Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Cytrynaaaaa']Rozumiem. A jaki mały pies jest mniej szczekliwy? Ja chyba sama też nie wiem już czego chcę. :crazyeye:[/QUOTE]

Cavalier na przyklad uchodzi za rase malo szczekliwa, ale to tez kwestia wychowania+wybor odpowiedniej hodowli, bo z kolei u nich łatwo z lękliwością- a tez jest wysyp hodowli.

Sznup nie musi być szczekliwy jeśli odpowiednio sie wybierze hodowle (a Ty z tego co piszesz raczej nie masz moliwości pojezdzenia po kraju) i odpowiednio się go wychowa. Przy czym w tym wychowywaniu musi brac udział cała rodzina, bo wystarczy że jedna osoba bedzie psu pozwalała drzec sie przy plocie i bedzie koniec ;)

Posted

[quote name='Joven']Polecam rozejrzeć za maluchem z jakiegoś schroniska lub Fundacji...nie wiem czemu wszyscy chcą mieć psa "rasowego" (a finalnie i tak z pseudohodowli pochodzi), jeśli nie mają w planach wystaw i rozrodu.
W schroniskach jest pełno przemiłych cudownych i wyglądających na "rasowe" psiaków, któe potrzebują domu. [/QUOTE]

Bo czasami "wygląda jak rasowy" nie wystarcza? Bo niektórzy chcą mieć psa rasowego, szczeniaka, choćby po to, żeby wiedzieć, co z niego wyrośnie, wychować jak kto uważa? Bo nie chcą dorosłego psa ze schroniska, który jest bardziej lub mniej "niewiadomą"? Bo komuś się nie chce użerać z przeszłością psa schroniskowego? Bo ktoś nie chce brać szczeniaka - niespodzianki, nie wiedząc, jak ostatecznie pies będzie wyglądał w przyszłości?

[quote name='Joven']mój szczeka TYLKO jak wpada w panikę jak jest sam w domu....coż...ja też nie lubię być sama :)[/QUOTE]

Jeśli pies jest niuniany i śpi z Wami w łóżku, to ja się w ogóle nie dziwię, że wpada w panikę po Waszym wyjściu. Pisałam już w temacie lęku separacyjnego, napiszę raz jeszcze - czasem warto spojrzeć odrobinę dalej niż na własne widzimisię ("biedny piesek, nie będę go zamykać do klatki, bo to straszne!") a uszanować potrzeby psa (dobrze przeprowadzony trening klatkowy = zapewnione poczucie bezpieczeństwa). Szkoda Ci zamknąć psa na noc, gdzie po jakimś czasie pies by pięknie załapał schemat klateczka = śpimy, a nie szkoda Ci, że pies się spala i stresuje przy każdej rozłące z Wami?

Posted

[quote name='Cytrynaaaaa']A mogę podać linki do paru hodowli i spytać o Wasze zdanie? :oops:[/QUOTE]

Najlepiej na PW ;)

[quote name='evel']Bo czasami "wygląda jak rasowy" nie wystarcza? Bo niektórzy chcą mieć psa rasowego, szczeniaka, choćby po to, żeby wiedzieć, co z niego wyrośnie, wychować jak kto uważa? Bo nie chcą dorosłego psa ze schroniska, który jest bardziej lub mniej "niewiadomą"? Bo komuś się nie chce użerać z przeszłością psa schroniskowego? Bo ktoś nie chce brać szczeniaka - niespodzianki, nie wiedząc, jak ostatecznie pies będzie wyglądał w przyszłości?

Jeśli pies jest niuniany i śpi z Wami w łóżku, to ja się w ogóle nie dziwię, że wpada w panikę po Waszym wyjściu. Pisałam już w temacie lęku separacyjnego, napiszę raz jeszcze - czasem warto spojrzeć odrobinę dalej niż na własne widzimisię ("biedny piesek, nie będę go zamykać do klatki, bo to straszne!") a uszanować potrzeby psa (dobrze przeprowadzony trening klatkowy = zapewnione poczucie bezpieczeństwa). Szkoda Ci zamknąć psa na noc, gdzie po jakimś czasie pies by pięknie załapał schemat klateczka = śpimy, a nie szkoda Ci, że pies się spala i stresuje przy każdej rozłące z Wami?[/QUOTE]

No chyba żartujesz, prawda? Jak można nie chcieć psa ze schroniska/ z adopcji?!
I trzymać psa w klatce?!

Gdzie z takimi herezjami na dogomanii :D

Posted

[quote name='czi_czi']Najlepiej na PW ;)

I trzymać psa w klatce?!

