zaginiona sara Posted December 28, 2012 Posted December 28, 2012 Karilka ma sporo racji i nie zawsze na dt musi być mieszaniec, rodowodowe tez bywają :). Sama na chwilę obecną wzięłabym raczej podrostka niż malucha. Planowałam za jakiś czas pieska z papierkiem ale raczej będzie mieszanka, chyba, że rasa od kogoś kogo znam i pies będzie pasował do mnie. Quote
omry Posted December 28, 2012 Posted December 28, 2012 Chodzi o to, by się dziewczyna nie nastawiała, bo niekoniecznie pies będzie taki, jakiego sobie wymarzy, bo odstępstwa od norm w rasie nie są wcale takie rzadkie jednak :) Ja dla kontrastu mam kundla idealnego dla mnie :) Choć z początku nie było tak kolorowo, musiałyśmy nad sobą wzajemnie popracować :razz: Quote
Karilka Posted December 28, 2012 Posted December 28, 2012 (edited) Tak - o tym mówię. Gdybym nie nastawiała się na sport z psem i pracę użytkową (są to moje ambicje) - miałabym psa = przyjaciela. I tyle. Bez zaglądania w metryki i grzebania w genetyce. To największy skarb jaki można sobie wyobrazić. Myślę, ze nie warto się w ten głęboki temat kynologiczny zagłębiać, jeżeli nie czuje się konkretnej potrzeby, przebywania z konkretnym psem. Przedstawiającym jakies wspólne cechy z innymi przedstawicielami rasy. W dodatku - będąc laikiem. Trzeba się od podstaw zastanowić: "do czego mi pies potrzebny" i tyle. Ah. I przykład z dzisiaj: układałam ślady dla psa, genetycznie predysponowanego do pracy. Przy okazji była z nami suczka. Pies predysponowany do pracy ni cholery nie mógł skupić sie na śladzie, natomiast suczka mix, patrząc z boku - ogarnęla to natychmiast i ..gdyby ten rasowiec tak wykonał swoje pierwsze ślady - mogłabym ze spokojną głową liczyć na sukces. Oczywiście nie poddam się (bo nie mogę) i pies ślady będzie umiał.. no ale.. jakim kosztem. Gdybym nie musiała - odpuściłabym to i poszła na ślady z suką mixturką, której sprawia to przyjemność, mimo żadnych podstaw genetycznych. Edited December 28, 2012 by Karilka Quote
xxxx52 Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 cień_wiatru napisał(a):Kirinna patrze i robie tak: :loveu: musze troszkę poczytać ;] bardzo dziękuje wszystkim za rady i opinie :) muszę się zastanowić, mam czas. mam nadzieje, że w końcu znajdę "tego jedynego" psa. a może to on znajdzie mnie?:lol: :diabloti: zawitaj do dzialu Psy w potrzebie" i zaiteresuj sie psami jakie maja Dt do zaproponowania,gdyz one to powinny najlepiej znac psy ktorymi sie opiekuja. Moze ktorys pies bedzie Tobie odpowiadal pod wzgledem charakteru ,wygladu.Mozna go zobaczyc isc z nim na spacer i nie koniecznie musi byc szczeniakiem.Jest tyle wspanialöych ,idealnych psow ktore nie koniecznie musisz jako "zakup kota w worku" otrzymac za duze pieniadze od hodowcy. Quote
mańka_ Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Ja nie rozumiem jednego: cień_wiatru chce psa rasowego. Dlaczego więc na siłę wpychacie jej psa z adopcji? Ona takiego NIE CHCE, może ma swoje powody, może nie - ale zadaje konkretne pytanie: jaka rasa, a nie "a może kundelek". Po co więc udowadniacie na siłę, jaki to pies z DT może być idealny? Dla niej nie będzie, bo ona takiego NIE CHCE... Quote
