodzicom chodzi, nie wiem... z Nimi dogadać się nie da na temat psów, dopiero teraz mama w BC się zakochała, a raczej w ich charakterze) :crazyeye: A tatuażu nie ma, w tym że obiło mi się o uszy, ze w Słowacji czip wystarczy, który białas posiada.

Posted

[quote name='evl']Albo Hienek :cool3:

Bardzo drobny, po 'odpasieniu' panicz obrośnie w piórka ;)

Chętnie bym Hienka wzięła, ale drugiego psa planuje dopiero za 2 lata :placz: Ale jeżeli Hienek będzie jeszcze do adopcji, to przemyślę to.

Posted

czy mógłby ktoś wymienić mi rasy[wraz z wadami i zaletami] psów posiadających włos ?

te które znam:
york, maltańczyk, west, bolończyk, hawajczyk, bichon, shih - tzu.

Ewentualnie beagle

Będę kupowałam psa a nie mam pojęcia którego wybrać ;(

Doradzicie coś ?

* jeśli możecie również napiszcie kilka słow o tych rasach, może ktoś ma psa któreś z tych ras ? interesuje mnie właśnie słowo od doświadczonego właściciela.

Posted

oj tam czepiasz się szczegółow. ; p jak na każdy temat zdania są podzielone.

to niech będzie rasy psów które mniej gubią sierść.

prosiłam tylko o kilka słów o takich rasach długowłosych

Posted

No beagle jest wyjatkowo dlugowlosy.
Poza tym jest ograniczenie terenowe, chyba, wiec i wybor nie za wielki :eviltong:.
No i po co ten pies, skoro taki rozrzut?
A wlasciwe miejsce na takie rozwazania podala Vege*.

Posted

o jaki rozrzut Ci chodzi ? ;p

no beagl nie jest długowłosy. po prostu zapomniałam dopisać że z tych szorstkowłosych[?] w grę wchodzi właśnie ta rasa.

no tak, ale w sumie tam jest tyle stron że szok. ja nie potrzebuje polecenia jakiejś rasy, tylko kilka słow od właściciela.
jak mam tam wyszukać wiadomości na temat ras które mnie interesują ?!:-?