Szura Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 arielka, tak, włos yorków również by mi pasował, jednak same yorki nie do końca. Myślałam nad nimi, no bo jednak to terriery, ale jednak krótkonogie maleństwa to jednak nie dla mnie. No i szczerze mówiąc źle mi się kojarzą, znam tylko jednego dobrze wychowanego yorka (na dziesiątki osiedlowych). Co do "hybryd" - aż tak mnie nie powaliło, żeby nakręcać popyt na te kundelki, nie ujmując im niczego samo ich powstanie to jedna wielka pomyłka. Grzywki fajne są, ale totaaalnie rasa nie dla mnie. ;) Im więcej dowiaduję się o bedlingtonach, tym bardziej się przekonuję, że to może być dobry pomysł. Pozostaje umówić się na spacer z jakimś właścicielem. :D Quote
Obama Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 [quote name='kavala']A ja się nie dziwię, że niektórzy chcą mieć typowego psa do sportu, jeśli faktycznie świadomie tego pragną. Przecież jeśli nie znamy osoby to nie możemy stwierdzić, że jej się kiedyś znudzi, a przecież każdy może zachorować nawet wybitny sportowiec. Jeśli zaś chodzi o stwierdzenie, ze każdy pies w równym stopniu nadaje się do sportu, to bym się z tym nie zgodziła. Ja myślałam, że będę z Frodem uprawiać agility lub frisbee tymczasem do agility jest jeszcze za młody, nie mogę jeszcze zaczynać ze względu na stawy, z frisbee jest podobnie. Jeśli zaś zacznę później, czy pies będzie osiągał sukcesy konkurując z psami które ćwiczą od szczeniaka, są zwinniejsze i lżejsze? Poza tym nie wyobrażam sobie 40 kg goldena skaczącego mi po plecach. Poza tym, jeśli ktoś chce mieć BC i poda argument, że chce miec psa do sportu i aktywnie spędzać z psem czas i za to jest krytykowany, to co ma powiedzieć, że chce tego psa bo mu się umaszczenie podoba? jaki argument byłby przekonujący?[/QUOTE] Proszę mnie źle nie zrozumieć.Cieszę się bardzo,że coraz więcej osób jest zainteresowanych sportami czy ogólnie pojmowaną pracą z psami.O przewadze takiej aktywności nad 5 minutowymi spacerami nie ma co dywagować,bo jest oczywista. Myślę,że zgodzisz się,że jest wkoło sporo osób o słomianym zapale -niech przykładem będą dziesiątki rodziców spacerujących z wymarzonymi psami dzieci.W gimnazjum jest więcej czasu niż w liceum,studia mogą się wiązać z przeprowadzką a dorosłe życie to już nie pieszczota..teraz wszyscy na fali boom'u kupują psy "petardy energetyczne",których wymaganiom często ciężko sprostać gdy się w życiu namnożą obowiązki.Już teraz widzę na osiedlach mnóstwo TTB prowadzanych przez starszych ludzi,którzy psy "odziedziczyli" po dzieciach.Aktywne z natury psy wyprowadzane na 5 min przed blok...widzisz BC,który dziennie ma 3 takie spacery? Jeśli chodzi o frisbee to rozumiem Cię doskonale,mam bulteriera. Nigdy nie będzie skakał za frisbee na wysokość 2 m,ale nie zmienia to faktu,że od późnego szczenięctwa bawił się dyskiem. Bardziej sztuczki i posłuszeństwo niż akrobacje,ale zawsze to ruch i zabawa. Quote
anorektyczna.nerka Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 Ech, ja znowu tu wbijam, z prośbą o pomoc, chciałabym coś nieproblematycznego w pielęgnacji np. krótkowłosa albo psa z takim samym typem sierści co u husky albo owczarka niemieckiego krótkowłosego. Myślałam, o owłosionym grzywku , ale trochę się boję brać za takieog włochacza. Zależy mi na psie, który będzie wszechstronny, zarówno na długie spacery (tylko takie uznaję, mopsy odpadają), do towarzystwa, na wystawy, szkolenie oraz agi, dogtrekking (to na pewno), frisbee oraz aportowanie. Myślałam o shibie, ale o są psy strasznie niezależne, z tego co wiem więksi indywidualiści niż husky.Jeżeli chodzi o terriery, to na pewno odpadają staffiki i foxy - nie mój typ wyglądu i charakteru. Waga powiedzmy od 2kg do 15. Najlepiej, żeby to nie była miniatura kompletna, bardziej taki niewielki psiak. Quote
