Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

bonsai_88 napisał(a):
Dokładnie, mówiłam z szczotce do czesania :lol:.... na jej widok Birma usiłuje zniknąć, zakopać pod kocyk i w ogóle :evil_lol:

Moja suka podobnie, albo dyskretnie znika w swoim legowisku, albo tak jak ostatnio - wsadziła głowę pod krzesło i spaliła głupa, jak struś :eviltong:

Posted

Witam wszystkich.

Jestem nowym użytkownikiem tego forum. I na wstępie powiem że jestem zainteresowany nabyciem szczeniaka. Chciałbym tylko spytać kogoś obeznanego o podpowiedź co do rasy. Chodzi o psa inteligentnego, i musi być to raczej rasa spokojna. Łatwy w tresurze. Jakieś podpowiedzi? Z góry dziękuję.

Posted

Hej!
Ja tez jestem tutaj nowa i mam pytanko którą rasę lepiej wybrać pekińczyk czy jamnik? Z doświadczenia wiem że jamniki to bardzo sympatyczne pieski ale nie wiem jak z pekińczykami bo czytałam że potrafią być wredne i nieufne.

Posted

[quote name='banishtel']Witam wszystkich.

Jestem nowym użytkownikiem tego forum. I na wstępie powiem że jestem zainteresowany nabyciem szczeniaka. Chciałbym tylko spytać kogoś obeznanego o podpowiedź co do rasy. Chodzi o psa inteligentnego, i musi być to raczej rasa spokojna. Łatwy w tresurze. Jakieś podpowiedzi? Z góry dziękuję.

pies inteligentny mimo że będzie spokojny moze się nudzić, no i nie równa się to z łatwym w tresurze ;) u jednej z naszych forumowiczek jest szczeniak podobny do owczarka który bardzo fajnie i syzbko się uczy, może kundelek?

Posted

[quote name='margo106']Hej!
Ja tez jestem tutaj nowa i mam pytanko którą rasę lepiej wybrać pekińczyk czy jamnik? Z doświadczenia wiem że jamniki to bardzo sympatyczne pieski ale nie wiem jak z pekińczykami bo czytałam że potrafią być wredne i nieufne.

A ja właśnie słyszałam, że jamniki są z lekka wredne itp...
A pekińczyka znam (niestety pseudo :placz:) i fajny psiak. Myśle, ze możnaby go duzo nauczyć (sztuczki itp.), ale jego właściciela niestety nie pali się do tego :shake:

Witam wszystkich.

Napisz może czy ma to być pies duży, ile jesteś w stanie na niego wydać, ile będzie zostawał sam, ile jesteś w stanie poświecić na spacery i pielęgnacje...
Napisz, coś o innych domownika itp.

Im więcej informacji tym lepiej ;)

Posted

jamnik a pekinczyk to jak ogien i woda.Przede wszystkim jamnik potrzebuje duzo ruchu i zajecia. Z tego co sie orientuje to pekiny to raczej domatorzy.Nie ma psow "wrednych"(!),moga byc tylko zle ulozone/wychowane,niezsocjalizowane itp ;) Nie uczlowieczajcie psow :eviltong:

Posted

[quote name='wiska']jamnik a pekinczyk to jak ogien i woda.Przede wszystkim jamnik potrzebuje duzo ruchu i zajecia. Z tego co sie orientuje to pekiny to raczej domatorzy.Nie ma psow "wrednych"(!),moga byc tylko zle ulozone/wychowane,niezsocjalizowane itp ;) Nie uczlowieczajcie psow :eviltong:[/QUOTE]

są wredne, są ;)

Posted

Margo106-miałam kiedyś jamnika gładkowłosego.Był rzeczywiscie bardzo sympatyczny-nawet do późnej starości uwielbiał zabawę, szczególnie aportowanie. Niesłychanie żywotny, zawsze chętny do spacerów (tylko zimna nie lubił więc w mrozy wychodził w ubranku), bardzo wytrzymały psiak. Z minusów to -instynkt niszczyciela, zostawiony sam w domu demolował, gryzł, posikiwał; uwielbiał kopać doły zawsze i wszędzie; dość wcześnie zaczął mieć problemy z kręgosłupem więc trzeba było znosić i wnosić go po schodach; był dość niezależny i niepokorny (ale to może cały urok jamnika?); trzeba pilnować restrykcyjnie diety, jamnior nie może być zbyt guby bo kręgosłup siada. Dożył ok. 20 lat, może nie w całkowitym zdrowiu ale jednak. Jamniki to pieski myśliwskie, potrzebują więc dużo zajęć, ponoć (nie wiem czy to prawda?) jamiki długowłose są nieco spokojniejsze.
Pekińczyka znam jednego- spokojny, bardzo reprezentacyjny psiak, wpatrzony w swojego pana, niestety jak właściciel mówi piesek ma duże problemy ze zgryzem

Posted

[quote name='banishtel']Witam wszystkich.

Inteligentny psiak nie jest łatwy w tresurze, bo potrafi doskonale wykorzystać braki w wiedzy właściciela :diabloti:
Niestety nie mogę nic doradzić, napisz jakiej wielkosci ma być pies, o jakiej sierści, czy będzie mieszkał z dziećmi, ile możesz mu zapewnić ruchu etc.

