viverna Posted November 4, 2008 Posted November 4, 2008 Nie znalazłam niczego na temat psychologii psów na dogomanii :???: Czy chociaż był gdzieś taki wątek? Jeżeli nie, to piszcie tutaj. W temacie: [LIST] [*]książki o psychologii psa (pewnie głównie behawioryzm, lecz nie tylko) [*]psi terapeuci (gdzie, co, za ile) [*]historie psów wyciągniętych z depresji, lęków itp. itd. [*]Wasze "ciężkie przypadki" [*]cokolwiek jeszcze o psiej psyche :-) [/LIST] Quote
cholinka Posted November 5, 2008 Posted November 5, 2008 Takie wątki zdarzają się w innych tematach. Ja tu trochę wymodziłam o psich sygnałach uspokajających: http://www.dogomania.pl/forum/f422/kladzie-sie-na-widok-innego-psa-71771/index3.html#post11178534 A książkę o tej samej tematyce polecam: "SYGNAŁY USPOKAJAJĄCE - Jak psy unikają konfliktów" Turid Rugaas Tania, nie gruba mądra książka. Wiele każdego właściciela nauczy i zaszczepi pasję do podglądania psich "rozmów" :) Quote
viverna Posted November 5, 2008 Author Posted November 5, 2008 dzięki :) no właśnie szukałam w dziale wychowanie czegoś na ten temat, ale nie znalazłam za wiele ;/ Quote
cholinka Posted November 5, 2008 Posted November 5, 2008 Nie za ma co :diabloti: Dobrze, że założyłaś ten wątek. Mam tylko nadzieję, że ktoś tu coś mądrego napisze :roll: Quote
viverna Posted November 6, 2008 Author Posted November 6, 2008 no i wątek wylądował na wychowaniu... a jak pies ma deprechę, to co? To do weta i po deprim ;) ok, jak znajdę jakieś mądre knigi, to rozwinę wątek troszkę bardziej :-) Quote
joanika Posted November 7, 2008 Posted November 7, 2008 Viverna - na dogomanii aż roi się od postów na temat psiej psychologii i behawioru, wystarczy wejść w wątek wychowanie :razz:, ale rzeczywiście nikt tego wszystkiego nie zebrał do kupy. psi terapeuci - wystarczy wpisać w google zoopsycholog i znajdzie się paru psich terapeutów (łącznie z cennikiem ich usług), ale czy oni są godni polecenia, patrząc na ich kwalifikacje i ukończone kursy bardzo w to wątpie (i nie raz na dogo był omawiany temat tego typu kursów). książki - polecam "Inteligencję psów" S.Coren'a, fenomenalna książka, fenomenalny autor, ta książka to wręcz moja osobista "biblia" (generalnie książki Corena lubię) "pies, który kochał zbyt mocno" N.Dodman'a - też jest niezła większość książek z zakresu zachowania i psychologii psów jest marna (że nie wspomnę o ksiażkach Fisher'a) a konkretów na temat psychologii psów, popartych badaniami i wiedzą behawiorystów trzeba szukać nie w książkach powiedzmy "ogólnodostępnych" a w artykułach naukowaych, (polecam: Animal Behaviour, co prawda są po angielsku) Quote
viverna Posted November 7, 2008 Author Posted November 7, 2008 Domyślam się, że jest tu sporo o psychologii, ale jakoś nie ma takiego miejsca zbiorczego, może jak znajdziecie linki z dogo, to wklejajcie? Nie chodziło mi o psich terapeutów z googla (umiem korzystać z netu ;p), tylko o ludzi sprawdzonych w realu. Dzięki za wszystkie sugestie, rzeczywiście po angielsku tego jest o wiele więcej (jak wszystkiego zresztą ;)), jeśli masz namiar na jakąś bazę artykułów zagranicznych to podrzuć :-) Quote
an1a Posted November 7, 2008 Posted November 7, 2008 viverna ja myślę, że temat może się nie rozwinąć w opowiadania właścicieli ciężkich przypadków itp. Co szkoleniowiec to inna metoda, czasem metody są skrajne tak samo jak skrajne jest zachowanie "leczonego" psa. Nie wiem czy nie zrobiłaby się tutaj ostra dyskusja pomiędzy zwolennikami szkolenia pozytywnego, a tymi, którzy wolą szkolenie klasyczne. No i.... to jednak forum publiczne, można opisać co się robiło dokładnie w jakim przypadku, ale trzeba brać pod uwagę to, że ktoś to później przeczyta, zastosuje i wyjdzie tragedia, bo nie ta metoda do tego psa. Trochę chaotycznie, ale mam nadzieję że zrozumiale ;) PS. Miałam psa agresywnego do ludzi i zwierząt. Już nie mam ;) Quote
viverna Posted November 7, 2008 Author Posted November 7, 2008 Oczywiście, że do każdego psa trzeba podchodzić inaczej, tak samo do każdego człowieka. Nadal uważam, że warto wrzucić na ten wątek swoje doświadczenia z psami. Argument, że ktoś zastosuje jakiś sposób postępowania z psem tu opisany i będzie tragedia, jest dosyć przesadzony. To co, lepiej nic nie pisać, bo jeszcze ktoś bezmyślnie z tego skorzysta? Poza tym w tym dziale ludzie opisują wiele metod jak wychowywać psy, jak rozwiązywać problemy wychowawcze i nie wychodzą z założenia, że lepiej nic nie pisać, bo ktoś to zastosuje i będzie tragedia. Na jednego psa zadziała, na innego nie. Ja tu nie mam zamiaru radzić ludziom, by poszli z psem na elektrowstrząsy ;p ;):eviltong: Quote
