podstawkanakufel Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 Witam Jaką rasę byście mi polecili: Pies nie do domu, aby nadawał się na stróża (szczekanie, jak ktoś się zbliża, albo krząta po podwórku, ale nie musi być psem obronnym :P) Niezbyt szczekliwy, żeby nie szczekał na wszystko wokoło. Żeby nie uciekał z domu jak i na spacerach, po prostu żeby był przywiązany do swojego miejsca i domowników. Pies będzie żył z kotem. Nie wymaga dużej dawki ruchu, tak 30-60 min dziennie jestem w stanie zapewnić, ale jak wypadnie dzień, lub dwa w tygodniu, że nie dam rady iść na spacer, żeby nie rozniósł podwórka. WIELKOŚĆ PSA: maksymalnie taki jak np Husky, każdy mniejszy na + WYGLĄD: No nie wiem, coś takiego wilkowatego. Uległy, posłuszny, chętny do treningów i nauki. Za bardzo nie znam się na rasach tak więc proszę o propozycje które najbardziej by pasowały, sam szukając znalazłem coś takiego jak Szpic Wilczy. Co możecie powiedzieć mi na jego temat patrząc przez pryzmat moich wymagań? :P Quote
FredziaFredzia Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 podstawkanakufel napisał(a):Witam Jaką rasę byście mi polecili: Pies nie do domu, aby nadawał się na stróża (szczekanie, jak ktoś się zbliża, albo krząta po podwórku, ale nie musi być psem obronnym :P) Niezbyt szczekliwy, żeby nie szczekał na wszystko wokoło. Żeby nie uciekał z domu jak i na spacerach, po prostu żeby był przywiązany do swojego miejsca i domowników. Pies będzie żył z kotem. Nie wymaga dużej dawki ruchu, tak 30-60 min dziennie jestem w stanie zapewnić, ale jak wypadnie dzień, lub dwa w tygodniu, że nie dam rady iść na spacer, żeby nie rozniósł podwórka. WIELKOŚĆ PSA: maksymalnie taki jak np Husky, każdy mniejszy na + WYGLĄD: No nie wiem, coś takiego wilkowatego. Uległy, posłuszny, chętny do treningów i nauki. Za bardzo nie znam się na rasach tak więc proszę o propozycje które najbardziej by pasowały, sam szukając znalazłem coś takiego jak Szpic Wilczy. Co możecie powiedzieć mi na jego temat patrząc przez pryzmat moich wymagań? :P Szpic wilczy jak każde szpice i psy pierwotne, może okazać się samodzielny. I przede wszystkim potrzebuje dużo pielęgnacji sierści. Ale 30 minut dziennie na pewno mu nie starczy, żeby nie rozniósł podwórka. Chyba, że będzie to starszy pies. Napisz w dziale przygarnę psa. Musi być rasowy? Quote
evel Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 Szpice bywają szczekliwe. W sumie do Twoich wymagań sprawdziłby się któryś z molosów - na dworze się odnajdą, patrolują teren, nie ujadają bez sensu, do rodziny przywiązane, raczej bez skłonności do włóczęgostwa, ale niestety są duże (zakładam, że średnio husky waży ze 25 kg i ma niecałe 60 cm). Nie wiem, czy nie będziesz musiał zrezygnować z któregoś kryterium. Albo rozejrzeć się za sprawdzonym w roli stróża mieszańcem. Quote
podstawkanakufel Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 FredziaFredzia napisał(a):Musi być rasowy? Odkąd pamiętam zawsze w rodzinie były kundelki, chcieliśmy teraz rasowego. :P O pielęgnację nie martwię się, bo byłbym w stanie mu poświęcić na to czas. Ale chodzi o to, że po pracy, myślę, że dłużej niż godzina spaceru nie byłbym w stanie. Ale siąść pod domem i zająć się psem jak najbardziej, jakieś ćwiczenia, aportowanie, treningi itp. Raz widziałem kiedyś u kogoś taki jakby plac zabaw dla psa, do wspinania, przeszkody itp, tak więc takie coś też mógłbym wykombinować. evel napisał(a):Szpice bywają szczekliwe. W sumie do Twoich wymagań sprawdziłby się któryś z molosów - na dworze się odnajdą, patrolują teren, nie ujadają bez sensu, do rodziny przywiązane, raczej bez skłonności do włóczęgostwa, ale niestety są duże (zakładam, że średnio husky waży ze 25 kg i ma niecałe 60 cm). Nie wiem, czy nie będziesz musiał zrezygnować z któregoś kryterium. Albo rozejrzeć się za sprawdzonym w roli stróża mieszańcem. O włóczęgostwo właśnie się rozchodzi z dwóch powodów, aby był stróżem, ale też o to, bo mieszkamy blisko drogi i w takich sytuacjach ciągle psy wbiegają pod samochody, albo ganiają za dziećmi idącymi do szkoły i takiego czegoś chciałbym uniknąć. Co do wyglądu to taki przykład, po prostu podoba mi się sylwetka właśnie husky, szpica wilczego, i te stojące uszy. :P Drugą opcją niby, też są owczarek collie i szetlandzki, ale wyczytałem właśnie że szetlandzki jest bardzo szczekliwy a collie to w sumie nie wiem. Quote
