Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bokserka tż-ta  była oazą spokoju i przy dziecku wchodziła w tryb niańki, ale nie każdy taki będzie. Oni wybierali najbardziej śpiochowatego szczeniaka z miotu i sunia okazała się naprawdę do rany przyłóż. Ale większość bokserów zawsze zostaje głupawymi szczeniakami, które wszystko i wszystkich pacają łapami, w tym dzieci :>

A layla2015 jeszcze zatęskni za jajecznicą bez psich kłaków :D

• Upvote 1
Posted

Witajcie :)

Nie wyobrażamy sobie domu bez psa, kiedy nasza bardzo już wiekowa sunia odejdzie, chcielibyśmy zakupić pieska (suczkę dokładnie) małej rasy (wiem, brzmi cynicznie, jeden pies żyje, a kolejnego planują, ale... wolę rozpatrzyć różne kwestie zawczasu).

W moim przypadku problem z wyborem rasy polega na obecności innych zwierząt trzymanych w trybie wolnowybiegowym. Kanarki sporadycznie są zamykane na noc, świnki również na noc są zamykane tylko niskim, metalowym płotkiem na wydzielonej części mojego pokoju. Pies na stałe nie mieszkałby ze zwierzakami w jednym pomieszczeniu, jednak codzienny kontakt byłby nieunikniony.

Jakie małe rasy są polecane do innych zwierząt? Myślałam o np. maltańczyku, ale nie wiem, czy ta rasa by się sprawdziła przy zwierzyńcu. Odpada jack rusell terier (za żywotny, rodzice nie mają już siły, a ja czasu na takiego energetyczniaka, zresztą obawiałabym się o życie zwierząt), chihuahua (czytałam, że te pieski to indywidualiści i obecność innych zwierząt mogą postrzegać jako zagrożenie, a ja wolę nie narażać świnek na kiełki małego bojownika), shi tzu też odpada (nie podoba się mi). York raczej też nie (jak z shi tzu).

Dotąd zawsze mieliśmy kundelki średniej wielkości ("do kolana") i nie było problemu ze współżyciem między psami a resztą zwierzyńca. Wiem na 100%, że piesek musiałby być jak najmłodszy, bo taki najlepiej się socjalizuje z innymi zwierzakami (np. moje świnie nie boją się obecnej suni, która się ze świnką wychowała od 4 mies. życia, ale suczka mojej siostry, dwuletnia kundelka ze schroniska, będąc w odwiedzinach miała wyraźną ochotę na zabawę, władowała się świnkom na wybieg już zamknięty i je przeraziła, tudzież zdemolowała domek).

Będę wdzięczna za porady :)

Posted

Pimpa, tak jak piszesz, maluchy świetnie się socjalizują z innymi domownikami i w głównej mierze to, czy się dogadają, zależy od Ciebie ;) Jeśli pokażesz szczeniakowi, że "tego się nie zjada", to zjadać świnek nie powinien ;)

Ale mimo wszystko każda rasa ma predyspozycje, dlatego skreśliłabym terriery, bo może być ciężko je oduczyć ścigania (mój westie dobrze dogaduje się z królikiem, ale jak uszaty zacznie uciekać, to nie ma szans, żeby go kawałek nie pogonił...).

Proponowałabym coś z grupy ozdobnych - np. bichon frise, cavalier, hawańczyk, pudel, albo wspomniany przez Ciebie maltańczyk :)

Posted

Dzięki za odpowiedź :) Odpada pudel (nie przepadam), bischon (naprawdę niefajne doświadczenie z egzemplarzem krewnych), hawańczyk trochę za bardzo "jak shi tzu". Cavalier - hmm, może ;) Albo maltańczyk :)

Posted

Witajcie :)

Nie wyobrażamy sobie domu bez psa, kiedy nasza bardzo już wiekowa sunia odejdzie, chcielibyśmy zakupić pieska (suczkę dokładnie) małej rasy (wiem, brzmi cynicznie, jeden pies żyje, a kolejnego planują, ale... wolę rozpatrzyć różne kwestie zawczasu).

W moim przypadku problem z wyborem rasy polega na obecności innych zwierząt trzymanych w trybie wolnowybiegowym. Kanarki sporadycznie są zamykane na noc, świnki również na noc są zamykane tylko niskim, metalowym płotkiem na wydzielonej części mojego pokoju. Pies na stałe nie mieszkałby ze zwierzakami w jednym pomieszczeniu, jednak codzienny kontakt byłby nieunikniony.

Jakie małe rasy są polecane do innych zwierząt? Myślałam o np. maltańczyku, ale nie wiem, czy ta rasa by się sprawdziła przy zwierzyńcu. Odpada jack rusell terier (za żywotny, rodzice nie mają już siły, a ja czasu na takiego energetyczniaka, zresztą obawiałabym się o życie zwierząt), chihuahua (czytałam, że te pieski to indywidualiści i obecność innych zwierząt mogą postrzegać jako zagrożenie, a ja wolę nie narażać świnek na kiełki małego bojownika), shi tzu też odpada (nie podoba się mi). York raczej też nie (jak z shi tzu).

