Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='asiak_kasia']Kwestie zdrowotne przy sterylce są tak samo in plus jak in minus. I nie ma co piać z zachwytu nad tym zabiegiem, bo owszem ma swoję plusy, ale ma tyleż samo minusów.

Kwestia kopiowania ma walor tylko i wyłacznie estetyczny, ja z tym wcale nie próbuje walczyć. I nie dorabiam cudownych historii ile to pieskowi oszczędza ewentualnych prawdziwych czy wyimaginowanych chorób/kontuzji. Nie w tym, rzecz.

Ból przy kopiowanym uchu jest podobny, albo i mniejszy niz po sterylce, ale kopiowanie zło-sterylka cacy. Ja tu się "czepiam" tylko tego bólu i tej wielkiej krzywdy, która się psu dzieje przy takim zabiegu. Nic ponadto ;)[/QUOTE]

tyle że zasadność bólu przy kopiowaniu, a przy sterylce ma zupełnie inne podłoże i to jest istotne przy dokonywaniu wyboru. kastracja ma swoje plusy i minusy, więc każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie. kopiowanie ma tylko jeden plus i szereg minusów, więc...

Posted

[quote name='motyleqq']tyle że zasadność bólu przy kopiowaniu, a przy sterylce ma zupełnie inne podłoże i to jest istotne przy dokonywaniu wyboru. kastracja ma swoje plusy i minusy, więc każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie. kopiowanie ma tylko jeden plus i szereg minusów, więc...

tzn jakich minusów? poza tym wspomnianym bólem przy zabiegu? :roll:

Posted

moje kochane,temat kopiowanie za lub przeciw jest w innym dziale i moim zdaniem nie ma co zasmiecac watku.
derkingav moze spotkaj sie z najblizym ciebie hodowca pinczera mini

Posted

Witam i proszę o radę :) Chcę kupić chrześniakowi pieska na 2 urodziny...(rodzice się zgodzili) i teraz zastanawiam się jakiej rasy psa najlepiej wybrać. Mieszkają w bloku, mieszkanie ok 54m2. Ja kocham shih tzu więc mogę być nie obiektywny :D Coś poradzicie?

Posted

Co znaczy dla dziecka? Rozumiem to dziecko będzie spacerować z pieskiem, szkolić, karmić, pielęgnować itd? A piesek będzie wymieniał pieluszki temu dziecku? To taka symbioza będzie?

Posted

[quote name='pusiacz']Witam i proszę o radę :) Chcę kupić chrześniakowi pieska na 2 urodziny...(rodzice się zgodzili) i teraz zastanawiam się jakiej rasy psa najlepiej wybrać. Mieszkają w bloku, mieszkanie ok 54m2. Ja kocham shih tzu więc mogę być nie obiektywny :D Coś poradzicie?[/QUOTE]

Pluszowego ;)

Posted

[quote name='pusiacz']Witam i proszę o radę :) Chcę kupić chrześniakowi pieska na 2 urodziny...(rodzice się zgodzili) i teraz zastanawiam się jakiej rasy psa najlepiej wybrać. Mieszkają w bloku, mieszkanie ok 54m2. Ja kocham shih tzu więc mogę być nie obiektywny :D Coś poradzicie?[/QUOTE]

A gdzie takie chrzestne mieszkają, co na "zwykłą" drugą rocznicę urodzin kupują taki drogi prezent w postaci rodowodowego pieska:cool3:?

Posted

[quote name='Lola1357']Kupowanie dziecku w tym wieku jest dla mnie nieodpowiednie. [/QUOTE]

No to wszystko już wiem. Mam nieodpowiedzialnych rodziców bo ja dostałam swojego ukochanego dalmatyńczyka w niespełna 4 lat.
Doświadczyłam największej przyjaźni jaką można otrzymać od psa, nauczyłam się kochać zwierzęta itd., ale osobiście uważam że te 2-4 lata to idealny wiek na psa, nie chodzi mi o szkolenie itp. , ale o to że takie dziecko poznaje świat, zaczyna coś rozumieć i uczy się dobroci do zwierząt, wrażliwości i wielu innych pięknych cech.
Ja jestem wdzięczna swoim rodzicom że kupili mi psa z bajki, o którym marzyłam. Bo to był najpiękniejszy prezent, który kocham całym sercem do dnia dzisiejszego.

Posted

[quote name='kropi124']No to wszystko już wiem. Mam nieodpowiedzialnych rodziców bo ja dostałam swojego ukochanego dalmatyńczyka w niespełna 4 lat.
Doświadczyłam największej przyjaźni jaką można otrzymać od psa, nauczyłam się kochać zwierzęta itd., ale osobiście uważam że te 2-4 lata to idealny wiek na psa, nie chodzi mi o szkolenie itp. , ale o to że takie dziecko poznaje świat, zaczyna coś rozumieć i uczy się dobroci do zwierząt, wrażliwości i wielu innych pięknych cech.
Ja jestem wdzięczna swoim rodzicom że kupili mi psa z bajki, o którym marzyłam. Bo to był najpiękniejszy prezent, który kocham całym sercem do dnia dzisiejszego.[/QUOTE]

Co nie znaczy że w innym wypadku to zadziała, a twoi rodzice mieli farta kupując psa z bajki dziecku, w dodatku dalmatyńczyka ;)

Posted

[quote name='Fauka']Co nie znaczy że w innym wypadku to zadziała, a twoi rodzice mieli farta kupując psa z bajki dziecku, w dodatku dalmatyńczyka ;)[/QUOTE]

Ale i doskonale mi pokazali jak dbać o takie zwierzę. Po mimo mojego kaprysu na właśnie TAKIEGO psa to im bardzo za to dziękuje.
Bo to było może i na spontanie ale im się to udało. Oni mieli spokój w domu z gadaniem o danajczykach, a ja miałam spełnione marzenie:multi:
Uważam że jeśli jest się na siłach to się bierze takiego psa i robi się wszystko co w naszej mocy żeby ten pies był ideałem.