dog193 Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 Owczarki potrzebują pracy, inaczej zostaną frustratami szczekającymi pod bramą cały dzień. Swoją drogą nie wiem, jaki ewentualny nieproszony gość wystraszyłby się szetlanda ;) Quote
PaulinaBemol Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 z tego co ja zrozumiałam nie ma sie wystraszyć pies ma być raczej "alarmem" :P dawać znać jak coś się dzieje Quote
asiak_kasia Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 Uwielbiam jak ktoś chce, stróża i to najlepiej takiego co to sam wszystko wie jest łatwy w obsłudze, no i jeszcze zeby nie wymagał za dużo ruchu. No i max. 30kg :lol: Sory, nie ma takich psów. Wszystkie psy, które stróżują (a nie kłapią ryjem pod płotem) to psy raczej duże i trudne w wychowaniu, często indywidualiści. Jeżeli nie zaproponujesz im nic ciekawego do roboty to pójdą w długą. Taka jest niestety rzeczywistość. Jeżeli pies ma mieszkać na podwórku, stróżować, do tego ma mu wystarczyc godzina spaceru, to szukaj starszego psa z DT lub schronu. A jeżeli faktycznie chcesz psa, który odstraszy wyglądem, a przy tym nie bedzie jakiś super mega problemtyczny, to spójrz na krótkowłose bernardyny. Dają radę, bo pod płotem poszczekaja, nie są super mega aktywnymi psami(mysle, że ta godzina wysiłku i przemyslanego spaceru ze spokojem da rade) No i nie powinny uciekać. O ile masz płot. Dobry i w miarę wysoki. No ale to jest pies ogromny :) Albo przemyśl z którego warunku możesz zrezygnować ;) Quote
podstawkanakufel Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 Tak, Paulina ma rację, pies nie ma być obrońcą i odstraszać wyglądem tylko robić za alarm. Informować, że ktoś lub coś się zbliża albo wszedł na podwórko :P Quote
asiak_kasia Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 podstawkanakufel napisał(a):Tak, Paulina ma rację, pies nie ma być obrońcą i odstraszać wyglądem tylko robić za alarm. Informować, że ktoś lub coś się zbliża albo wszedł na podwórko :P No to w tej roli się sprawdzi w sumie każdy pies. Raczej nie znam psów, które nie alarmują w takich sytuacjach. Natomiast ma byc to pies typowo podwórkowy? Czy jednak bedzie mieszkał w domu? Quote
kropi124 Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 podstawkanakufel napisał(a):Witam Jaką rasę byście mi polecili: Pies nie do domu, aby nadawał się na stróża (szczekanie, jak ktoś się zbliża, albo krząta po podwórku, ale nie musi być psem obronnym :P) Niezbyt szczekliwy, żeby nie szczekał na wszystko wokoło. Żeby nie uciekał z domu jak i na spacerach, po prostu żeby był przywiązany do swojego miejsca i domowników. Pies będzie żył z kotem. Nie wymaga dużej dawki ruchu, tak 30-60 min dziennie jestem w stanie zapewnić, ale jak wypadnie dzień, lub dwa w tygodniu, że nie dam rady iść na spacer, żeby nie rozniósł podwórka. WIELKOŚĆ PSA: maksymalnie taki jak np Husky, każdy mniejszy na + WYGLĄD: No nie wiem, coś takiego wilkowatego. Uległy, posłuszny, chętny do treningów i nauki. Za bardzo nie znam się na rasach tak więc proszę o propozycje które najbardziej by pasowały, sam szukając znalazłem coś takiego jak Szpic Wilczy. Co możecie powiedzieć mi na jego temat patrząc przez pryzmat moich wymagań? :P Pierwsze co mi przyszło do głowy to NIE MA TAKIEJ RASY :) No ale dobra. Chcesz żeby pies nie uciekał- daj mu zajęcie, pies ma być grzeczny- naucz go tego, ma nie rozsadzić podwórka- idz go zmęcz, baw się z nim. Czasami nie wiedza ludzka mnie przeraża. Może najpierw poczytaj coś o psach, wychowaniu ich itp. a dopiero później jak już będziesz gotowy na 100% weś poszukaj psa. Bo nie wiem dlaczego ale wydaje mi się że jak by się u was już pojawił ten pies po roku czasu by był w schronisku z wielką agresja. Quote