karola&gacek Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 [quote name='HelloKally']Ech, ja znowu tu wbijam, z prośbą o pomoc, chciałabym coś nieproblematycznego w pielęgnacji np. krótkowłosa albo psa z takim samym typem sierści co u husky albo owczarka niemieckiego krótkowłosego. Myślałam, o owłosionym grzywku , ale trochę się boję brać za takieog włochacza. Zależy mi na psie, który będzie wszechstronny, zarówno na długie spacery (tylko takie uznaję, mopsy odpadają), do towarzystwa, na wystawy, szkolenie oraz agi, dogtrekking (to na pewno), frisbee oraz aportowanie. Myślałam o shibie, ale o są psy strasznie niezależne, z tego co wiem więksi indywidualiści niż husky.Jeżeli chodzi o terriery, to na pewno odpadają staffiki i foxy - nie mój typ wyglądu i charakteru. Waga powiedzmy od 2kg do 15. Najlepiej, żeby to nie była miniatura kompletna, bardziej taki niewielki psiak.[/QUOTE] Może jakiś gończy? Masz tutaj wykaz ras [url=http://www.psy.elk.pl/rasypsow/rasy,fci,6,psy_goncze.htm]klik[/url] i poszukaj w necie więcej info, nie napisałaś czy by ci z silnym instynketm pasował. A do tego może grzywek [nagi? :)], sznaucer, pinczer Quote
evel Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 HelloKally a JRT albo PRT? Albo opitolony na krótko pudelino? :evil_lol: Quote
dog193 Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 [quote name='evel'] Albo opitolony na krótko pudelino? :evil_lol:[/QUOTE] Evel, coś te pudle się ostatnio ciebie trzymają :evil_lol: A może manchester terrier? Quote
evel Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 [quote name='dog193']Evel, coś te pudle się ostatnio ciebie trzymają :evil_lol:[/QUOTE] Moim zdaniem to jedne z najbardziej uniwersalnych psów, w rożnych wielkościach, skoczne, chętne do pracy, inteligentne, bez terrierowej upierdliwości :evil_lol: Przepraszam wszystkich miłośników terierów, osobiście nic do nich nie mam, ale w życiu bym terriera nie mogła posiadać ;) Quote
Szura Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 [quote name='evel']Moim zdaniem to jedne z najbardziej uniwersalnych psów, w rożnych wielkościach, skoczne, chętne do pracy, inteligentne, bez terrierowej upierdliwości :evil_lol:[/QUOTE] Tak, czytając ten wątek też pierwszą myślą najczęściej jest 'krótko obciety pudel'. :D One są niebywale uniwersalne. I nie terrierowate, dlatego mając psa w typie pudla następny fajnie, jakby był terrierem. :evil_lol: Quote
dog193 Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 [quote]ale w życiu bym terriera nie mogła posiadać[/quote] Spoko, też tak kiedyś myślałam :D No cóż, trochę mi się zmieniły poglądy :diabloti: Ale własnie manchestery podobno nie mają tej terierowatej zajadłości i jak to napisałaś upierdliwości ;) Z teriera mają smukłą budowę, wytrzymałość i energię, więc do wymagań HelloKally idealne :) O manchestery to Metheorę pytać, na pewno opowie o nich bardziej dokładnie i kompetentnie niż ja ;) Quote
anorektyczna.nerka Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 Pudelino odpada - chciałabym go wystawiać, a utrzymanie takiej fryzurki jest dość problematyczne. No i nie podobają mi się fryzury, wolę takie naturalne pudle, coś jak to: [url]http://www.twoje-tapety.com/tapety/13943116001200pudel-tina.jpg[/url], ale mógłby być jeszcze bardziej ciachnięty. A co myślicie o papilonie albo sheltie? Jak, myślicie, ciężko jest utrzymać taki włos? Bo boję się tego mancheserka, z tego powodu, że jest jednym z terrierów. Fajnie, ze pies jest energiczny, ale większość terrierów to jedno wielkie adhd. Quote
