Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

większość psów w tamtej okolicy to łańcuchowce niestety, wczoraj na nk widziałam zdjęcie mojej byłej uczennicy z gimnazjum w tamtej okolicy ze szczeniaczkiem spaniela, to może być lokalna moda... zreszta podejście tych ludzi do zwierząt nie jest fajne, ja przez rok poznawałam je przez uczniów, większość z nich z wiosek była. Nie chcę ogólnikowo podchodzić, ale jak sa psy na podwórku to ten też może tam trafić jak będzie sprawiał problemy lub sie znudzi. Większość ludzi z tamtych okolic to przesiedleńcy z byłej Jugosławii lub zza Buga, ale przeważają ci pierwsi, oni nawet w 3 juz teraz pokoleniu, bądź 4 nadal traktują zwierzaki przedmiotowo. To tak z autopsji oglądu historyka;) Ja ogladam ich trochę antropologicznie-mam korzenie warszawsko-lwowskie;) Nie żebym negowała trzymanie psiaków na podwórku, ale watpie by miały tam jakieś super warunki, bo to raczej rzadkość.
Ja czekam teraz na odpowiedź mojego promotora, bo musze się z nim spotkać jeszcze w tym tygodniu i jego termin będzie dla mnie nienaruszalny, więc jeśli wyznaczy mi jutro, to rano się pakuję w pociąg i jadę, ale do 16-17 jeśli się nie odezwie to wyruszam jutro do Parzyc:)

Posted

dobra, to ja jeszcze się wstrzymam z dzonieniem do nich, a jak oni sie zapatrywali na ciachanie chłopaka, wiedzą o tym, bo czasami ludzie od razu mówią, ze nie chcą tego robić
nie chciałam też przestraszyć, ale nawet ja do tej pory nie zmieniłam do końca poglądów mojego byłego, on zaś jest mieszanką jugosławiańsko-góralską, już nawet sama chciałam zafudować ciachnięcie jego psa.

Posted

Dziekuję [B]Magda[/B], nie trzeba. Istotnie to ich nazwisko...bardzo "tak inaczej" słowiańskie. :)

Właśnie miałam telefon od zapłakanej pani z Lubania. Straciła spaniela pod kołami samochodu. Dlaczego ? Bo dzieci go nie utrzymały i teraz bardzo tęsknią za następnym.
Na moją negatywną odpowiedź pani zmieniła ton i stwierdziła, ze pójdzie pod hipermarket kupić drugiego.

Do Wyszkowa [B]Snoopy [/B]też nie pojedzie.:shake:

Mamy do sprawdzenia Poznań, Kwidzyń, Gliwice, Syców załatwię sama.

Posted

[quote name='ElzaMilicz']Mamy do sprawdzenia Poznań, Kwidzyń, Gliwice, Syców załatwię sama.[/quote]
Opisz proszę domki tak króciutko. Kwidzyń nie musisz, bo mam kontakt z tym panem. ;)

Który zrobił na Tobie najlepsze wrażenie?

Posted

biedne są te spanielki, bo ludzie wciąż je traktują jak fajne zabawki, dopóki sa małe i nie zaczną bardziej biegać.
a z tymi zaszłościami u nas regionalnymi to ja do całkiem niedawna nie zwracałam na to uwagi, ale jak dzieciaki mi się w szkole wyzywały wieś na wieś to w końcu zaczęłam łapać o co chodzi, im to mimo wszystko zostaje;) a niedaleko parzyc są wykroty-tam mają dwa odpusty w kościele, jeden dla zabużan, drugi dla reemigrantów z b. Jugosławii, bo sie nie mogli pogodzić-a już po wojnie mamy kilka lat;) a z sąsiednim gierałtowem się nienawidzą, bo tam ksiądz przywiózł całe wyposażenie kościoła jak ze wschodu przesiedlali-masakra, poza tym sa bardzo uparci i nic im się nie da przetłumaczyć-to z autopsji przygód w zespołach ludowych:)
Jakbyście potrzebowały pomocy to ja tutaj będę zaglądać

Posted

Wczoraj w nocy odezwała się do mnie młoda dziewczyna z Wrocławia. Jest po weterynarii, odbywa staż w jednej z tamtejszych lecznic. Miesiąc temu musiała uśpić swoją spanielkę. Ma jeszcze jedną sunię przygarniętą z ulicy, która bardzo tęskni za swoją towarzyszką. Sunia jest wysterylizowana. Dziewczyna dużo czasu spędza ze swoimi psami, może zabierać je do pracy, przy lecznicy jest podwórko, psiaki tam sobie biegają. Dziewczyna ma mieszkanie własnościowe (wiec nikt jej nie wyrzuci jak pies będzie wył), nie ma jeszcze dzieci i w najbliższym czasie nie planuje. Pomaga znajomym szkolić ich psy, jesli mają jakieś problemy, jest to jej hobby i robi to za darmo. Długo z nią wczoraj rozmawiałam i wydaje mi się idealną kandydatką na opiekunkę dla Snoopiego.
Podałam jej numer do Elzy, miała napisać smsa.

