Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moze border terrier, mialam okazje poznac jednego z tych psow, wesoly, przyjacielski, czasami sie postawi do psa jak to terier ale dobrze socjalizowany jest pozytywnie nastawiony, odwazny, oddany, ciepliwy, uparty i niezmordowany. Jedna ze zdrowszych ras

Poczytałam trochę i totalnie nie pasuje taki pies dla mnie ;)

Ogólnie poczytałam i pewnie kiedyś tam, jakiegoś psiaka się przygarnie z schronu czy najlepiej DT.

Marta, ty wiesz, że ja polecę Ci ONka ;)

Posted

wyjątkiem są psy o bardzo długiej sierści, np Briardy, owczarki francuskie z tym, że one znowu się szybko filcują jak się nie czesze futra regularnie.... także cos za coś.. a tak to praktycznie wszystko co się nie filcuje to sie sypie więc to jest tak naprawdę nieodłączny element posiadania psa. Prawie każdego. 

Posted

Nadira- właśnie koleżanka polecała mi tą rasę. Z wyglądu- super. Ale nie jestem pewna czy to rasa uznana przez FCI (a z pobieżnych, szybkich informacji chyba nie, aczkolwiek nie wczytywałam się), co trochę mnie zniechęca- chciałam "pobawić się" w wystawy ;) Ale dzięki za propozycję :)

Posted

Nadira- właśnie koleżanka polecała mi tą rasę. Z wyglądu- super. Ale nie jestem pewna czy to rasa uznana przez FCI (a z pobieżnych, szybkich informacji chyba nie, aczkolwiek nie wczytywałam się), co trochę mnie zniechęca- chciałam "pobawić się" w wystawy ;) Ale dzięki za propozycję :)

staroniemieckie nie są uznawane w FCI.

no to trochę kicha... jak z ONkiem chcesz zaszaleć na wystawach to z użytkiem masz małe szanse coś ugrać...

także musiałabyś celować w dobrego eksteriera... jest to wykonalne, ale musisz trochę poszukać... i tak jest z ONami i z DONami. No i dość duża stawka jest na wystawach...

Posted

staroniemieckie nie są uznawane w FCI.
no to trochę kicha... jak z ONkiem chcesz zaszaleć na wystawach to z użytkiem masz małe szanse coś ugrać...
także musiałabyś celować w dobrego eksteriera... jest to wykonalne, ale musisz trochę poszukać... i tak jest z ONami i z DONami. No i dość duża stawka jest na wystawach...

Nie no wygrywać to ja nie muszę :) Bardziej mi zależy na względnie prostym zadzie, wystawy to tak bardziej amatorsko, dla rozrywki :) I dla atmosfery :) Nawet ostatnie miejsca mnie zadowolą, jeśli psiak będzie wyglądał ok :)
  • 3 weeks later...
Posted

Podczytywałam sobie ten wątek po cichu licząc na to, że znajdę tu coś dla siebie, ale ciągle nie jestem pewna. Więc też się zgłaszam po pomoc.

-

Szukam psa małego/średniego (takiego żebym w razie jakiegoś problemu mogła podnieść, przenieść). Aktywność miałby zapewnioną dość przeciętną: codziennie jeden dłuższy spacer 1h-1,5h. Choć mogłyby się zdarzyć dni kiedy owy spacer skróciłby się do 30 min (tak raz na tydzień, dwa tygodnie)

Dodatkowo chciałabym urozmaicać to wspólną jazdą na rolkach, rowerze- z tym że w rozsądnym tempie i niespecjalnie długich dystansach ;)

Dotychczas miałam tylko jednego psa i to w dzieciństwie, więc wolałabym psa o uległym temperamencie i takiego trochę will to please. Ważne jest dla mnie również to żeby nie miał problemu z dogadywaniem się z innymi zwierzętami (w domu mam gryzonie- świnki morskie). 

Chciałabym też coś robić z psem agility, frisbee, obi... Jeszcze zobaczymy w praniu w zależności od tego co mi i psu by pasowało ;) Ale chciałabym właśnie pracować z psiakiem.

Pieska co prawda planuję przygarnąć dopiero za rok, ale fajnie byłoby się już trochę przygotować :)

Posted

Pasuje mi tutaj pudel albo sheltie ;) Ewentualnie cavalier, ale raczej odpada wtedy bieganie przy rowerze.

Przez takie właśnie stereotypy cierpią rasy. Cavalier traktowany jak normalny pies, a nie maskotka jak najbardziej nadaje się do przejażdżek rowerowych: oczywiście z głową i umiarem. Najbardziej na takim myśleniu ucierpiały yorki, gdzie nikt nie pamięta o drugim członie ich nazwy czyli terier. I to terier z krwi i kości, nie tak dawno jeszcze pracujący...żal...
Posted

Faustus, znam osobiście tylko 1 cavaliera - jest to fajny, aktywny pies, ale wydawał mi się za delikatny na rowerowe wyprawy, dlatego napisałam "raczej" ;)

Posted

Faustus, znam osobiście tylko 1 cavaliera - jest to fajny, aktywny pies, ale wydawał mi się za delikatny na rowerowe wyprawy, dlatego napisałam "raczej" ;)

Ja znam kilka. Większość traktowana na zasadzie na rączki, kolanka i spacerek koło bloku bo się zmęczy.
Za to dwa są "tyrane" spacery po parę godzin dziennie (właścicielki na emeryturze już, mają czas ale lubią aktywność) właśnie rower i biegi. Oprócz tego normalne treningi z posłuszeństwa. I...to zupełnie inne psy są. Począwszy od kondycji fizycznej, a na psychice skończywszy.
Posted

Dziękuję za odpowiedzi. Cavisia raczej nie biorę pod uwagę ze względu na jego chorowitość. No i krótkie pyszczki raczej mi się nie podobają.

A jeśli chodzi o pudla i szetlanda, to właśnie o nich głównie myślałam :D
Tylko czy obie rasy nie mają tendencji do szczekliwości? I czy uważacie że pudel miniaturka dałby radę biec przy rowerku czy może raczej powinnam celować w średniaka?

+czy ktoś miał/ma kt z tych psów i chciałby coś więcej o nich opowiedzieć? :)