xxxx52 Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 mańka_ napisał(a):Ja nie rozumiem jednego: cień_wiatru chce psa rasowego. Dlaczego więc na siłę wpychacie jej psa z adopcji? Ona takiego NIE CHCE, może ma swoje powody, może nie - ale zadaje konkretne pytanie: jaka rasa, a nie "a może kundelek". Po co więc udowadniacie na siłę, jaki to pies z DT może być idealny? Dla niej nie będzie, bo ona takiego NIE CHCE... Po to jest ten watek ,zeby podzielic sie doswiadczeniami jakie ma, czy mialo z psami i kazdy pisze o psach ,a nie romansach ,stad sa rozne propozycje czy to rasowy czy rasowopodobny czy ze schroniska domu tymczowego czy od hodowcy nie ma znaczenia.wazne jest ,zeby osoba szukajaca rozwazyla rozne mozliwosci poszukania dla siebie psa ,czlonka rodziny z ktorym bedzie razem przez min 15 lat. Czy nie zauwazylas ,ze ten watek polega tylko na reklamie psow ,dziala na zasadzie markietingu,ze kazdy co ma jakas rase,albo gdzies wyczytal ,albo mial stycznosc ,albo ja rozmnaza, ja wlasnie reklamuje. Quote
mańka_ Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 xxxx52 napisał(a):Po to jest ten watek ,zeby podzielic sie doswiadczeniami jakie ma, czy mialo z psami i kazdy pisze o psach ,a nie romansach ,stad sa rozne propozycje czy to rasowy czy rasowopodobny czy ze schroniska domu tymczowego czy od hodowcy nie ma znaczenia.wazne jest ,zeby osoba szukajaca rozwazyla rozne mozliwosci poszukania dla siebie psa ,czlonka rodziny z ktorym bedzie razem przez min 15 lat. Czy nie zauwazylas ,ze ten watek polega tylko na reklamie psow ,dziala na zasadzie markietingu,ze kazdy co ma jakas rase,albo gdzies wyczytal ,albo mial stycznosc ,albo ja rozmnaza, ja wlasnie reklamuje. To czemu jak ktoś pisze, że poszukuje mikropsa o pewnych cechach, to nie poleca się mu 60kg bydlaczka? Podpowiem dlaczego: bo osoba szukająca mikropsa takiego własnie konkretnie szuka. Nie mastifa, nie bernerdyna, nie setera i nie malamuta. Tak samo cień_wiatru: szuka psa RASOWEGO. I nie chodzi tu o żadną reklamę i makreting - przynajmniej jak dla mnie. Chodzi o jak najsensowniejsze doradzenie osobie pytającej - a o tym myśle, że co poniektórzy zapomnieli, podchodząc do sprawy na zasadzie marketingu: "zajmuję się psimi adopcjami, więc każdemu chętnie wcisnę kundelka z DT, bo to przecież najlepszy wybór - a że pytający chce psa rasowego to już mniej ważne przecież...." Wracając do tematu: cień_wiatru, nie myślałaś np. o grzywaczu? Jeśli nie masz chęci na wystawy, to możesz np. takiego PP ostrzyc na równo i problemu z futrem nie będzie. Ewentualnie może pudel w wersji mini albo średniej? (tu ta sama historia z włosem - nawet do fryzjera psiego z nim chodzić nie musisz - sama dasz sobie radę i sporo zaoszczędzisz) Quote
Karilka Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Tak, ale jest na tyle niezdecydowana jeśli chodzi o wybór rasy a do tego - jak sama twierdzi - jest laikiem w wychowywaniu psów, że MOIM zdaniem - idealnym rozwiązaniem dla cień wiatru - byłaby adopcja psa z Domu Tymczasowego. Quote
mańka_ Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Karilka napisał(a):Tak, ale jest na tyle niezdecydowana jeśli chodzi o wybór rasy a do tego - jak sama twierdzi - jest laikiem w wychowywaniu psów, że MOIM zdaniem - idealnym rozwiązaniem dla cień wiatru - byłaby adopcja psa z Domu Tymczasowego. A ona chce psa rasowego. Dlaczego wiec nie skupić się na doradzeniu konkretnej RASY zamiast przekonywania jaki to pies z DT będzie super? Quote
cień_wiatru Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 mańka_ bardzo dziękuje:smile: chce psa rasowego- to moje marzenie:P nie mam wielkiego doświadczenia, psa "miałam" tylko u dalszej rodziny. ale stwierdzilam ,że skoro juz jestem gotowa na psa, to czemu nie może on być rasowy? nie jest to jakaś dziwna zachcianka, słomiany zapał. nie lubie jak ktoś mi coś na siłę "wpycha", ale wasze opinie też są dla mnie ważne. jestem teraz pewna ,że chce mieć rasowca:smile: mam nadzieje, że jeśli ogarne tego 1szego psa, to i na drugiego przyjdzie pora. może ten 2gi będzie ze schronu lub dt. kto wie ;] edit: [FONT=Times New Roman]mańka_ napisał(a): Wracając do tematu: cień_wiatru, nie myślałaś np. o grzywaczu? Jeśli nie masz chęci na wystawy, to możesz np. takiego PP ostrzyc na równo i problemu z futrem nie będzie. Ewentualnie może pudel w wersji mini albo średniej? (tu ta sama historia z włosem - nawet do fryzjera psiego z nim chodzić nie musisz - sama dasz sobie radę i sporo zaoszczędzisz) zastanawia mnie czy grzywacz nie "wysiądzie" przy moim trybie życia. nie znam żadnego psa tej rasy, nie wiem jaka jest jej potrzeba ruchu.