Posted

A ja mam psa od urodzenia i też się tak wychowałam i co z tego? Kupwanie pieska jako prezencik najczęściej okazuje się kaprysem który za jakiś czas wylatuje z domu z powodu "alergii". Najlepiej poczekać aż dzieciak podrośnie i będzie coś rozumiał i ZAADOPTOWAĆ odpowiedniego psa. To bardziej pouczające niż kupowanie 2 latkowi psa.

Posted

2-latek świetnie się będzie rozwijał bez psa. A jak będzie np. taki, jak mój syn, to może mu pies nawet zawadzać w zabawie. Mój syn często odgania psa od siebie, bo potrzebuje dużo miejsca, a pies jest ogromny. Zdecydowanie lepiej dogaduje się z kotem. Najpierw niech rodzice poznają dobrze usposobienie i potrzeby dziecka.

Posted

[quote name='pusiacz']Witam i proszę o radę :) Chcę kupić chrześniakowi pieska na 2 urodziny...(rodzice się zgodzili) i teraz zastanawiam się jakiej rasy psa najlepiej wybrać. Mieszkają w bloku, mieszkanie ok 54m2. Ja kocham shih tzu więc mogę być nie obiektywny :D Coś poradzicie?

Gdzieś ostatnio widziałam ogłoszenie miotu, który mogę w tej sytuacji polecić:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=563885276982510&set=a.555862551118116.1073741852.125984954105880&type=1&theater

Posted

[quote name='kropi124']No to wszystko już wiem. Mam nieodpowiedzialnych rodziców bo ja dostałam swojego ukochanego dalmatyńczyka w niespełna 4 lat.
Ja jestem wdzięczna swoim rodzicom że kupili mi psa z bajki, o którym marzyłam. Bo to był najpiękniejszy prezent, który kocham całym sercem do dnia dzisiejszego.[/QUOTE]

Spoko - tylko teraz nie wszyscy mają czas by się zajmować własnym dzieckiem a co dopiero psem. Sama się wychowałam z psami. Jednak były to psy rodziców! nie moje. Mimo to uczyli mnie wszystkiego. Teraz jednak niektórzy młodzi podrzucają dzieci swoim rodzicom a sami pracują na 2 czasami 3 zmiany i pies 'dla dziecka' raczej nie jest wspaniałym pomysłem zwłaszcza szczeniak przy energicznym 2latku. Zwłaszcza poleconych przez ciebie ras, które bywają uparte i krnąbrne.

Posted

[quote name='katasza1']Ale ze on napisal ze pies ma byc dla dzieciaka chyba nie znaczy ze rodzice nie beda sie nim zajmowac? Chyba troche przesadzacie.[/QUOTE]

Różnie to bywa. Zresztą lepiej przesadzać, niż za 2 miesiące szukać domu dla kolejnego psa w typie, bo nie sądzę, żeby prezentem był pełnowartościowy pies z papierami - choć może się mylę.

Posted

[quote name='katasza1']Ale ze on napisal ze pies ma byc dla dzieciaka chyba nie znaczy ze rodzice nie beda sie nim zajmowac? Chyba troche przesadzacie.[/QUOTE]

Widzisz... inna sprawa jest wtedy, kiedy to rodzice SOBIE kupują psa, bo CHCĄ mieć psa i przy okazji chcą, żeby ich dziecko wychowywało się z psem... a dziecko jest szcześliwe, bo ma pieska.
Inna sytuacja jest, kiedy to 2-letnie dziecko dostaje pieska od chrzestnego, a rodzice po prostu się zgodzili - być może nawet nie są świadomi co ich czeka i na ile lat. Albo serio sądzą, że to będzie pies dziecka...
Moim zdaniem taka forma sprawienia dziecku psa jest po prostu "podejrzana".

Posted

[quote name='Fauka']Nie uwierzę że szczeniaczka nie boli ucinanie ogonka ;) Sterylka jest dobra dla psów wydawanych do adopcji bo nigdy nie wiadomo na jakiego idiotę się trafi, natomiast ja wiem że żadnego psa już nigdy nie wysterlizuję bo to zmienia dużo, niby na lepsze/wygodniejsze ale gdybym miała jeszcze raz podemować decyzję o wykastrowaniu Larego nie zrobiłabym tego.[/QUOTE]

Mogę spytać dlaczego? ;)

Posted

dla tak małego dziecka to żadna rasa się nie nadaje,pusiacz albo tak jak napisała okamia-pluszowego kup przynajmniej nie beda musieli z nim wychodzic na spacer gdy dziecko będzie chore i trzeba się będzie nim zając a nie psem.ewentualnie niech rodzice 2-latka się zastanowia czy dadza rade z psem i dzicekiem i określa się jaka rasa byłaby dla nich"dobra".
najgorsza rzeczą jaka mozna zrobic jest kupienie psa "dla dziecka"tak małego.

Posted

[quote name='gryf80']
najgorsza rzeczą jaka mozna zrobic jest kupienie psa "dla dziecka"tak małego.[/QUOTE]

Plus jeszcze wymaganie, żeby tak małe dziecko się psem zajęło. A jak się nie zajmuje... to oddać psa.