iskra_wroc Posted October 22, 2008 Posted October 22, 2008 Witam, Jestem opiekunką zwierząt od ponad 4 lat, ale zawsze umowy z właścicielami psiaków były słowne. Robiłam wywiad licząc na szczerość. Zazwyczaj właściciele byli na tyle poważnymi i odpowiedzialnymi ludźmi, że przekazywali rzetelne informacje o swoich psach, ale jak wiadomo zawsze są wyjątki. Dowiedziałam się że jako opiekun zwierząt (petsitter) mogę podpisywać umowy, które byłyby jakimś sprawdzianem intencji właścicieli i 'podkładką' prawną dla mnie 'w razie czego'... Z tym, że nie mogę nigdzie znaleźć wzoru takiej umowy. Może jest tu ktoś kto opiekuje się zwierzętami podpisując taki dokument? Z góry bardzo dziękuję Agnieszka Quote
Ewusek Posted November 5, 2008 Posted November 5, 2008 Witam ! Chcialabym u siebie na posesji postawic budynek gospodarczy, w ktorym zrobiłabym hotelik. Mysle o budynku 10-12 m długości i 5 szerokości, zeby wewnętrzne boksy miały szerokośc 2,5-3m x 2,5 długości z wybiegami długości ok 4-5 m, Chcialabym aby budynek byl ogrzewany piecem olejowym, tylko zastanawiam sie co zrobic w wyjsciami na zewnatrz dla psow, zeby cieplo nie uciekalo ... Myslalam, zeby wstawic takie samootwierajace sie drzwiczki, ale nie ma takich duzych jakie bym chciala, zeby przez nie zmiescil sie pies wielkosci bordoga, czy mastifa. Nie zostawie dziur w scianie, zeby cieplo uciekało... zreszta nie zawsze wszystkie boksy beda zajete, wiec musi byc jakies zamkniecie. Jaka podłogę w srodku zrobic ? czy robic odplywy ? Czy macie projekt takiego psiego domku ??? z gory dziekuje za wszelkie rady. Quote
nalina Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 Ewusek- napisze Ci jak wyglada budynek gospodarczy byłych znajomych zaadoptowany od kilkunastu lat na hotel kojcowy. W samym budynku są ustawione gotowe aluminiowe przegrody jak i wejscia,one są wmontowane na sróbach w scianach.Kiedy nie ma gosci hotelowych -stelaze są rozkręcane i skladane. W srodku jest beton przed bokasami są porobione odpływy ktore kiedy zwierzęta są na zewnątrz czyszczone są z węza wodą i wszystkie nieczystosci plyną do szamba. Kazdy pies na z zewnątrz wybieg ogrodzony siatką,wejscie nie jest wykonane z takiego okienka fajnego jakie mozna wmontowac do kotow bądz malych ras-bo dla duzych jak juz sama pisalas okien takich nie ma. W sscianie są mini drzwi na wysokosc ok 70 cm.Drzwi wykonane z drewna na zapadke. tylko juz nie pamieątam jakie bylo ogrzewanie. Moim zdaniem najwiekszy problem to podłoga nie jestem"fanem " betonów.Poniewaz nie kazdy pies moze mimo poslania przebywac na posadzce betonowej.Z drugiej strony drewno-koszmar jesli chodzi o czystosc. Najlepszym choc najdrozszym rozwiązaniem są bardzo mało slizgie płytki oraz ogrzewanie podlogowe.Plytki fantastycznie mozna wyszorowac,nawet splukac z węza a ogrzewnie wrazliwym psom nie zaszkodzi. Quote
Ewusek Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 moj znajomy kupil mate dla swin. Nie wiem dokladnie na czym to polega ale chyba cos w stylu yakiego ogrzewania podlogowego. Ja mysle o szorskich kaflach w srodku, na zewnatrz, na dlugosci 1 m czcialabym miec deski, zeby piesek mogl sie wygrzewac i nie lezec na ziemi Panele ogrodzeniowe aluminiowe - myslalam o takich ;-) Tylko te drzwiczki.... Quote
