czi_czi Posted February 6, 2013 Posted February 6, 2013 Podrzucilam kolezance sznupa i belga, oba sie spodobaly ale chyba sznup jest mniejszy co nie? Quote
gryf80 Posted February 7, 2013 Posted February 7, 2013 jakby masz racje,sznaucer średni jest niższy Quote
Afryka Posted February 7, 2013 Posted February 7, 2013 To teraz ja zapytam :) Nie planuję na razie drugiego psa, ale jestem ciekawa, jakie padłyby propozycję. Oto jakiego psa szukałabym, gdybym miała warunki: - łagodny dla psów, kotów i innych czworonogów - nie domagający się pieszczot od obcych ludzi - chętny do współpracy z przewodnikiem - energiczny kiedy trzeba, lubiący aportować i towarzyszyć przy bieganiu, ale też potrafiący się wyciszyć kiedy trzeba (to chyba najtrudniej połączyć) - raczej długodystansowiec niż sprinter, jeśli chodzi o aktywność - lubiący głaskanie i pieszczoch, trzymający się blisko człowieka na spacerach Z wyglądu: - szczupły i na długich łapach - raczej krótkowłosy (niekoniecznie) - średniej wielkości Czy jakaś konkretna rasa się Wam kojarzy? :) Quote
Unbelievable Posted February 7, 2013 Posted February 7, 2013 Afryka napisał(a):To teraz ja zapytam :) Nie planuję na razie drugiego psa, ale jestem ciekawa, jakie padłyby propozycję. Oto jakiego psa szukałabym, gdybym miała warunki: - łagodny dla psów, kotów i innych czworonogów - nie domagający się pieszczot od obcych ludzi - chętny do współpracy z przewodnikiem - energiczny kiedy trzeba, lubiący aportować i towarzyszyć przy bieganiu, ale też potrafiący się wyciszyć kiedy trzeba (to chyba najtrudniej połączyć) - raczej długodystansowiec niż sprinter, jeśli chodzi o aktywność - lubiący głaskanie i pieszczoch, trzymający się blisko człowieka na spacerach Z wyglądu: - szczupły i na długich łapach - raczej krótkowłosy (niekoniecznie) - średniej wielkości Czy jakaś konkretna rasa się Wam kojarzy? :) border krótkowłosy i kelpie ;) Quote
Afryka Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 Unbelievable napisał(a):border krótkowłosy i kelpie ;) Dzięki. Też właśnie myślałam w tym kierunku :) Quote
BBeta Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 Unbelievable napisał(a):border krótkowłosy i kelpie ;) Pod warunkiem, że energiczny kiedy trzeba znaczy co najmniej 3h dziennie :eviltong: A jeżeli chodzi o aktywność to na moim psie długie dystanse nie robią żadnego wrażenia, on zdecydowanie musi się porządnie wybiegać ;) Sprintem oczywiście :diabloti: Quote
Afryka Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 BBeta napisał(a):Pod warunkiem, że energiczny kiedy trzeba znaczy co najmniej 3h dziennie :eviltong: A jeżeli chodzi o aktywność to na moim psie długie dystanse nie robią żadnego wrażenia, on zdecydowanie musi się porządnie wybiegać ;) Sprintem oczywiście :diabloti: Bbeta, masz kelpie, tak? A gdybyś miała porównać typ jego aktywności do borderowej, to czy widzisz jakieś różnice? Nie znam żadnego kelpie, natomiast mam sporo borderowych znajomych i zauważyłam, że te psiaki mają na tyle wysoki poziom pobudzenia/ekscytacji, że po wspólnej kilkunastokilometrowej wycieczce są już naprawdę zmęczone. Trochę mnie to rozczarowało, bo myślałam, że pod względem zapasów energii są nie do zdarcia ;) Quote
Kyu Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 Afryka napisał(a):To teraz ja zapytam :) Nie planuję na razie drugiego psa, ale jestem ciekawa, jakie padłyby propozycję. Oto jakiego psa szukałabym, gdybym miała warunki: - łagodny dla psów, kotów i innych czworonogów - nie domagający się pieszczot od obcych ludzi - chętny do współpracy z przewodnikiem - energiczny kiedy trzeba, lubiący aportować i towarzyszyć przy bieganiu, ale też potrafiący się wyciszyć kiedy trzeba (to chyba najtrudniej połączyć) - raczej długodystansowiec niż sprinter, jeśli chodzi o aktywność - lubiący głaskanie i pieszczoch, trzymający się blisko człowieka na spacerach Z wyglądu: - szczupły i na długich łapach - raczej krótkowłosy (niekoniecznie) - średniej wielkości Czy jakaś konkretna rasa się Wam kojarzy? :) ja bym obstawiała łyżwa albo gończaka co do kelpie, moge się wypowiedzieć, ale tylko na podstawie jednego osobnika, poziom ekscytacji na pewno niższy niż u bordera, aczkolwiek, moim zdaniem ten pies zdecydowanie od długich biegów/spacerów woli pobiegać za piłeczką, łatwo się rozprasza, gdy nie jest zajęty czymś bardzo konkretnym, z tym wyciszaniem też bywa różnie (z tego co mówi włacicielka) owszem są momenty, że śpi kiedy trzeba, ale jak ma ciut więcej energii niż zwykle, to jak schowasz piłeczke zrobi wszystko by się do niej dobrać, ale tak jak mówie to na podstawie tego jednego psiaka ;) Quote
Afryka Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 Kyu napisał(a):ja bym obstawiała łyżwa albo gończaka co do kelpie, moge się wypowiedzieć, ale tylko na podstawie jednego osobnika, poziom ekscytacji na pewno niższy niż u bordera, aczkolwiek, moim zdaniem ten pies zdecydowanie od długich biegów/spacerów woli pobiegać za piłeczką, łatwo się rozprasza, gdy nie jest zajęty czymś bardzo konkretnym, z tym wyciszaniem też bywa różnie (z tego co mówi włacicielka) owszem są momenty, że śpi kiedy trzeba, ale jak ma ciut więcej energii niż zwykle, to jak schowasz piłeczke zrobi wszystko by się do niej dobrać, ale tak jak mówie to na podstawie tego jednego psiaka ;) Dzięki! Jeśli chodzi o wyżły, to jestem troszeczkę uprzedzona, bo znajomy miał wyżła i to był najbardziej nieznośny pies na świecie. Nie mógł zostać sam w domu, spuszczony uciekał i wracał po 15 minutach, ogólnie dramat :) Nie wiem na ile to była wina właścicieli, a w jakim stopni cechy wrodzone tego konkretnego psa czy wyżłów w ogóle. Pies był z nimi od szczeniaka, żadnych przejść traumatycznych nie miał. Suczkę gończego polskiego ma jeden facet w parku, muszę go wypytać o jej charakter. Jakoś nigdy specjalnie nie zwracałam uwagi na psy z grupy myśliwskiej. Quote
gryf80 Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 mój sąsiad miał weimara-zachowanie takie jak opisywałaś AFRYKO.więc juz nie wiem na ile wychowanie a na ile /;natura".... Quote
Gezowa Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 Czasami chodzimy z dwoma weimarami na spacery. Jeden ma rok, drugi 3 lata. Oba są bardzo karne, chociaż ten młodszy ma jeszcze swoje "odpały" :). Nie oddalają się. Młodszy zawsze obok, a starszy rusza kilka metrów w przód i co chwila sprawdza czy wszyscy idą. Właśnie Pani mówiła, że odkąd pojawił się drugi weimar to ten starszy jeszcze bardziej zaczął pilnować swojego stada :). Ponadto są strasznie nakręcone na właścicielkę, a jeśli trzyma aport w dłoni to już w ogóle psy sprzedane :D. Robią na mnie ogromne wrażenie za każdym razem... Przez tyle godzin ile przespacerowałam w ich towarzystwie, sama zaczęłam się zastanawiać nad weimarem, ale stwierdziłam, że to jednak nie moje klimaty. Właścicielka ogólnie nie skarżyła się za bardzo na ewentualne rozróby w domu. Pomijając fakt, że one faktycznie mają długie spacery (2-3h), na których są nierzadko męczone zabawą i komendami. Quote
Kyu Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 Tak jak mówi Gezowa, natura, naturą, ale zwłaszcza weimary to psy wpatrzone w opiekuna, kwestia wychowania, wychowanie i jeszcze raz wychowania. Te psy trzeba od małego szkolić, zaniedbane szkolenie we wczesnym wieku daje właśnie takie efekty, ale poswięcenie i nie nabieranie na piękne, niebieskie ślepka daje efekt o jakim mówi Gezowa- jak wyznaczysz granice od szczeniaka to potem nie musisz ich specjalnie przypominać ;) (oczywiście w dużym uogólnieniu) to są psy pracujące przede wszystkim w polu, okładając je, optymalną odległością na jaką mogą się oddalić to 20-30m, muszą mieć opiekuna na oku i cały czas z nim kontakt ;) Quote