[/FONT] Quote
Karilka Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Edit: posokowiec bawarski? Szkocki collie? Osobiście, oddałabym wszystkie rasowce świata, żeby mógł wrócić mój ukochany pies w typie. Wiem, że osiągnęłabym z nim dużo, dużo więcej niż z nawet najlepszym psem rasowym. Quote
cień_wiatru Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 o mnie można powiedzieć dużo- ale nie, że jestem snobką:roll: wiele osob ma rasowe psy- każdego nazwiesz snobem? co złego w tym ,że chce rasowego? Quote
Obama Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 cień_wiatru napisał(a):o mnie można powiedzieć dużo- ale nie, że jestem snobką:roll: wiele osob ma rasowe psy- każdego nazwiesz snobem? co złego w tym ,że chce rasowego? Cien_Wiatru, wybacz dziewczynom,chcą dobrze bo chcą pomóć psom,a że nieco faszyzują to już "produkt uboczny" :) Myślałaś może o whippecie albo charciku włoskim?Boksery są tez energiczne. Quote
cień_wiatru Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Boksery to moja stara miłość:evil_lol::loveu: Póki co mam wytypowane kilka ras, teraz czekam i czytam ;] Trudno mi póki co podjąć decyzje, są 4 rasy. I każda mnie przekonuje :P Quote
Unbelievable Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 cień_wiatru napisał(a):Boksery to moja stara miłość:evil_lol::loveu: Póki co mam wytypowane kilka ras, teraz czekam i czytam ;] Trudno mi póki co podjąć decyzje, są 4 rasy. I każda mnie przekonuje :P jeżeli wybierasz między różnymi grupami, to polecam spotkać się z właścicielami tych ras, lub chociaż z tych samych grup, żeby zobaczyć jak się zachowują, bo wymagania to nie wszystko, a niektóre cechy mogłyby cię wkurzać, lub zachęcić do rasy, typu terrierowy "energiczny" tryb poruszania się Quote
Obama Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Unbelievable napisał(a):jeżeli wybierasz między różnymi grupami, to polecam spotkać się z właścicielami tych ras, lub chociaż z tych samych grup, żeby zobaczyć jak się zachowują, bo wymagania to nie wszystko, a niektóre cechy mogłyby cię wkurzać, lub zachęcić do rasy, typu terrierowy "energiczny" tryb poruszania się dokladnie. jakie 4 rasy?:) Quote
cień_wiatru Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 dziewczyny pokazały mi mudika, i jestem oczarowana:P charakter by mi odpowiadał, ale to musiałabym sama zweryfikować na żywo ;] w tej szczęśliwej czwórce jest oczywiście bokser:lol: zaczelam zastanawiać sie także nad labkiem, tylko tutaj musialabym naprawde posiedzieć. nie odpowiada mi typowa beczka, więc szukalabym w typie sportowym, pracującym. szkoda ,że nie są troche mniejsze:diabloti: znajoma namawia mnie na pudla, tutaj też taka propozycja była.. mam dylemat.. pustke w głowie :stupid: Quote
szesnastolatka16 Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 a jaką nam doradzilibyście rasę następna moze z a kilka lat? mieliśmy 6 psów,teraz obecnie 2,a wcześniej 6 bo się liczy każdy jeden pies w naszym domu. Teraz będzie 8,bo mamy dwa psy. Charakter może być różny lecz mi by najbardziej pasował flat coated retvier(kiedyś szkoliłam flata coateda retviera mojego) ale może być i nawet energiczny cavalier king charles spaniel...bo rzecz polega na tym żeby pies wnosił do domu dużo radości:D Quote
