Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ladySwallow napisał(a):
Bez przesady, wyżeł jednak posiada znacznie bardziej niezależny charakter niż terier - potwierdza to fakt, że np. teriery spotyka się w agi czy obi, a z wyżłami już gorzej ;)

no właśnie ja mam inne zdanie na ten temat. Miałam styczność z wyżłami i jednak są bardziej wpatrzone w człowieka, przynajmniej te które ja widziałam. A za tym że nie ma ich w agi może przemawiać fakt, że nie są tak zwinne i szybkie jak inne rasy w Lkach, a psa szybszego niż russell w Skach ciężko znaleźć : P

Posted

jesli piszesz, ze nie sa "zwinne i szybkie" tzn, ze chyba z jakimis dziwnymi wyzlami mialas stycznosc.

prawdziwy, dobry wyzel MUSI byc szybki i zwinny i to na maksa, bo za chody sa oceniane i na probach pracy i na konkursach. mojej starszej sucee pod wzgledem szybkosci dorownuja tylko charty.

te psy sa stworzone po to, aby byly zwinne i szybkie-takie jest ich przeznaczenie.

Posted

a_niusia napisał(a):
jesli piszesz, ze nie sa "zwinne i szybkie" tzn, ze chyba z jakimis dziwnymi wyzlami mialas stycznosc.

prawdziwy, dobry wyzel MUSI byc szybki i zwinny i to na maksa, bo za chody sa oceniane i na probach pracy i na konkursach. mojej starszej sucee pod wzgledem szybkosci dorownuja tylko charty.

te psy sa stworzone po to, aby byly zwinne i szybkie-takie jest ich przeznaczenie.

ale to jest inny rodzaj zwinności i szybkości niż potrzebny w agility, o czym to właśnie napisałam, kłania się czytanie ze zrozumieniem

Posted

Unbelievable napisał(a):
ale to jest inny rodzaj zwinności i szybkości niż potrzebny w agility, o czym to właśnie napisałam, kłania się czytanie ze zrozumieniem

tobie tez sie klania. i to z unizeniem.

Posted

a_niusia napisał(a):
warto dodac, ze mojej suki nie jest w stanie dogonic zaden znajomy border:)))

ale to o niczym nie świdczy :) twoje suki są większe, mają dłuższe łapska, więc logiczne że będą szybsze, ale jakbyście się mieli na torze agility zmierzyć to nie byłoby już tak kolorowo

Posted

Unbelievable napisał(a):
no pewnie że tak, i o to właśnie chodzi :roll: nie ma co się wywyższać, każda rasa do czego innego się nadaje.

http://www.youtube.com/watch?v=_xMpYMI1ahY gdzieś od 2:50 gordon i agility

Co nie zmienia faktu, że twierdzenie, że terrier jest gorszy od wyżła pod kątem pracy z człowiekiem jest po prostu nieprzemyślane - bo wyżły są nastawione raczej na niezależność, silny instynkt i pracę samodzielną, natomiast terierów jest bardzo dużo i jestem pewna, że znajdą się takie, które z człowiekiem będą bardzo chętnie pracować - wszystko zależy od człowieka.

Posted

ladySwallow napisał(a):
Co nie zmienia faktu, że twierdzenie, że terrier jest gorszy od wyżła pod kątem pracy z człowiekiem jest po prostu nieprzemyślane - bo wyżły są nastawione raczej na niezależność, silny instynkt i pracę samodzielną, natomiast terierów jest bardzo dużo i jestem pewna, że znajdą się takie, które z człowiekiem będą bardzo chętnie pracować - wszystko zależy od człowieka.

absolutnie nie. wyzel to nie jest gonczy.
wyzel pracuje z czlowiekiem i w kontakcie wzrokowym z czlowiekiem.

tylko ze po prostu ludzie nie wiedza jak pracowac z wyzlami i nie czuja potrzeby, zeby sie tego dowiedziec. zamiast tego wola probowac wybiegac go przy rowerze czy porzucac pilke.

trzeba rozroznic zwykly spacer, kiedy pies nie pracuje, a bawi sie-a dla wyzla najlepsza zabawa to praca:)) i wtedy owszem, biega i robi wszystko na wlasna reke. ale jesli mowimy o prawdziwej pracy, to tam nie ma pracy samodzielnej.

