Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

gryf80 napisał(a):
marta89 jeśli twoja kolezanka to czyta-staffik to dobra(moim zdaniem)opcja.pasujaca do opisu przynajmniej.staffików nie ma na liście psów agresywnych ;)

A jak z ich stosunkiem do obcych psów? Trzeba włożyć na prawdę olbrzymią ilość wysiłku czy nieszczęśliwy wypadek w stylu przeciągnięcia po ziemi przez innego psa może tak mocno wpłynął na staffika, że zacznie on być agresywny w stosunku do innych psów?

Jak u nich z kwestią ruchu?

No i- ile prawdy jest w tym słynnym demonicznym "szczękościsku"? Jak na tego psa reagują ludzie?

Co do beagla- akurat ich łowiecka natura zupełnie koleżance nie przeszkadza (bo od czego jest linka i flexi w lesie ;)), martwi się tylko o kwestię ruchu- czy przypadkiem nie wymaga go więcej niż staffik?

Bo jednak staffika można wymęczyć zabawami siłowymi, jakąś piłką czy tego typu rzeczami (tak sądząc po zdjęciach i filmikach z rasą :lol:), a beagle woli pracować nosem- tak mi się przynajmniej wydaje ale nie znam obu ras więc nie wiem :cool1: wiem tylko że mój bullek ma w du.pie piłki i jest taką indywidualistką, że chyba niejeden beagle przy niej by wymiękł :diabloti:

Posted

maartaa_89 napisał(a):

Co do beagla- akurat ich łowiecka natura zupełnie koleżance nie przeszkadza (bo od czego jest linka i flexi w lesie ;)), martwi się tylko o kwestię ruchu- czy przypadkiem nie wymaga go więcej niż staffik?

zależy jaki beagle i jaki staffik ;) ale raczej nie

Posted

czarne_anko napisał(a):
Czy spotkaliście się z rasą 'wilczak czeski'? Miałam psa tej rasy i jeśli ktokolwiek miałby jakieś wątpliwości, proszę się nie wachać! psy bardzo posłuszne i mądre!

Oczywiście.

P.S. Co to za jakaś durna moda na rejestrowanie się tutaj i pisanie od czapy, w stopce trzymając chamską reklamę kosiarek, mebli, schodów i buk wie czego jeszcze? :roll:

Posted

evel napisał(a):
Oczywiście.

P.S. Co to za jakaś durna moda na rejestrowanie się tutaj i pisanie od czapy, w stopce trzymając chamską reklamę kosiarek, mebli, schodów i buk wie czego jeszcze? :roll:

o własnie, o to samo chciałam zapytac, w jakim celu i w ogole po co taka reklama? A juz pisanie od czapy jakie to wilczaki posluszne...serio?
Makot'a chyba może coś nie coś powiedziec o posłuszeństwie w tej rasie :diabloti:

Posted

czarne_anko napisał(a):
Czy spotkaliście się z rasą 'wilczak czeski'? Miałam psa tej rasy i jeśli ktokolwiek miałby jakieś wątpliwości, proszę się nie wachać! psy bardzo posłuszne i mądre!

myślę,ze akurat nad postami takiego typu nie ma się co rozwodzić tylko wrzucić w ignorowane.

Posted

Kosiarki kosiarkami, ale jak w dodatku robi się taką reklamę tak specyficznej i trudnej rasie jak wilczaki, to we mnie się krew gotuje.

czarne_anko napisał(a):

Po pierwsze: nie ma czegoś takiego jak "wilczak czeski"
Po drugie: sądząc po tym, co piszesz, Ty w życiu żadnego na oczy nie widziałaś/eś, nie mówiąc już o posiadaniu takiego.

Posted

makot'a;20648558 napisał(a):
Kosiarki kosiarkami, ale jak w dodatku robi się taką reklamę tak specyficznej i trudnej rasie jak wilczaki, to we mnie się krew gotuje.
Po pierwsze: nie ma czegoś takiego jak "wilczak czeski"
Po drugie: sądząc po tym, co piszesz, Ty w życiu żadnego na oczy nie widziałaś/eś, nie mówiąc już o posiadaniu takiego.

Niestety ale takie posty będą się pojawiały. Są firmy, które płaca za taką formę reklamy (patrz podpis w tamtym poście)....

Posted

[quote name='evel']Oczywiście.