Posted

To byłoby wspaniale, bo Snoopy bardzo dobrze zachowuje się pozostając w domu z psią towarzyszką.

Dziś miał wizytę chętnych z Milicza, ale odradziłam im tę adopcję.

Na marginesie- mamy książeczkę i zrzeczenie się praw do psa poprzednich opiekunów.
Pies ma na imię Czaki. :)
Idealnie aportuje, goni koty, lubi dzieci. :)

Posted

[quote name='ElzaMilicz']To byłoby wspaniale, bo Snoopy bardzo dobrze zachowuje się pozostając w domu z psią towarzyszką.

Dziś miał wizytę chętnych z Milicza, ale odradziłam im tę adopcję.

Na marginesie- mamy książeczkę i zrzeczenie się praw do psa poprzednich opiekunów.
Pies ma na imię Czaki. :)
Idealnie aportuje, goni koty, lubi dzieci. :)
Snoopy ładniej brzmi. :loveu:
Nowe imię na nową drogę życia. :evil_lol:
Elza dostałaś już smsa? Czy napisać tej dziewczynie żeby zadzwoniła? Masz czas rozmawiać?

Sporo rodzin z małymi dziećmi o niego pytało, kazałam czekać na test na dzieci. Ale jak wczoraj Justyna do mnie napisała (ta dziewczyna z Wrocławia), to pomyślałam, że to idealny domek. Zresztą porozmawiajcie i sama ocenisz. ;)

Posted

Witam!! forumowiczow.. widze ze dobrze dobieracie domy dla spanielkow..bylabym bardzo szczesliwa gdyby udalo mi sie go zaadoptowac:)) mam nadzieje ze spelnie warunki..:))..a jesli nie to zawsze sluze pomoca..pozdrawiam Justyna
p.s a maly jest przecudowny..moja sunia bylaby zachwycona..ale decyzja nalezy do was:)))

Posted

Dzastina napisał(a):
Witam!! forumowiczow.. widze ze dobrze dobieracie domy dla spanielkow..bylabym bardzo szczesliwa gdyby udalo mi sie go zaadoptowac:)) mam nadzieje ze spelnie warunki..:))..a jesli nie to zawsze sluze pomoca..pozdrawiam Justyna
p.s a maly jest przecudowny..moja sunia bylaby zachwycona..ale decyzja nalezy do was:)))

Justyna jest właśnie tą osóbką z Wrocławia, o której pisałam powyżej. ;)

Posted

Asia & Ginger napisał(a):
Justyna jest właśnie tą osóbką z Wrocławia, o której pisałam powyżej. ;)

No dziewczny ... Koniecznie musicie na spokojnie sobie porozmawiać. A ja będę trzymać kciuki.

Posted

Witam ponownie:))
ciesze sie ze tak sie zakonczyla ta smutna historia Snoopiego..bede przesylac fotki...i bedziemy w kontakcie..pozdrawiam wszystkich:) bede pisac jak sie klimatyzuje w nowym domq..mam nadzieje ze bedzie szczesliwym psiakiem..jade po niego w poniedzialek..juz organizuje sobie transport..nie moge sie juz doczekac..:))):multi::p

Posted

[quote name='Dzastina']Witam ponownie:))
ciesze sie ze tak sie zakonczyla ta smutna historia Snoopiego..bede przesylac fotki...i bedziemy w kontakcie..pozdrawiam wszystkich:) bede pisac jak sie klimatyzuje w nowym domq..mam nadzieje ze bedzie szczesliwym psiakiem..jade po niego w poniedzialek..juz organizuje sobie transport..nie moge sie juz doczekac..:))):multi::p
Wspaniałe wieści!!! :multi: Psiak, sądząc peanów Asia & Ginger, trafi do domu idealnego! Z prywatnym szkoleniowcem i wetem, normalnie marzenie! :loveu:
Dzastina jeśli chodzi o transport na trasie Milicz-Wrocław, to jeżeli będziesz miała jakieś problemy z jego organizacją to daj znać (Ela ma mój numer tel.), przez pięć dni w tygodniu jeżdżę trasą Wrocław-Trzebnica i z powrotem, to jak raz będę musiała pojechać kawałek dalej, to korona mi z głowy nie spadnie ;)