Posted

a_niusia napisał(a):
absolutnie nie. wyzel to nie jest gonczy.
wyzel pracuje z czlowiekiem i w kontakcie wzrokowym z czlowiekiem.

tylko ze po prostu ludzie nie wiedza jak pracowac z wyzlami i nie czuja potrzeby, zeby sie tego dowiedziec. zamiast tego wola probowac wybiegac go przy rowerze czy porzucac pilke.

trzeba rozroznic zwykly spacer, kiedy pies nie pracuje, a bawi sie-a dla wyzla najlepsza zabawa to praca:)) i wtedy owszem, biega i robi wszystko na wlasna reke. ale jesli mowimy o prawdziwej pracy, to tam nie ma pracy samodzielnej.

Ja mówię o generalnie współpracy z człowiekiem ;) Poza tym, mam przyjaciółkę, która miała 10 lat wyżła, teraz ma teriery - i uważa, że teriery, nawet różne, są o wiele lepsze do ogarnięcia, bo np. nauka odwołania przy wyżle to wyższa jazda, natomiast przy terierze to powtarzanie zachowań. Zastrzegę od razu, że i wyżła, i teriera miała od szczenięctwa ;)

Posted

no widzisz, a ja sie w ogole nie zgodze z ta nauka odwolywalnosci.

oczywiscie-kazdy ma swoje nakrety, czesto przy wyzlach uzywa sie OE, bo nie ma wyboru.
ale np moja starsza suka jest calkiem ogarnieta pod tym wzgledem i jesli uda sie wyeliminowac zajaca (ale mowie juz o wyzszej szkole jazdy-o konkursach, bo gdybym o tym nie myslala, to w ogole nie byloby potrzeby), to nie bedzie OE. od zajaca tez jest odwolywalna gwizdkiem, ale nie wolno jej za nim pobiec nawet jednego kroku, a to juz nie jest oczywiste.

ja osobiscie widze u siebie w domu i wyzla i teriera.

Posted

ladySwallow napisał(a):
Ja mówię o generalnie współpracy z człowiekiem ;) Poza tym, mam przyjaciółkę, która miała 10 lat wyżła, teraz ma teriery - i uważa, że teriery, nawet różne, są o wiele lepsze do ogarnięcia, bo np. nauka odwołania przy wyżle to wyższa jazda, natomiast przy terierze to powtarzanie zachowań. Zastrzegę od razu, że i wyżła, i teriera miała od szczenięctwa ;)

a to nie jest związane z doświadczeniem?
mój wujek jest myśliwym, miał posokowce, miał wyżły, teraz ma russelle i weimara. I weimar jest o niebo bardziej posłuszny, słucha każdego słowa, przybiega po jednym zawołaniu, a terriery jak to terriery najczęściej wracają kiedy chcą :diabloti: dodam że szkolone są w porządku, bez użycia OE czy awersji jak nie przybiegnie, w początkowym okresie były nagradzane za przyjście

Posted

a_niusia napisał(a):

zamiast tego wola probowac wybiegac go przy rowerze czy porzucac pilke.

A co w tym złego, że ktoś bierze wyżła jako "psa rodzinnego" i zapewnia mu urozmaicone spacery, bieganie przy rowerze czy aportowanie? Nie wszystkie psy świata będą pracować zgodnie z ich pierwotnym przeznaczeniem, nie każdy chce z wyżłem polować czy choćby naganiać/wystawiać zwierzynę czy cokolwiek się wyżłem robi ;), ale moim zdaniem to go wcale nie przekreśla jako potencjalnego właściciela.

Poznałam parę dni temu młodą węgierkę, która kocha swoją piłeczkę, z którą wychodzi na spacery i biega za nią. Nie wygląda na jakoś szczególnie nieszczęśliwą, a na pewno jest bardziej spełniona niż stada sfrustrowanych psów, które nie robią nic.

Przy podejściu wyżeł - do polowań, owczar - do owiec, ttb - do walk psów, szpice - do zaprzęgów itd. wiele ludzi w ogóle nie mogłoby posiadać psa, nie zapewniając mu realizacji "pierwotnej użyteczności". Bez przesady. O ile się nie krzywdzi psa i zapewnia mu w ogóle jakąś aktywność, nawet taką, która jest kompromisem potrzeb psa i możliwości właściciela.

Przykładowo - jak chcę sobie kupić bordera to nie będę kupować mu stada owiec i się przenosić na wieś, bo po to ktoś "wymyślił" bordery.