nalina Posted November 17, 2008 Posted November 17, 2008 Ja do porodowki szukałam kiedys maty ktore zakłada sie na podłoge w oborach.Krowki w niebyle jakich oborach mają takie maty. Nie powodują odlezyn,nie powodują gnicia raciczek,itp ... Jesli chodzi o psy mysl,ze takie maty zdaly by egzamin doskonale. Pies w koncu co jak co nie lezalby na betonie surowym bardzo zimnym,co rownie wazne łatwo mozna usunąc wszelkie zanieczyszczenia. Takie maty nie są tanie- ale są duzo warte. Ogrodzenia aluminiowe-super rozwiązanie:p Natomiast fakt,drzwiczki to największy problem. Ale wydaje sie,ze drewnianie chyba są najleszym pomyslem,w miare prostym do stworzenia,nie bedą az tak super drogie,chociaz teraz drzewo jest w cenie,ale bedą tez bezpieczne.Pozostaje kwestia aby w zimie nie było przewiewu.Ci moi byli znajomi mieszkają na wsi,wiec słomy mają pod dostatkiem.W zimie kiedy psy raczej nie "wygrzewały" sie zbyt dlugo na wybiegu,drzwiczki od zewnątrz byly osłoniete snopkiem słomy-dziwne rozwiązanie ale coz.. Quote
Marta_Ares Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 Witam od jutra prawdopodobnie bede zajmowac sie pieskiem, Pani z ogloszenia, mowila cos ze znalazla kiedys suczke, wydaje sie byc w porzadku bo interesowała sie o spacery itp. Ale jednak boje sie ze moze cos krecici jutro pogadamy na zywo, ale na wszelki wypadek wole miec umowe. Tylko nie wiem jak ja napisac co powinno byc? zeby odebrala w danym terminie, zaplaciła, zeby byl wiadomy stan zdrowia psa i szczepienia Quote
ewtos Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 Marta_Ares napisał(a):Witam od jutra prawdopodobnie bede zajmowac sie pieskiem, Pani z ogloszenia, mowila cos ze znalazla kiedys suczke Nie bardzo rozumiem, czy masz zająć się psem w czasie wyjazdu pani na wakacje, czyli na czas określony? czy pani znalazła suczkę i chce ją komuś przekazać? Jeśli na czas określony to musisz mieć numer jej wet-a, karmę , legowisko,no i określić wielkość zapłaty i ewentualnie jakąś kwotę do zwrotu na wypadek choroby(potwierdzonej rachunkami z lecznicy).Tak na wypadek gdybyś nie miała gotówki w razie potrzeby.Oczywiście termin odbioru psa , środki do pielęgnacji(szczotka itp). Porozmawiać o przyzwyczajeniach psa, ilości spacerów . Quote
Marta_Ares Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 Zadzwonilam z ogłoszenia, pani potrzebuje opieki nad psem na 2 tygodnie podobno. Mowila ze jedzenie zapewnia, podobno jest to jamnik miniaturowy, troszke bojazliwa suczka, została znaleziona (ale nie wiem kiedy:roll:) Nie jestem pewna czy trafi akurat do mnie bo Pani ma jeszcze jedną chetna osobe. Koszty juz sa niby ustalone, reszta mialabyc jutro jakbysmy sie spotkali po odbior psa. Quote
puli Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 Warto zajrzec dotego watku: http://www.dogomania.pl/forum/f27/pomocy-nowe-fakty-wlascicielka-oszustka-116237/ Quote
Kika9004 Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 nalina napisał(a):drzwiczki od zewnątrz byly osłoniete snopkiem słomy-dziwne rozwiązanie ale coz.. U mnie na wsi widziałam jak tak słomą w zimie zasłaniali kurom wyjście na wybieg :razz: jakiś tam sposób jest ;) ale myślę, że ten sposób z zapadnią może być dobry, albo po prostu zwykłe drzwiczki, wtedy można korygować ile psy spędzają czasu na zewnątrz. Latem mogły by być otwarte cały dzień, a zimą powiedzmy na godzinkę/pół ... Quote
Kika9004 Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Czytałam gdzieś, że jakaś firma proponująca usługi petsittera podpisuje najpierw umowę, a może ktoś z was ma kontakt z taką firmą i mógłby "pożyczyć" umowę, zeskanować i wstawić na forum :lol: była bym dozgonnie wdzięczna ;) Quote
iskra_wroc Posted July 15, 2009 Author Posted July 15, 2009 Umowa stworzona przeze mnie i na moje małe usługi :) http://wyslijto.pl/files/pre_download/839zbrc6xy Quote
