Unbelievable Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 [quote name='kitka5556']Dobra nie ważne jakbym np. miała 15-16 lat i bym tak samo pisała to byście inaczej pisali .. ;([/QUOTE] tak samo byśmy pisali, bo i inteligancja byłaby na tym samym poziomie... Quote
***kas Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 :roll: ano niestety, starałam się dotrzec zOBRAZOWAĆ, ale drugi raz już mi się nie chce pisać, współczuje tylko pieskom, które trafiają w takie "oczytane ręce" :shake: Quote
evel Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 Kitka - to jest dział o wyborze rasy. Każdy potencjalny psiarz przyłazi tutaj, wypisuje co on może psu zaoferować (co może psu z siebie dać - ile ma czasu, ile kasy może przeznaczyć na psa, czy mieszka w bloku w środku miasta czy w domku na wsi, czy ma jakieś doświadczenie, etc.). Później wypisuje, czego oczekuje od psa - na jakich cechach zewnętrznych i charakterologicznych (dżizas, trudne słowo :evil_lol:) mu zależy i wtedy dogomaniacy mogą mu pomóc. Od paru dni jest inwazja pytań bez żadnego przygotowania, choćby poczytania innych działów na forum - "cześć, mam X lat, mogę mieć jorecka? Jorecki są sweeet :loveu:". To głupie i bezsensowne, a jak się czyta trzynastego posta o takiej treści to człowiek zaczyna się zastanawiać co jest nie tak z tą modą na yorki... :roll: Quote
kitka5556 Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 [quote name='Unbelievable']tak samo byśmy pisali, bo i inteligancja byłaby na tym samym poziomie...[/quote] Ty naprawde jesteś zabawny <haha>:shake: Quote
kitka5556 Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 [quote name='evl']Kitka - to jest dział o wyborze rasy. Każdy potencjalny psiarz przyłazi tutaj, wypisuje co on może psu zaoferować (co może psu z siebie dać - ile ma czasu, ile kasy może przeznaczyć na psa, czy mieszka w bloku w środku miasta czy w domku na wsi, czy ma jakieś doświadczenie, etc.). Później wypisuje, czego oczekuje od psa - na jakich cechach zewnętrznych i charakterologicznych (dżizas, trudne słowo :evil_lol:) mu zależy i wtedy dogomaniacy mogą mu pomóc. Od paru dni jest inwazja pytań bez żadnego przygotowania, choćby poczytania innych działów na forum - "cześć, mam X lat, mogę mieć jorecka? Jorecki są sweeet :loveu:". To głupie i bezsensowne, a jak się czyta trzynastego posta o takiej treści to człowiek zaczyna się zastanawiać co jest nie tak z tą modą na yorki... :roll:[/quote] Okey chcesz masz :razz: Mogę psu poświęcić 3h. Na psa mogę przeznaczyć około 3000 tysięcy. Mieszkam na wsi, mam doświadczenia miałam już 3 psy <w tym 1 bokserek ;)> . Chciałabym żeby pies <nie aż tak bardzo> niszczył mi meble, żeby był spokojny <ale bez przesady :p>. Aha i zgadzam się, że piszą" chce jorka bo jest taki ładny i słodki" ale to duzo pracy :roll:. Quote
kitka5556 Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 [quote name='kitka5556']Okey chcesz masz :razz: Mogę psu poświęcić 3h. Na psa mogę przeznaczyć około 3000 tysięcy. Mieszkam na wsi, mam doświadczenia miałam już 3 psy <w tym 1 bokserek ;)> . Chciałabym żeby pies <nie aż tak bardzo> niszczył mi meble, żeby był spokojny <ale bez przesady :p>. Aha i zgadzam się, że piszą" chce jorka bo jest taki ładny i słodki" ale to duzo pracy :roll:.[/quote] 3000tysiecy- raczej 3 tysiące ;p Quote
evel Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 [quote name='kitka5556']Okey chcesz masz :razz: Mogę psu poświęcić 3h. Na psa mogę przeznaczyć około 3000 tysięcy. Mieszkam na wsi, mam doświadczenia miałam już 3 psy <w tym 1 bokserek ;)> . Chciałabym żeby pies <nie aż tak bardzo> niszczył mi meble, żeby był spokojny <ale bez przesady :p>. Aha i zgadzam się, że piszą" chce jorka bo jest taki ładny i słodki" ale to duzo pracy :roll:.[/quote] Jeśli pies ma być w domu spokojny, trzeba go 'wyszaleć' na dworze, właściwie to się tyczy każdego psa ;) A dlaczego pomyślałaś akurat o yorku? Chodzi o wielkość, temperament czy co? Stronę czy dwie strony temu w tym samym temacie dziewczyny opisały bardzo fajnie yorki z prawdziwego zdarzenia, poczytaj sobie ich wypowiedzi i rozważ, czy naprawdę chcesz wielkiego psa zamkniętego w małym ciałku :) Quote
Unbelievable Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 noot o już widać ile czytałaś, chcesz spokojnego psa który nie niszczy mebli :evil_lol: i jeszcze żeby był joreczkiem :evil_lol: otóż, moja droga :diabloti: jak sobie psa wychowasz o takiego bedziesz miała- apropo mebli, sikania i włażenia na głowę jorczek spokojnym pieskiem nie jest i nie był, te joreczki kiedyś zagryzały szczury:diabloti: Quote