Gdzie z takimi herezjami na dogomanii :D[/QUOTE]

[B]czi_czi, [/B]​napisałam. :)

Posted

[quote name='czi_czi']
I trzymać psa w klatce?!

Gdzie z takimi herezjami na dogomanii :D[/QUOTE]

Już mi wszystko jedno, i tak w mojej galerii co jakiś czas się pojawia odważny dogomaniak, który pomstuje na los mojego biednego psa i każdego innego, z którym mam do czynienia :roflt:

Posted

ja polecam adoptować jakąś bidę, idź do schroniska, pooglądaj psy, nie musisz od razu się na jakiegoś decydować, możesz przychodzić codziennie i obserwować psy, napewno jakiś szczególnie Ci się spodoba ;)

Posted

[quote name='WeronikaM']ja polecam adoptować jakąś bidę, idź do schroniska, pooglądaj psy, nie musisz od razu się na jakiegoś decydować, możesz przychodzić codziennie i obserwować psy, napewno jakiś szczególnie Ci się spodoba ;)[/QUOTE]

Następna dobra rada. A może ktoś świadomie chce psa rasowego? :roll:

Posted

[quote name='evel']Następna dobra rada. A może ktoś świadomie chce psa rasowego? :roll:[/QUOTE]
No właśnie. Przez większość mojego życia były kundelki, teraz chcę mieć psa rasowego z rodowodem.

Posted

[quote name='Diana S']Jak Ci to odpowiada to ok. Ja nie cierpie, jak pies ujada bez powodu, a takie sa sznaucery, rzucaja sie jak ryba bez wody, bo coś tam ujrzą, zobacza[/QUOTE]
Łe tam. Ja jestem właścicielką sznaucera miniaturowego, który NIE SZCZEKA. Kwestia wychowania. Od szczeniaka tępiony i tyle. Ma swiadomość, że z 5 piętra jest wysoko:diabloti:.

Ja i tak jestem zdania "po dogomaniackiemu" że jak ktoś chce psa, po prostu - dla siebie, do kochania. To powinien adoptować.
To tak z własnego doświadczenia.
Co innego z maniakiem konkretnej rasy, zamiarem hodowli, sportu etc.

Posted

Cytryna, a czy Ci w ogóle przeszkadza to że pies dużo szczeka? Skoro tak bardzo lubisz Sznaucery, to czemu nie?
Możesz poszukać hodowli niedaleko swojego miejsca zamieszkania tutaj:
[url]http://www.zkwp.pl/zg/index.php?l=&l=pl&n=odd&odd=0000&oddzial=[/url]

Porozglądaj się jeszcze na wystawach, zobacz jak się zachowują (wystawy są czasami stresujące, więc może być trochę inaczej niż w rzeczywistości), wyglądają.

Posted

[quote name='Flea_mbb']Cytryna, a czy Ci w ogóle przeszkadza to że pies dużo szczeka? Skoro tak bardzo lubisz Sznaucery, to czemu nie?
Możesz poszukać hodowli niedaleko swojego miejsca zamieszkania tutaj:
[URL]http://www.zkwp.pl/zg/index.php?l=&l=pl&n=odd&odd=0000&oddzial=[/URL]

Porozglądaj się jeszcze na wystawach, zobacz jak się zachowują (wystawy są czasami stresujące, więc może być trochę inaczej niż w rzeczywistości), wyglądają.[/QUOTE]
Szczekanie nie przeszkadza mi tak bardzo. Okej, poszukam hodowli. :)

Posted

[quote name='Karilka']Dobra. Ale czego oczekujesz od psa? Potrafisz skonkretyzować? Bo jakoś tego nie widzę.[/QUOTE]
Nie wiem co dokładnie napisać. Jak już pisałam z jednej strony chciałabym żeby był to taki pieszczoch a z drugiej strony chciałabym uczyć go komend, agility czy łapanie frisbee.

Posted

[quote name='Karilka']Łe tam. Ja jestem właścicielką sznaucera miniaturowego, który NIE SZCZEKA. Kwestia wychowania. Od szczeniaka tępiony i tyle. Ma swiadomość, że z 5 piętra jest wysoko:diabloti:.