Kika9004 Posted July 15, 2009 Posted July 15, 2009 Ogromne dzięki :multi: Trochę przestraszyłam się jak przeczytałam wątek o tym jak właścicielka nie tyle oszukała tymczasową opiekunkę co nie dopowiedziała parę istotnych faktów. ;) Umowę trochę zmodyfikuję na własne potrzeby i będę pewniejsza jeśli chodzi o przyjmowanie takich zleceń :multi: a myślę, że klient też mile się zaskoczy widząc, że postępuję bardziej profesjonalnie :lol: Jeszcze raz wielkie dzięki :multi: Quote
Basia&Safi Posted July 15, 2009 Posted July 15, 2009 O! bardzo ciekawy temat :) tez od jakiegos czasu nosze sie z takim zamierem psiego hoteliku :) mam sporo ziemi :) ze tak powiem na odludziu :) za ok 5 lat bede sie tam budowac i wtedy tez mysle ze napewno powstanie hotelik :) ba na 100% to moje mrzenie :) Quote
emilka76 Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 umowa jest bardzo ważna, wystarczy przeczytać mój post ,,zaginął jamniczek pod opieką na spacerze !!!! pomocy!!!!,, a będzie on przestrogą dla wszystkich żeby zawsze spisywać umowe z właścicielami Quote
Kika9004 Posted November 24, 2009 Posted November 24, 2009 Budujcie hoteliki, budujcie :) Będę szukać pracy na wakacje to akurat będzie :) Quote
Ewusek Posted November 30, 2009 Posted November 30, 2009 budujemy, budujemy :-) troszke wiekszy niz zakladalam, bo 21m x 8m :-) juz mamy wykopana dziure w ziemi pod fundamenty i do konca tygodnia jak dostaniemy mape do celow projektowych zrobimy fundamenty... jak dobrze pojdzie to na ferie bede mogla przyjac pierwszych pensjonariuszy :-) Quote
Kika9004 Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 Ewusek napisał(a):budujemy, budujemy :-) troszke wiekszy niz zakladalam, bo 21m x 8m :-) juz mamy wykopana dziure w ziemi pod fundamenty i do konca tygodnia jak dostaniemy mape do celow projektowych zrobimy fundamenty... jak dobrze pojdzie to na ferie bede mogla przyjac pierwszych pensjonariuszy :-) Świetnie !! :D Gratuluję i życzę udanej inwestycji !! :) Quote
obraczus87 Posted December 5, 2009 Posted December 5, 2009 To jak tylko beda przyjecia to ja sie ustawiam w kolejeczce hihi :) Quote
Ewanka Posted December 19, 2009 Posted December 19, 2009 Bardzo dobry temat, też myślę o założeniu hoteliku. Piszcie proszę, o swoich doświadczeniach. Quote
Ewanka Posted December 21, 2009 Posted December 21, 2009 Hmmm, coś tu mało chętnych do dyskusji ... :) Quote
Atrisko Posted December 30, 2009 Posted December 30, 2009 W moich okolicach jest hotelik klimatyzowany,gdzie nie ma wyjścia na zewnątrz z kojców...wszystko odbywa się w środku...czyli wyjście z kojca na korytarz , potem przedsionek w prawo albo w lewo i dopiero wybieg...fakt że jest to trochę kłopotliwe bo psiaki trzeba charakterami dobierać i te zgodne razem wypuszczać ale doskonale się sprawdza. Przy okazji jaka socjalizacja dla niektórych wypieszczonych solistów...niewiarygodne, jak szybko psiaki się dogadują, a niewierna właścicielka na wideo ogląda poczynania swojej "bojaźliwej" kruszynki. Quote
ewajanka Posted January 12, 2010 Posted January 12, 2010 To ja się podłaczę do tematu. Rozumiem że nie ma wymagań dot. wykształcenia do prowadzeneia tej działalności? Może ktoś się orientuje czy sa jakies wymogi odnośnie samych kojców tj. np. wielkość, czy taki hotelik musi znajdowac się w jakiejs odległości od sąsiadów? Czy jakaś ustawa to reguluje? Napiszcie proszę, bo w necie niewiele mozna znaleść w tym temacie. Quote
Recommended Posts