dog193 Posted August 27, 2014 Posted August 27, 2014 Łiii tam, my dzisiaj spędziliśmy 3 godziny w takim lasko-zagajniku. Bilans - 2 przepłoszone bażanty, nikt nie ucierpiał :D Quote
Naklejka Posted August 27, 2014 Posted August 27, 2014 To sobie teraz będę rozkminiała co chcę. Mam co najmniej 3lata na to :eviltong: dog, tak właściwie to czemu foks a nie ON? Czemu mieszkam tak blisko i nie znam Jupika? pff :roll: Quote
dog193 Posted August 27, 2014 Posted August 27, 2014 Bo poznałam bliżej takiego jednego foksa i mi się odmieniło wszystko ;) Teraz w życiu bym nie chciała owczara, jedyne ustępstwo na jakie mogę przystać to collie smooth, jako dodatek do foksów :diabloti: Naklejka napisał(a): Czemu mieszkam tak blisko i nie znam Jupika? pff :roll: No właśnie, czemu? :lol: Zapraszam na spacer :) Quote
Talia Posted August 28, 2014 Posted August 28, 2014 dog193 napisał(a):Łiii tam, my dzisiaj spędziliśmy 3 godziny w takim lasko-zagajniku. Bilans - 2 przepłoszone bażanty, nikt nie ucierpiał :D Złap nam bażanta, bo u nas nie ma :-( Quote
asiak_kasia Posted August 28, 2014 Posted August 28, 2014 Naklejka jak pinczer Ci pasuje to może Manchester Terrier? I prawdę mówiąc widzę Cię z terrierkiem :razz: Quote
Naklejka Posted August 28, 2014 Posted August 28, 2014 Manchester i foks to chyba jedyne terierki, które mi się podobają ;) Chociaż to są dość małe psy. No ale co mi tam szkodzi je bliżej poznać :D Liczę na to, że tak jak dog zakocham się w jakiejś rasie. Jeszcze chodziaki, kelpie, gronki, oziki, holendry. I tak będę miała kundla, bo się jakiś napatoczy tak jak Arni :lol: Quote
asiak_kasia Posted August 28, 2014 Posted August 28, 2014 Naklejka napisał(a):Manchester i foks to chyba jedyne terierki, które mi się podobają ;) Chociaż to są dość małe psy. No ale co mi tam szkodzi je bliżej poznać :D Liczę na to, że tak jak dog zakocham się w jakiejś rasie. Jeszcze chodziaki, kelpie, gronki, oziki, holendry. I tak będę miała kundla, bo się jakiś napatoczy tak jak Arni :lol: :evil_lol: ja w sumie psa z rodowodem planuje od hmm 10lat? :roll: I zawsze jak mam "miejsce" to się trafia jakaś bida, no i zostaje :lol: Quote
Talia Posted August 28, 2014 Posted August 28, 2014 asiak_kasia napisał(a)::evil_lol: ja w sumie psa z rodowodem planuje od hmm 10lat? :roll: I zawsze jak mam "miejsce" to się trafia jakaś bida, no i zostaje :lol: Dlatego zakupu psa się nie planuje w dal, tylko jest okoliczność i bierzesz :D Quote
Naklejka Posted August 28, 2014 Posted August 28, 2014 Ja nie żałuję, że Arniczy został. Mogę z nim ćwiczyć, psuć go, naprawiać to co ze psułam, uczyć się. To głównie ja się uczę nie pies :) U mnie wszystko zależy od skończenia szkoły, znalezienia w miarę dobrej roboty. No i miło byłoby się wyprowadzić, ale kiedy to nastąpi i gdzie ucieknę, to nikt nie wie :lol: Quote
dog193 Posted August 28, 2014 Posted August 28, 2014 Naklejka napisał(a):Manchester i foks to chyba jedyne terierki, które mi się podobają ;) Chociaż to są dość małe psy. No ale co mi tam szkodzi je bliżej poznać :D Liczę na to, że tak jak dog zakocham się w jakiejś rasie. Kiedy się widzimy? :diabloti: Pobawisz się z Jupciem i zobaczysz, że to jedyna opcja :diabloti: Quote