Posted

evel napisał(a):
A co w tym złego, że ktoś bierze wyżła jako "psa rodzinnego" i zapewnia mu urozmaicone spacery, bieganie przy rowerze czy aportowanie? Nie wszystkie psy świata będą pracować zgodnie z ich pierwotnym przeznaczeniem, nie każdy chce z wyżłem polować czy choćby naganiać/wystawiać zwierzynę czy cokolwiek się wyżłem robi ;), ale moim zdaniem to go wcale nie przekreśla jako potencjalnego właściciela.

Poznałam parę dni temu młodą węgierkę, która kocha swoją piłeczkę, z którą wychodzi na spacery i biega za nią. Nie wygląda na jakoś szczególnie nieszczęśliwą, a na pewno jest bardziej spełniona niż stada sfrustrowanych psów, które nie robią nic.

Przy podejściu wyżeł - do polowań, owczar - do owiec, ttb - do walk psów, szpice - do zaprzęgów itd. wiele ludzi w ogóle nie mogłoby posiadać psa, nie zapewniając mu realizacji "pierwotnej użyteczności". Bez przesady. O ile się nie krzywdzi psa i zapewnia mu w ogóle jakąś aktywność, nawet taką, która jest kompromisem potrzeb psa i możliwości właściciela.

Przykładowo - jak chcę sobie kupić bordera to nie będę kupować mu stada owiec i się przenosić na wieś, bo po to ktoś "wymyślił" bordery.

pileczka, bieganie przy rowerze, zabawy z innymi psami sa spoko, ale zaden wyzel bez pola nie bedzie szczesliwy-to sa psy podlegajace probom pracy. na pileczce sie ich nie zalicza.

my tez nie polujemy, a mamy w domu spelnione wyzly.

kazdy moze robic ze swoim psem, co chce. mi jednak bardzo zalezy, zeby np. szczenieta, ktore beda opuszczac moj dom, trafialy do rodzin, ktore rozumieja ich potrzeby i tego mam zamiar sie trzymac.

uwazam, ze jesli wyzel ma "pilke zamiast mozgu", to nie jest to specjalnie zdroowe w przypadku akurat tych psow. oczywiscie wyzly moga lubic pilke. moje psy tez lubia. ale zafiksowane sa na punkcie zupelnie czegos innego.

Posted

omry napisał(a):
Wiele? Ja szczerze nie widzę chyba żadnych różnic :)

Och, bo tam miało być "wiele się nie różnimy", ale "nie" uciekło :)

Poza tym, jeszcze raz chciałam podziękować wszystkim, oświeciliście mnie w wielu sprawach, za co jestem naprawdę wdzięczna. Przerażona, ale wdzięczna.

Posted

Czekunia napisał(a):
Utknęłam w martwym punkcie, więc potrzebuję Waszej pomocy.

Otóż moi bliscy znajomi na dniach przeprowadzają się do domku jednorodzinnego, w związku z czym stwierdzili, że są gotowi na przyjęcie do swojego domu psiaka. Zaproponowałam, że pomogę dokonać wyboru i podsunę im kilka ras, z których będą mogli wybrać - chcieli labradora, ale chyba udało mi się wyperswadować ten pomysł z ich głów, a już mówię dlaczego - poniżej warunki, jakie spełniają znajomi i jakie powinien spełniać zwierz (raczej nie ma ich dużo):

- są to młodzi ludzie po 30-tce, mają 4-letniego synka.
- psiak byłby ich pierwszym zwierzakiem - wcześniej mieli do czynienia tylko z moim Sajanem - Oliwier jest bardzo mądrym chłopcem, wie, że psu nie wolno robić krzywdy, ciągnąć, bić itp.
- psiak mieszkałby w kojcu (takie są wstępne ustalenia, ale może uda się ich przekonać do wpuszczania go do domu)
- oczywiście szczenię ma być z rodowodem, ale nie chodzi o rasy mało znane, w związku z czym dość drogie
- Tomek jest osobą aktywną fizycznie, więc chciałby, żeby pies towarzyszył mu podczas jazdy na rowerze i joggingu.

To chyba na tyle - nie ma tego dużo, ale proszę podawajcie tylko konkretne rasy - nie psiaki schroniskowe, bo odnośnie tych działam w zakresie naszego kaliskiego schroniska - jest też opcja, że zdecydują się adoptować jednego z kaliskich podopiecznych.