Posted

Tinka naprawde to zalezy od wlasciwej socjalizacji ;) jest to jeden z tych strasznych rasowych mitow. A wzielo sie z tego,ze jamniki byly baaardzo popularne a poniewaz sa to w miare trudne do ulozenia(duzy poped mysliwski no i potrzebuja ona zajecia/pracy) psy to bylo swego czasu pelno niewyzytych,agresywnych przedstawicieli tej rasy.Dlatego tez nalezy starannie wybrac hodowle itp
to tak jak kazdy rotek jest agresywny :evil_lol::razz:

Posted

[quote name='wiska']Tinka naprawde to zalezy od wlasciwej socjalizacji ;) jest to jeden z tych strasznych rasowych mitow. A wzielo sie z tego,ze jamniki byly baaardzo popularne a poniewaz sa to w miare trudne do ulozenia(duzy poped mysliwski no i potrzebuja ona zajecia/pracy) psy to bylo swego czasu pelno niewyzytych,agresywnych przedstawicieli tej rasy.Dlatego tez nalezy starannie wybrac hodowle itp
to tak jak kazdy rotek jest agresywny :evil_lol::razz:

ee, ja mówię o ogóle psów :razz: to jest cecha charakteru a nie socjalizacja...

Posted

ej to ja chyba za malo psow znam....bo nie znam wrednego psa.I nie mowie tego zlosliwie! na serio nie spotkalam nigdy wrednego psa.....wrednego wlasciciela owszem :diabloti:

Posted

[quote name='wiska']ej to ja chyba za malo psow znam....bo nie znam wrednego psa.I nie mowie tego zlosliwie! na serio nie spotkalam nigdy wrednego psa.....wrednego wlasciciela owszem :diabloti:[/QUOTE]

ja znam, mam tu nawet takiego jednego w pokoju :evil_lol:

Posted

[quote name='Bzikowa']Ja też jednego takiego kojarzę... biały jest, zdaje się :hmmmm: i właśnie leży na mojej osobistej poduszce :evil_lol:[/QUOTE]

jego osobistej poduszce, jego:diabloti:

Posted

[quote name='margo106']teraz to już naprawdę nie wiem którego wybrać :sad: może napiszcie mi coś więcej o jamnikach i pekińczykach? Z góry dziękuję;)[/quote]

Z pekińczykami nie mam zbyt wiele styczności, ale jamnika miałam ;)
Jamniki wbrew pozorom nie są to słodkie, długie kanapowce, które cały dzień spędzą na spaniu, one są bardzo aktywne, nos mają wiecznie w trawie, myśliwce więc kochają pogonić zwierzątka (wyprawy do lasu? tylko jak masz psa 100% odwoływanego, bo inaczej piesek szybko ci zniknie z pola widzenia :evil_lol:). Są dość trudne do wychowania mimo swojej postury, mają mocny charakter, są uparte jak diabli :cool3: jak sobie coś wymyślą to koniec, do tego mają super skuteczną broń, oczy :loveu: bo kto oprze się takim wielkim wywalonym na wierzch oczkom? nikt, no i tu się pojawia problem bo dużo osób nabiera się na to i na ich niewinność, właściciele nie są konsekwentni a później pieski robią straszne rzeczy, od demolki mieszkania (moje 3 psy razem nie zjadły tyle co zjadł jamnik :mad:), albo agresja bo to tez dość spotykane u jamniorków. Generalnie nie polecam jamnika jako 1 psa, wręcz odradzam! Jamniki są niesamowite, wielki pies w małym ciele, są odważne (nie mówię tu o jamnikach z pseudo hodowli itd.), potrafią wystartować do psa 60 razy cięższego od nich :evil_lol: są zacięte, biją się do upadłego (taka inna forma amstafa :eviltong:). Co do aktywności to tak jak pisałam, mają mnóstwo energii (dla mojego 4 km spacerku to było nic), na pewno rundka w około bloku im nie wystarczy, taki znudzony psiak szybko sobie znajdzie inne rozrywki jak. demolka w domu :razz:. Z pielęgnacja nie ma dużo problemów, oczywiście długowłosy jamnik wymaga więcej zabiegów niż krótkowłosy, ale nie jest to bardzo czasochłonne. To towarzyskie psiaki, wygrzewanie się pod kołderką jak najbardziej leży w ich naturze, ale nie są to takie typowe pieszczochy, zawsze czujne, uszy mają zawsze w ruchu :evil_lol: Dużo zależy od wychowania, ale znam ogromną ilość jamników, zepsutych jamników, gdzie właściciele mówią że kochają swoje psy ale życie z nimi to udręka dla nich, po tym doskonale widać że jamnik to nie tylko mały piesek z śmiesznymi uszami i krótkimi łapami, przede wszystkim to pies myśliwski, hodowany do określonego celu i mimo tego ze już mało który pies nadal pracuje w swym "zawodzie" to nie wolno zapominać jakim psem był jamnik, jakim psem jest jamnik, bo później mogą być nie miłe sytuacje. Jamnik jest problematycznym psem, trzeba wiedzieć jak z nim postępować, co wcale nie jest proste ;)

Posted

Wiem co te małe potworki potrafią:evil_lol: bo sama miałam jednego ogólnie to mój był bardzo spokojny jak na jamnika i wystarczało mu ciepłe łóżeczko i miska jedzonka nawet za bardzo nie lubił spacerów ale teraz się zastanawiam czy wziąć jamnika czy pekińczyka bo to też piękne zwierzątko tylko boję się żeby nie był jakiś wredny bo kolega miał pekina który przez 4 lata był milutki słodziutki a potem bez powodu pogryzł jego córeczkę:-(