P.S. Co to za jakaś durna moda na rejestrowanie się tutaj i pisanie od czapy, w stopce trzymając chamską reklamę kosiarek, mebli, schodów i buk wie czego jeszcze? :roll:[/QUOTE]

Przez taką "reklamę" nigdy nie kupie od nich mebli :diabloti::diabloti::diabloti::diabloti: (mimo że nawet nie miałam takiego zamiaru haha)

Posted

Cześć :) dogomanie podczytuję od dawna, zarejestrowałam się dopiero co bo wcześniej nie zauważyłam tego wątku :)

Szukam dla siebie pieska, chcę żeby był to pies rasowy. Miałam wcześniej dwa kundelki, a raczej kundliska bo każdy po 30 kg wagi. Jeden z nich (sędziwy już dziadek) dalej żyje i mieszka z moimi rodzicami.
Aktualnie mieszkam gdzie indziej, w bloku i szukam rasy małej, którą łatwo można ze sobą zabrać w podróż, bez problemu wsiąść z nią do autobusu, pociągu itd.

Chciałabym pieska wesołego, przyjacielskiego który jednak będzie w stanie znieść te 7-8 godzin praktycznie codziennej nieobecności. Zależy mi przede wszystkim na fajnym stosunku do ludzi, a już kwestię tolerowania psów zawsze można wyćwiczyć :)
Miałby codziennie 2-3 godziny ruchu na świeżym powietrzu, mogę też się z nim pobawić w mieszkaniu. Chcę żeby był mały i mógł mi towarzyszyć prawie wszędzie (poza pracą). Latem sporo jeżdże po kraju i za granicą, dlatego preferowana rasa budząca sympatię u ludzi a nie chęć mordu :D
Myślałam o jakimiś amatorskim agility, ale to tak w ramach urozmaicenia- możebyśmy się gdzieś zapisali :)
Pielęgnacja raczej nieistotna, ale wolę psiaka nie gubiącego sierści. No i cena jest istotna...bo nie chciałabym płacić za pieska więcej niż 2000 zł.

Co polecacie? Co sądzicie o yorku?

Posted

[quote name='slawa90.s']Cześć :) dogomanie podczytuję od dawna, zarejestrowałam się dopiero co bo wcześniej nie zauważyłam tego wątku :)

Szukam dla siebie pieska, chcę żeby był to pies rasowy. Miałam wcześniej dwa kundelki, a raczej kundliska bo każdy po 30 kg wagi. Jeden z nich (sędziwy już dziadek) dalej żyje i mieszka z moimi rodzicami.
Aktualnie mieszkam gdzie indziej, w bloku i szukam rasy małej, którą łatwo można ze sobą zabrać w podróż, bez problemu wsiąść z nią do autobusu, pociągu itd.

Chciałabym pieska wesołego, przyjacielskiego który jednak będzie w stanie znieść te 7-8 godzin praktycznie codziennej nieobecności. Zależy mi przede wszystkim na fajnym stosunku do ludzi, a już kwestię tolerowania psów zawsze można wyćwiczyć :)
Miałby codziennie 2-3 godziny ruchu na świeżym powietrzu, mogę też się z nim pobawić w mieszkaniu. Chcę żeby był mały i mógł mi towarzyszyć prawie wszędzie (poza pracą). Latem sporo jeżdże po kraju i za granicą, dlatego preferowana rasa budząca sympatię u ludzi a nie chęć mordu :D
Myślałam o jakimiś amatorskim agility, ale to tak w ramach urozmaicenia- możebyśmy się gdzieś zapisali :)
Pielęgnacja raczej nieistotna, ale wolę psiaka nie gubiącego sierści. No i cena jest istotna...bo nie chciałabym płacić za pieska więcej niż 2000 zł.

Co polecacie? Co sądzicie o yorku?[/QUOTE]

Yorek nieee, nie są sepecjalnie lubianą rasą :diabloti: Ja bym poleciła chihuahua, są cudowne, urocze, słodkie i niedoceniane :loveu: Zakochałam się z chi na tegorocznym cruftsie, maleństwo wymiatało! I na agility się zdarzają, i wszędzie takiego przemycisz.

Posted

Popatrz sobie na grupę IX - rasy ozdobne. Do wyboru, do koloru, na pewno część spełnia Twoje kryteria, a nie wiem, jaki dokładnie "typ urody" sobie cenisz :) Jeśli nie chcesz psa na wystawy i do hodowli, szukaj pieska z małą wadą np. zgryzu czy umaszczenia, która nie przeszkadza w normalnym życiu, a dyskwalifikuje z rozmnażania - takie pieski zwykle są tańsze niż "pełnowartościowe" wystawowo rodzeństwo.