an1a Posted November 7, 2008 Posted November 7, 2008 viverna napisał(a):Oczywiście, że do każdego psa trzeba podchodzić inaczej, tak samo do każdego człowieka. Nadal uważam, że warto wrzucić na ten wątek swoje doświadczenia z psami. Argument, że ktoś zastosuje jakiś sposób postępowania z psem tu opisany i będzie tragedia, jest dosyć przesadzony. To co, lepiej nic nie pisać, bo jeszcze ktoś bezmyślnie z tego skorzysta? Poza tym w tym dziale ludzie opisują wiele metod jak wychowywać psy, jak rozwiązywać problemy wychowawcze i nie wychodzą z założenia, że lepiej nic nie pisać, bo ktoś to zastosuje i będzie tragedia. Na jednego psa zadziała, na innego nie. Ja tu nie mam zamiaru radzić ludziom, by poszli z psem na elektrowstrząsy ;p ;):eviltong: Przy naprawdę ciężkich przypadkach lepiej nie pisać :eviltong: Tzn. ja wolę nie pisać, bo wejdą życzliwi i zacznie się dyskusja, która już w paru tematach się rozwijała ;) A porady tutaj są "uniwersalne" typu "co zrobić jak szczeniak gryzie", czy "siusia dalej w domu". Ludzie opisujące swoje problemy z psami agresywnymi są odsyłane do szkoleniowców. Ja też kiedyś pytałam i nie uzyskałam żadnej odpowiedzi, tylko dostałam namiary na szkoleniowca. Quote
an1a Posted November 7, 2008 Posted November 7, 2008 viverna napisał(a):i co, pomógł szkoleniowiec? I to jak :loveu: Quote
joanika Posted November 7, 2008 Posted November 7, 2008 Ciężkie przypadki to nie tylko agresja, to także np strach przed wybuchami petard, strach przed większymi psami, przed ludzmi itp. byłabym powściagliwa w opisywaniu tutaj przypadków agresji i jestem tego samego zdania co an1a. Viverna uwierz mi na słowo, że dużo jest ludzi którzy oczekują odpowiedzi i rad na temat agresji i z góry zakładają że w prosty sposób można sobie poradzić z agresją psa i że każdy pies ma taki sam temperament, taką samą psychikę i traktują rady dawane na forum jako uniwersalne. "Oczywiście, że do każdego psa trzeba podchodzić inaczej, tak samo do każdego człowieka" Ty o tym wiesz, ja o tym wiem, większość na dogo też o tym wie, ale wchodzą tu i czytają posty także ludzie którzy mało albo nic nie wiedzą o psychice psa, o jego zachowaniu. fajnie by było gdybyśmy tutaj wstawiali ciekawe artukuły nt psychiki psów, ich behawiotu, często coś się pojawia w dziale media, ale potem to znika w natłoku nowych wątków, a warto żeby to zebrać w 1 wątek. Quote
viverna Posted November 7, 2008 Author Posted November 7, 2008 Na początek taki artykulik popularny bardziej, niż naukowy o stresie: Onet.pl Pies Quote
cholinka Posted November 7, 2008 Posted November 7, 2008 joanika napisał(a):fajnie by było gdybyśmy tutaj wstawiali ciekawe artukuły nt psychiki psów, ich behawiotu, często coś się pojawia w dziale media, ale potem to znika w natłoku nowych wątków, a warto żeby to zebrać w 1 wątek. Też uważam ten pomysł za lepszy. Mogą też być fragmenty książek albo chociaż tytuły z obszernym opisem - czego dotyczy, jakie metody proponuje, w jakim stylu jest pisana (lanej treści, czy może propozycji szkolenia). Dobry wątek - przydatny. Quote
Berek Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Mogą być artykuły obcojęzyczne...? :lol: Quote
viverna Posted December 13, 2008 Author Posted December 13, 2008 no pewnie tylko po angielsku :eviltong::eviltong::eviltong: bardzo prosimy!!! Quote
jdn Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Mam sunię, 5 letnią i od niedawna dziwnie się zachowuje. Traktuje mnie wyjątkowo ostrożnie tak abym się na nią o nic nie pogniewał. Już nawet nie rozmawiam nawet nieco podniesionym głosem ......... Zaczęło się wszystko od zejścia kota ......... kojarzę to z jej obawami żeby również jej nie usunąć z domu ............ nie wiem co mam robić ............... Quote
viverna Posted February 4, 2009 Author Posted February 4, 2009 jdn załóż nowy wątek w dziale wychowanie, więcej osób zobaczy, dokładnie opisz sytuację - czy kot umarł czy został oddany, czy pies wychowywał się z kotem (od jak dawna?) Quote
Frotka Posted February 10, 2009 Posted February 10, 2009 jdn napisał(a):Mam sunię, 5 letnią i od niedawna dziwnie się zachowuje. Traktuje mnie wyjątkowo ostrożnie tak abym się na nią o nic nie pogniewał. Już nawet nie rozmawiam nawet nieco podniesionym głosem ......... Zaczęło się wszystko od zejścia kota ......... kojarzę to z jej obawami żeby również jej nie usunąć z domu ............ nie wiem co mam robić ............... Weź dobrze zsocjalizowanego z ludźmi kociaka/szczeniaka który w przyszości nie przerośnie wielkością Twojej suki. Quote
Recommended Posts