Indomabile Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 [quote name='Ty$ka'][B]Indomabile[/B], a może by tak coś o sobie? Jakie masz wymagania co do psa? Co psu oferujesz?[/QUOTE] Chce psa łatwego w pielęgnacji, energicznego, ładnego(ale to już wedle gustu). Chciała bym ćwiczyć z psem wszystkie mozliwe dla rasy sporty. Pies będzie miał dużo ruchu dziennie(przynajmniej 4 godziny w dniu). Stała opieka weterynaryjna. Karma dobrej jakości. Kiedy bede miała na to czas to cos psu ugotuje mam książke z przepisami na dania dla psów. Mieszkam blisko lasu, więc napewno w weekendy, kiedy pogoda na to pozwoli będziemy właśnie tam się udawać. Nie zapominając już o jeziorze w mojej okolicy, gdzie psa będę od czasu do czasu zabierać jeśli bedzie wykazywał na to ochotę. Miałam kiedyś suczkę rasy rottweiler :) Quote
Martens Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 Miałaś kiedyś do czynienia na żywo z bullterrierem przez dłuższy czas? To bardzo specyficzne psy; mówi się, że najtrudniejsze z bullowatych - nie z powodu agresji, a specyficznego charakteru, któremu bardzo daleko do labradora czy owczarka. Quote
Indomabile Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 [quote name='Martens']Miałaś kiedyś do czynienia na żywo z bullterrierem przez dłuższy czas? To bardzo specyficzne psy; mówi się, że najtrudniejsze z bullowatych - nie z powodu agresji, a specyficznego charakteru, któremu bardzo daleko do labradora czy owczarka.[/QUOTE] Tak mam znajomych, którzy posiadają psa tej rasy :-) Wspaniały pies :D Prosze was o pomoc bo Labki w typie angielskim, bullterriery i Appenzellery to 3 moje ulubione rasy już od kilku ładnych lat :) Quote
mańka_ Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 Myślę, ze apek byłby fajnym wyborem (ale mozliwe, ze to moje szwajcarskie zboczenie :-D) - tylko to dość specyficzna rasa. Zapraszam na forum szwajcarów, tam można pogadać z właścicielami i hodowcami, a moze spotkać się z kimś z okolicy? Ja ogólnie polecam, nie dość, że bardzo mi się z wyglądu podobają, to jeszcze charaktery niesamowite (choc wcale nie są łatwe). Quote
Indomabile Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 [quote name='mańka_']Myślę, ze apek byłby fajnym wyborem (ale mozliwe, ze to moje szwajcarskie zboczenie :-D) - tylko to dość specyficzna rasa. Zapraszam na forum szwajcarów, tam można pogadać z właścicielami i hodowcami, a moze spotkać się z kimś z okolicy? Ja ogólnie polecam, nie dość, że bardzo mi się z wyglądu podobają, to jeszcze charaktery niesamowite (choc wcale nie są łatwe).[/QUOTE] Znam ten typ moja April była taka :-) Chodź to nie był Apek a Rotek :p Quote
mańka_ Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 [quote name='Indomabile']Znam ten typ moja April była taka :-) Chodź to nie był Apek a Rotek :p[/QUOTE] Hm, wydaje mi się, ze póki nie miałaś kontaktu z żadnym doroslym apkiem, to ciężko Ci może być porównać go do jakiegokolwiek charakteru - i nie mówię tego złośliwie, ale to są naprawdę specyficzne psy, o specyficznych potrzebach. Jak mówię - zapraszam na forum szwajcarów - tam będziesz mogła się dowiedzieć więcej. Ja sama mam niewiele doświadczenia z apkami, ale i po tych krótkich kontaktach widzę, ze to jest naprawdę cudowny pies - tylko... hm, specyficzny ;-) Na pewno musisz byc przygotowana na to, że jest to szczekliwa rasa. No i są bardzo samodzielne, choć jednocześnie oddane przewodnikowi. Quote
Indomabile Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 [quote name='mańka_']Hm, wydaje mi się, ze póki nie miałaś kontaktu z żadnym doroslym apkiem, to ciężko Ci może być porównać go do jakiegokolwiek charakteru - i nie mówię tego złośliwie, ale to są naprawdę specyficzne psy, o specyficznych potrzebach. Jak mówię - zapraszam na forum szwajcarów - tam będziesz mogła się dowiedzieć więcej. Ja sama mam niewiele doświadczenia z apkami, ale i po tych krótkich kontaktach widzę, ze to jest naprawdę cudowny pies - tylko... hm, specyficzny ;-) Na pewno musisz byc przygotowana na to, że jest to szczekliwa rasa. No i są bardzo samodzielne, choć jednocześnie oddane przewodnikowi.[/QUOTE] Hmmm szczekliwe mówisz... I tu pojawia się problem... Mieszkam w bloku, więc sąsiedzi mnie chyba zamordują :( Quote
mańka_ Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 [quote name='Indomabile']Hmmm szczekliwe mówisz... I tu pojawia się problem... Mieszkam w bloku, więc sąsiedzi mnie chyba zamordują :([/QUOTE] No niestety, szczekliwe. Ale mówię - najlepiej byś zrobiła, gdybyś pogadała z kimś, kto apka ma. Skąd jestes? Quote
Indomabile Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 [quote name='mańka_']No niestety, szczekliwe. Ale mówię - najlepiej byś zrobiła, gdybyś pogadała z kimś, kto apka ma. Skąd jestes?[/QUOTE] Ja jestem z Warszawy :) Quote
mańka_ Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 No to w Warszawie jest na 100% 1 apek - jeśli dasz mi na priv jakieś namiary na Ciebie, to mogę poprosic jego właścicielkę, żeby do Ciebie napisała :-) Może będziecie mogły się spotkać i przekonasz się, jak to z apkiem naprawdę jest - jeśli chcesz oczywiscie. Quote
klaki91 Posted August 21, 2012 Posted August 21, 2012 Słuchajcie a jaką rasę można polecić dziewczynie, lat 23, która na chwilę obecną mieszka sama i szuka jakiegoś sierściucha bo świruje gdy nie ma nikogo w mieszkaniu? :) W grę wchodzą pieski raczej małe, myślę że tak do 10-12 kg, ale im mniejszy tym lepiej. Taki mały przytulak, którego mozna ze sobą praktycznie wszędzie zabrać, który lubiłby ludzkie towarzystwo i teoretycznie był pozbawiony agresji czy dominacji w stosunku do obcych psów, ot zwykły mały piesek z rodzaju towarzysko-rodzinnych. Miałby ok. 2,5 h spacerów dziennie i większe wypady w weekendy. Sam musiałby wytrzymywać te 6-7 godzin w mieszkaniu, ale to oczywiście po przyzwyczajaniu od początku. Dziewczyna miała wcześniej psy, także problemowe, ale były to raczej pokaźne zwierzaki, a teraz by chciała malucha. Poleciłam żeby ogólnie przyjrzała się tym z gr IX a oprócz tego regularnie przeglądam ogłoszenia adopcyjne i jej podsyłam niektóre psiaki ;) Macie jakieś typy? Co sądzicie o hawańczyku? Quote
evel Posted August 21, 2012 Posted August 21, 2012 Wszelkie biszonowate - maltańczyki, bichon frise, hawańczyk, myślę, że byłyby OK, jeśli jej nie przeraża wizja pielęgnacji szaty, tudzież golenie psiaka na krótko ;) Albo adoptuś z dobrego DT :) Quote
kotyipies Posted August 21, 2012 Posted August 21, 2012 Jesli lubi sie ruszać to labek byłby dobrym pomyslem-lagodne sa nadzwyczajnie i wszystkich kochaja. Małe są czesto bardzo szczekliwe. Quote
klaki91 Posted August 21, 2012 Posted August 21, 2012 [quote name='kotyipies']Jesli lubi sie ruszać to labek byłby dobrym pomyslem-lagodne sa nadzwyczajnie i wszystkich kochaja. Małe są czesto bardzo szczekliwe.[/QUOTE] Tak jak pisałam- max 12 kg, myśle, że takiego labka by nie dostała ;) psa chciałaby ze sobą zabierać, a na razie nie ma na tyle dużego samochodu żeby było to możliwe. Małego zawsze łatwiej przemycic :) Quote
jamnicze Posted August 21, 2012 Posted August 21, 2012 [quote name='klaki91']Słuchajcie a jaką rasę można polecić dziewczynie, lat 23, która na chwilę obecną mieszka sama i szuka jakiegoś sierściucha bo świruje gdy nie ma nikogo w mieszkaniu? :) W grę wchodzą pieski raczej małe, myślę że tak do 10-12 kg, ale im mniejszy tym lepiej. Taki mały przytulak, którego mozna ze sobą praktycznie wszędzie zabrać, który lubiłby ludzkie towarzystwo i teoretycznie był pozbawiony agresji czy dominacji w stosunku do obcych psów, ot zwykły mały piesek z rodzaju towarzysko-rodzinnych. Miałby ok. 2,5 h spacerów dziennie i większe wypady w weekendy. Sam musiałby wytrzymywać te 6-7 godzin w mieszkaniu, ale to oczywiście po przyzwyczajaniu od początku. Dziewczyna miała wcześniej psy, także problemowe, ale były to raczej pokaźne zwierzaki, a teraz by chciała malucha. Poleciłam żeby ogólnie przyjrzała się tym z gr IX a oprócz tego regularnie przeglądam ogłoszenia adopcyjne i jej podsyłam niektóre psiaki ;) Macie jakieś typy? Co sądzicie o hawańczyku?[/QUOTE] Przyszedł mi do głowy cavalierek. Nieduży, łagodny, aktywny. Quote
evel Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 kotyipies napisał(a):Jesli lubi sie ruszać to labek byłby dobrym pomyslem-lagodne sa nadzwyczajnie i wszystkich kochaja. Małe są czesto bardzo szczekliwe. Nie ma to jak myśleć stereotypami. Quote
dog193 Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 mańka_ napisał(a):Hm, wydaje mi się, ze póki nie miałaś kontaktu z żadnym doroslym apkiem, to ciężko Ci może być porównać go do jakiegokolwiek charakteru - i nie mówię tego złośliwie, ale to są naprawdę specyficzne psy, o specyficznych potrzebach. Jak mówię - zapraszam na forum szwajcarów - tam będziesz mogła się dowiedzieć więcej. Ja sama mam niewiele doświadczenia z apkami, ale i po tych krótkich kontaktach widzę, ze to jest naprawdę cudowny pies - tylko... hm, specyficzny ;-) Na pewno musisz byc przygotowana na to, że jest to szczekliwa rasa. No i są bardzo samodzielne, choć jednocześnie oddane przewodnikowi. Wytłumaczcie mi proszę, jaka rasa psa nie jest "specyficzna" czy też "o specyficznych potrzebach"? :razz: Praktycznie każdy tak mówi o rasie psów, w której "siedzi", więc nie jest to szczególnie obrazowe określenie :eviltong: Uważam np, że foksteriery też są specyficzne i mają specyficzne potrzeby :D Tak jak bulle, molosy, belgi, charty, jamniki itd... Quote
mańka_ Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 dog193 napisał(a):Wytłumaczcie mi proszę, jaka rasa psa nie jest "specyficzna" czy też "o specyficznych potrzebach"? :razz: Praktycznie każdy tak mówi o rasie psów, w której "siedzi", więc nie jest to szczególnie obrazowe określenie :eviltong: Uważam np, że foksteriery też są specyficzne i mają specyficzne potrzeby :D Tak jak bulle, molosy, belgi, charty, jamniki itd... Ja w apkach absolutnie nie siedzę - wnioskuję tylko po tym, co czytam i co widziałam (choć widziałam niewiele). Z moich wniosków: to pies o bardzo silnym instykcie, sporo w nim sprzeczności, jest... hm, dla mnie po prostu dziwny ;) Quote
motyleqq Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 dog193 napisał(a):Wytłumaczcie mi proszę, jaka rasa psa nie jest "specyficzna" czy też "o specyficznych potrzebach"? :razz: Praktycznie każdy tak mówi o rasie psów, w której "siedzi", więc nie jest to szczególnie obrazowe określenie :eviltong: Uważam np, że foksteriery też są specyficzne i mają specyficzne potrzeby :D Tak jak bulle, molosy, belgi, charty, jamniki itd... słuszna uwaga, ciekawe co znaczy że pies jest 'niespecyficzny', czyli w normie :lol: Quote
anorektyczna.nerka Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 słuszna uwaga, ciekawe co znaczy że pies jest 'niespecyficzny', czyli w normie :lol: Chyba kundelek i żeby broń boże w typie nie był ;d Mnie przeraża robienie z niektórych przedstawiciel poszczególnych ras nadpsów. Jak ma się husky to trzeba wyjechać na alaskę i tam uprawiać koniecznie bikejoring co najmniej, jak ma się bordera, to agility obowiązkowo, jak ma się pita, to wp obowiązkowo, bez tego ani rusz ;D Quote
panbazyl Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 kotyipies napisał(a):Jesli lubi sie ruszać to labek byłby dobrym pomyslem-lagodne sa nadzwyczajnie i wszystkich kochaja. Małe są czesto bardzo szczekliwe. uhu.... kuźwa blada.... wszystko z góry fałszywe. I same plotki. Labki to są psy czysto użytkowe tylko jacyś idioci zrobili z nich kluchy kanapowe. Moje chodzą po ścieżkach tropowych, wiedzą jak wyglądają dziki i co to znaczy głos ze strzelby. Ale jak ktoś się tylko na stereotypach opiera to potem pół wsi ma beagle i masę problemów, bo nagle piesek o twarzy dziecka pożarł pół domu i zwiał z szybkością błyskawicy i być może wróci za tydzień z giganta. Quote
gryf80 Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 klaki91 może jakis mixik z "tych mniejszych"?w schronach siedzi ich całe mnóstwo(albo kota?) Quote
klaki91 Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 gryf80 napisał(a):klaki91 może jakis mixik z "tych mniejszych"?w schronach siedzi ich całe mnóstwo(albo kota?) Kot odpada, koleżanka nie należy do osób kotolubnych ;) Przeglądamy ogłoszenia, już ponoc gdzieś dzwoniła, ale suczka była z daleka i problem z transportem- zresztą chciałaby psa poznać przed pojawieniem się u niej. Z psami ze schroniska jest ten problem, że nie da rady ocenić jak sie będzie zachowywał w mieszkaniu, a to też jest ważne, bo z początku będzie musiał zwierzak zostawac sam na tą godzinkę-dwie dziennie, potem ten czas ulegnie zwiększeniu, więc szukamy raczej psiaków, o których wiadomo co wyrabiaja na czas nieobecności własciciela :) Cavaliery się spodobały (tutaj tylko rasowiec wchodzi w grę) i inne z gr IX (poza shih tzu), ale fajnego małego kudłatego szczeniora (w typie hawańczyka/pudla i innych) myśle, że znajdziemy w jakimś schronisku, kwestia poczekania i poszukania ;) Quote
evel Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 Są teraz biszony do adopcji, chyba 40, odebrane z pseudo. Gdzieś na FB mi mignęły. Quote
Recommended Posts