shin Posted March 19, 2015 Posted March 19, 2015 Nieeeee, błagam, tylko nie corgi! Moja lepsza połówka uwielbia corgi (i się nie dziwie), a ja z corgi bym chyba ze śmiechu umarł i by mnie te kozy zjadły i po co to komu XD Za pomysł z entlebucherem to chciałbym oficjalnie i przy wszystkich palnąć się w łeb. Obecnie mam Dużego Szwajcara i nie wiem jakim cudem nie wpadłem na to, że przecież poza szwajcarem i bernem są jeszcze entle i appki... a kilka znam osobiście... Cao piekne, jak wszystkie wielkie psiska... ale z moim Drago oboje mamy uszkodzone kręgosłupy i jak widzę po dłuższym spacerze, że pies ma dość, a jeszcze mi odmówi wejścia do samochodu po wycieczce do lasu i trzeba go podnieść, to już ja to widzę, jak ja takiego cao w podeszłym wieku do wozu ładuję bo oto właśnie jakaś sytuacja nagła i psa trzeba na cito do weta... ehh... ni da rady. Całe życie człowiek kochał duże psy, im większe i bardziej faflasto-molosowate, tym lepiej, a tu taki zonk... Cattle dog chyba nie do końca spełniłby oczekiwania, tak na szybko czytając to widzę, że pracuje raczej bezszczekliwie i ma tendencję do zaganiania, to bałbym się, czy kóz nie będzie za ostro traktować :/ Sznaucer nie przyszedł mi do głowy w ogóle (kolejna rasa, którą znam z mniej więcej autopsji, a jakoś zupełnie nie pomyślałem...), ale to ciekawy pomysł. Musiałbym dowiedzieć się więcej o trymowaniu, czy szczotka jak do podszerstka szwajcara by się sprawdziła w tym wypadku. Dziękuję za pomysły~ Quote
Daredevil Posted March 19, 2015 Posted March 19, 2015 terier irlandzki + drób... hehehehe słaby pomysł. 1 Quote
a_niusia Posted March 19, 2015 Posted March 19, 2015 a ja to bym na waszym miejscu kupila catahoula leopard doga. Quote
shin Posted March 19, 2015 Posted March 19, 2015 Pomysł ciekawy, ale raczej dla pasjonata rasy :) Quote
Lux Posted March 20, 2015 Posted March 20, 2015 A ja bym proponowała rasę, która jest moim niesoełnionym marzeniem - manchester terier. Pies niewielki, przyjazny do rodziny i dzieci, nieufny do obcych, czujny, żywiołowy, łatwy w szkoleniu i z dużą tolerancją do innych zwierząt:) moim zdaniem manchester to rasa idealna, nie mogę wyjść z podziwu że tak mało popularna... Ja oczywiscie znam rase tylko z tego co o niej przeczytałam, ale moze sa jacys posiadacze na forum:) Quote
dog193 Posted March 20, 2015 Posted March 20, 2015 Ludzie, co wy macie z tymi terierami? :) nie widzę teriera w takich warunkach, żadnego ;) Quote
a_niusia Posted March 20, 2015 Posted March 20, 2015 kurde ja tez nie. ja widze podworkowca catahoule. one sa przekozacie:) Quote
puchu Posted March 21, 2015 Posted March 21, 2015 Terrier i drób to średni pomysł ;) Cattla też nie chcesz ;) Inteligentny przydupas z wdziękiem czołgu. A coś z północnych pastuchów? Lapinporokoira? Quote
nadira Posted March 22, 2015 Posted March 22, 2015 Widzę, że kolejna osoba marzy o chodskim psie, ale jeszcze o tym nie wie ;) Chodskie nie są duże, do 26kg, świetnie nadają się do stróżowania (podobno), dobrze znoszą różne warunki atmosferyczne, nie są nadmiernie szczekliwe (mój nie szczeka prawie wcale), wg.wielu osób budzą respekt, bo nie wyglądają zbyt przyjaźnie (czego kompletnie nie rozumiem) Quote
Daredevil Posted March 22, 2015 Posted March 22, 2015 nadira budzą respekt bo są... czarne !! ^^ Quote
nadira Posted March 22, 2015 Posted March 22, 2015 Też tak podejrzewam :) ostatnio pewna pani stwierdziła, że mój pies wygląda demonicznie :D 1 Quote