podstawkanakufel Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 @asiak_kasia, Pies podwórkowy. kropi124 napisał(a): Czasami nie wiedza ludzka mnie przeraża. Jakbym był wszechwiedzący to nie tworzyłbym postu na forum. kropi124 napisał(a): Bo nie wiem dlaczego ale wydaje mi się że jak by się u was już pojawił ten pies po roku czasu by był w schronisku z wielką agresja.bo? Mieliśmy też jakiś czas kundla dziadka, który już nie był w stanie się nim opiekować, z początku miał do nas dystans, ciągle warczał jak się chciało go pogłaskać, startował do naszego psa, że trzeba było strasznie z nim uważać, ale po miesiącu wszystko się ułożyło i był spokojny. No chyba nie powiecie mi, że każda rasa jest praktycznie taka sama, że dana rasa nie ma jakiś tam skłonności. Chodzi mi zwłaszcza o ten tekst. "Chcesz żeby pies nie uciekał- daj mu zajęcie, pies ma być grzeczny- naucz go tego, ma nie rozsadzić podwórka- idz go zmęcz, baw się z nim." Nawiązałem na początku do Husky ponieważ znajomi właśnie mają takiego. Codziennie ich widuję chodzą z nim po kilka razy, rano i wieczorami ich widuję z nim, ale to nie zmienia faktu, że ogródek mają przekopany, a pies ucieka, czy poluje na kury i koty pomimo tego, że na podwórku też się z nim bawią i szukają mu zajęcia. Quote
PaulinaBemol Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 (edited) ej no nie wszyscy wszystko tak od razu wiedzą.Lepiej jak pyta teraz niż jakbyśmy zaraz mieli watek w wychowaniu. A zaraz możemy dokonać zderzenia z realiami :eviltong: Jak dla mnie to tu potrzeba psa dla początkującej osoby zdystansowanego ( nie takiego co to kocha cały świat) ale nie z ostrym charakterkiem, bez tendencji do włóczęgostwa. natomiast najpierw przydałoby się żebyś się zorientował na czym ci naprawdę zależy (jakie cechy charakteru etc.) i zrozumiał, że nie ważne jaki pies by nie był to potrzebuje szkolenia by być posłusznym dodatkowo podstawą posłusznego psa są regularne spacery, których nie może zabraknąć. Jak zapatrujesz się na psią szkółkę ? Edit: wbrew pozorom jeśli pies ma mieszkać na podwórku może okazać się to być bardziej pracowite bo nie ma stałego kontaktu z człowiekiem. Pies bez silnej psychiki może właśnie świrować, znajdować sobie zajęcie w postaci szczekania na spadający listek. Dodatkowo nie wiem czy znajdzie się mała rasa, z odpowiednimi predyspozycjami psychofizycznymi na podwórko.... w tym przodują raczej psy dużych rozmiarów. Edited August 30, 2013 by PaulinaBemol Quote
Czekunia Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 kropi124 napisał(a):Pierwsze co mi przyszło do głowy to NIE MA TAKIEJ RASY :) No ale dobra. Chcesz żeby pies nie uciekał- daj mu zajęcie, pies ma być grzeczny- naucz go tego, ma nie rozsadzić podwórka- idz go zmęcz, baw się z nim. Czasami nie wiedza ludzka mnie przeraża. Może najpierw poczytaj coś o psach, wychowaniu ich itp. a dopiero później jak już będziesz gotowy na 100% weś poszukaj psa. Bo nie wiem dlaczego ale wydaje mi się że jak by się u was już pojawił ten pies po roku czasu by był w schronisku z wielką agresja. A ty tak wszystko doskonale wiesz:roll:? Sądząc po niektórych Twoich wpisach na dogo to chyba jednak nie bardzo, więc darowałabyś sobie pouczanie kogoś, to dopiero co się zalogował. A już sugestia, że po roku pies trafiłby do schronu z agresją to jakiś text znudzonego małolata chyba? podstawkanakufel, dziewczyny dobrze Ci radzą - może rozejrzysz się wśród psów do adopcji? Wbrew pozorom jest multum psów bardzo w typie rasy, ale już dorosłych, dzięki czemu łatwiej można trafić na ten odpowiedni egzemplarz ;). Quote