asiak_kasia Posted August 28, 2014 Posted August 28, 2014 dog193 napisał(a):Kiedy się widzimy? :diabloti: Pobawisz się z Jupciem i zobaczysz, że to jedyna opcja :diabloti: Ewa i zapomniałaś o najważniejszym- Foksiki są tanie :eviltong: Quote
dog193 Posted August 28, 2014 Posted August 28, 2014 asiak_kasia napisał(a):Ewa i zapomniałaś o najważniejszym- Foksiki są tanie :eviltong: Oooo, to to! To było moje główne kryterium, haha :evil_lol: Quote
Naklejka Posted August 28, 2014 Posted August 28, 2014 Ewa, uderzę na fejsie do Ciebie, ale popołudniu :P O tani pies, dobrze, dobrze :cool3: Quote
vpassione Posted August 28, 2014 Posted August 28, 2014 Naklejka napisał(a):Manchester i foks to chyba jedyne terierki, które mi się podobają ;) Chociaż to są dość małe psy. No ale co mi tam szkodzi je bliżej poznać :D Liczę na to, że tak jak dog zakocham się w jakiejś rasie. Jeszcze chodziaki, kelpie, gronki, oziki, holendry. Na śląsku trochę gronków jest do poznawania ;) Rasa wpisuje się w Twoje wymagania, jednak trzeba zdawać sobie sprawę, że twardy charakter u długowłosego belga, to nie to samo co twardy charakter u molosa. Dla ludzi, którzy pierwszy raz widzą gronka, jego reakcje mogą wydawać się przesadzone/histeryczne, choć w gruncie rzeczy będzie to zrównoważony egzemplarz. One szybciej robią niż myślą. Wymagają sporo czasu na starcie, zaniedbana socjalizacja może nam o sobie przypominać przez całe życie psa. Nie jest to ciężka rasa (gabarytowo), w suczkach można trafić na całkiem poręczne zwierzątka - przykład moja Brandy, która do sterylki miała 16-17kg i 58cm w kłębie. Quote
beagle-happy Posted August 29, 2014 Posted August 29, 2014 a ja też mówię, że terrierki są super. ja mam jack russel terriera i jest chodzącą kulą energii, a przy tym taki kochany, że na nic bym go nie zamieniła. Quote
beagle-happy Posted August 29, 2014 Posted August 29, 2014 drugi psiak beagle doskonale się dogaduje z terrierkiem :) ale jak nie chcesz beagla to terrierka polecam gorąco ;) Quote
Naklejka Posted August 30, 2014 Posted August 30, 2014 Spotkałam się z Ewą i Jupikiem. Wyszło na to, że mamy z Ewą podobne podejście do psów, podobne wymagania. Na razie wygrał foksterier, sama w to nie wierzę :lol: No Jupi jest zajebisty i tyle :loveu: Quote
dog193 Posted August 30, 2014 Posted August 30, 2014 Polecamy się :cool3: Jupi lubi przekonywać ludzi do terrierów :D Quote
Rinuś Posted August 30, 2014 Posted August 30, 2014 Naklejka Jupi chodzi pijany non stop, nie wierz im :diabloti: Quote
Naklejka Posted August 30, 2014 Posted August 30, 2014 Rinuś napisał(a):Naklejka Jupi chodzi pijany non stop, nie wierz im :diabloti: Pff, to mój też będzie :P Co mam mu żałować, jak będzie chciał, to niech pije :lol: Quote
FredziaFredzia Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 Jupi jest prześwietny! Uwielbiam go za sztywność i uwielbienie alkoholu :D Quote