Dotąd zawsze mieliśmy kundelki średniej wielkości ("do kolana") i nie było problemu ze współżyciem między psami a resztą zwierzyńca. Wiem na 100%, że piesek musiałby być jak najmłodszy, bo taki najlepiej się socjalizuje z innymi zwierzakami (np. moje świnie nie boją się obecnej suni, która się ze świnką wychowała od 4 mies. życia, ale suczka mojej siostry, dwuletnia kundelka ze schroniska, będąc w odwiedzinach miała wyraźną ochotę na zabawę, władowała się świnkom na wybieg już zamknięty i je przeraziła, tudzież zdemolowała domek).

Będę wdzięczna za porady :)

ile kasy jestescie w stanie przeznaczyc na szczeniaka? maltanczyki to dosc droga rasa, male szanse na to ze znajdziecie szczeniaka ponizej 2000 zl, ceny ksztaltuja sie na poziomie 2500-3000 zl. podobnie zreszta jest z innymi ozdobnymi rasami np z coton de tulear (uwielbiam ta rase, poznalam kilka osobnikow i to wyjatkowo lagodne psiaczki, bardzo towarzyskie, wesole, zaden nie mial problemow z agresja czy zazdroscia, wszystkie kochaly dzieci i inne psy a ich wlasciciele nie mieli doswiadczenia w wychowywaniu zwierzat)

fajna opcja bylby tez cavalier, a z bardziej plaskomordych- gryfonik (kilka odmian jest; tez poznalam same przyjacielskie egzemplarze)

• 2 months later...
Posted

Jak już zostało powiedziane - każdy pies uczony od małego dogada się z innymi zwierzakami.

Mi tutaj pasuje caviś, delikatny, przyjacielski i elastyczny jeśli chodzi o ilość ruchu. Dla rodziców nie będzie uciążliwy, na pewno nie w takim stopniu co wspomniany JRT

Posted

A jakiego psa byście mi polecili? Nareszcie jestem po przeprowadzce i mogę powiększyć rodzinę o psa :) Psiak pojawi się nie wcześniej niż na wiosnę. Mamy kilka ras na oku, ale może podpowiecie jeszcze inne warte uwagi w naszej sytuacji ;)

1. Mieszkamy w bloku, więc wolałabym, żeby pies nie był zbyt szczekliwy.

2. Mamy dorosłą kotkę rasy maine coon (to duże koty, średnioaktywne).

3. Nie będzie to nasz pierwszy pies- ja miałam wcześniej husky i małego kundelka, mój M. miał 2 małe kundelki.

4. Fajnie by było jakby był duży, choć nie jest to warunek konieczny ;)

5. Średnioaktywny- czyli nie super pracuś jak border collie, ale też nie leniuszek, który po 10 minutach spaceru będzie chciał już wracać do domu :P

Posted

Blok - które piętro, winda ?
Dlaczego nie chcesz powtórki z husky ?
Pies dla samego posiadania, czy myślisz o robieniu z nim czegoś ?
Preferowany włos ?

4 piętro, bez windy.

Husky jest zbyt aktywny ;)

Pies dla samego posiadania, może ewentualnie wystawy ;)

Włos obojętnie.

Posted

Czwarte piętro bez windy, więc odpadają molosy. A szkoda, bo nie są aż tak aktywne, poza okresem szczenięcym i lubią jednakowo dłuższy spacer, jak i leniuchowanie. Czyli II grupa, raczej nie. Myśliwskie nie, bo jednak wymagają dużo ruchu. 

A z I, np.: biały szwajcar ? Można wybrać włos, długi lub krótki i oczywiście wybrać z miotu największego lenia. Collie długowłosy, bo krótkowłose zachowały chęć do sportowego życia. 

Fajne są duże pudle, bulteriery, shar peie - od paru lat de mode, więc rasa znacznie się poprawiła.

Z psów mniejszych kromfohrlander, mops i większość ozdóbek.  

Posted

Biały owczarek szwajcarski i shar pei są na mojej liście :P

Collie i pudel nie podobają się narzeczonemu.

Szkoda z tymi molosami, bo np. Cane Corso nam obojgu się podoba z wyglądu i z charakteru. Berneńczyki też są cudowne... Tylko szkoda, że tak krótko żyją.

Myśleliśmy też o owczarku niemieckim, ale boję się szczekliwości- sporo osób mówi, że ONki dużo szczekają, a nie chcę konfliktów z sąsiadami (mieszkam w cichym i spokojnym bloku).

Labradory jeszcze uwielbiam, ale narzeczony mówi że raczej wolałby innego, choć nie wyklucza labka bo w sumie są ok :P

Zastanawiamy się też nad akitą inu ;) Spokojniejsza niż husky, podobno nie szczeka bez wyraźnej przyczyny.