omry Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 kropi124 napisał(a):Pierwsze co mi przyszło do głowy to NIE MA TAKIEJ RASY :) No ale dobra. Chcesz żeby pies nie uciekał- daj mu zajęcie, pies ma być grzeczny- naucz go tego, ma nie rozsadzić podwórka- idz go zmęcz, baw się z nim. Czasami nie wiedza ludzka mnie przeraża. Może najpierw poczytaj coś o psach, wychowaniu ich itp. a dopiero później jak już będziesz gotowy na 100% weś poszukaj psa. Bo nie wiem dlaczego ale wydaje mi się że jak by się u was już pojawił ten pies po roku czasu by był w schronisku z wielką agresja. Po to tu chyba przyszedł, by jak najwięcej się dowiedzieć? Nie rozumiem takich pojazdów po nowych użytkownikach, każdy kiedyś chyba zaczynał ogarniać temat? Najważniejsze to pytać i się douczać i moim zdaniem nikt, kto pyta nie powinien się spotkać z takimi komentarzami. A ostatniego zdania nawet nie skomentuję, bo w sumie nawet nie wiem jak :roll: Quote
kropi124 Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 Czekunia napisał(a):A ty tak wszystko doskonale wiesz:roll:? Sądząc po niektórych Twoich wpisach na dogo to chyba jednak nie bardzo, więc darowałabyś sobie pouczanie kogoś, to dopiero co się zalogował. A już sugestia, że po roku pies trafiłby do schronu z agresją to jakiś text znudzonego małolata chyba? . Wiesz ja zadnim zadam pytanie przeszukam neta, poczytam!!! Chyba to taka wielka rypa:eviltong: Jak szuka się psa to troche się patrzy encyklopedia i inne książki... Przynajmniej jak tak robiła. Czytałam książki, gazety, na stronach internetowych. A on sam napisał że sam nie wie jaki ma być pies. Najlepiej żeby wszystko umiał i bylo dobrze. Quote
Czekunia Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 kropi124 napisał(a):Wiesz ja zadnim zadam pytanie przeszukam neta, poczytam!!! Chyba to taka wielka rypa:eviltong: Jak szuka się psa to troche się patrzy encyklopedia i inne książki... Przynajmniej jak tak robiła. Czytałam książki, gazety, na stronach internetowych. A on sam napisał że sam nie wie jaki ma być pies. Najlepiej żeby wszystko umiał i bylo dobrze. Taaak... Encyklopedia to na pewno super źródło informacji o psach, heh... Quote
kropi124 Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 a mało jest encyklopedia ras psów??? Albo stron hodowli, forum, książek, z opisem ras?? Quote
Fauka Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 kropi124 napisał(a):a mało jest encyklopedia ras psów??? Albo stron hodowli, forum, książek, z opisem ras?? Jesteś na forum a forum służy do dyskusji i zadawania pytań w celu poszerzania wiedzy :) Quote
PaulinaBemol Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 i to nawet pytanie zadane w prawidłowym wątku :eviltong: a cos tam pewnie czytał skoro myslał o szpicu i pyta jak to tam z nimi jest. Grunt to od razu zniechęcać ludzi. Quote
motyleqq Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 idąc takim tokiem rozumowania, ten temat w ogóle nie powinien istnieć :eviltong: Quote
Czekunia Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 kropi124 napisał(a):a mało jest encyklopedia ras psów??? Albo stron hodowli, forum, książek, z opisem ras?? A to chyba jest FORUM??? Czy coś mnie ominęło i zagubiłam się w czasoprzestrzeni? Daruj sobie pouczanie. Quote
gryf80 Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 podstawkapodkufel zaproponowałabym ci po prostu owczarka niemieckiego-ale jeśli bys sie zdecydował na niego to poczytaj o rasie:jakie ma potzreby np.żywieniowe i jakie choroby go najczęściej trapia.tak na wszelki wypadek,zeby wiedziec z jakimi kosztami w razie co trzeba byłoby sie liczyć.... Quote
FredziaFredzia Posted August 31, 2013 Posted August 31, 2013 podstawkanakufel napisał(a):Tak, Paulina ma rację, pies nie ma być obrońcą i odstraszać wyglądem tylko robić za alarm. Informować, że ktoś lub coś się zbliża albo wszedł na podwórko :P To szpic się nadaje. Popisz z hodowcami wilczych :) One nie są duże. Quote
maartaa_89 Posted September 1, 2013 Posted September 1, 2013 czy ktoś wie coś więcej o erdelach? nadają się do miejskiego trybu życia czy lepiej szukać czegoś innego? ciężko z ich wybieganiem, są bardzo energiczne? jak kwestia agresji w stosunku do ludzi/psów? Quote
Recommended Posts