dance_macabre Posted September 1, 2014 Posted September 1, 2014 (edited) vpassione napisał(a):Na śląsku trochę gronków jest do poznawania ;) Rasa wpisuje się w Twoje wymagania, jednak trzeba zdawać sobie sprawę, że twardy charakter u długowłosego belga, to nie to samo co twardy charakter u molosa. Dla ludzi, którzy pierwszy raz widzą gronka, jego reakcje mogą wydawać się przesadzone/histeryczne, choć w gruncie rzeczy będzie to zrównoważony egzemplarz. One szybciej robią niż myślą. Wymagają sporo czasu na starcie, zaniedbana socjalizacja może nam o sobie przypominać przez całe życie psa. Nie jest to ciężka rasa (gabarytowo), w suczkach można trafić na całkiem poręczne zwierzątka - przykład moja Brandy, która do sterylki miała 16-17kg i 58cm w kłębie. Mówisz o taki startowaniu do psów? Bo mi się ze dwa razy zdarzyło że właśnie widziałam na zawodach jak gron szedł sobie spokojnie i nagle zobaczył psa i już był na dwóch łapach wisząc na smyczy raczej bez przyjaznych zapędów (inne osobniki grona żeby nie było że to jeden egzemplarz). Naklejka ja bym się na ozika do obi nie zdecdowała(a przynajmniej nie show) dla mnie za bardzo ekscytujące się psy i słabo radzą sobie z emocjami. Z kolej bardzo podobał mi się holender i kelp(choć w Polsce mamy egzemplarz bardzo nie radzący sobie z ekscytacją pomimo naprawdę dobrego przewodnika) w tym sporcie. I użytkowe laby będące ostatnio moją fascynacją. Edited September 1, 2014 by dance_macabre Quote
vpassione Posted September 1, 2014 Posted September 1, 2014 dance_macabre napisał(a):Mówisz o taki startowaniu do psów? Bo mi się ze dwa razy zdarzyło że właśnie widziałam na zawodach jak gron szedł sobie spokojnie i nagle zobaczył psa i już był na dwóch łapach wisząc na smyczy raczej bez przyjaznych zapędów (inne osobniki grona żeby nie było że to jeden egzemplarz). Pisałam to ogólnie o specyfice rasy, o szybkości reakcji każdego dnia. Ktoś znienacka pogłaszcze psa, pies rasy X nawet nie spojrzy co go smyra, podczas gdy belg energicznie spojrzy/podskoczy/odskoczy. Jednak przy normalnym psie nie należy tego przypisywać pod strach, dochodzi w tej sytuacji cały wachlarz zachowań, w zależności od tego, jak pies był prowadzony, zakładając, że to zrównoważony belg, po odwróceniu się przodem powinno nastąpić "aha, to Ty". Jeśli pies jest agresywny, atakuje inne psy, to ową szybkość reakcji również wykorzysta w wyszukiwaniu celów do zgładzenia. Widziałam już psy ludzi, którzy biorąc szczeniaka tej rasy mieli pretensje, że właściciele belgów demonizują je, ale kiedy pies dorastał, okazywało się, że jednak ten ktoś sobie nie poradził i ma problemy z psem. Szczeniak jak to szczeniak, lubi ludzi, należy to pielęgnować, bazowanie na tym, że teraz lubi, więc jak będzie miał więcej kontaktów stanie się labradorem - jest błędne, brak kontaktów z obcymi skutkuje psem niedotykalskim/lękliwym. Szczeniak belga który lubi ludzi, a dorastając będzie miał z nimi poprawne kontakty, staje się obojętny na obcych. Quote
Naklejka Posted September 1, 2014 Posted September 1, 2014 Oziki już odpadły. Kelpie raczej też, o holendrach poważnie nie myślę. Belgi zeszły na bardzo bardzo daleki plan, obawiam się, że są jednak zbyt wrażliwe. Vpassione, podobnie reakcje ma Jetsu, w pierwszej chwili zryw, a potem luz. Na razie stanęło na foksiku. Ewentualnie chodsky pes, bo straaasznie mi się podobają. Muszę je lepiej poznać, co będzie trudne, bo ich jest niewiele. Quote
Recommended Posts