whiteterrier Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 Za jakiś czas wraz z rodzicami planujemy psa :) Mam kilka wymagań i chciałabym je tu przedstawić :) Powiem, że mi się marzy DOnek :loveu: lub Wilczak :loveu: , ale jestem otwarta na inne rasy :) - raczej większy, - który nada się na psa stróżującego, - przyjazny dla dzieci ( choć wiem, że to zależy od wychowania ), - aktywny, żeby lubił sporty i pracę z człowiekiem, - zapatrzony w swego właściciela - żeby nie był podatny na alergie ( mam Westa i niestety alergie to nasz ciągły i najgorszy problem.. ) - mamy duży dom z ogrodem i niedługo działkę, - pies codziennie chodził by na przynajmniej jeden długi spacer z sesjami treningowymi z drugim psem, - ja i moi rodzice mieliśmy w swoim życiu wiele psów, więc trudne charakterki nam nie straszne, - mieszkam na wsi, więc w koło sporo lasów, pól itp. , - zawsze chciałam, aby mój pies był "skoczny" i "stworzony do frisbee", ale nie wymagam. - długość sierści oraz wygląd nie grają większej roli. Quote
Unbelievable Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 Afryka napisał(a):Bbeta, masz kelpie, tak? A gdybyś miała porównać typ jego aktywności do borderowej, to czy widzisz jakieś różnice? Nie znam żadnego kelpie, natomiast mam sporo borderowych znajomych i zauważyłam, że te psiaki mają na tyle wysoki poziom pobudzenia/ekscytacji, że po wspólnej kilkunastokilometrowej wycieczce są już naprawdę zmęczone. Trochę mnie to rozczarowało, bo myślałam, że pod względem zapasów energii są nie do zdarcia ;) moja borderzyna się nie męczy nigdy : P trzeba wybrać psa o odpowiedniej budowie ;) Quote
ariane Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 whiteterrier napisał(a):Za jakiś czas wraz z rodzicami planujemy psa :) Mam kilka wymagań i chciałabym je tu przedstawić :) Powiem, że mi się marzy DOnek :loveu: lub Wilczak :loveu: , ale jestem otwarta na inne rasy :) - raczej większy, - który nada się na psa stróżującego, - przyjazny dla dzieci ( choć wiem, że to zależy od wychowania ), - aktywny, żeby lubił sporty i pracę z człowiekiem, - zapatrzony w swego właściciela - żeby nie był podatny na alergie ( mam Westa i niestety alergie to nasz ciągły i najgorszy problem.. ) - mamy duży dom z ogrodem i niedługo działkę, - pies codziennie chodził by na przynajmniej jeden długi spacer z sesjami treningowymi z drugim psem, - ja i moi rodzice mieliśmy w swoim życiu wiele psów, więc trudne charakterki nam nie straszne, - mieszkam na wsi, więc w koło sporo lasów, pól itp. , - zawsze chciałam, aby mój pies był "skoczny" i "stworzony do frisbee", ale nie wymagam. - długość sierści oraz wygląd nie grają większej roli. I jak najbardziej polecam Owczarka Niemieckiego, mam owczarka i spełnia on każdy warunek ,który podałaś :) Quote
Shilomaniak Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 Weź szczylka z tego wątku i zrobisz z niego co tylko zapragniesz :lol: http://www.dogomania.pl/forum/threads/233641-Wy%C5%BC%C5%82y-6-szczeniak%C3%B3w-i-mama-pilnie-potrzebuj%C4%85-pomocy-Ma%C5%82a-Madi-przegra%C5%82a Quote
Riannei&Garshii Posted February 8, 2013 Posted February 8, 2013 whiteterrier napisał(a):Za jakiś czas wraz z rodzicami planujemy psa :) Mam kilka wymagań i chciałabym je tu przedstawić :) Powiem, że mi się marzy DOnek :loveu: lub Wilczak :loveu: , ale jestem otwarta na inne rasy :) - raczej większy, - który nada się na psa stróżującego, - przyjazny dla dzieci ( choć wiem, że to zależy od wychowania ), - aktywny, żeby lubił sporty i pracę z człowiekiem, - zapatrzony w swego właściciela - żeby nie był podatny na alergie ( mam Westa i niestety alergie to nasz ciągły i najgorszy problem.. ) - mamy duży dom z ogrodem i niedługo działkę, - pies codziennie chodził by na przynajmniej jeden długi spacer z sesjami treningowymi z drugim psem, - ja i moi rodzice mieliśmy w swoim życiu wiele psów, więc trudne charakterki nam nie straszne, - mieszkam na wsi, więc w koło sporo lasów, pól itp. , - zawsze chciałam, aby mój pies był "skoczny" i "stworzony do frisbee", ale nie wymagam. - długość sierści oraz wygląd nie grają większej roli. Żeby mieć wilczaka i zrobić z niego psa do sportów trzeba mieć ogromne doświadczenie, silny charakter, jeśli chodzi o frisbee dobrać małego, lekkiego osobnika o którego w Polsce BARDZO trudno, także nie polecam. Co do owczarków niemieckich... osobiście nie sądzę by były świetne do frisbee. Quote