Kirinna Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 szesnastolatka16 napisał(a):a jaką nam doradzilibyście rasę następna moze z a kilka lat? mieliśmy 6 psów,teraz obecnie 2,a wcześniej 6 bo się liczy każdy jeden pies w naszym domu. Teraz będzie 8,bo mamy dwa psy. Charakter może być różny lecz mi by najbardziej pasował flat coated retvier(kiedyś szkoliłam flata coateda retviera mojego) ale może być i nawet energiczny cavalier king charles spaniel...bo rzecz polega na tym żeby pies wnosił do domu dużo radości:D liczby pisz słowami bo wychodzi że masz 8 psów w domu a nie ósmy teraz do was trafi(jakoś bardziej logicznie dla mnie to wyglądą chociaż może się mylę) napisz coś więcej bo większość psów wnosi do domu radość Quote
omry Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 mańka_ napisał(a):Ja nie rozumiem jednego: cień_wiatru chce psa rasowego. Dlaczego więc na siłę wpychacie jej psa z adopcji? Ona takiego NIE CHCE, może ma swoje powody, może nie - ale zadaje konkretne pytanie: jaka rasa, a nie "a może kundelek". Po co więc udowadniacie na siłę, jaki to pies z DT może być idealny? Dla niej nie będzie, bo ona takiego NIE CHCE... To, że napisałam, że mam kundla idealnego, nie znaczy, że coś dziewczynie wpycham. Też rozumiem, bo mój kolejny pies na 100% będzie rasowy. Dlatego, że kocham się w pewnym charakterze psów. Wiem jednak, że gdybym nie miała większych wymagań, tak jak cień_wiatru, to na pewno nie kupowałabym rasowego, tylko zaadoptowała. Z tym, że to ja i nikt nie musi robić jak ja. Quote
szesnastolatka16 Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Zwróć uwagę na słowo wcześniej! liczę tak:reksa,ciapka,bruna,tobiego, kacpra co już za TM są a teraz mam 2,Megi i Lampo. Więcej: Mam możliwość samodzielnego szkolenia, jestem dość uparta i psa najlepiej chciałabym dopasować do charkateru:lol: Pies może być nawet duży ponieważ mieszkam na wsi i z sporym ogrodem:cool1: Może być spokojny lub aktywny do każdego trybu umiemy się dopasować;) Quote
Kirinna Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 szesnastolatka16 napisał(a):Zwróć uwagę na słowo wcześniej! liczę tak:reksa,ciapka,bruna,tobiego, kacpra co już za TM są a teraz mam 2,Megi i Lampo. Więcej: Mam możliwość samodzielnego szkolenia, jestem dość uparta i psa najlepiej chciałabym dopasować do charkateru:lol: Pies może być nawet duży ponieważ mieszkam na wsi i z sporym ogrodem:cool1: Może być spokojny lub aktywny do każdego trybu umiemy się dopasować;) ja tam nadal sądzę że liczby powinno się pisać nie cyfrą a literami szczególnie jak się je odmienia może jednak cos więcej? możesz sprecyzować oczekiwania? trudno proponować rasę jak do opisu pasuje równie dobrze papilon, mops jak i basset, onek itd. Quote
szesnastolatka16 Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Na pewno musi być przyjazny dla dzieci,ale nieufny do obcych... co jeszcze? musi mieć krótką sierść albo średnią. hmmm..co jeszcze? żeby lubiał się przytulać Quote
cień_wiatru Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 myślałam ,że to ja mam niesprecyzowane oczekiwania:evil_lol: [FONT=Times New Roman]szesnastolatka16 napisał(a):hmmm..co jeszcze? żeby lubił się przytulać umarlam:lol: szesnastolatka16 a co zamierzasz z nim robić? :P[/FONT] Quote
szesnastolatka16 Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 A będe go głaskać:D cien_wiatru ja się nie wypowiem w kwestii wyboru,bo to stworzy lawinęXDe Quote
Recommended Posts