Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 199
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mam pytanie bo mojego weta wole sie niepytać Czy mogę wysterylizować sukę w trakcie cieczki? Dopiero jej się zaczyna a nie chcę nasteonego miotu Poprzedni był przez weta kóry wcisnoł kit mojej mamie, że suka powinna mieć choć raz małe PLZ pomóżcie!

Posted

GUCIO - nie możesz - sterylizację się robi jak suka jest między cieczkami - a teraz jej po prostu pilnuj żeby nie było miotu - najlepiej weź do domu i nie puszczaj samej na dwór w żadnym wypadku :roll:

Posted

Dziś jest już pierwsza doba po operacji mojego robaczka i jest super ;-)

Wszystko przebiegało zupełnie inaczej niż u Dumki (bo i wet był inny :lol: )

Pysia nie cierpiała w nocy (pani wet naszprycowała ją lekami tak konkretnie), była ciągle pod telefonem (to była nasz wymóg po rewelacjach z Dumcią) - a tu NIC - Pysia spała słodko całą noc, rano wstała, pojadła sobie papki ryzowej, a teraz w ogóle nie poznać, że wczoraj była "gaga" :lol:

A teraz już się bawi, chce skakac po fotelach. Ma na sobie poprzerabiany najmniejszy kaftanik niemowlęcy, który był o wieele za duży :lol:

Trzymam kciuki za wszystkie psiątka "przed" - będzie dobrze

GUCIO - wet, który operował Dumkę robił raz suni sterylkę w czasie cieczki na życzenie klienta :evil: . Właściciel wiedział, że ryzyko jest o WIELE większe, a i wet stwierdził, że zabieg był stresujący, bo krwawienie było duże. Jak widać dla niektórych zdrowie pieska nie jest najważniejsze - a kasa czyni cuda :evil:

Posted

Bosssshhhe :cry:

za wcześnie zaczęłam się cieszyć - rano Pysia dostała temeraturki 40 i 2 kreseczki! Straciła apetyt, jest smutna i osowiała. Dostała juz antybiotyk i środek przeciwgorączkowy-a temperatura ani drgnie. Zrobiła już kupkę, więc to nie z zatwardzenia. Może dlatego, że wczoraj porwała kawałek mięska od Dumki i zjadła?????

jezu, na dodatek jestem w pracy do 21 i nie jestem w domu (zostali rodzice)....zwariuje jak jej się coś stanie.....

czy jest możliwe takie nagłe pogorszenie??? Może to jest normalne???/

Posted

ingridr trzymam :kciuki: za twoją dziewczynkę i dzwoń do weta

i porozmawiaj :agrue: z nim. Jak będziesz w domku wycałuj ją od nas :buzi: . Bądź dobrej myśli.

Posted

Właśnie z nią znów pojechali - gorączka rośnie, ciągle sika po kropelce :cry: ...zwariuje tu dziś na 100%. Najgorsza jest ta paskudna bezradność...boję się, że moze gdzieś wczoraj skoczyła i coś jej się tam w brzuszku popruło....

Posted

Ingridr napisz jak miewa się suczka?

Mam jeszcze parę pytań co do sterylki :lol: :oops:

-jak sobie radziliście z utrzymaniem czystości opatrunku podczas deszczowych spacerów?

-ile dni po sterylizacji suczka wymaga ścisłej opieki, czy wystarczą 2 dni?

-czy po sterylizacji zmieniliście karmę na light czy karmicie tak jak wcześniej?

Posted

Iwona i Gucia napisała

jak sobie radziliście z utrzymaniem czystości opatrunku podczas deszczowych spacerów?

Ja dla swojej dziewczynki - rottki miałam fartuch z grubego płutna , który nie przemakał w dni deszczowe./ ale mimo to trzeba było go prać /

Iwona i Gucia napisała

tutaj nie mogę ci za bardzo poradzić moja miała stan zapalny i wszystko się przedłuzyło , w tym przypadku niech wypowiedzą się inni dogomaniacy.

czy po sterylizacji zmieniliście karmę na light czy karmicie tak jak wcześniej?

Ja przeszłam na karmę light / moja ma dodatkowo chore stawy / i nie mogę jej zbytnio forsować.

Trzymam kciuki za szybkie powroty do zdrowia wszystkich suń po sterylce, a pańciom dużo cierpliwości .

Posted

Iwona i Gucia napisała

jak sobie radziliście z utrzymaniem czystości opatrunku podczas deszczowych spacerów?

Ja dla swojej dziewczynki - rottki miałam fartuch z grubego płutna , który nie przemakał w dni deszczowe./ ale mimo to trzeba było go prać /

Iwona i Gucia napisała

tutaj nie mogę ci za bardzo poradzić moja miała stan zapalny i wszystko się przedłuzyło , w tym przypadku niech wypowiedzą się inni dogomaniacy.

Ja przeszłam na karmę light / moja ma dodatkowo chore stawy / i nie mogę jej zbytnio forsować.

Trzymam kciuki za szybkie powroty do zdrowia wszystkich suń po sterylce, a pańciom dużo cierpliwości .

Posted

Iwona i Gucia napisała

Iwona i Gucia napisała

Posted

Sunia czuje się juz lepiej - ale wystraszyła nas porządnie ;-)....