Ja i tak jestem zdania "po dogomaniackiemu" że jak ktoś chce psa, po prostu - dla siebie, do kochania. To powinien adoptować.
To tak z własnego doświadczenia.
Co innego z maniakiem konkretnej rasy, zamiarem hodowli, sportu etc.[/QUOTE]

Le tam pewnie masz racje, sama wiesz co masz w domu. Pisalam jakie sznaucery spotyalam, i znam, ze sa strasznie szczekliwe ;)

Posted

Ja bym zaproponowała whippeta, ale charty to są psy, które albo się polubi, albo nie. One mają swoje "przywary", które trzeba zaakceptować (bardzo silny instynkt łowiecki np.). Są to psy dość uparte, ale inteligentne, szybko się uczą, ale wymaga to jednak pewnej dozy cierpliwości z naszej strony. Nie jest to duży psiak, suczki mają średnio do 47cm w kłębie, a psy do 51 (ale zdarzają się trochę przerośnięte whippety, zwłaszcza w ostatnich miotach...). Psiak waży średnio 15 kg, suczka nieco mniej. Z moim ćwiczę klubowo agility i idzie nam raz lepiej raz gorzej - jak każdemu. W kierunku frisbee też czynimy jakieś tam małe kroczki, ale tak bardziej amatorsko niż żeby ruszać na podbój zawodów. Dość wysoko skaczą... I w sumie nie wiem co jeszcze mogę napisać. Zacznijmy może od tego czy wizualnie ci się podobają takie chudziny, bo jednak jak to-to będziesz głaskała to bardzo prawdopodobne, że będzie trochę twardo przez kości :lol:

Posted

Te kryteria spełnia dużo psów.
Jaka wielkość?
Poziom pobudliwości?
Sierść?

Diana S - każdy pies jest inny. Może jakby miał bardziej szczekaty "charakter" to byłoby go cieżko upiłować.

Gezowa, charty są specyficzne. Takie spokojne przytulanki. Ale czy widzę takiego psa z frisbee? Hm.. chyba nie.

Posted

[quote name='Karilka']Te kryteria spełnia dużo psów.
Jaka wielkość?
Poziom pobudliwości?
Sierść?

Diana S - każdy pies jest inny. Może jakby miał bardziej szczekaty "charakter" to byłoby go cieżko upiłować.

Gezowa, charty są specyficzne. Takie spokojne przytulanki. Ale czy widzę takiego psa z frisbee? Hm.. chyba nie.[/QUOTE]

Co do wielkości to lepiej gdyby pies był mały tak do 30-40 cm.
Poziom pobudliwości to raczej żywy.
Sierść właściwie bez znaczenia, ale lubię gdy jest troszkę dłuższa.

Posted

[quote name='Karilka']Gezowa, charty są specyficzne. Takie spokojne przytulanki. Ale czy widzę takiego psa z frisbee? Hm.. chyba nie.[/QUOTE]
Spokojne przytulanki? Chyba tylko w domu :evil_lol:. Nie jestem pewna czy widziałabym borzoja we frisbee (jakoś tak mi się to gryzie), ale whippety to co innego. Nie bywam na DCDC, więc nie mam pojęcia czy jakieś whippety (albo inne charty) startują. Nigdy nie interesowałam się jakoś szczególnie tematem frisbee, dlatego w swoim poście pisałam, że akurat my nie mamy zamiaru ruszać na podbój zawodów, więc idąc tym torem - nie mogę uczciwie powiedzieć czy whippet będzie super latającym psem :). Prócz tego whippety dobrze sprawdzą się we flyballu, rally-o (obedience to tak już nie do końca, ale to zależy od psa, bo nasz forumowy Zoomik trenuje obi i ja też powoli nastawiam się na to, żeby spróbować). No i wcześniej wspomniane agility.

Posted

[B]Cytryna[/B] mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z faktu iż pielęgnacja sznaucera jest inna niż u przykładowo pinczera? Ogólnie jeżeli uważasz iż sznaucer odpowiednio wpisuje się w Twoje wymagania pod względem charakteru, jak i wyglądu to zdecyduj się na sznaucera. Jeżeli według Ciebie dasz sobie radę ze sznaucerem, z jego charakterem, pielęgnacją itd., myślę, że za dużo do myślenia już tu nie ma. ;)

Zaraz dostanie mi się po ryju, ale taki już urok Dogomanii. :diabloti: Skoro człowiek chce psa rasowego, jest na niego zdecydowany to czemu proponujecie mu psa schroniskowego?! Nawet pies w typie, nigdy w 100% nie będzie przejawiał takich zachowań, jak pies rodowodowy. Ja chcę wiedzieć co z mojego psa wyrośnie i jakich zachowań mogę się po nim spodziewać. Szczeniak ze schroniska mi tej pewności nie zapewni. A psa dorosłego nie chcę. Czy to takie trudne do pojęcia? Z tego co widzę to dla niektórych strasznie... :roll: