Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Ty$ka'][B]Indomabile[/B], a może by tak coś o sobie? Jakie masz wymagania co do psa? Co psu oferujesz?[/QUOTE]

Chce psa łatwego w pielęgnacji, energicznego, ładnego(ale to już wedle gustu). Chciała bym ćwiczyć z psem wszystkie mozliwe dla rasy sporty. Pies będzie miał dużo ruchu dziennie(przynajmniej 4 godziny w dniu). Stała opieka weterynaryjna. Karma dobrej jakości. Kiedy bede miała na to czas to cos psu ugotuje mam książke z przepisami na dania dla psów.

Mieszkam blisko lasu, więc napewno w weekendy, kiedy pogoda na to pozwoli będziemy właśnie tam się udawać. Nie zapominając już o jeziorze w mojej okolicy, gdzie psa będę od czasu do czasu zabierać jeśli bedzie wykazywał na to ochotę.

Miałam kiedyś suczkę rasy rottweiler :)

Posted

Miałaś kiedyś do czynienia na żywo z bullterrierem przez dłuższy czas? To bardzo specyficzne psy; mówi się, że najtrudniejsze z bullowatych - nie z powodu agresji, a specyficznego charakteru, któremu bardzo daleko do labradora czy owczarka.

Posted

[quote name='Martens']Miałaś kiedyś do czynienia na żywo z bullterrierem przez dłuższy czas? To bardzo specyficzne psy; mówi się, że najtrudniejsze z bullowatych - nie z powodu agresji, a specyficznego charakteru, któremu bardzo daleko do labradora czy owczarka.[/QUOTE]

Tak mam znajomych, którzy posiadają psa tej rasy :-)
Wspaniały pies :D

Prosze was o pomoc bo Labki w typie angielskim, bullterriery i Appenzellery to 3 moje ulubione rasy już od kilku ładnych lat :)

Posted

Myślę, ze apek byłby fajnym wyborem (ale mozliwe, ze to moje szwajcarskie zboczenie :-D) - tylko to dość specyficzna rasa. Zapraszam na forum szwajcarów, tam można pogadać z właścicielami i hodowcami, a moze spotkać się z kimś z okolicy?
Ja ogólnie polecam, nie dość, że bardzo mi się z wyglądu podobają, to jeszcze charaktery niesamowite (choc wcale nie są łatwe).

Posted

[quote name='mańka_']Myślę, ze apek byłby fajnym wyborem (ale mozliwe, ze to moje szwajcarskie zboczenie :-D) - tylko to dość specyficzna rasa. Zapraszam na forum szwajcarów, tam można pogadać z właścicielami i hodowcami, a moze spotkać się z kimś z okolicy?
Ja ogólnie polecam, nie dość, że bardzo mi się z wyglądu podobają, to jeszcze charaktery niesamowite (choc wcale nie są łatwe).[/QUOTE]

Znam ten typ moja April była taka :-)
Chodź to nie był Apek a Rotek :p

Posted

[quote name='Indomabile']Znam ten typ moja April była taka :-)
Chodź to nie był Apek a Rotek :p[/QUOTE]

Hm, wydaje mi się, ze póki nie miałaś kontaktu z żadnym doroslym apkiem, to ciężko Ci może być porównać go do jakiegokolwiek charakteru - i nie mówię tego złośliwie, ale to są naprawdę specyficzne psy, o specyficznych potrzebach. Jak mówię - zapraszam na forum szwajcarów - tam będziesz mogła się dowiedzieć więcej. Ja sama mam niewiele doświadczenia z apkami, ale i po tych krótkich kontaktach widzę, ze to jest naprawdę cudowny pies - tylko... hm, specyficzny ;-) Na pewno musisz byc przygotowana na to, że jest to szczekliwa rasa. No i są bardzo samodzielne, choć jednocześnie oddane przewodnikowi.

Posted

[quote name='mańka_']Hm, wydaje mi się, ze póki nie miałaś kontaktu z żadnym doroslym apkiem, to ciężko Ci może być porównać go do jakiegokolwiek charakteru - i nie mówię tego złośliwie, ale to są naprawdę specyficzne psy, o specyficznych potrzebach. Jak mówię - zapraszam na forum szwajcarów - tam będziesz mogła się dowiedzieć więcej. Ja sama mam niewiele doświadczenia z apkami, ale i po tych krótkich kontaktach widzę, ze to jest naprawdę cudowny pies - tylko... hm, specyficzny ;-) Na pewno musisz byc przygotowana na to, że jest to szczekliwa rasa. No i są bardzo samodzielne, choć jednocześnie oddane przewodnikowi.[/QUOTE]

Hmmm szczekliwe mówisz... I tu pojawia się problem... Mieszkam w bloku, więc sąsiedzi mnie chyba zamordują :(

Posted

[quote name='Indomabile']Hmmm szczekliwe mówisz... I tu pojawia się problem... Mieszkam w bloku, więc sąsiedzi mnie chyba zamordują :([/QUOTE]

No niestety, szczekliwe.
Ale mówię - najlepiej byś zrobiła, gdybyś pogadała z kimś, kto apka ma.
Skąd jestes?

Posted

No to w Warszawie jest na 100% 1 apek - jeśli dasz mi na priv jakieś namiary na Ciebie, to mogę poprosic jego właścicielkę, żeby do Ciebie napisała :-)
Może będziecie mogły się spotkać i przekonasz się, jak to z apkiem naprawdę jest - jeśli chcesz oczywiscie.

Posted

Słuchajcie a jaką rasę można polecić dziewczynie, lat 23, która na chwilę obecną mieszka sama i szuka jakiegoś sierściucha bo świruje gdy nie ma nikogo w mieszkaniu? :)

W grę wchodzą pieski raczej małe, myślę że tak do 10-12 kg, ale im mniejszy tym lepiej. Taki mały przytulak, którego mozna ze sobą praktycznie wszędzie zabrać, który lubiłby ludzkie towarzystwo i teoretycznie był pozbawiony agresji czy dominacji w stosunku do obcych psów, ot zwykły mały piesek z rodzaju towarzysko-rodzinnych. Miałby ok. 2,5 h spacerów dziennie i większe wypady w weekendy. Sam musiałby wytrzymywać te 6-7 godzin w mieszkaniu, ale to oczywiście po przyzwyczajaniu od początku. Dziewczyna miała wcześniej psy, także problemowe, ale były to raczej pokaźne zwierzaki, a teraz by chciała malucha.

Poleciłam żeby ogólnie przyjrzała się tym z gr IX a oprócz tego regularnie przeglądam ogłoszenia adopcyjne i jej podsyłam niektóre psiaki ;)

Macie jakieś typy? Co sądzicie o hawańczyku?

Posted

Wszelkie biszonowate - maltańczyki, bichon frise, hawańczyk, myślę, że byłyby OK, jeśli jej nie przeraża wizja pielęgnacji szaty, tudzież golenie psiaka na krótko ;) Albo adoptuś z dobrego DT :)

Posted

[quote name='kotyipies']Jesli lubi sie ruszać to labek byłby dobrym pomyslem-lagodne sa nadzwyczajnie i wszystkich kochaja. Małe są czesto bardzo szczekliwe.[/QUOTE]

Tak jak pisałam- max 12 kg, myśle, że takiego labka by nie dostała ;) psa chciałaby ze sobą zabierać, a na razie nie ma na tyle dużego samochodu żeby było to możliwe. Małego zawsze łatwiej przemycic :)

Posted

[quote name='klaki91']Słuchajcie a jaką rasę można polecić dziewczynie, lat 23, która na chwilę obecną mieszka sama i szuka jakiegoś sierściucha bo świruje gdy nie ma nikogo w mieszkaniu? :)

W grę wchodzą pieski raczej małe, myślę że tak do 10-12 kg, ale im mniejszy tym lepiej. Taki mały przytulak, którego mozna ze sobą praktycznie wszędzie zabrać, który lubiłby ludzkie towarzystwo i teoretycznie był pozbawiony agresji czy dominacji w stosunku do obcych psów, ot zwykły mały piesek z rodzaju towarzysko-rodzinnych. Miałby ok. 2,5 h spacerów dziennie i większe wypady w weekendy. Sam musiałby wytrzymywać te 6-7 godzin w mieszkaniu, ale to oczywiście po przyzwyczajaniu od początku. Dziewczyna miała wcześniej psy, także problemowe, ale były to raczej pokaźne zwierzaki, a teraz by chciała malucha.

Poleciłam żeby ogólnie przyjrzała się tym z gr IX a oprócz tego regularnie przeglądam ogłoszenia adopcyjne i jej podsyłam niektóre psiaki ;)

Macie jakieś typy? Co sądzicie o hawańczyku?[/QUOTE]
Przyszedł mi do głowy cavalierek. Nieduży, łagodny, aktywny.

Posted

kotyipies napisał(a):
Jesli lubi sie ruszać to labek byłby dobrym pomyslem-lagodne sa nadzwyczajnie i wszystkich kochaja. Małe są czesto bardzo szczekliwe.

Nie ma to jak myśleć stereotypami.

Posted

mańka_ napisał(a):
Hm, wydaje mi się, ze póki nie miałaś kontaktu z żadnym doroslym apkiem, to ciężko Ci może być porównać go do jakiegokolwiek charakteru - i nie mówię tego złośliwie, ale to są naprawdę specyficzne psy, o specyficznych potrzebach. Jak mówię - zapraszam na forum szwajcarów - tam będziesz mogła się dowiedzieć więcej. Ja sama mam niewiele doświadczenia z apkami, ale i po tych krótkich kontaktach widzę, ze to jest naprawdę cudowny pies - tylko... hm, specyficzny ;-) Na pewno musisz byc przygotowana na to, że jest to szczekliwa rasa. No i są bardzo samodzielne, choć jednocześnie oddane przewodnikowi.

Wytłumaczcie mi proszę, jaka rasa psa nie jest "specyficzna" czy też "o specyficznych potrzebach"? :razz: Praktycznie każdy tak mówi o rasie psów, w której "siedzi", więc nie jest to szczególnie obrazowe określenie :eviltong:
Uważam np, że foksteriery też są specyficzne i mają specyficzne potrzeby :D Tak jak bulle, molosy, belgi, charty, jamniki itd...

Posted

dog193 napisał(a):
Wytłumaczcie mi proszę, jaka rasa psa nie jest "specyficzna" czy też "o specyficznych potrzebach"? :razz: Praktycznie każdy tak mówi o rasie psów, w której "siedzi", więc nie jest to szczególnie obrazowe określenie :eviltong:
Uważam np, że foksteriery też są specyficzne i mają specyficzne potrzeby :D Tak jak bulle, molosy, belgi, charty, jamniki itd...

Ja w apkach absolutnie nie siedzę - wnioskuję tylko po tym, co czytam i co widziałam (choć widziałam niewiele).
Z moich wniosków: to pies o bardzo silnym instykcie, sporo w nim sprzeczności, jest... hm, dla mnie po prostu dziwny ;)

Posted

dog193 napisał(a):

słuszna uwaga, ciekawe co znaczy że pies jest 'niespecyficzny', czyli w normie :lol:

Posted

słuszna uwaga, ciekawe co znaczy że pies jest 'niespecyficzny', czyli w normie :lol:

Chyba kundelek i żeby broń boże w typie nie był ;d Mnie przeraża robienie z niektórych przedstawiciel poszczególnych ras nadpsów. Jak ma się husky to trzeba wyjechać na alaskę i tam uprawiać koniecznie bikejoring co najmniej, jak ma się bordera, to agility obowiązkowo, jak ma się pita, to wp obowiązkowo, bez tego ani rusz ;D

Posted

kotyipies napisał(a):
Jesli lubi sie ruszać to labek byłby dobrym pomyslem-lagodne sa nadzwyczajnie i wszystkich kochaja. Małe są czesto bardzo szczekliwe.

uhu.... kuźwa blada.... wszystko z góry fałszywe. I same plotki.
Labki to są psy czysto użytkowe tylko jacyś idioci zrobili z nich kluchy kanapowe. Moje chodzą po ścieżkach tropowych, wiedzą jak wyglądają dziki i co to znaczy głos ze strzelby.
Ale jak ktoś się tylko na stereotypach opiera to potem pół wsi ma beagle i masę problemów, bo nagle piesek o twarzy dziecka pożarł pół domu i zwiał z szybkością błyskawicy i być może wróci za tydzień z giganta.

Posted

gryf80 napisał(a):
klaki91 może jakis mixik z "tych mniejszych"?w schronach siedzi ich całe mnóstwo(albo kota?)

Kot odpada, koleżanka nie należy do osób kotolubnych ;)

Przeglądamy ogłoszenia, już ponoc gdzieś dzwoniła, ale suczka była z daleka i problem z transportem- zresztą chciałaby psa poznać przed pojawieniem się u niej.
Z psami ze schroniska jest ten problem, że nie da rady ocenić jak sie będzie zachowywał w mieszkaniu, a to też jest ważne, bo z początku będzie musiał zwierzak zostawac sam na tą godzinkę-dwie dziennie, potem ten czas ulegnie zwiększeniu, więc szukamy raczej psiaków, o których wiadomo co wyrabiaja na czas nieobecności własciciela :)

Cavaliery się spodobały (tutaj tylko rasowiec wchodzi w grę) i inne z gr IX (poza shih tzu), ale fajnego małego kudłatego szczeniora (w typie hawańczyka/pudla i innych) myśle, że znajdziemy w jakimś schronisku, kwestia poczekania i poszukania ;)