Margo3011 Posted March 22, 2015 Posted March 22, 2015 Cos w tym jest ,moja znajoma ,ktora od bardzo dawna lat pracuje w schronisku powiedziala ,ze czarne psy czekaja najdluzej na adopcje ( nie fair) :( Quote
evel Posted March 22, 2015 Posted March 22, 2015 Cos w tym jest ,moja znajoma ,ktora od bardzo dawna lat pracuje w schronisku powiedziala ,ze czarne psy czekaja najdluzej na adopcje ( nie fair) :( Co mnie zawsze dziwi, bo nie ma nic piękniejszego od czarnego psa, wystarczy go tylko doprowadzić do porządku pod względem zdrowotnym i higienicznym, czarna zadbana sierść lśni w słońcu chyba jak żadna inna ;) 1 Quote
gryf80 Posted March 22, 2015 Posted March 22, 2015 oj dziewczyny,przeciez wiadomo że czarne to złe na pewno. Quote
Kocurkotka Posted March 22, 2015 Posted March 22, 2015 a nie daj boże czarne podniebienie i dziąsła ;) Quote
Guest Lotty Posted March 22, 2015 Posted March 22, 2015 Co mnie zawsze dziwi, bo nie ma nic piękniejszego od czarnego psa, wystarczy go tylko doprowadzić do porządku pod względem zdrowotnym i higienicznym, czarna zadbana sierść lśni w słońcu chyba jak żadna inna ;) Evel, witaj w klubie wielbicielek czarnych psów :-) Quote
shin Posted March 23, 2015 Posted March 23, 2015 ...noooo to wygląda na to, że mam misję dziejową przekonania drugiej połówki, że nie jest nam potrzebny corgi, a kruczoczarny Czech <3 1 Quote
Brezyl Posted March 24, 2015 Posted March 24, 2015 Cattla też nie chcesz ;) Inteligentny przydupas z wdziękiem czołgu. Rewelacyjny opis rasy :) Quote
Miawko Posted March 24, 2015 Posted March 24, 2015 A ja bym tendencyjnie zaproponowała Akitę. Specjalizacja w stróżowaniu. Nie szczeka, chyba że coś się nietypowego dzieje, np. ktoś się kręci przy płocie. Waga do ok. 40 kg (piszę o japońskiej). Nie ucieka. Swoich kocha, do obcych nieufny. Wrażenie robi - mój uroczy białas nawet na smyczy ludzi onieśmiela ;) Jedyny potencjalny problem, to żyłka myśliwska, ale zwierząt, które już mieszkają na jego terenie, nie powinien tykać. :) Quote
KapustaPusta Posted March 24, 2015 Posted March 24, 2015 Akity nie uciekają? Myślałam że większość pierwotniaków ma tendencje. I podobno nie lubi innych psów. Prawda to? Quote
Miawko Posted March 24, 2015 Posted March 24, 2015 Nie lubi innych psów - raczej zawsze musi pokazać, że on tu najważniejszy :) Akita nie ma tendencji do uciekania, to jest pies stróżujący i trzyma się swojego terenu. Ma za to tendencje do polowania, więc trzeba to brać pod uwagę na spacerach, ale pozostawiony na ogrodzonym terenie Akit nie będzie szukał możliwości ucieczki tylko pilnował i czekał na właściciela. Tak na marginesie, to jest pies wymagający kontaktu ze swoimi ludźmi, więc o ile na dworze może mieszkać (podszerstek, gęsta sierść te sprawy :)), to musi mieć zapewniony dostęp do swojej rodziny. Quote
Brezyl Posted March 24, 2015 Posted March 24, 2015 Akity nie uciekają? Myślałam że większość pierwotniaków ma tendencje.I podobno nie lubi innych psów.Akta ma mocno zakorzenioną chęć do obrony terytorium. Są takie, które nie wylecą poza otwartą bramę, ale niech ktoś przekroczy linię graniczną. Może nie być to bezpieczne.Co do psów trzeba pamiętać, że przez długi czas wykorzystywano tą rasę do walk psów, później dodano nawet krwi niektórych ras molosowatych. To pozostało w ich charakterze, mimo, ze konsekwentnie wycofywano z hodowli psy zbyt masywne, wskazujące na dolew krwi ras obcych. należy jednak zawsze pamiętać, że akita psem prostym nie jest i z reguły trzeba włożyć dużo pracy w socjalizację, aby później nie mieć kłopotów. Quote
Recommended Posts