motyleqq Posted February 9, 2013 Posted February 9, 2013 Riannei&Garshii napisał(a): Co do owczarków niemieckich... osobiście nie sądzę by były świetne do frisbee. może drobna, użytkowa suczka w teamie z kimś silnym;) no chyba, że kogoś interesują tylko dyscypliny dystansowe. wtedy wielkość i waga mniej przeszkadza Quote
asiunia Posted February 9, 2013 Posted February 9, 2013 Z ONka czy DONa mistrza frisbee raczej nie zrobisz,ale rekreacyjnie jak najbardziej ;) Quote
whiteterrier Posted February 9, 2013 Posted February 9, 2013 Ale powiedziałam, że to nie jest wymóg który musi być ;) Widziałam już sporo ONków i DOnków które skaczą po frisbee ( jak ten powyżej i wgl cudoo :loveu: ), ale nie mam zamiaru startować w jakiś zawodach czy coś. Chce mu po prostu dać rozrywkę ;) Mój aktualny pies też się na mistrza frisbee nie zapowiada a ćwiczymy bo to mu daje frajdę. Quote
asiunia Posted February 9, 2013 Posted February 9, 2013 Jak w ramach rozrywki to się owczar nadaje ;) z resztą ONek przy dobrym prowadzeniu to pies do tańca i różańca...My się bawimy w frisbee,obronę,ciągnie na sankach i mnie i małego,amatorsko obi...Mój Paco dzieci nie lubi,ale za mojego synka wskoczyłby w ogień i żyją w pełnej komitywie :) No i niestety jest alergikiem... Quote
whiteterrier Posted February 9, 2013 Posted February 9, 2013 asiunia napisał(a):Jak w ramach rozrywki to się owczar nadaje ;) z resztą ONek przy dobrym prowadzeniu to pies do tańca i różańca...My się bawimy w frisbee,obronę,ciągnie na sankach i mnie i małego,amatorsko obi...Mój Paco dzieci nie lubi,ale za mojego synka wskoczyłby w ogień i żyją w pełnej komitywie :) No i niestety jest alergikiem... Ja mam teraz suczkę Onka, ale już staruszka ( 10 lat ) i widać to po niej.. Ale razem agilitowaliśmy, trenowaliśmy obidience, robiliśmy testy IPO i po prostu lubię jak pies coś robi :D Niestety za późno poznałam frisbee i Bryza boi się latających przedmiotów. W dodatku superowo dogaduje się z moim westem, więc chyba owczary są dla mnie stworzone :) A miałam je od małego :D tylko teraz marzy mi się właśnie DOnek :loveu: Hodowle mam nawet wybraną i suczkę po której bym chciała, ale tata bardzo chce CSV :shake: Ale to poczekamy jeszcze rok, dwa :) Quote
evel Posted February 9, 2013 Posted February 9, 2013 Wilczaki ogólnie odradzam, bo są to psy dosyć problematyczne. Ale jeśli chciałabyś "zdrowszego ONka" (piszesz o alergiach itd.) to ja bym poszukała może dobrych linii BOSów? Piękne psy, ale trzeba rozważnie wybierać hodowle, żeby nie trafić na lękliwego psiaka, chociaż coraz częściej widać BOSki na placach ćwiczeniowych :) A może owczarek holenderski? Może tacie by się spodobał, a na pewno bardziej ukierunkowany na ludzi niź csv ;) Z innych typów - może jeszcze hovek? Quote
alumier25 Posted February 9, 2013 Posted February 9, 2013 Berneński pies pasterski - piękny, ale w żadnym wypadku nie może być kupowany z powodu jego urody jako ozdoba do ogródka. Jest to duży pies wymagający sporych nakładów finansowych, czasu, a przede wszystkim miłości i nie każda osoba niestety tym wymaganiom sprosta... Jest to bardzo łagodny i rodzinny pies, bardzo przywiązany do właściciela. Jeżeli macie dom z ogródkiem i czas, żeby chociaż raz dziennie wyjść z psem na dłuższy spacer to jest to idealny psiak dla Was :-) Pozdrawiam Quote
dog193 Posted February 9, 2013 Posted February 9, 2013 alumier25 napisał(a):Jeżeli macie dom z ogródkiem i czas, żeby chociaż raz dziennie wyjść z psem na dłuższy spacer to jest to idealny psiak dla Was :-) Pozdrawiam A co do tego ma dom z ogródkiem? :) Quote
Recommended Posts