A z małych bardzo nam się podobają buldogi francuskie ;)

Posted

Czwarte piętro bez windy, więc odpadają molosy. A szkoda, bo nie są aż tak aktywne, poza okresem szczenięcym i lubią jednakowo dłuższy spacer, jak i leniuchowanie. Czyli II grupa, raczej nie. Myśliwskie nie, bo jednak wymagają dużo ruchu. 

A z I, np.: biały szwajcar ? Można wybrać włos, długi lub krótki i oczywiście wybrać z miotu największego lenia. Collie długowłosy, bo krótkowłose zachowały chęć do sportowego życia. 

Fajne są duże pudle, bulteriery, shar peie - od paru lat de mode, więc rasa znacznie się poprawiła.

Z psów mniejszych kromfohrlander, mops i większość ozdóbek.  

BOS mniej aktywny niż Husky? 

Jak one w mieszkaniu? Mają tendencje do niszczenia?

Szczekliwe?

Naprawdę widoczne są różnice pomiędzy collie długie a smooth?

Posted

BOS mniej aktywny niż Husky? Jak one w mieszkaniu? Mają tendencje do niszczenia?
Szczekliwe? Naprawdę widoczne są różnice pomiędzy collie długie a smooth?

http://laskornas.pl/onas.htmlOczywiście tak jak pisałam, należy szczenięta nie brać po rodzicach z IPO, tylko po zwykłych wystawówkach. Hodowca wybierze najbardziej leniwego z miotu i da się z nim żyć. Można go zmęczyć aportowaniem, śladami, zabawą w szukanie czegoś, więc tak długie spacery jak u zaprzęgowych nie są potrzebne.

Co do owczarków szkockich,tak. Krótkowłose lepiej pasą, są lepsze w agility, długowłose to praktycznie już ozdóbki.
Posted

Ja mam BOSa 18 miesięcznego i nie jest to hiperaktywny pies. Owszem potrzebuje trochę ruchu, ze mną np. chodzi biegać czy na rower (ciągnąć nie za bardzo lubi ;p) Można ją zmęczyć frisbee czy inna zabawa i nie potrzebuje codziennie przebiegniecia nastu kilometrów żeby nie szaleć w domu. Choć gdzieś do 10-12 miesiąca dawała nam czasem w domu popalić i jakby często zostawała w domu to nie wiem czy by niczego nie zniszczyła, ale to cecha osobnicza raczej.

Posted

Ja mam BOSa 18 miesięcznego i nie jest to hiperaktywny pies. Owszem potrzebuje trochę ruchu, ze mną np. chodzi biegać czy na rower (ciągnąć nie za bardzo lubi ;p) Można ją zmęczyć frisbee czy inna zabawa i nie potrzebuje codziennie przebiegniecia nastu kilometrów żeby nie szaleć w domu. Choć gdzieś do 10-12 miesiąca dawała nam czasem w domu popalić i jakby często zostawała w domu to nie wiem czy by niczego nie zniszczyła, ale to cecha osobnicza raczej.

Myślisz że dorosłemu psu w "gorszy" dzień godzina spaceru normalnego wystarczy?

Posted

Bos wystawowy mniej aktywny niż c.smooth? A Bos vs collie długi?

Nie znam polskich krótkowłosych collie - w Niemczech hodowle są głównie nastawione na agi lub pasterstwo, więc raczej mają większe wymagania związane z ruchem.
Myślę, że mniej ruchu potrzebuje collie długowłosy, ale ma większy problem z psychiką i więcej czasu trzeba użyć na pielęgnacje futra - to dziś typowa wystawówka, a BOS jest psem bardziej wszechstronnym.

Wszystko zależy co się robi, w godzinę pracując z freesbee jesteś w stanie psa wykończyć, 40 minut z toaletą i krótkim śladem też psa wykończy. W treningu agility pies ma 6-10 przebiegów każdy krócej niż minuta i też wracając do domu zasypia, choć oczywiście można tez z nim iść po treningu na 15 km spacer. Można psa zmęczyć w domu sztuczkami, nie czas wysiłku się liczy, a jego jakość.
No i oczywiście szczeniak i młody pies potrzebuje więcej ruchu niż pies dorosły.
Posted

Myślisz że dorosłemu psu w "gorszy" dzień godzina spaceru normalnego wystarczy?

Tak, myślę, że spokojnie wystarczy. Te psy lubią ruch, ale potrafią też czasem zadowolić się mniejszą ilością. Ja mieszkam w domku z dużym ogrodem, a teraz moja ma cieczkę i ograniczone spacery bo latają za nami stada psów i zamiast tego bawimy się w frisbee, mini agility czy ćwiczymy posłuszeństwo i spokojnie wytrzymuje, jest czasem niespokojna, ale to dlatego, że czuje psy, a ona musi siedzieć w domu ;p