Z mojego doświadczenia wiem że malamut nie nadaje się do kojca, swojego zamykam tylko w wyjątkowych sytuacjach a i tak jest bardzo nieszczęśliwy z tego powodu

Posted

evel napisał(a):

Nic dodać, nic ująć Evel - mamy podobne zdanie w tej kwestii.

a_niusia napisał(a):
pileczka, bieganie przy rowerze, zabawy z innymi psami sa spoko, ale zaden wyzel bez pola nie bedzie szczesliwy-to sa psy podlegajace probom pracy. na pileczce sie ich nie zalicza.

my tez nie polujemy, a mamy w domu spelnione wyzly

A_nusia, mam w domu wyżła, który lubi bieganie za piłką, patykami, biega ze mną przy rowerze, zaczynam również zabawę z joggingiem, jeżdżę konno i na rolkach, a Sajan we wszystkich tych czynnościach mi towarzyszy. "Luźne" spacery dla odstresowania i swobodnego powąchania też mamy - po łąkach i lasach, jednak nigdy nie brał udziału w jakichkolwiek próbach polowych, a tym bardziej w polowaniach, ale wcale nie uważam, że jest przez to nieszczęśliwy - zatem Twoja opinia jest trochę krzywdząca, nie sądziszsz??
Powiem więcej - jestem PEWNA, że mój pies jest szczęśliwszy, prowadząc taki tryb życia, niż niejeden wyżeł, biorący udział w polowaniach, a resztę czasu spędzający w kojcu.

agniecha377 napisał(a):
Z mojego doświadczenia wiem że malamut nie nadaje się do kojca, swojego zamykam tylko w wyjątkowych sytuacjach a i tak jest bardzo nieszczęśliwy z tego powodu

Agniecha377, dzięki za opinię... Szczerze przyznam, że dla mnie to żaden pies nie będzie odpowiedni dla nich:-( ze względu na ten kojec... Może uda się przekonać do adopcji jakiejś biedy...

Posted

Ja się zgodzę, że nie każdy myśliwski musi polować, pasterski wypasać itd, ale pierwotne instynkty, wynikające z hodowania psa do takiego a nie innego zadania, trzeba jakoś zaspokoić.

Wyprowadzam czasem spanielkę, fajna sunia, ale kompletnie niewychowana. Jak to spaniel jest mocno samodzielna, a jej największą pasją jest tropienie i generalnie niuchanie. A sunia jak zaczyna wąchać, to jest od razu odciągana, prawie jej nie puszczają, bo się słabo odwołuje - czy to dziwne, jak ma zazwyczaj pół godziny spaceru dziennie, zawsze w tym samym parku, prawie zawsze na smyczy? (wyprowadzając ją na lince w tydzień nauczyłam ją na same smaczki - a to nie łakomy pies - w 80% skutecznego przywołania...).

Myślę, że po prostu warto wiedzieć, jakie potrzeby/problemy może mieć nasz pies i świadomie zdecydować się właśnie na taką rasę.

Posted

My mieliśmy wyżła, w sumie z przypadku, bo znajomy myśliwy chciał go odstrzelić - pies układany do polowań, ale potwornie bał się wystrzałów... pies bez wielkiego popędu - odwoływalny, nie niuchający - po pracujących rodzicach, wychowywany w stadzie pracującym od maleńkości i co? i pies kompletnie nie "czuł blusa" i polowania to był dla niego koszmar... nie wystawiał ptactwa - mój pudel ma większy popęd do wystawiania wszelkiej zwierzyny niż ten wyżeł! Pudla nie mogę odwołać od sarny - goni póki ma siły w łapach.. to samo z zającami... nory najchętniej był przekopywał do momentu dorwania zdobyczy - szal mamy z wstawkami futra z królika jest zdobyczą, którą trzeba wszelkimi sposobami zdobyć, a jak nie da rady to stoi i piszczy, żeby mu to dać! Ptactwo wszelakie jest interesujące, wystawiane i próbuje je złapać - skacze dość wysoko próbując złapać ptaka w locie (o ile leci dość nisko ;) ). i to pudel, dawny aporter, pies dowodny, teraz ozdóbka. takich zachowań nigdy nie widziałam u tego wyżła, który po za kłopotami z agresją w stosunku do kobiet, nie miał żadnych kłopotów wychowawczych - on był szczęśliwy mogąc polatać przy rowerze, czy wyjść na długi spacer...

Znajomość użytkowości psa jest ważna w procesie wychowania, ale nie determinuje jego przyszłości.