kitka5556 Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 Dzięki za pomoc ;) W sumie chciałam małego ale żywego pieska ;) Co do wyszalenia to spokojnie ;) 16259836- Moje gg . Jak coś;) Quote
kitka5556 Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 [quote name='Unbelievable']noot o już widać ile czytałaś, chcesz spokojnego psa który nie niszczy mebli :evil_lol: i jeszcze żeby był joreczkiem :evil_lol: otóż, moja droga :diabloti: jak sobie psa wychowasz o takiego bedziesz miała- apropo mebli, sikania i włażenia na głowę jorczek spokojnym pieskiem nie jest i nie był, te joreczki kiedyś zagryzały szczury:diabloti:[/quote] Jakiś ty miły i uprzejmy :shake: Dzięki za pomoc papa:shake: Quote
Unbelievable Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 [quote name='kitka5556']Jakiś ty miły i uprzejmy :shake: Dzięki za pomoc papa:shake:[/QUOTE] uwierz, jestem miŁA i uprzejMA, wszystko co napisałam jest szczerą prawdą Quote
kitka5556 Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 Dziękuje i żegnam (nareszcie) pffff :P Quote
NaamahsChild Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 Ech matko. Czemu wszyscy tak z tymi yorkami?:shake: To świat na psach ozdobnych i "mini" terrierach się kończy?:cool1: Quote
GameBoy Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 [quote name='NaamahsChild']Ech matko. Czemu wszyscy tak z tymi yorkami?:shake: To świat na psach ozdobnych i "mini" terrierach się kończy?:cool1:[/quote] bo niedojrzalym pannicom marzy sie "zywa zabawka", bo moda i bo celebrytki maja - ot cala tajemnica Quote
LadyBell Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 [quote name='GameBoy']bo niedojrzalym pannicom marzy sie "zywa zabawka", bo moda i bo celebrytki maja - ot cala tajemnica[/quote] ot co dokładnie! :mad: Zapomina się jakie jest pierwotne przeznaczenie tych psów.. i nie chodzi mi tu o dosłowne łapanie szczurów, ale o dynamikę, żywiołowość jaką musiały wyładować żeby te szczury złapać.. Kiedyś Yorki nie należały do psiej arystokracji,mimo że trzymano je głównie na dworach.. A teraz nawet niektórzy hodowcy zamiast dać się tym maleństwom wybiegać, za bardzo skupiają się na wyglądzie,pielęgnacji i kolejnych wystawach...:shake: a szkoda, bo charaktery mają naprawdę fajne...:evil_lol::cool3: Quote
olaa. Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 Witam.;) Mieszkam razem z rodzicami i siostrą w mieszkaniu o powierzchni około 60m2. Planujemy przygarnąć psiaka ale niestety nie potrafimy wybrać odpowiedniej rasy. Chcielibyśmy psa do towarzystwa, wesołego i skorego do zabawy. Piesek najlepiej średniej wielkości i z krótką sierścią. Musiałby zostawać sam w domu od 8.00 do 14.00. Wychodziłabym z nim na kilka krótkich spacerków żeby mógł załatwić swoje potrzeby fizjologiczne oraz na jeden dłuższy ok. 1,5/2 godziny. Oczywiście ten spacer = szkolenie.;) Chciałabym pieska z którym mogłabym biegać lub jeździć na rowerze(tzn. ja na rowerze a on biegłby koło mnie.:eviltong:). Czy znacie jakieś rasy które by sie nadawały? Mi osobiście podobają się beagle i mojej rodzinie też. Czy beagle byłby dobrym pomysłem? Z góry dziękuje za pomoc.Pozdrawiam.;) Quote
LadyBell Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 olaa, a ten piesek to byłby pierwszym czy miałaś już doświadczenie? Quote
***kas Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 Beagle to psy myśliwskie, o tym trzeba pamiętać, mają świetny węch i oj kochają tropić, szkolenie takiego psiaka, jest trudniejsze niż np. owczarka. To musisz wziąć pod uwagę, jeżeli nie masz doświadczenia. Taki młodziak chętnie będzie zwiewał, bo nie ma w świecie nic lepszego niż takie zapaszki. Trzeba się solidnie przyłożyć do szkolenia.:roll: poza tym wiem, że to żywiołowe psiaki, trzeba umieć delikwenta zmęczyć, nie tylko dać mu się wybiegać. :razz: Może Cavalier King Charles Spaniel? o niebo łatwiejszy w wychowaniu niż beagle, może coś z owczarków? W zasadzie każdy pies może biegać przy rowerze, trzeba go tylko tego nauczyć :razz: to samo dotyczy zostawania, zabawy, nie niszczenia mebli, słowem jakiego sobie pieska wychowasz, takiego będziesz mieć :roll: Trochę mało napisałaś o sobie, jakie masz doświadczenie z psami? Jakich konkretnie cech pies ma NIE mieć, itp itd. sprecyzuj, będzie można lepiej podpowiedzieć Quote
LadyBell Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 a może Nova Scotia Duck Tolling Retriever? ale ja akurat na jego temat nie wiele mogę powiedzieć, najwyżej tyle co słyszała, widziałam. Może ktoś inny się ich temat wypowie?? Quote