Gorączka i bóle były z ..... zatwardzenia. Chociaż Pysia robiła kupkę po operacji, to w jelitkach porobiły się takie "kamienie" i nawet lewatywa nie pomagała.Była cała obolała, nie dała się dotknąć, a gorączka nie spadała poniżej 40 i 5 kreseczek. U weta siedziała z nią non stop - zastrzyki, kroplóweczki, lewatywki i tak w kółko - ale dzis pełen sukces ;-)

Iwonko:

- karmy nie zmieniałam na light, Duma wcina normalną (tj. dla alergików i biegunkowców ;-))

- przy Dumie 2 dni opieki wystarczyły (w zasadzie najgorsza była pierwsza noc, potem pies szybciutko wrócił do zdrówka) - Pysia napędziła nam stracha i siedziałam nad nią 3 noce (jest maleńka i bałam się że jej coś stuknie do głowy i zacznie wskakiwać lub zeskakiwać z wyrka)

- Duma była sterylizowana w cieplutki, majowy dzień....z deszczem nie było więc problemu. Pysia ma kuwetkę, więc deszcz nam nie był groźny. Żadna z moich suń nie nosiła opatrunku. Pysi zakładam taki sweterek, bo szewki ją baaardzo interesują. A Duma miała taki kaftanik zrobiony w prześcieradła sznurowany na grzbiecie ;-)

Posted

Ja wykorzystałam śpiwór dla niemowlaka, zapinany na zamek. Wycięłam otwory na tylne łapy, ogonek i sikule. Ubranko zapinałam na grzbiecie na zamek. Moja sunia bardzo lubiła się ubierać, więc to była świetna zabawa. Śpiworek był ocieplony, pomimo listopadowej słoty spisywał się świetnie. Kupiłam go w sklepie z używaną odzieżą. :D

Posted

Ubranko dla Guci mam już przygotowane tylko tak właśnie się zastanawiam jako to będzie wyglądało na spacerach, bo w nim nie będzie mogła się załatwiać, ale jakoś sobie poradzimy :wink: .

Posted

Będę baaardzo mocno trzymać kciuki :buzi: . Chyba fajnie, że idziesz na taką późną godzinkę, bo weźmiesz mała do domku i pewnie prześpi słodko całą noc...a rano będzie jak już jak iskierka :Dog_run:

Posted

A moja Rudi miala sterylke robiona metoda tzw malego ciecia, czyli nie rozpruli jej pol brzucha tylko zrobili naciecie na jakies 5 mc (zreszta teraz nawet za bardzo nie widac blizny). NO i w tej sytuacji fartuch nie byl potrebny bo ranka byla bardzo mala. No i pewnie mniej bolalo niz przy rozcietym calym brzuszku.

Na drugi dzien po zabiegu sucza byla juz nowka sztuka i chciala biegac ale wet kazal chodzic na smyczy to chodzilysmy. Kazdy kto choc raz widzial moja Rudi i wie jakim jest zywym psem wie, ze ten pies nie wysiedzi spokojnie 30 sekund wiec spacer na krotkiej smyczce byl koszmarem.

Antybiotyk dostala 2 razy - raz po zabiegu, potem musialam pojechac jeszcze po 2 dniach. I nie zadne zastrzyki czy tabletki tylko miala psikane na rankę takie srebrne cos.

Po sterylce nie dosc, ze jadla zwykla karme, to ostatnio przeszlysmy na wysokobialkowa coby sucza podtuczyc.

Posted

Tyle, że w Trójmieście weterynarze nie wiedzą co to jest małe cięcie, dowiadywałam sie u kilku wetów i każdy z nich tłumaczył mi że cięcie zależy od ułożenie narządów i nie da się określić tego jak duża będzie rana.

Posted
To już jutro :nerwy: :nerwy: :nerwy:

nie bój żaby - będzie dobrze....

Moja już zasuwa po domu jak mały samochodzik. Co prawda ma problemy z kupkaniem (albo zatwardzenie, albo srakusia), ale wet mnie pocieszył, że tak będzie do momentu aż szewki w brzuszku sie porozpuszczają i wszystko sie zagoi! Pysia ma mały brzuchol, więc to co jest tam w środeczku poszyte troche uciska jej jelitka i stąd te rewelacje. Ale nie ma goraczki, ma apetyk (ciągle by żarła :lol: ), bawi się i jest OK.

I Twoja Iwciu sunia wnet taka będzie!!!! :lol: Za tydzień nie będziesz nic pamiętać :lol:

Posted

Gucia, bedzie dobrze. Jak widac rzadko ktora sucza miala sterylke malym cieciem. W wiekszosci przypadkow ciachaja im cale brzuchy a jednak psice jakos daja rade. Wiec sie nie martw na zapas, bo juz za pare dni sucza bedzie ci smigac po domu jakby sie nic nie stalo.

Posted
A moja Rudi miala sterylke robiona metoda tzw malego ciecia

to to nie jest jeszcze normą????? :o Luna miała też tak robione - szewek 3,5 cm :D ale i tak dla bezpieczeństwa chodziła w kubraczku pooperacyjnym - ona chyba też się bezpiecznej w nim czuła bo była bardzo wystraszona jak jej go zdjęłam na chwilę :roll:

ja spałam przy niej na materacu chyba z 8 dni :wink: bo bałam się żeby nie skakała na łóżko, 10 dni chodziła w kubraku i tyleż samo na smyczy bez szaleństw :roll: wolałam dmuchać na zimne,aa no i na początku nosiłam ją też po schodach 8)

co do żarełka to nie przeszłyśmy na light bo nie ma takiej potrzeby - Lunka troszeczkę przytyła, ale i tak nie jest gruba bo wtedy to była za drobna jak na sznaucerka :wink: teraz jest w sam raz i na 3 m-ce po zabiegu już nie ma takiego wilczego apetytu i znowu zostawia w misce żarełko :roll:

Gucia - jutro trzymamy z Lunką :kciuki: z całej siły :) i jesteśmy z Tobą