dog193 Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 HelloKally, może zacytuję Metheorę :) [quote name='Metheora']Może najpierw o szkoleniu- niektórych przeraża w tym kontekście słowo terrier lub chart...ale MT są bardzo dobre jeśli chodzi o szkolenie- często mają Obi lub są w sportach takich jak agility czy flayball, u nas w Polsce rasa jest mało znana nie widuje się ich na zawodach ale za granicą odnoszą sukcesy. Uczą się szybko, są bystre, lubią naukę łączoną z zabawą- nie da się od nich nic wyegzekwować siłą i przymusem są wtedy zamknięte na zasadzie-"umie ale ci nie pokaże". Przy tej rasie liczy się więź z psem...lubi pracować kiedy się go docenia i chwali. Proponuję metody pozytywnego szkolenia. Na co dzień MT jest spokojny w domu, lubi siedzieć na kolanach, przytulać się, często chodzi za swoim Opiekunem po domu, obserwuje i "pomaga" w pracach domowych na przykład albo oglądają telewizję (Alice wyjatkowo nie przepada za Brunem z reklamy Pedigree :smile: ).Kiedy wychodzę z domu przeważnie śpią, i jak jest beznadziejna pogoda też śpią- nie lubią wychodzić na spacery jak jest zimno i mokro. Kochają całą rodzinę i stałych gości- reszta niech się ma na baczności :smile: To psy na każde zawołanie. Zawsze mają ochotę na zabawę czy spacer. Czasem lubią poszaleć, skaczą i biegają. Nie wymagają regularnego zajęcia, ale jeśli ktoś jest aktywny zaskoczą go wytrzymałością w wyprawach i biegach. Chętnie podróżują i są ciekawskie. Do obcych obojętne. Na co dzień obserwuję w nich i terriera i charta- zależnie od sytuacji potrafią się odnaleźć nawet w całkiem nowych sytuacjach- szczerze mówiąc rzadko się zdarza bym była zawiedziona ich zachowaniem. Oczywiście ułożony pies to efekt systematycznej i konsekwentnej pracy- staram się unikać głupich błędów, MT to pies u którego konsekwencja w postępowaniu jest ważna. One dużo obserwują. Jeśli widzą że przewodnik jest dobrym przewodnikiem uznają to w każdej sytuacji i ufają mu bezgranicznie. Wiem co lubią, czego nie lubią. czego się boją i co je stresuje- z szacunku do nich podejmuję dobre dla nich decyzje. One się za to odwdzięczają- często słyszę od obcych "oh jakie grzeczne psy" a czasem wychodzę na głupka- "proszę nie głaskać bo widzę że Pana nie polubi...". Można by dużo o nich opowiadać... Dla mnie to Superterriery :P[/quote] Więc tak jak pisałam - terier, ale bez zajadłości, upierdliwości ;) Quote
Yuveza Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 [quote name='HelloKally']Pudelino odpada - chciałabym go wystawiać, a utrzymanie takiej fryzurki jest dość problematyczne. No i nie podobają mi się fryzury, wolę takie naturalne pudle, coś jak to: [url]http://www.twoje-tapety.com/tapety/13943116001200pudel-tina.jpg[/url], ale mógłby być jeszcze bardziej ciachnięty. A co myślicie o papilonie albo sheltie? Jak, myślicie, ciężko jest utrzymać taki włos? Bo boję się tego mancheserka, z tego powodu, że jest jednym z terrierów. Fajnie, ze pies jest energiczny, [B]ale większość terrierów to jedno wielkie adhd.[/B][/QUOTE] hehe szkoda że nie można tego odnieść do mojego..... zadziora straszna zębiska umie pokazać ale żeby energią aż tak... to nie :shake: w sumie to nic jej sie ne chce nie jest w ogóle skoczna, i szybko nudzi jej sie jakiekolwiek ćwiczenie, znaczy robi coś ale w końcu sobie idzie i sie kładzie... więc dlatego myśle o psie... tzw Wulkan Energii! Quote
Szura Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 Utrzymanie sierści szelciaka to nie problem - furminatorem go raz na jakiś czas i tyle. :D Sierść o tyle fajna, że łatwo się nie brudzi, w zimie raczej nie robią się kulki śniegowe na psie. Jednak trzeba być przygotowanym na to, że podszerstek jak to podszerstek. Wyłazi i może być wszędzie. :) Quote
Yuveza Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 hehe ja to widziałam i ogolone szelciaki:evil_lol: ja na zime to z kulkami mam koszmar.. dlatego amy kombinezon na 4 nogi bo inaczej to te kule nawet czasem przeszkadzały w chodzeniu:/ Quote