olaa. Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 To byłby mój pierwszy piesek. Nie mam doświadczenia poza tym że opiekowałam się kiedyś owczarkiem niemieckim dziadków ale to chyba się nie zalicza.;] Zdaję sobie z tego sprawę. Mam zamiar szkolić pieska, uprawiać z nim psie sporty i chodzić na takie spotkania z innymi psami i ich właścielami z mojej dzielnicy.;) Naprawdę mam zamiar spędzać na takich rzeczach jak najwięcej czasu. Te 1,5 czy 2 h to takie minimum..w te dni kiedy mam jakieś zajęcia pozalekcyjne. A tak będę starała się więcej. Za cavalierami nie przepadam a większość owczarków to raczej duże psy. Chyba że może takie szetlandzki? Nova Scotia Duck Tolling Retriever to duży pies... Quote
***kas Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 w takim układzie, odwiedź dział poświęcony beaglom, poczytaj co tam mają do powiedzenia, kluczem do sukcesu, jest poznać rasę, predyspozycje, charakter. jeżeli jesteś świadoma, tego, że bierzesz sobie psa myśliwskiego, no cóż:diabloti:, pamietaj, że to nie są kanapowe leniwce, warto rozejrzeć się za jakimś psim przedszkolem, sprawdzona szkółka, szkoleniowcy i powinno się wam żyć razem dobrze. Nie wiem, czy to prawda, ale obiło mi się o uszy, że beagle, wyją, tak dość charakterystycznie, nie wiem, czy to nie będzie uciążliwe dla sąsiadów :roll: Quote
olaa. Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 W takim razie odwiedzę i poczytam. ;d Myślę że sąsiedzi nie będą problemem. Tak się złożyło że większość z nich ma pieski i są przyzwyczajeni.;] Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.;) Quote
zmierzchnica Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 olaa., pisałaś: Piesek najlepiej średniej wielkości i z krótką sierścią. Tollery są średnie, wspomniane sheltie - małe (plus - na pewno krótkiej sierści one nie mają) :evil_lol: Owczarki niemieckie, belgijskie, australijskie (prócz tego, że są wymagające pod względem szkolenia;)) to też są psy średnie. Czyli myślisz o psie raczej małym? Sheltie są znane ze swojej szczekliwości, bardzo uciążliwej dla niektórych... Beagle to psy wymagające, nie znam nikogo, kto by sobie z nimi poradził - w sąsiedztwie były 4, nie ma ani jednego - wszystkie właściciele oddali :roll: Oczywiście to nie są psy niemożliwe do wyszkolenia, ale są trudne, łatwo się rozpraszają ("oo... tropik.. jak fajnie! :multi: pobiegnę za nim!"), pod względem ruchu bardzo wymagające... A co myślisz o sznaucerze miniaturce, pudlu? Tylko że tutaj dochodzi pielęgnacja sierści. Przychodzi mi do głowy jeszcze foksterier czy jack russell - ale to są psy wymagające... Pamiętaj, jakąkolwiek rasę wybierzesz, musisz się dowiedzieć o niej jak najwięcej. Zapisz się na forum, pogadaj z właścicielami i hodowcami, poczytaj informacje na stronach dobrych hodowli. Żeby potem nie było przykrej niespodzianki,że pies niszczy i nieposłuszny mimo szkolenia itd. A na pierwszego psa koniecznie musi być rasowy? A nie może być np. bardziej podrośnięty szczeniak, np z DT, o którym wiadomo już, że ruchliwy i do sportu się nadaje? Na dogo jest wiele kundelków małej/średniej wielkości, które zdobywają wysokie miejsca w zawodach obedience czy frisbee... Quote
furciaczek Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 "sweeetasnie jorczki" gdyby ktos byl zainteresowany posiadaniem takowego...tak to jest wlasnie moda, to moda doprowadzila to tego...tyle w tamecie Yorkow... http://www.dogomania.pl/forum/f28/dwie-yorczki-wyciagniete-z-pseudohodowli-147106/ Quote
tonacja Posted September 29, 2009 Posted September 29, 2009 moim zdaniem beagle nie nadają się na pierwszego psa... Obawiam się, że byłoby z nim tyle problemów, że młody właściciel by nie podołał i prędzej czy później stwierdził, że to pies nie dla niego... oddałby go albo a pies poszedłby w odstawkę i leżał w kącie całymi dniami. Każdy ma swoją ulubioną rasę... ja jestem strasznie przywiązana do większości owczarków, z naciskiem na owczarka szkockiego, szetlandzkiego, border collie, polskiego owczarka nizinnego :eviltong: owczarki uwielbiają sporty i pracę z człowiekiem, moim zdaniem są raczej łatwe w tresurze. Quote
Recommended Posts