Yorki obecnie są bardzo modne. Pseudoyorki spotykane na ulicach mogą mieć zupełnie różny charakter niż prawdziwy york z papierami. Z tego, co pamiętam, miewają problemy z tchawicą, rzepkami. Nie wiem, czy hodowcy badają, ale ja bym się starała znaleźć szczeniaka nie po super hiper ekstra utytułowanych wystawowo, a po badanych, zdrowych przodkach. Odezwij się na pw do sacred_PIRANHA, ona ma dwa yt - jednego bez papierów, drugiego z papierami. Różnica jest ogromna ;)

Posted (edited)

[quote name='Fauka']Yorek nieee, nie są sepecjalnie lubianą rasą :diabloti: Ja bym poleciła chihuahua, są cudowne, urocze, słodkie i niedoceniane :loveu: Zakochałam się z chi na tegorocznym cruftsie, maleństwo wymiatało! I na agility się zdarzają, i wszędzie takiego przemycisz.[/QUOTE]

A mi się wydaje że właśnie yorki są lubiane wśród ludzi. Może nie wśród psiarzy ale chodzi mi o ogół społeczeństwa. Inaczej nie byłyby tak popularne :)

nad cziłką myślałam ale wygląd średnio mi sie podoba plus gubi jednak kłaki i to solidnie zwłaszcza odmiana krótkowłosa
gdy się podróżuje komunikacją publiczną i psa sie trzyma na rękach ma to jednak duże znaczenie, doceniłam gdy podróżowałam z pudlem koleżanki :)

chociaż....jak tak sobie teraz zdjęcia oglądam to fajne są :D

[quote name='evel']Popatrz sobie na grupę IX - rasy ozdobne. Do wyboru, do koloru, na pewno część spełnia Twoje kryteria, a nie wiem, jaki dokładnie "typ urody" sobie cenisz :smile: Jeśli nie chcesz psa na wystawy i do hodowli, szukaj pieska z małą wadą np. zgryzu czy umaszczenia, która nie przeszkadza w normalnym życiu, a dyskwalifikuje z rozmnażania - takie pieski zwykle są tańsze niż "pełnowartościowe" wystawowo rodzeństwo.

Yorki obecnie są bardzo modne. Pseudoyorki spotykane na ulicach mogą mieć zupełnie różny charakter niż prawdziwy york z papierami. Z tego, co pamiętam, miewają problemy z tchawicą, rzepkami. Nie wiem, czy hodowcy badają, ale ja bym się starała znaleźć szczeniaka nie po super hiper ekstra utytułowanych wystawowo, a po badanych, zdrowych przodkach. Odezwij się na pw do sedacr_PIRANHA, ona ma dwa yt - jednego bez papierów, drugiego z papierami. Różnica jest ogromna ;-)[/QUOTE]

Dzięki za radę :)

Myslałam o maltańczyku, ale cięzko znaleźć nawet niewystawowe szczenię za taką cenę....to rasa stosunkowo droga. Podobnie hawańczyk, coton de Tulear jest tańszy ale pielęgnacja skomplikowana a obcięty źle wygląda...

Myślałam tez o pudlu ale moja koleżanka ma rodowodowego i jednak to nie to, średnio mi się widzi wygląd tej rasy, wolę jednak psy które nie mają kręconych kłaczków

ciężki wybór :(

a jaki charakter powinien mieć prawdziwy york z papierami?

Edited by slawa90.s
Posted

Może cavalier? Małe toto, mega przyjazne do ludzi, budzi pozytywne uczucia. Tylko nie wiem czy bardziej płaski pyszczek Ci odpowiadam

Posted

Pudla można dowolnie obciąć ;) A teraz widzę, że zrobiłam byka: powinno być sacred_PIRANHA.

A może papillon? Nie wiem, jak z sierścią, ale jak się czesze i dba to chyba nie leci aż tak. Na pewno lepiej, niż krótkowłose rasy ;)

Posted

York to jest rasa, która ma pecha do głupawych właścicieli. W dobrych rękach te pieski są naprawdę sympatyczne, wesołe, aktywne. Znajoma ze swoim yorkiem trenuje amatorsko agility i widać, że psiakowi to sprawia dużo frajdy. Ten zwierz bardzo lubi aportować i potrafi nawet przytargać pluszowego miśka większego od siebie.