Szura Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 Moja przyjaciółka przez jakiś czas goliła swojego szelciaka (Bezę) - ogolony, długonożny, smukły, umięśniony szelciak wygląda BOSKO! :D No ale ja z tych, do których normalnie szetlandzia uroda nie przemawia. Namawiam ją, żeby to powtórzyła i została przy tej bezowej fryzurze. ;) Quote
Yuveza Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 hehe mi się strasznie spodobała ogolona borderka:loveu: Quote
anorektyczna.nerka Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 Chyba jednak będę wyierać w obrębie trzech ras : MT, szelciak i spaniel kontynentalny. Myślałam jeszcze o beaglu, ale mam przykre doświadczenia z pracą z jednym z nich, mam wrażenie że Baton jest we mnie wpatrzony wtedy kiedy mam smakołyk, tak samo z jego właścicielką, choć na niej się nieco bardziej skupia. Justa, moim zdaniem westy, wcale nie są tai złe jeżeli chodzi o agi, niedawno widziałam początkującego westa na torze i skakał aż miło. Quote
Yuveza Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 znaczy jesli chodzi o agi to tak:D ale np: jak próbowałam ją nauczyc skoku na stopy to tak średnio ma do tego zapał no też ma krótkie nóżki co nie ułatwia skakania no i jest krępa, zbita, jestem zadowolona z iej bo nauczyła się szybko wskoku na plecy ale ja jestem wtedy w pozycj na czworaka i wskoku na piszczele a własciwie ona wskakuje i się odbija, nie siedzi na mnie;) często 'spada' tak jak mówiłam bo jest krępa, ale bardzo inteligentna bo szybko się uczy ale nie do wszystkiego ma predyspocycje;) ale skakanie przez hopki fajnie jej wychodza tylko np: slalom robi ładnie ale nie tak energicznie1 BEZ POWERU.. no chyba ze mam dobrze smaki:evil_lol: a na następne lato wybieramy sie na kursy agi:) z tych ras które wybrałaś to papillon jest najmniejszy bo one to takie mini są;) ale MT i sheltie bardzo fajne Quote
anorektyczna.nerka Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 No tak, papillony są malutkie i boję się, że jak będzie się taki piesek bawił z Bennym, to Ben mu zrobi krzywdę, ale na to chyba da się zaradzić. Są hodowle, gdzie są i dogi i cziłki, więc papiś jakoś to przeżyje... chyba. No i może troszkę miniatura, ale i tak większa niż chiłki. Przynajmniej tak na wystawach mi się wydawało. Quote
Yuveza Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 no pewnie że sie da zaradzić;) tylko pewnie az tak bawić się nie będa bo ruch Bena będzie ogromny dla małego Papitka i wiesz może sie trochę przestraszyć, ale ogólnie to chyba są takie psy dość skłonne do hopkania;) Quote
Estowa Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 Ja polecam sheltie. Mimo że mam go ponad tydzień, jestem zakochana :D Inteligentne bydle, które nie da się zdeptać i zgnieść podczas zabawy z berneńczykiem :). Quote
Mopsik1 Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 Witam wszystkich, chciałabym zakupić szczeniaka konkretnej rasy z rodowodem, gdyż chciałabym jeździć z nim na wystawy, to moje wymagania: -mam 14lat -w domu przebywa suczka (5lat) chihuahua -chciałabym z psem uprawiać agillity lub biegać -mieszkam w bloku -chciałabym psa średniego lub dużego To chyba wszystko :D ~Pyśkaa :multi: Quote
bobroska. Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 Ludzie!! Załóżcie jeszcze z tysiąc takich samych tematów!!! http://www.dogomania.pl/threads/124223-Jak%C4%85-ras%C4%99-mam-wybra%C4%87-vol.-2/page187 Quote
Mopsik1 Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 Ale ja szukam psa dla siebie a nie dla kogoś ; // Quote
kavala Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 Mopsik1 napisał(a):Ale ja szukam psa dla siebie a nie dla kogoś ; // Chodzi o to, że jest jeden wspólny wątek przeznaczony na tego typu pytanie :) Quote
Recommended Posts